Епилепсия хапчета - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Епилепсия хапчета
преди: 4 години, 1 месец, прочетена 1149 пъти
На 22 съм момиче, през 2018 имах гърч някакво треперене и движение и после бях забравила. Майка ми ме събуди като ми плисна вода на главата. Откараха ме на лекар и ми казаха, че това е епилепсия и ще пия хапчета. Да знаете на София ме откараха на другия ден те казаха така, градът ми е близо. То и лекарите от моя град казаха да идем там. Питах колко време ще ги пия и ми казаха поне 2 години. След това почти след година ми се случи нещо за по-малко време почти нищо. А пък ноември бях при приятелки и пак ми се е случило като първия път да ми говорят и да не могат да ме събудят и са се обадили на лекари(бяхме в дома на приятелка и нямаше големи) и после ми изписаха с половин хапче повече. А пък февруари за няколко минути треперех все едно ми беше някак лошо и не можеш да спра и после тези ми изписала и Неуротоп. А другите са Левебон. Питах колко време ще ги пия и ми казала Може за доста години. Е какво толкова ми има, та за много години. Четох, че Епилепсия е когато такива неща ти се случват през няколко дни или всеки ден, а пък на мен общо 4 пъти от 2018-та пролетта до сега. Питах защо пък толкова време и защо ми ги дават и казаха "За да не ти се случват такива неща", е не може ли например след няколко месеца или след година ако нищо ми няма да ми ги спрат, па ако пак нещо ми стане(в което се съмнявам) да ми ги дадът пак. Дразня се ако трябва 10 години или цял живот.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: 12f0cd75f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз съм с диагноза епилепсия от 18 годишна. От лекарите малко неща ще научиш, не защото не знаят, а защото нямат време на всеки да се заемат да обясняват. Тяхното е да предпишат и дотам. Аз затова сама започнах да се ровя и да чета. Ще се опитам да ти обясня сбито каквоточно представлява заболяването.
Епилепсията не е точно заболяване, а симптом. "Епилепсия" означава повтарящи се спонтанни епилептични кризи. Спонтанни, т. е., не са причинени от наркотици, електрошок, отравяне или нещо подобно.
Понятието "епилепсия" в медицината, обединява различни заболявания на централната нервна система, които имат един общ симптом: епилептични кризи. Освен епилептични кризи, може да има съпътстващи симптоми или не. Общо има около 50 епилептични синдрома, които се класифицират според вида на кризата (със или без загуба на съзнание), засегнатата част на мозъка, наличие на други симптоми, възраст когато е поставена диагнозата, прогноза на продължителността и др.
Някои епилептични синдроми са свързани с наследствена предразположеност, примерно, Ювенилна Миоклонична епилепсия.
Други са характерни за ученическите години, някои от тях се дължат на незрялост на мозъка и отшумяват след пубертета.
Има синдроми, които се дължат на генетични мутации или структурни увреждания на плода по време на бременност. Те обикновено са съпътствани с умствена изостаналост, тежки кризи и много лоша прогноза.
Но 60% от болните от епилепсия, имат фокална епилепсия. Много от фокалните синдроми са придобита епилепсия в следствие на удари, инфекции или тумори.

Една по-опростена класификация на синдромите е генерализирана епилепсия и фокална епилепсия. Има съществена разлика. Кризите при генерализираната епилепсия избухват в целия мозък изведнъж и обикновено има загуба на съзнание. Такъв тип кризи се лекуват с монотерапия (1 лекарство) и обикновено се контролират доста лесно и болният няма пристъпи ако си взима лекарствата и спазва указанията на лекаря.
При фокалната епилепсия, кризата започва винаги в една част на мозъка (там където има някакво увреждане, което пречи на нормалната комуникация на невроните). Кризата може да остане само в тази част на мозъка, но може и да обхване целия мозък и да предизвика загуба на съзнание и конвулсии. Фокалните кризи са значително по-трудни за контролиране и обикновено трябват 2 или повече лекарства (политерапия). В зависимост от засегнатата част на мозъка, фокалната криза ще се прояви по един или друг начин. Ако засегнатата част е дял, отговарящ за говора, по време на криза пациентът няма да може да говори или ще говори неясно. Ако е дял, отговарящ за зрението, изведнъж ще започне на вижда светлинки или пък ще загуби временно способността да различава цветове. Ако е засегната част, отговаряща за моторната дейност, ще има треперене на крак, ръка или едната част на тялото. Обикновено такива кризи продължават от няколко секунди до 2-3 минути. После рязко спират. По

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 12f0cd75f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Аз съм с епилепсия. Не е задължително да ти се случват през няколко дни. Може да ти се случват веднъж месечно или през година. На мен ми се случват през 2-3 години и то с хапчета, ама ето на, диагнозата ми е такава. Правиха ми ЕЕГ будна и по време на сън. В будно състояние всичко е ОК, ама по време на сън излиза слаба епилептична дейност в левия темпорален лоб. И аз пия два вида хапчета.
Обикновено изписват политерапия ако имаш фокална епилепсия. В много от случаите, фокалната епилепсия е в следствие на удар, инфекции на централната нервна система, тумор...Друг път е трудно да открият точната причина. Но фокална означава че кризите ти започват в определен дял на мозъка, после може да се разпространят на целия мозък или не. При генерализираната епилепсия избухват в целия мозък изведнъж.
При фокална епилепсия лечението е дълго, дори за цял живот, защото епилепсията е в следствие на някакво увреждане, което пречи на нормалната комуникация на невроните. Увреждането ще си стои там винаги (освен ако не се оперираш). И понеже няма начин да се предскаже кога точно ще предизвика криза, трябва да се взимат лекарства всеки ден.
Ако не взимаш лекартва, може да не получиш криза 5 години, но може да получиш в лош момент: на басейн, във ваната, по време на работа... Най-важното е да нямаш кризи. Ако нямаш кризи, ще си водиш нормален живот като всички останали. Ако имаш, ще живееш в постоянен стрес. По-добре не губи време. Пий си хапчетата, колкото по-рано започнеш да пиеш правилните в правилната доза, толкова по-добре. Аз си пия лекарствата, живея си нормално:излизам с приятели, ходя на дискотека, алкохол в умерено количество ми е позволен, пътувам сама, работя...Имам кризи през 2 години, поставиха ми диагноза на 18 години, тогава ми беше първата криза.
Просто си ги пиеш и това е. Както сутрин пиеш витамини (примерно), така си пиеш и лекарствата. Левебона е хубаво лекарство, почти идеалното антиепилептично средство: добре се толерира, малко странични ефекти... То е от новата генерация, 2000 година. Неуротоп е по-старо лекарство, повече странични ефекти, но е ефикасно и то.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker