Мъдрец... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121152)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Мъдрец...
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1138 пъти
Здравейте хора! Да започна с това, че съм на 21 и от 2 години насам ми растат мъдреците. Горните два са си правилно разположени и са поникнали през венеца да речем на 50-60%, не знам дали ще порастнат повече, с тях нямам никакви проблеми. Долните обаче са друга история.. долния десен в момента е разположен накриво към предния съм и е изникнала само коронката му, не усещам болка от него, но поради специфичното си разположение редовно когато ям там влиза храна. Долния ляв обаче (изобщо не е поникнал) през 6 месеца явно получава команда да расте и всеки път едно и също, болки, подувания, зачервявания в областта на венеца и около бузата. До момента всеки път си виках той няма да порасне, всичко ще е наред и да не го мисля, но от скоро ми се върти една мисъл да извадя него, и може би всички останали? Ще се радвам някой по-запознат да ме съветва как да действам и дали е възможно да извадя и 4те зъба на един път, че 2ри път едва ли ще се навия да отида на хирург. Болката в момента не е нищо особено, търпи се, просто има подуване и малко по-трудно си отваря устата и по-трудно ям, продължава 2-3-4 дни и след около 6 месеца наново. Самата операция боли ли и какво представлява? Горе долу какви пари трябва да си приготвя за вадене на един мъдрец + евентуални лекарства и т.н. Поема ли се от здравната каса? Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: fab09c8801
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Моите ги извадих в чужбина, където живея, така че не зная от финансова гледна точка, за България. Извадих ги на един път. Горните бяха порастнали и хирургът ги извади само с клещи. Долните се бяха леко показали и той използва нещо подобно на ъглошлайф (ха-ха-ха), но с малки рамери и ги ряза до костта. Мина добре, предписа ми две неща- пеницилин и някое от упойващите лекарства от рода на новокаин или нещо такова, за болката. Купих първото, второто- не. Мислих си, че ще издържа на болката. Няколко седмици се бях подул като топка, сълзи ми течаха от очите, но и това отмина. Интересно беше лицето на съквартирантката ми, когато влезе и ме видя на дивана със сълзи на очите. Горката...
Лекарствата ще ти ги предпише лекаря (хирурга). По време на операцията, хирургът използва местна упойка, всичко изтръпва и не усещаш почти нищо. След като отмине ефекта на упойката, вземаш предписаните лекарства и ще си окей. Може би болката няма да бъде по-силна от това, което изпитваш сега.
Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: a2d8491a9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   То може и всички зъби наведнъж да ти извадят, но трябва да има причина.

На мен ми излязоха рано три от мъдреците, четвъртия се оказа дефектен и така и не проби напълно. Извади ми го хирург и нямаше проблеми. Останалите три и до ден днешен не са ми създали никакъв проблем, а вече гоня 40-те.

Извади си долните два, щом ти създават неудобства. Аз не съм пил антибиотик след ваденето, защото нямаше нужда (нямаше инфекция), после избягваш твърди храни и се храниш внимателно, докато се зарасне и така.

Здравната каса поема мисля ваденето на един зъб, но ако ти го вади хирург може и сумата да не покрие цялата процедура, и да се наложи да доплащаш. Макар че работата в повечето случаи може да се извърши и от по-опитен обикновен стоматолог, но все пак при хирург е по-добре. Боли си, ама не е нещо от което се умира.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 603aa972f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей.
Товето здраве е най-важно преди всичко и е чудесно, че си се ориентирал/а към решение на проблема. Бих препоръчал първо да посетиш стоматологът ти за преглед. Там ще преценят и ще ти кажат какво е необходимо. Преди дни ми премахната мъдрец. Не беше нещо кой знае какво, като процедура. Упойката се поставя в двата края на венеца и бе неусетна, както и самият метод на отстраняване. Всичко премина за около три минути време. Здравната каса покрива това, приготви си около 30-50лв. Не премахвай всички мъдреци наведнъж, защото това ще натежи на организма.. не е добре, а и надали всеки един ти е за вадене чак. Възстановителният период е около седмица, като в него се спазва определен хранителен режим. Избягват се топлите и твърди храни, топли напитки, консумират се повечко плодове и зеленчуци, супи. Хубаво е да си почиваш у дома през това време, да не излагаш тялото ти на натоварване. Важно е да знаеш, че след като упойката утихне(около час, час и половина след процедурата), ще усещаш лека болка в първите два дни, като за това можеш да вземеш обезболяващи. Ще забележиш и лек кръвоизлив в първите няколко часа. Това е нормално и не бива да те плаши. Внимаваш с миенето на зъбите, според местоположението на раната, през тази една седмица. Желателно е първата вечер да избегнеш това миене. Всичко ще бъде наред, не се притеснявай и не изпадай в паника. Ненужно е.
Усмивки.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 72522a67da
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей!
Пролетта ми се наложи за извадя два мъдреца, защото бяха разположени на около 45 и започнаха да разместват другите ми зъби. Препоръчвам да направиш същото, за да не се ангажираш с коригирането им на по-късен етап. Четирите наведнъж няма да се съгласят да ти ги извадят - трябва по някакъв начин да се храниш, а след процедурата ще имаш отток около седмица. Не е страшно, с опойка е и не усещаш почти нищо. При мен случаят беше по-особен и "операцията" траеше по-дълго от нормалното, но не е нищо притеснително. Цените варират според това колко е изникнал зъбът. Ако е изцяло във венеца, са по-скъпи. При мен беше 150 лева на зъб (при двама различни зъболекари). Не се поема от здравната каса, защото се води козметична процедура, а не случай от първа необходимост. Операцията общо взето е редуване на прорези с издърпване, докато не се ликвидира изцяло зъба с корена и завършва с шевове. За да нямаш проблеми, ги изваждай, докато е време - и без това са безполезни. Не се притеснявай, няма нищо страшно! Късмет!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 38dd870e91
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   На мен наскоро ми извадиха 3-те останали мъдреци (първият си замина преди десетина години, когато бях на около 20). Уж само единият имаше възпаление, но след ваденето се оказа, че под всички е имало, просто и тримата зъболекари не са видели на снимките. Всички обаче ме посъветваха да извадя и трите мъдреца и се оказа правилно решение. Аз избрах да е със седация и изобщо не усетих операцията. Важно е като те пусне упойката да си пиеш редовно болкоуспокоителните, за да не те заболи силно. Вероятно ще ти изпишат антибиотик и докато го взимаш не трябва да ядеш храни, богати на калций. При мен на следващия ден беше най-зле, защото бях най-подута, след това отокът започна да спада и ми се появиха жълтеникави синини на бузите. След седмица вече бях добре и ми свалиха коците. Престраши се и си извади мъдреците, защото създават само проблеми. И в дните след ваденето си планирай няколко дни почивка вкъщи, защото гледката не е за пред хора, а и на теб може да не ти е много добре. Но като мине всичко си доволен, че си се отървал от проблемите. Успех!

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 90cf205229
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Mъдреците са като млечни зъби , имат склонност да образуват кариеси , дори и като са ненапълно поникнали . Ако са правилно поставени спрямо съседните , е добре да се оставят , защото след време може да се ползват за мостове .Ако подпират и бутат съседни зъби ,има голяма вероятност да ги компрометират . За да се види това , се прави панорамна снимка и стоматологът преценява . 4 наведнъж е прекалено натоварваща операция -имам опит .Има възможност по здравна каса ,но и стоматологът трябва да има договор .Панорамната е 2 5 лв в София .

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 980f2350d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз имам само два мъдреца горе. На 30 г. съм. Започнаха да растат когато бях на 25. Само единия се е подал леко коронката и е леееко накриво, но засега няма проблем. Моята стоматоложка, която ми е и близка ми каза, че може и така да си останат и да не ги пипам. Ако след време създадат проблеми - тогава. Махането им е гагна операция, която много сериозно ти травмира устата и главата. Каза по възможност да не го правя и да не пипам, щом няма сериозен проблем. На няколко месеца има болка, но отшумява за 2 дни. Да видим... иначе теб съветвам да направиш същото. Иска се направление за хирург мисля.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: d7c84126a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Трябва да се види мъдреца от заболекър.
Може да няма нужда да се вади. Ако искаш ще го извадят, но по-добре е ако е добре мъдреца да го остваш да расте. Болките са силни, докато расте мъдреца.
И мен ме болеше, преди години, като ми растеше мъдреца.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: d5a5d24af1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Най-добре отиди на хирург, но добър и доказал се. Другото което е може и да не те боли ( просто да чувстваш лек дискомфорт от време на време) но да си работи отдолу я киста я друго. Трябва да се консултираш със специалист. При мене нямаше болка или друго, просто реших да ги извадя по други причини, въпреки снимките и др глупости се оказа че един от горните е хоризонтално под предният кътник с образувала се доста голяма киста и това се разбра чак когато започна операцията.
Относно дали боли, аз съм нямала болки (не съм пила нищо) след това, но вадих само горни, просто долни нямах зародиши. От хурурга ми знам че горните не болят но кървят след операцията повече, при долните обратното.
Друг съвет: не ги вади всички на веднъж, поне според мене би ми било много. Знам за случаи където вадят от едната страна горен и долен, и после отдругата.
Още един съвет: след операция не бъди в легнало положение, тъй като при кървене, може кръвта да се събере в меките тъкани и се усложнява, не е фатално, но по-добре да се избегне. Иначе пиеш антибиотик задължително, поддуваш се и дискомфорта е около седмица.
Операцията зависи колко е "пробил" ако е близо до това да се покаже, лек разрез и без шевове (при мене беше така единият) 10 мин. страх. Ако се наложи да режат кост не се бой, не боли после, но има конци и малко храненето е затруднено.
Късмет и смелост, не е толкова страшно. :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker