Съвети за потенциален веган (аз) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Съвети за потенциален веган (аз)
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1379 пъти
Моля хора, които не са вегетарианци/вегани и нямат какво полезно да ми кажат по въпроса да не четат и коментират, няма да ви отразя така или иначе.

На 20г съм, напълно здрава вегетарианка от 13 годишна. От почти половин година искам да стана веган, опитах да спра да ям първо яйца, мляко, сирене и медът накрая. Яйцата сами по себе си са ми отвратително гадни на вкус и изобщо нямам проблем да НЕ ги ям, но - готвенето. Не знам с какво да ги заместя, то пада едно чудене и обикновено се примирявам, с млякото и сиренето пак така. Изкарах две седмици и пак почнах да ям и не щото ми липсват и не мога без тях, а защото НЕ ЗНАМ други алтернативи! Млякото ми е най-малкия проблем, растителните ги пия всички.
Вегани, вегетарианци, помагайте! Искам първи стъпки, насоки, благодаря предварително

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8ed3e29135
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Съветвам те да си правиш подобни експерименти СЛЕД като си родиш децата, препоръчително и след 30 годишна възраст - тогава тялото ти е вече напълно развито и е извършило по-голямата част от биологичната си функция (особено ако си родила), и можеш спокойно да се отдадеш на всякакъв вид вегетиране. Особено ако не пречи на работата ти - екстра!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8b479c3aec
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   На хранителни екстремисти съвети не давам!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 26f293cd47
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Намери си някой да те чука и живей нормално. Не си измисляй простотии и идиотщини само и само да се чувстваш различна и интересна.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 413c3fbb86
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   спроред мен вегатерианството е психично заболяване.... нормалните хора не разсъждават така екстремно

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: a58cdc8425
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Първо, имам си мъж от 3 години за притеснените за половия ми живот и второ, ако не можете да кажете нещо полезно по темата не коментирайте, весело посрещане на новата година

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 99c6f50444
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Гледай в тубата сериите "vegans the epitome of malnourishment" и може да ти дойдат интересни мисли в главата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3854caae88
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз не ям месо, но не съм веган. Вегетарианка съм. Не мисля, че е нужно да ставаш веган, млечните продукти и яйцата са много полезни и не вредиш на животните като ги ядеш. Но все пак, ако много искаш - има купища рецепти в интернет, групи, форуми. Аз от сирена и кашкавали не можах да се откажа, не съм и опитвала де. Вегетарианка съм от 14-годишна, пък си се развих.

Джен

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 56455c951a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Мила, не влизай в тона на ядящите трупове на жестоко избити животни, знаеш, че няма смисъл. На въпроса ти- няма как да замениш яйцата или млечните, просто смени рецептите. Като постя, примерно, не спестявам животинските продукти от вегетарианските ястия, а си имам други вегански рецепти, салати и т. н. Потърси рецепти в нета, има избор. Пий си добавките, хапвай си и мед, страшно е полезен, чак такава фанатичка не е необходимо да бъдеш. Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: a3f756042f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   №8 Ядящите трупове на животни не са по различни от ядящите трупове на растения. Това че не чуваме крясъка на доматите и краставиците когато ги късат и режат не означава, че те не са живи, или че не ги боли!
Така че моля не дели хората, всеки който яде е убиец, дали на пилета или на домати, убиец е и толкова.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b45a8f6bb2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   В ютуб има много веган канали, в които готвят страшно разнообразни манджи. Някои даже са специално ориентирани към хора без големи възможности. За съжаление веган алтернативите на кашкавала и сиренето са ужасни скъпи (200 гр. веган кашкавал 7.50?!), а и куцат откъм вкус, ако не отделиш време да ги приготвиш. Разгледай тук и ще си харесаш доста неща със сигурност, но ще е нужно да готвиш повече, тък като малко неща са ориентирани към вегани. И не обръщай внимание на неуките аграри в коментарите, които се интересуват само да им е пълен търбухът и нищо повече.

https://www.youtube.com/results?search_query=cheap vegan meals for a week

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5c58113e14
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Срещат се двама приятели, като не се били виждали няколко години и си приказват.
- А с тебе какво става? Похвали се нещо?
- Станах веган!
- ... какви са тези идиотщини? Това пък защо?
- Ами исках да стана нещо супер-модерно, обаче гей ме достраша...

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 82a4333a5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Можеш да си приготвяш различни крем-супи. Картофена, гъбена, от грах, от леща, от броколи итн. Вкусни са, засищат и ако сготвиш повече ще имаш за поне два дена нещо готово.

Също пастети от гъби, от маслини са доста приятни на сандвичи.

Овесени ядки с накиснати в тях сушени плодове, орехи, лешници, както и някой нарязан вътре пресен плод, разбъркани с лъжища плодово сладко или мед и канела също ще те заситят и ще ти дадат енергия за поне няколко часа.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: eb9ba35b4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   №9, махни ги тези безмилостни убийци на растения и животни, настървено зобат каквото им падне. Аз се храня само с космична енергия, слънце въздух и вода и се чувствам много добре. Има ли други извънземни? Какво ще стане, ако цялото човечество станат вегани, от къде толкова корени и листа, та тя земята ще се опоска напълно. Природата си знае работата, животните ядат това което човек не може, трансформират го в храна която човек може да преработи в организма си. Това не е прищевка на човека, а природата така иска. И слона е веган и тежи 5 тона, но на ден яде 200 кг треволяци, това човек може ли да го прави, а и на работа да ходи? Веганите искат да ни върнат отново в пещерите.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: af138b9390
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Никога не съм разбирал защо хората заролям вървят срещу природата си. Природата е отредила да сме всеядни, но не - те били по-умни от природата и трябвало да са вегани, дори не и вегетарианци.

Хубаво, ако се налага по здравословни причини или временно колкото да се изчистиш - добре.

В Холандия едно бебе беше починало, защото родителите му решили да го хранят само с веган пюрета. Било е недохранено и на 8 месеца е било с размерите и физически развито колкото двумесечно. Като имате предвид, че точно първите месеци бебетата растат главоломно бързо, а то си е останало на ниво 2 мес. И дори когато се влошило и вече било в тежко състояние, решили да го заведат - забележете - на хомеопат. Като за капак дори пътували 300 км до него, че хубаво да се влоши по пътя и да се загуби ценно време. Това е психично отклонение.

Айде сега кажете ако един лъв започне да върви срещу природата си и реши да стане веган, какво ще се случи с него. Или ако една гъзела започне да ръфа месо.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ff48f6f8fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   И от кога доматите притежават нервна система, та чак и да ги боли?!? Как изобщо е възможно да сте толкова невежи? А да, лъва е в природата и ловува, а ти си го купуваш замръзено от Била

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8ed3e29135
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   14, както винаги съм твърдял - разумът е нож с две остриета. Той е в състояние да измисли както супер-гениални неща, така и да съчини такива удиозни глупости, каквито никой вид или индивид, лишен от разум, не е в състояние да сътвори!

Пример за такава удиозна глупост е веганството.

До някъде си го обяснявам така: в психологическата пирамида на Малоу най-отгоре е нуждата от обществено признание и т.н. Човек нативно има потребност по някакъв начин да се чувства по-напреднал, по-просветлен, по-знаещ, можещ, разбираш от другите. При по-нискоинтелигентните и по-комплексираните индивиди, които не могат да измислят нищо, с което наистина да блеснат, тази потребност избива
в сляпото следване на някаква абсурдна, но затова пък много "смело" изглеждаща идея. Дали ще е религия, комунизъм, някакво друго "учение" или теория (като това за плоската Земя, или конспиративните теории...), дали ще е веганство - това няма съществено значение. Важното е да е много по-различно и по-встрани от нормалното, и съответната личност да се чувства много "напреднала" и "просветлена" изповядвайки и практикувайки го...

За нещастие обаче, въпросните индивиди са твърде неинформирани (или пък нискоинтелигентни), за да проверят и смелят цялата налична информация по въпроса, да направят съответните наблюдения и изводи, за да отсъдят що-годе обективно. Точно като чудесните примери, който даваш с лъва и газелата.

Ето наример, една друга, много по-добре фактологически обоснована теория твърди, че хората са станали разумни точно защото по една или друга причина (вероятно принудени от обстоятелствата през ледниковия период) са преминали към месоядство: Когато рупаш и преживяш трева като крава по цял ден, когато мозъкът ти е перманентно недохранен, не ти остава време, нито капацитет за да извършваш някаква висша мисловна дейност. Виж, хищниците са друга бира - те се хранят рядко и по много, и на практика си "заработват" храната с хитрост, ловкост, тактика... През останалото им свободно от хранене време могат ДА ПОМИСЛЯТ и ДА ПЛАНИРАТ следващите си, още по-успешни удари над тревопасните...
Човекът обаче, според устройството на зъбите и според дължината на храносмилателния тракт, е животно със смесено хранене - той се е изхитрил да вземе най-доброто и от двата свята - витамините, минералите и захарите от растенията, омега-3 мастните киселини от рибите (които съставляват 60% от сухото вещество на мозъка му!) и енергията и протеините от месото.

Забележи и друго: раястенията, които усвояват дирктно слънчевата енергия (най-разреденият вид енергия с биологично значение) са на практика неподвижни. Тревопасните, които усвояват вече доста по-концентрираната енергия от растенията, вече не са неподвижни, но са бавни, мудни, доста глупави и наивни (защо в детските приказки винаги изяждат агънцето или прасенцето, а не вълчето или тигърчето?). Хищниците, от своя страна, които усвояват енергията от тревопасните в най-концентриран вид, са "най- на далавера" и им остава най-много "свободно време", в което не се занимават с храносмилане, а могат да усъвършенстват ловните си и бойни умения, хитростта и ловкостта си. Теи екстри обаче си идват и на съответната цена - покрай концентрирането на енергията се концентрират и токсините, които следващия по веригата поглъща от предишните! Тук човекът обаче отново е хитрец - той яде ТРВОПАСНИ риби, птици и животни, никой не яде хищници - вълци, лъвове, акули, орли, лешояди, точно защото месото им е прекалено наситено с токсини заради хищничеството...

Може би най-добрият вариант е балансираният. Има си наука - диетология, която проучва нещата от десетилетия (може и вече и столетия). Тя казва колко месо, колко зеленчуци, колко плодове е най-добре да се консумира на ден, на седмица, на месец... Но никой малоумник не ги признава тези неща - дай да блъскаме веганство и хомеопатия, и ще хванем Господ за шлифера, пък другите ще духат супата! Е, не става така!

Та така... човек трябва да проучва нещата, преди да се захване с някоя пълна глупост само за да блесне с "новаторство" и "напредничавост" пред обкръжението си...

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5b277e03cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Що за безумия?От едно време е останало,когато хората са били по-мъдри от нас-на Гергьовден се яде агне,на Петровден-пиле,на Никулден-риба,на Коледа-свинско.Тия вегани май не ги слушат главите

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5b277e03cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Що за безумия?От едно време е останало,когато хората са били по-мъдри от нас-на Гергьовден се яде агне,на Петровден-пиле,на Никулден-риба,на Коледа-свинско.Тия вегани май не ги слушат главите

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 56455c951a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Уважаеми коментиращи! Прочетете отново първия абзац от поста на авторката и спрете със спама. Нека всеки да си мисли и да си хапва каквото иска.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5b277e03cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

21.   Няма какво да четем,№20,залитането във каквато и да е крайност не бива да се поощрява.Има една приказка,която казва-прекаления светец и на Господ не е драг.От №18

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2d3834d925
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Аз съм била вегетарианка 6 години без никакви проблеми, но с веганството имах проблем. Така че преминах на суровоядство за няколко години и се чувствах супер. Приятно е да не ти се налага постоянно да мислиш какво ще готвиш. Да не говорим, че почти всяко готвене изисква загряване на мазнина, което е супер вредно - мисля че само свинската мас издържаше до определена температура без да стане токсична.
В момента ям и яйца, и масло, дори и риба понякога. Най-важно е психическото здраве.
Яж каквото ти се яде и не го мисли толкова.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: bbd693e6ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Не съм веган, нито вегетарианта, но не разбирам хората, които се месят в това, какво човек е решил да яде, след като не вреди на никого и не е човекоядство. Защо са толкова озлобени и се нахвърлят върху човек, който е решил да се храни по определен начин? Това въобще не ги касае, нито пък пречи с нещо на някого. Изрично авторката е помолила да не и се спами в темата. Отделен е въпроса, те дали са се замисляли, че и месо трябва да се яде едва 2 пъти седмично, на 2 яденета - което прави около 0.600 грама месо седмично. Имайте предвид, че единици се хранят с домашно, полезно месо, което не е хранено с гмо-фуражи, хормони и антибиотици, и не е обработвано с химикали (такива са по магазините). Толкова! Когото диатолог искате, него питайте. Отделно хората, които раздават съвети за млякото и млечните продукти, трябва да са наясно: в съвременните млечни продукти просто няма калций, който може да бъде усвоен от човешкия организъм. При първоначалната термична обработка на млякото разтворимите калциеви съединения преминават в неразтворими и съответно неусвоими!!! Основният протеин съдържащ се в млякото е казеин и то е трудно смиляем. Ензимите, които спомагат за смилането на прясното мляко от човека постепенно намаляват с растежа на детето и така при възрастен човек основно усвоими от млякото са хормоните, водата и мазнините. Възрастният индивид просто няма ензими да обработи прясното мляко. В него се съдържа и хормон на разстежа и куп още вещества, които директно с времето предизвикват редица проблеми (щитовидна жлеза, диабет, хипертония, тумор и т.н.). Така че доколко е полезна тази храна, която приемаме, всеки знае, че не е. Растеневъдната храна поне е само тъпкана с препарати, които могат успешно да се отделят, ако се спазва определена технология (най-често продължително изкисване). Така че драги читатели и писатели, ако спре прехвалените млечни продукти, най-много да си реши някои здравословни проблеми, нищо няма друго да и стане. Съветвам всички ви, независимо от начина на хранене, да приемате качестени витамини и микроелементи. Авторке единствено яйцата и киселото мляко можеш донякъде да хапваш спокойно, от здравословна гледна точка. Но след като си решила да ги спреш, можеш да ги заместваш с ядки, киноа и зърнени храни. Киноата е срахотна закуска (храна на космонавтите) и има редица ястия с нея. За подсладител ползвай стевия и мед. Мед - до най-много 2 лъжици супени дневно, и то трябва да е разреден по някакъв начин. Ако имаш възможност, си прави или си купувай хляб от лимец и ще се избегне това подуване.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: af138b9390
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   25, кой на кого се меси? Да си видяла всеяден да се търкаля по улиците в найлон, омазан с изкуствена кръв и да ава интервюта как веганите били зверове, че ядяли жестоко разкъсвали марули?

Аз не, ама обратното съм виждал?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 6bcd6c88ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   25, хубаво ги къдриш, ама и растенията, с които се хранят веганите, са същото ГМО, ако не и по-лошо.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4092b5171c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Благодаря на всички, които се озоваха по темата и дадоха полезни съвети! <3

На другите ще кажа следното: за скромните си 20 години научих, че колкото и да се бъркаш в живота и навиците на другите те НЯМА да се променят точно заради теб и твоите възгледи и мнение. Абсолютно никой няма да се промени точно заради вас, на никого не му пука толкова, съответно колкото и коментара да ми напишете, че човекът е хищник и всякакви други стари и лишени от логика глупости, месо нямам намерение да започвам да ям отново. Чисто и просто написах, че не искам спам, защото ми е ясно, че този спор е напълно безмислен и не води до нищо, няма смисъл взаимно да си губим времето пишейки коментари. Бъдете живи и здрави и яжте каквото искате.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: bbd693e6ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   26, погледни нагоре коментарите и ще установиш, че 2/3 от тях са свързани с подигравки, нападки, ирония и сие. Има растения ГМО, да, но това са предимно фуражи (с които се хранят животните), пшеница (затова съветвам всички ви да хапвате хляб от лимец) и изкуствените зеленчуци от чужбина (особено турски, холандски, испански). С малко повече потребителска култура, човек още на външен вид ги разпознава.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker