Какъв спорт би облекчил дискова херния - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Какъв спорт би облекчил дискова херния
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 3122 пъти
Има скорошна тема за масаж при дискова херния, но на мен ми помага временно. Някой запознат би ли ме светнал какво да тренирам, за да се избавя от болките?

- йога, гимнастика
- фитнес
- спортове като плуване, колоездене, ходене
- просто да се науча на правилна стойка и седене
- комбинация от няколко

Мога ли да си ги правя вкъщи или задължително с инструктор, с програма и на уреди?

Моля да пишат само хора с опит или реални наблюдения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: 6c8883f87e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ходене, плуване и масажи. Това е.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: f455e151a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Движение на първо място, над 10 000 крачки. Естествено, не да ходиш по 2 и изведнъж по 10. Коремни преси, но тук доста трябва да се внимава, докато се свикне. Плуване 2-3 пъти в седмица. Редуциране на тегло. В краен случай витамини б комплекс, ако има нужда.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 916d7a29a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Със сигурност чи- конг, може и чи- конг в съчетание с тай чи. Има видеото в you tube за начинаещи и напреднали. Вид медитация в движение, много е важно освен правилните движения и правилното дишане. Лесни са за изпълнение включително за хора в напреднала възраст и по трудно подвижни. Има сред тях и специфични упражнения както за цялото тяло, мускули, органи т.н. и за отделни проблемни зони на тялото.
Можеш да си ги правиш от в къщи, но препоръчвам на въздух сред природата ако имаш възможност. Нямаш нужда от никакви помощни средства, единствено собственото ти тяло.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 61433db758
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Здравей,
от опит мога да те посъветвам - плуване, при това по гръб. Укрепва мускула, който държи кръста. Аз по неволя се учих да плувам на 23.... за смях на децата, но се преродих - буквално. Имах засягане на нерва на единия крак и се възстанови благодарение на плуването. С разтягащите спортове според мен трябва да внимаваш. С тежести може да постигнеш резултат, но задължително под контрол на много опитен с такива проблеми треньор.
Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 7bd8e8e5d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Купи си крос-тренажор и при всяко свободно време си тренирай в къщи. Не ти трябват никакви инструктори! Няколко години тренирах на гребен тренажор, гърбът ми се чувстваше добре, но получих междуребрена невралгия, мишците ми се натоварваха много. Сега с крос тренажора ми е перфектно, невралгията изчезна, гърба не ме боли и цялото ми тяло се раздвижва. По тежки тренировки само ще ти натоварят прешлените, а трябва гръбните мускули да стягаш, но с по леки натоварвания.

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 61e8a27b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Здравей и аз имам, даже 2 дискови хернии долу на кръста. Миналата година положението беше много зле и опитах сумати терапии и лекари. В крайна сметка, тези които ми помогнаха бяха иглотерапевт и физиотерапевт.
Иглотерапевтът ми е много коректен човек и редовно ми напомня, че не ме лекува, а премахва болката за да се излекувам сама, чрез спорт и правилно хранене. И реално още на 3, 4 процедура болката ми изчезва и идва моментът, в който мога да се погрижа за себе си. Човекът е психиатър по образование, но се занимава с китайска медицина и ми дава много широко спектърни съвети. Като пиенето на течен колаген, ходене боса през лятото, контрастни душове, дихателни упражнения, храни, които да избягвам според организма ми, научи ме да пия достатъчно вода, имах нещо като хронична дехидратация и не усещах жажда. Моят организъм е с ниска плътност, тежа 45-7кг, мускулатурата ми е слабичка, предвид това терапията ми е свързана със заземяване и е насочена към стъпалата и краката ми. Което наистина е моето нещо, защото преди да науча тези неща се опитвах да правя упражнения за коремния пояс, в дните, в които се чувствах добре, както масово ми препоръчва ха невролозите, но реално от тях много бързо болката ми се връщаше.
След като се почувствах добре от иглотерапията ми се искаше веднага да започна да спортувам активно. Толкова ми липсваше свободното движение и толкова се радвах, че най после нищо не ме боли, че ми се искаше да спортувам по няколко часа на ден. Обаче, това се оказа лоша идея и бързо, бързо се върнах в изходно положение. Наложи се да си полежа няколко дни и да започна отново терапия, за да си стъпя на краката. Този път ужасно ме беше страх да не се прецакам пак с моя тъп ентусиазъм и потърсих физиотерапевт. Упражненията, които ми даде са вълшебни. Те се правят всеки ден отначало и после редовно, като допълнение към друга спортна активност. Казват се упражнения за невродинамика. Няма да ги описвам, защото са различни в зависимост от това къде е хернията. В моя случай болката е в седалищния невр, таза, крака понякога. Може да видиш такива упражнения в ютуб, този терапевт има профил там, Димитър Пловдив, или нещо подобно.
И най после ще отговоря на въпроса ти. Спортовете, които са препоръчителни при дискова херния, според моите знания са най вече плуването, както и пилатес, каланетика и фитнес. А иглотерапевтът ми препоръча да си купя вкъщи гребен тренажор.
При йогата вниманието трябва да е изключително повишено. Аз практикувах и сега отново практикувам йога вече 8 години, с прекъсвания около 2 бременности една след друга и последвалите след втората- дискови хернии. И пак успявах да си навредя чрез йога, от незнание и най вече, защото нямах време да посещавам учителката си, а правих разни практики онлайн.
Съществено е в каква посока е деформацията, защото това, което ще действа добре е движението в обратната посока. Нарича се декомпресия. Тоест прешлените са приближени в една посока и ние с редовно движение в противоположната, можем да въздействаме това разстояние в наша полза.
И тук идва важното, когато не знаем в каква посока трябва да работим и дефакто правим и в двете, редуваме декомпресия с компресия или не чувстваме подобрения, или направо се влошаваме. Същият принцип важи и за пилатеса и останалите спортове, но там амплитудата на разтягане е по-малка, съответно и риска. Моят физиотерапевт силно препоръчва фитнеса, дори упражненията с тежести, които обаче да действат индиректно и да не натоварват кръста.
Ако си жена, ти препоръчвам книгата "Лунна пътека във водата", там можеш да намериш своя тип организъм, емоционалните мотиви на дисковата херния според местоположението й и много други лечебни практики на всякакви теми.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 46a3fc4f6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Доколкото съм запознат - креватната гимнастика върши чудеса!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 346a50f5be
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   1. Спирате тютюнопушенето задължително
2. Прием на адекватно количество вода ежедневно.
3.Адекватно хранене с белтъчини от животински произход.
4.Тренировки силови за укрепване на мускулите на краката и дълбоките мускули на гръбначния стълб, като 100 приклякания, 100 лицеви опори, 100 преси дневно, и за издържливост 20-30- минути колоездене, велоергометър, плуване. Декомпресионни упражнения с ластици и/или голяма топка фитбол по методиката на Сергей Бубновски. Никакви операции, ако не искате инвалидизация.
5. Временен/30 дни/ прием на витамин В-комплекс, Вит С до 300мг. Магнезий до 500мг. 8-9 часа сън.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: cebc3163be
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, започнах да правя едни стречинг упражнения и помагат. Допълнително започнах да правя планкове за сила на корсета, но от тях ставам по-зле и временно ги спрях. Явно не мога още да се адаптирам от заседнал към по-активен начин на живот.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 346a50f5be
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   от 9. Позата "планк" с нищо не помага, дори е вредна. Тя не води до повишаване на мускулната маса, което е целта на лечението на проблеми с кръста, гърба и междупрешленните дискове. Гръбначния стълб и прешлените се обслужват от около 200 къси и немного дълги мускула и свръзки. Но те по никакъв начин не могат да се противопоставят на най-големите и мощни мускули в човешкото тяло - тези на краката. Ако те са слаби дърпат целия гръб на долу, защото краката са захванати към таза както и гръбнака. Проблемите с тези мускули водят до проблеми
в гръбначния стълб и гърба, като цяло. За здрав гръб първо здрави, силни мускули на краката. Вода за ставите и свръзките. Белтъчини за изграждане на самите мускули и свръзки. Силови упражнения за излъчване на хормона на растежа и здрав сън.
Тютюнопушенето суши и руши, затова докато се практикува резултат и лечение няма да има.

 
  ...

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: cebc3163be
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, много ти благодаря. Ще правя лицеви опори, клякания и коремни преси освен стречинга. Ще гледам и да изкачвам стълби. Забравих да кажа, че хернията ми е на L5-S1, т.е. много ниско в кръста, до самия таз. Това означава ли, че трябва правя и някакви упражнения за мускулите ниско в гърба?

Предвид, че до сега съм водил много заседнал начин на живот, ще започна само с по няколко на ден, че да не се претоваря и да стане по-зле. Предполагам, така е правилно или?

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 98eac18ac8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Физическите упражнения от Хатха Йога за изключително бенефициални и помагащи при дискова херния. Има някой пози които правят мускулите от двете страни на гръбнака силни и здрави, като въжета, и по този начин до голяма степен облекчават тежестта която носи гръбнака и придържат прешлените в нужното положение за да няма усложнения.
Ако се вгледате в кръста и долната част на сериозни йога практиканти, а и въобще, здрави, спортуващи хора, ще забележите именно колко ясно са изразени тези мускули.
При хората, които страдат от дискова херния, често тези мускули са почти атрофирали и невидими.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f2a153d1ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Автора: да питам всеки ден ли трябва да правя лицеви, клакания и коремни преси. В смисъл не трябва ли да има някакво възстановяване?

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f2a153d1ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Автора: от няколко дни правя тези упражнения

https://stanimirmihov.com/uprajneniq-grybnachen-stylb-kryst/

тези упражнения

https://www.youtube.com/watch?v=7yrnzoCTM1U

плюс 10 клякания, 20 коремни и 10 лицеви опори (за сега само по толкова) и се чувствам много добре и определено болките намаляха значително, даже почти не ме боли вече.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker