Какви са правата на психичноболните??? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Какви са правата на психичноболните???
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1268 пъти
Здравейте! Тази тема е много сериозна, затова моля хора, които не са наясно, да не пишат. Жена на 33 години съм. Страдам от циклофрения, известна още като биполярно разстройство. Не съм освидетелствана, нямам ТЕЛК. Въпросът ми е: как българският закон защитава правата ми? Какво става с вписаните диагнози? Как стоят нещата с документите? Какво да правя, ако получа пристъп някъде, и извикат линейка? Как да не попадам под запрещение? В случай на невменяемост и алчни роднини, как да не попадна в психиатрията? Как да се задържа на работното си място? Не мога да се допитам до лекар или адвокат, сещате се. И ако се разчуе за болестта ми, как да запазя имиджа си? Ако срещу мен се прояви насилие, как да го докажа или да принудят инстанциите да ми повярват?
Ще съм много благодарна, ако някой отговори. Желая приятно изкарване на Новата година и Весели празници!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 38b9db832c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   До колкото знам българският закон никак не защитава правата ти. Как разбра, че имаш биполярно разстройство, сама ли се диагностицира? Ако е така, изключително глупаво е да не ходиш на лекар и да не си пиеш лекарствата. Товя е единственият начин да поддържаш нормална психика и да можеш да работиш. Ако не го правиш, хората ще разберат, че не си добре и ще те уволнят. Близките ти могат да ти заведат дело за запрещение и от грижа за теб, не от алчност. За да не разбере никой, трябва да ходиш на частен психиатър без направление. Ако си с направление, диагнозата е се вписва в здравния ти регистър, до който някои доктори като личния лекар, мисля че имат достъп. А съм си проверявала, чрез здравен номер, всичките пъти, в коиъо съм ходила на лекар по здравна каса са написани. В психото недей да ходиш, защото ще те регистрират и после няма да можеш да си намериш работа, остава в медицинското. Но и недей да си неглижираш състоянието, защото като почне да ти личи, сама ще се закопаеш. От какво ти се е отключило това нещо? Нали знаеш, че ако вземеш антидепресант(ssri), примерно золофт или прозак, ще отключиш мания? Същото може да стане от наркотици и някои антибиотици(чети листовките внимателно на всичко). Аз не съм болна, но бившия имаше проблеми и съм разпитвала и чела доста. Все още не съм сигурна дали има циклотимия или друга форма на биполярно разстройство.

Ще те разочаровам, но няма как да докажеш, че някок те тормози, освен чрез свидетели и имейли и смс-и. Дор записите не се приемат в съда. Бившият ме заплашваше с убийство и още не съм го доказала това, въпреки че съм психично здрава. Така че законът и мен и теб не ни защитава особено.

Би ли внесла яснота как разбра, че имаш биполярно разстройство и какви лекарства взимаш? Кой ти регулира дозите? Обърни се към частен прихиатър, ако никой не знае че ходиш там, няма да има проблем. Документите остават само и единствено в нвговия кабинет и могат да се изискат само по съдебен път, ако съдия одобри, допитала съм се до адвокат, заради бившия. Но трябва да си пиеш лекарствата редовно.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 7a646f1268
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Същият случай, жена, годините не искам да пиша, близки до твоите са. Не знам как българският закон конкретно защитава нашите права, това, че ти и аз нямаме ТЕЛК говори добре за нас (с ТЕЛК са тежките случаи). Ако получиш реален пристъп е добре да се лекуваш. Не се омъжвай, ако имаш сериозен приятел. Под запрещение не можеш да попаднеш само при чиста доза късмет. Като тук ти говоря за по-нататък, когато алчни роднини могат да се навъртат (като си възрастна). Не оставяй сама, роди си дете или деца - така имота ще попадне при свои. Как да не те гонят от работа - ако се разклатиш си взимаш болничен преди криза, а не да чакаш и да си зле и да ходиш на работа.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d10d1c97b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   нищо ти няма , объркали са ти диагнозата или нарочно са я писали да източват здравната каса

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker