Био магазини - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Био магазини
преди: 4 години, 14 дни, прочетена 1440 пъти
Здравейте,
Отскоро почнах да се интересувам от продукти в био магазините в България, от рода на "Зелен". Доста са скъпи. Реално био ли са продуктите в тези магазини или това е нова мода и начин да има по-скъпи продукти? По-качествени ли са храните и козметиката от такива магазини?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 12 дни
hash: 2d150df93c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Личното ми мнение е, че целия бранш си е чист маркетинг. Едно време като нямаше чак толкова изкуствени торове и всички зеленчуци си бяха екологично чисти да не би да сме плащали по 20 лв за кило домати? После въведоха тея боклуци и боклуците, вместо да са по-евтини от нормалните зеленчуци, пак си станаха на цената на нормалните, а нормалните видиш ли станаха "органик", "еко", "био" и поскъпнаха 10 пъти. Защо? Едно време баба ти Пена от Долно Нанагорнище с азотни торове ли ги гледала тия домати, че ги продаваше по 20 ст.? Нали уж изкуствените торове и всякакви такива се слагат, за да има по-голям добив от същата площ макар и за сметка на качеството. Като има голямо количество, трябва да падне и себестойността и да нарастне предлагането и да поевтинее прдукцията. А те цените на боклуците даже сега са по-високи отколкото бяха на нормалните зеленчуци и плодове.

 
  ...
преди: 4 години, 12 дни
hash: a2c7112b53
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Искаш ли да ти е био, отиваш на село и си садиш и произвеждаш каквото искаш, няма никаква гаранция че като купиш нещо на тройна цена ще е по добро от останалото предлагано на пазара!

 
  ...
преди: 4 години, 12 дни
hash: 2d150df93c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   2, лошото е, че вече и сам да си ги гледаш, пак не е като едно време. Тя и почвата, и въдуха, всичко са замърсени. Иначе на въпроса - абсолютно няма гаранция, че като има етикет "био", наистина е био. В момента е пълно с био ментета. Няма и как да разбереш кое е истинско и кое не.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 12 дни
hash: 6c5f5d93ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Шоколадчетата и козметиката ви например, развалят ли се на 2,3,5 ден щом са био?! Въпросът си отговаря сам.

 
  ...
преди: 4 години, 12 дни
hash: a2c7112b53
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Няма и как да е като едно време, всичко се променя с времето, но пък има доста екологично чисти места в нашата прекрасна
България и при добро желание човек може да си организира нещата доста добре....
Колко китни селца пустеят и имотите в тях се продават на безценица ?!
Трябва да се възроди българското село, това е спасението на нашата страна !

 
  ...


...
преди: 4 години, 11 дни
hash: a8bb4ba282
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Земна ябълка (гулия), авокадо, зеле, пъпеши, кромид лук, карфиол, броколи, киви можеш да купуваш спокойно, НЕ Е необходимо да бъдат био.
От друга страна: череши, грозде, праскови, нектарини, ягоди са много замърсени от пръскане- бери си ги от село ако знаеш как са пръскани (син камък е безопасен за гроздето, защото не влиза в зърното).
Био продукти не означава, че не се пръскат, просто се прави с друг вид разтвори от тези, които са конвенционално отгледани. А има и менте производители...

(Бивш) земеделец от село.
Източник: ewg. org (dirty dozen and clean 15)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 дни
hash: 3e8b4315f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До скоро си мислех, че в тези магазини се продава най чистата и проверена храна, докато не си купих орехи от тях и имаше много граниви ядки, което показва, че или се правят далавери и развалената продукция се внася в по прясната. Няма как само половината ядки да огранивят а останалите да са добри. Направи ми впечатление, че в магазина не спориха, или знаеха какво продават или за да не се злепоставят веднага ми върнаха парите(пазех си касовата бележка). Затова им нямам вече вяра и винаги внимателно си подбирам какво купувам. А там би трябвало да са най честни в търговията, даже защото продават по скъпо от другите магазини. Все още малко сме далеч от честността!

 
  ...
преди: 4 години, 11 дни
hash: fcbe31bb59
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Аз бях собственик на магазин за био продукти, с превес на козметика и билки. Разбира се, че има истински био и еко продукти, и разбира се, е по-добре да консумираме такива, НО:
1. Не е чак толкова необходимо, в България все още имаме достъп до екологични продукти. В САЩ, или Германия няма баби по пазарите. Имат пазар на производителите веднъж седмично и той е по-скъп и от опакованите био зеленчуци, които дори в Германия са освободени от ДДС и са по-евтини от останалите. Така че, ако си там определено, консумирай био. И е хубаво, и е евтино. Тук е по-добре да консумираш еко, отколкото БИО на месеци.
2. Повечето от надписите БИО, не представляват сертификат, а някакво самосиндикално сложено лого.
Масово съдържанието на козметиката, (а и на храните) е абсолютна химия, с 1% био екстракт от някое растение, но на опаковката пише БИО. Възможно е, дори на опаковката да има сертификат, който обаче да удостоверява единствено произхода на въпросната съставка, а не на цялото съдържание на продукта. За да ни стане ясно това, обаче трябва да прочетем цялото съдържание, а често човек като види БИО, направо купува.
3. Абсолютно нормално е БИО продуктите в България да са по-скъпи, дори няма да се аргументирам тук. Достатъчно е да прочетеш какво значи био земеделие.
Доматите на баба Пена, както казва Номер 1 са екологично земеделие, когато баба Пена 4 години вика комисия, която да изследва почвата и района (защото, ако до нивата на баба Пена пръскат с пестициди, нейната нива не е чиста), на петата година баба Пена може да биосертифицира доматите си и да ги продава скъпо.
Сега, конкретно доматите, когато не са в сезон, определено е добре да са био, другите са фрашкани с пестициди и консерванти. НО е супер глупаво, например да си купиш био маруля през пролетта, вместо да си я купиш от някоя баба на пазара. Или да си купиш био сушени, или замразени боровинки, вместо да си купиш от пазара. Естествено, че бабите по пазара не се занимават да гледат боровинки с пестициди. О, и любимият ми сусамов тахан, също няма нужда да е био.

Другото много хлъзгаво, според мен са т.нар. супер храни- чия, мака, спирулина, хлорела, коноп, сурово какао, джинджифил и др. Не, че са лоши, но нито са от нашите географски ширини, нито ги усвояваме добре, нито ги получаваме пресни и изобщо, какъв е смисълът? Копривата има всичко, което има в спирулината, хрянът превъзхожда джинджифила, дренките са по-полезни от Годжи бери. Доказано, е че за човек е най-добре да се храни с храна от неговата географска ширина и в съответния сезон.
Ще ти кажа оптималния вариант, според мен. Плодове и зеленчуци от местни производители. Мъжът ми е от село на 7 км.от града и взимам много неща направо от там. Имам една баба, тя дори не е търговец, казала съм й, каквото има на двора да ми слага. Сега ми е напълнила една огромна торба с маруля, лапад, коприва и джожен. Тая торба не я сменям за био никога. Картофи и фасул си купуваме от един мъжки манастир в Родопите. Те правят и уникални млечни продукти, за който си хапва.
Био купувам шарлан, зехтин, паста, сода за хляб, ориз и мултивитамините, които пием.
Козметиката почти сме я заменили с етерични масла, които също гледам да са био, както и сапунът- нещата, които ползваме често, и които остават по тялото ни за дълго, като крема след баня.
Едно време имах клиентки, които искаха да ги снабдявам с неща като био фондютени, лакове за коса и нокти и подобни, което повярвай ми е пълна глупост и крайност. И най вече някакво тотално неосъзнаване, лично мнение. Когато се храниш хубаво, нямаш нужда от такива неща, кожата и косата ти са здрави, а ноктите ти красиво розови. А, да не го правиш и да използваш био козметика е... глупаво, безмислено и псевдо здравословно.

 
  ...
преди: 4 години, 11 дни
hash: ff027fb69c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Хубаво е да се знае, че има компетентни отговори като №6 и №8. Конкретиката винаги е по-ценна от дървената философия.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 дни
hash: 0c5c574285
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Био храните определено са с много по-малко химия, но не винаги са по-качествени, особено ако под по-качествени имаш предвид и вкуса. Един много ярък пример за това е био домата - не е непременно по-вкусен от един конвенционален и най-вероятно няма да има вкус като от градината на село. Не мога да разбера защо, но когато чуят "био" (или някакво друго урегулирано название), много хора решават сами да си съставят дефиниция за това, какво би трябвало да означава това и след това, когато продукта не отговаря на тази измислена от тях дефиниция, казват че био-то е глупост, измама и т.н.

В ЕС, като "правова държава" си има дефиниция за това кои храни могат да бъдат наречени био. Тя не съдържа "да са вкусни като при баба на село", но съдържа изисквания с какво е разрешено да се пръскат. За животинските продукти, например яица, това означава, че храната на кокошките трябва да е био, да имат повече свободно място за живеене - а не да бъдат отглеждани в кафези или "подово" в претъпкани халета. На всяка био кокошка трябва да й е осигурено 4 кв.м. външно пространство и 1/6 кв.м вътрешно пространство. "Свободно-отглежданите" кокошки, които са друга категория, които се нареждат след био-то по качествон на живот, трябва да им бъде осигурено едва 1/9-та от това. Ако потърсиш в интернет са описани тези неща.

Според мен, стига човек да може да си го позволи си струва да купува био-продукция, най-малкото заради по-малкото химия в нея. В положителен завършек, пробвайте био бананите от лидл например - много по-вкусни са от конвенционалните, поне според мен и в най-лошия случай са само 30 стотинки по-скъпи от конвенционалните. : ) Понеже потребелението на био продукти се увеличава, разликата в цените между био и конвенционални намалява.

 
  ...

...
преди: 4 години, 10 дни
hash: 0a5944beba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До №7 - няма орехи, които да не са био. Отговорно ти го казвам. Никой не е луд не пръска ореховите насаждения.

 
  ...
преди: 4 години, 10 дни
hash: e355e4a40b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   №11, ти проумяваш ли какво четеш? Кой е казал, че ореховите ядки не са био, еко и каквото там си решиш? Писах, че от магазин в който изобщо не трябва да има вредна храна, аз си купих орехови ядки, в които половината бяха граниви. Ако не знаеш какво значи граниви, това значи развалени и са отровни за организъма, затова нямат място на пазара. Ако тези собственици на такъв магазин си позволяват да продават такива ядки, за мен това не е читав био-магазин. Дано сега съм по ясен!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 дни
hash: 6480107d33
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   На мен ми харесва Био Маг срещу парка Заимов в София. Имам добри спомени от късокосата продавачка.

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: ed73853fa4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   13, ти за късокраката продавачка ли даваш отзив или за магазина? :)

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: f2f99c614c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   В Зоя. бг продават, ама е много скъпо.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 6480107d33
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Най-добър е БиоМаг на Янко Сакъзов в София. Едната продавачка с късата коса е малко затворена, но прекрасна.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker