Домашен оцет / пробиотик, някой разбиращ от ферментации? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Домашен оцет / пробиотик, някой разбиращ от ферментации?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1084 пъти
Пробвах да направя домашен оцет (или ябълково "вино", каквото стане, ха-ха). Бях нарязала ябълки във вода, първо го разбърквах, после спрях, защото така ми казаха, че трябва. Но не се получи, имаше лек мирис на оцет, но и някакъв дъх на изгнили ябълки имаше. На алкохол не е имало мирис, после и лекия мирис на оцет се загуби. Но отгоре се получи "гъба", която е като закваска, реших да експериментирам с нея.
Разтворих 2 с. л. кафява захар в 2 л чиста вода и пуснах "гъбата" в нея. Какво ще се получи не знам :D

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: f4758c7b33
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "Но отгоре се получи "гъба", която е като закваска," - да това е вкисналата щапка на труда ти. Хубав оцет става от хубаво вино, а хубаво вино от качествен материал! Предполагам, под домашен оцет визираш ябълковият, защото такъв може да стане и от малини, от вишни, и от много други плодове и все ще е полезен. Ябълковият е най полезен защото има най много пектин. За технологията(пиша как аз си го правя), ябълките е най добре да са сладки(за да ползваш по малко захар), не се режат, а се смилат, колкото на по дребно, толкова по добре, става и в блендер ако са малко количество. Измерва се веднага захарнастта на сока, и ако е необходимо се слага захар(най добре пчелен мед) до достигане на над 20 % захарност, но не повече от 22%. Сокът се поставя в стъклена дамаджана(може и пластмасова от мин. вода) и започва бъркане няколко пъти на ден, отгоре не трябва да се получава въпросната шапка. Има и други метода да стои потопена, но те са по сложни от разбъркването. Ще започне бурна ферментация, но трябва да се държи на стайна температура-20-22*С. Съдът трябва да е напълнен до 2/3, защото СО2 повдига материала и той може да прелее, ако не е оставено място. След бурната ферментация(след десетина дни), ще започне тихата, тя може да продължи в същият съд и си решаваш дали да продължиш да го бъркаш, или прецеждаш материала през тензух и го оставяш без бъркане на въздух. Без никакви гъби се получава, някои ускоряват процеса, като слагат оцетна гъба. Най добре всичко да става в натура. След два месеца ще имаш домашен натурален оцет. Аз още го имам, и си пия чая с лъжица ябълсов оцет, подсладен с лъжица мед, така си регулирам холестерола.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 68139a98c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Буркана беше покрит с тензух отгоре. Захарен градус не съм мерила, но сложих напълно узрели ябълки (мн. сладки). И стоя на стайна температура около 5 седмици...
Не знам тази шапка какви микроорганизми съдържа, те сега ще се размножат в новата подсладена вода, ама какви са точно и какво ще се получи... Ще се види...

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: d9f1dd190c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Най-добрия оцет става от петровките, едни такива малки сладки ябълки, има и круши петровки, но за оцет се използват ябълките.

Аз оцет си правя от каквото имам.
Останат ябълки, нарязвам и поръсвам със захар.

Бъркам като се сетя, ако ябълките са били узрели оцет става, ако не са били малко на нищо не прилича оцета.

Един път исках да си направя вино от дренки, хванаха ми окото на пазара.

Посипах ги със захар и след два дена залях и с вода и ....... и забравих пластмасовата кофа на северната тераса, просто забравих.
Един ден прехвърлям това онова и някакъв изключително здрав мирис на прекрасен оцет се разнесе от някъде.

Чудя се какво шише ли счупих, ама не.
Отварям кофата покрита с тензуха и капак отгоре и се сещам за опита си за дренковото вино.

Такъв прекрасен оцет е станал без моя грижа, налях го в специални малки подходящи шишета и само в специални случаи голзвам, като деликатес.
Такъв и винен оцет не ми се е получавал, направо страхотен.

А че гъбата е останала отгоре, не го виждам да е проблем, често ми се е получавало с ябълките.
Повтарям от опит, ако ябълките не са узрели,ако самите те нямат мирис на узряла ябълка, и оцет няма да стане.
Само веднъж пробвах от дюли и стана хубав оцет също, но много дълго чаках и взе доста захар.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 5e6d02b4fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Ябълките бяха добре узрели, а "гъбата", доколкото знам, е "колония" от микроорганизми, които може да са пробиотични, но ако има много гнилостни - лошо...
Номер 3, можеш да направиш нов оцет, в който да сложиш от този, хубавия от дренки и да получиш подобен или същия при голям късмет, но за пропорции не мога да кажа...

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: e4e644e5e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   В природата има много видове бактерии, но за оцета са нужни оцетните, а те се хранят с етилов алкохол, който се получава при ферментацията на плодовият сладък сок. Затова първо се разграждат захарите от винени дрожди, ако виното стои на въздух то се окислява и тогава идва ред на оцетните които го превръщат в оцет. Ако оцетът стои на въздух се окислява и се превръщо в миризлива вода с утайка. Ако не се бърка в процеса на ферментация, тази последователност не е спазена и ще се получи менте-оцет. Когато шапката е неразбъркана, освет оцетни бактерии, се развиват и гнилостни процеси, които са вредни за организъма, и вместо полза, си навличаме беля! -"През по-голямата част от човешката история оцетната киселина под формата на оцет е произвеждана от оцетнокисели бактерии от рода Acetobacter. При наличие на достатъчно кислород тези бактерии могат да произвеждат оцет от различни АЛКОХОЛНИ хранителни продукти. Често използвани са ябълково вино, вино и ферментирали зърнени храни, малц, ориз или картофени пюрета. Пълната химическа реакция, осъществявана с помощта на тези бактерии, е:

C2H5OH O2 → CH3COOH H2O" -И в бита е нужна химията!

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 5e6d02b4fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторката съм, аз исках да направя ако не домашен ябълков оцет, то поне някаква пробиотична напитка, слабоалкохолна, леко кисела или каквото стане, но стана нещо много гадно и го изхвърлих тази вечер, защото миришеше и изглеждаше ужасно, пълен провал.
Сега съм на нова вълна - шипков квас / шипково вино, дадоха ми пресни шипки и ще се опитам да си отгледам това сега ;)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker