По-полезният избор? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121422)
 Любов и изневяра (29764)
 Секс и интимност (14390)
 Тинейджърски (21909)
 Семейство (6483)
 Здраве (9612)
 Спорт и красота (4708)
 На работното място (3191)
 Образование (7312)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18586)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

По-полезният избор?
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 495 пъти
Здравейте, добри хора!

Млада жена съм и без да изпадам в нездравословен фанатизъм, действително се опитвам да се храня максимално правилно през по-голямата част от времето.

Въпросът е там, че всяка сутрин тялото и душичката ми много искат да изпият една чашка кафе с мляко. През деня не пия повече кафета, не съм пристрастена по никакъв начин към кофеина, но има нещо в това сутрешно единично кафенце, което ме зарежда за деня и повишава енергията ми. Обичам вкуса, обичам аромата, всичко му обичам.

Досега (от няколко години насам) винаги го пиех с 50 мл. прясно полумаслено мляко и си мислех, че всичко е наред, щом не пия пет кафета през деня, нито го пия със сметана, нито е от пакетчетата, в които има бог знае какво... Успокоявах се, че съм направила относително здравословен избор и в тази насока.

Съвсем наскоро обаче се запознах с доста притеснителни научни изследвания по отношение на комбинацията "кафе с мляко", както и що се отнася до самото прясно мляко. От една страна танините в кафето и казеинът от млякото образуват субстанция, която не само трудно се усвоява, но и остава прекалено дълго време в стомаха. От друга страна прясното мляко, което купуваме от магазина, идва от хормонално изтощени животни, които млекодават и млекодават, тоест хем качеството на продукта е доста понижено, хем пастьоризацията, наред с вредните бактерии унищожава и всички полезни такива. Според изследванията, които прочетох, редовната консумацията на млечни продукти се свързва с увеличен риск от рак на простатата при мъжете и увеличен риск от рак на яйчниците при жените. Последното доста ме притесни, тъй като самата аз страдах години наред от поликистозни яйчници, и цялата ми рода по майчина и бащина линия има сериозни проблеми с яйчниците. И трите ми лели са оперирани заради кисти, едната ми баба е с проблемни яйчници също, другата почина от рак на яйчника. Това ми звучи доста кофти, защото очевидно съм предразположена "както трябва", и от двете страни, и не бива да помагам на тази предразположеност да се проявява във времето, най-вече с един такъв уж незначителен, уж малък, но пък ежедневен, постоянен навик.

Запознавайки се с тази информация, реших да преустановя приема на прясно мляко (други млечни продукти така или иначе не обичам да ям, освен извара, пък и тя малко ми "бражди"). Купих си бадемово мляко и започнах да си пия кафето с него всяка сутрин. Свикнах с вкуса, интересен е, по-ядков, но пак приятен.

Тъкмо се зарадвах, че вече съм една идея по-ограмотена и съзнателна по отношение на храненето, и се оказа, че и в купешкото ядково мляко също имало някакви подобрители, а количеството ядки в съдържанието е пренебрежимо ниско. Сериозен минус е и цената, която е четири пъти по-висока от тази на кравето мляко, ама хайде, бих се примирила в името на здравето.

И въпросът ми сега е:
кое е по-здравословно според вас - да продължа да си пия кафето с краве мляко (като така ще ми се събере минимум литър и половина прясно мляко за месец) или пак да си купя бадемово мляко и да ползвам него?

Къде ползите са повече... или може би трябва да питам къде вредите са по-малко?

Видях, че хора са се пробвали да си направят ядково мляко и вкъщи, но изобщо не знам дали ще успея да докарам приличен вкус, а и трябвало да се изпие в рамките на два-три дни, което пак затруднява и без това хаотичния модерен забързан живот, в който всеки бърза за някъде.

Благодаря ви за това, че прочетохте, както и за всеки оставен коментар. Ще следя темата ежедневно.

Прегръщам ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: 3ddd8d945a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Може да опиташ и кокосово, соево или оризово мляко. Последното е мой фаворит при заместителите. Иначе съм голяма "млекарка" - пия поне по една чаша прясно мляко (домашно) почти всеки ден, а отделно обичам всякакви млечни продукти. Не съм фанатик на тема здравословно хранене, защото само притесненията дали правя всичко правилно ще ми скъсят живота. Замисли се и ти дали не прекаляваш малко с притесненията за тези 50 мл мляко. То е ясно, че всичко от магазина, което е преработено, е вредно малко или много. Дори въздухът е вреден. По-добре ходи често на профилактични прегледи и не се втелясвай толкова в дреболии.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: e22ef7f245
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не чети толкова за "проучвания" да не попаднеш и на това, че всички, които са консумирали краставици през 19-ти век са починали и днес няма нито един жив от тях. Това беше някакъв виц, написах го по спомен. "кравето мляко идва от хормонално изтощени животни, които млекодават и млекодават, тоест хем качеството на продукта е доста понижен" - само това е вярно. Като искаш здравословно - търсиш някой, който продава домашно мляко. Другите две - еднакво полезни/вредни. Все пак е много по-добре от "джънк фууд". Но просто от начина ти на писане личи, че много се втеляваш, а всяка крайност е опасна.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 02d66f1b5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Козето мляко е много по-приемливо от човешкия организъм, отколкото кравето. Домашно сурово е най-добро. Виж къде има ферми до вас и се запознай с някой, който ще се радва да ти продава мляко.
Бадемите са скъпи, но ако намериш сурови, най-добре е сама да си правиш мляко от тях. Много е лесно. Потърси как се прави на интернет. Накисваш ги (сурови бадеми) за определено време, блендираш и изстискваш сока (млякото). Не зная подробностите.
Аз отказах животинските млечни продукти, защото ми пукаха ставите. Оттогава, нямам проблеми. Мога да хапна нещо с мляко, но това е само от време на време.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker