Проблем, депресия, отчаяние - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Проблем, депресия, отчаяние
преди: 12 години, 10 месеца, прочетена 3973 пъти
Имам един голям проблем, който много ме депресира и измъчва от край време. На 19 години съм, момче. Проблема ми е, че имам говорен дефект... не мога да изговарям с, ч, ц и р правилно с една дума... фъфля. Когато бях малък въобще не ме притесняваше това. Имах страшно много приятели, постоянно сменях гаджетата... и така нататък. В общи линии не съм го имал това за недък. Затова и не съм търсил помощ от логопед.

От 3 години вече живея в чужбина, в началото нямах много приятели и доста време бях пред компа сам. И сякаш с напредване на възраста и по малкото социални контакти нещо в мен се преобърна. Започнах да се сдухвам и все повече да мисля за този проблем. Вече беше късно да се обърна към специалист защото рядко си идвам в БГ. И така малко по малко от един забавен човек се превърнах в един скучен депресиран и с все по- малко социални контакти човек.

Неудобно ми е да комуникирам с нови хора, защото имам чувството, че едва ли не им е неприятно да ме слушат. Гледам да избягвам доста думи и просто някой път ставам смешен. Сигурен сам, че ме гони и параноята, но приятели... чувал съм хора който фъфлят и наистна не звучи добре. Не съм някой тъпак, имам амбиции в тоя живот, но този проблем ме кара да изглеждан не интелигетен и да се отнасят не сериозно с мен.

С никой не съм споделял това досега. Хората които ме познават от малък знаят, че съм от части непукист. Но това беше преди....

Решил съм вече да потърся помощ от специалист. Знам, че ще бъде трудно, но ще вложа цялата си воля.

И така... приятели ще се радвам на всеки един ваш коментар. Просто имах нужда да споделя с някой. Знам, че това не е най-удачното място, но...

Съжалявам ако съм допуснал някой правописни или пунктуационни грешки, защото знам, че обръщате внимание на тях, но от отдавна не съм писал на български.

чао, бъдете здрави

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 10 месеца
hash: 3215c31024
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей! Аз също не произнасям добре буквата с, а може би и ц не произнасям добре. Преди и р не можех, но ходих на логопед и вече си го произнасям добре. Не бива да показваш, че това те притеснява, защото хората ще разберат къде ти е слабото място и тогава ще почнат проблемите. Решението да ходиш при специалист е най-доброто.
Успех!
*Яса

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: c2b0a32702
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей!
Хубаво е, че си решил да потърсиш помощ от специалист и да се справиш с проблема. С това решение си вече на половината път:). Не губи време, а действай. Знам че едва ли е много успокояващо, но има много хора с говорни дефекти. Братовчед ми например от дете заекваше, но ходи на логопед и се оправи:).
Сигурна съм, че и ти ще се справиш:)!
Успех!
Ginger~~

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 78b6dc9ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Аххааах наистина е много смешно. И да знаеш че това с логопеда е 10% успех.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: efbfca4a4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторе, аз бях като теб като малка. Децата ми се подиграваха и ме караха да казвам „Обичам Райна като мед“, а аз казвах „Обичам Лайна като мед“.
Още преди да тръгна на училище бях редовен клиент на логопедката. Оправих се много бързо, същото се отнасяше и за другите деца! Половината предучилищна имахме разни говорни дефекти! Толкова беше весело и забавно при логопедката, че се разсърдих, защото моят проблем се реши твърде бързо и не разбирах, защо другите деца продължаваха да ходят, а аз не можех вече. С две думи - логопедите не ядат хора, напротив!!!
Никога не е късно!
Вярно, и в чужбина има логопеди, но аз знам, че българската школа е много добра.
Като си във ваканция, обърни се към български логопед в България. Ако нямаш възможност, ще трябва да работиш с местен такъв.
Аз много съжалявам, че вашите са те взели в чужбина. Самата аз напуснах на 19 сама страната, запознах се с деца точно като теб, страшно травмирани и страшно самотни хора.
Помисли да се прибереш за 6 месеца в България преди следването си, защото говорът има много общо и с психиката. Трябва ти пълно спокойствие и самочувствие, за да се справиш, а според мен, в България можеш да се разтовариш. Лесно се намират и нови приятели и хората са по-толерантни за такъв проблем, ще излезнеш като млад човек, ще се посмееш и после курсът при логопед няма да те плаши.
Успех!!! (не слушай 3! не си първият, не си и последният с такъв проблем! )

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: df98283681
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Здравей :)
Повечето хора имат говорни дефекти, но поне е поправимо. Аз също не мога да казвам доста букви правилно, но в това е чара на някои хора, колкото и странно да е. И аз се чувствам некомфортно, защото когато говоря и имам чувстото, че само фъфлене се чува, но това е от настройката на човек. Даже още съм на мнението, че всяка дума съдържа именно буквата, която най- неумея да произнасям- "с". Не трябва да се чувстваш гадно заради това -хора всякакви, с най-различни недостатъци. И искам да споделя, че на логопед можеш да ходиш, както 1 месец, така и 10 години, зависи от човека, който се обучава и неговото желание да се промени говора му.
И още нещо да споделя, че много малко хора забелязват, че не можеш да казваш правилно някои букви. Честно да ти кажа с мен са се шегували за това, но това не ми е чак такъв проблем, защото никой не е перфектен, просто отминавам с усмивка, защото не съм на нивото им да им отговарям даже. Имам познат човек, който е логопед и той ми е казвал, че от 40 човека има един, който произнася всички букви правилно.
Успех и помни, че най- важно е желанието ти за промяна и усъвършенстване.

 
  ...


...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 95233eee1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   От автора - Не бях сигурен дали е правилно да си изливам душата в този сайт, но след вашите коментари съм убеден, че това е един хубав сайт с прекрасни хора. Благодаря ви много за коментарите. Найстина ми вдъхнахте надежда, кураж и ме накарахте да погледна проблема по друг начин. Надявам се все по скоро да излезна от таз дупка.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: efbfca4a4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе, всеки е минал през депресия, отчаяние и т.н.
Между другото, едно от момиченцата от предучилищната, което обичаше да ми се подиграва за р-то, станало логопедка!
Намерихме се след 15 години във фейсбук, тя тъкмо си пишеше дипломната и като ? казах за това, тя не си и спомняше.
Има заекващи хора, хора които едно изречение не могат да кажат, правилно или не, И УСПЯВАТ да се преборят с дефекта си!
Твоето е един среднотруден, може би дори лек случай, жалко, че родителите ти не са обърнали внимание на проблема ти, но ето - сега си голям, вече е време сам да се заемеш. Междувременно, не се комплексирай. Може в началото хората да се интересуват от говорния ти дефект, но в последствие просто забравят за него. Той е част от личността ти, нещо като сиво яке, което носиш всеки ден и никой не забелязва отдавна. От теб зависи да се пребориш с проблема, но за Бога - ти си силно и голямо момче, ще се справиш!

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 5c7fd348dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   И аз не мога да казвам "Р" и още няколко букви, зависи как са подредени в думата.

Номер 7 направи ми впечатление, че имаш спомени от подигравките, а пък другото момиче въобще не си е спомняло. И при мен е така... срещна ли познати детството и юношеството ми, който са ме подигравал за нещо първо се сещам за подигравките към мен. Не съм повдигал въпроса, ама сигурно и те няма да си спомнят.
Общо взето всичките бъзици и подигравки бяха голям удар върху самочувствието ми... и все още са, защото още не мога да се съвзема. А и с никого не съм се опитвал да споделям, когато съм бил малък. По-късно, когато си на 20 и повече години, ако тръгнеш да говориш за това ще те сметнат за дечко и ще ти се чудят на тия години как може да се тормозиш за такива неща. А като се има на предвид, че до към 20 съм бил като уплашено дете...

Някои неща ги преодолях, някои не... охх няма къде другаде да споделя освен тук

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: efbfca4a4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Най-много ми се подиграваше сестра ми и всички от улицата. Те също не си спомнят.
Май хората си спомнят само най-важните неща от детството си, аз това също съм запомнила. За тях е било просто една игра или шега.
Доста съм директна. Заговорих момичето, решило дори логопед да става! Ей това е животът, играе си с нас.
Не виждам нищо унизително да се чувстваш наранен от подигравките на хората, само че те не са на сериозно.
Явно са били повече от скука, знам ли.
Родителите ми обаче веднага взеха мерки, по-точно майка ми. Защо твоите родители не са взели мерки? Аз никога не можех да казвам „р“, казвах вместо това „л“. Сега ти си на ход. Виж в държавата си, къде можеш да отидеш на логопед. В противен случай, действително българската школа е много добра. Аз познавам доста покрай майка ми, тя е детска учителка, много добри жени са. Винаги жени, не знам защо, но винаги с разбиране, големи психолози ако щеш. Спомням си часа - състоеше се от игра, гледане на картинки и РАЗГОВОРИ. Ей така, карат те да си говорите, не те поправя никога, не те критизира! Не губи време! Това е елементарен говорен ефект, ще се справиш.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 0f860253f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Браво, ти вече си се решил, действай и успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker