Май съм луд? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Май съм луд?
преди: 3 години, 4 месеца, прочетена 1118 пъти
Привет на всички. Да започна с това, че имам съмнения, че нещо ми хлопа дъската, ама наистина. За момента ме утешава това, че щом осъзнавам нещо такова, май не съм съвсем луд ама... да продължа...

Проблема се изразява в това, че имам някакво необяснимо и налудничаво желание за съвършенство/перфекционизъм във всяко едно начинание и всеки един аспект от живота ми.

Често изпадам в едни такива психически кризи от по около една седмица, в която не ми се прави абсолютно нищо, нямам желание за живот, нямам желание дори да стоя на едно място и да бездействам.

После обаче ме обзема някаква еуфория, че всичко е в моите ръце и мога да променя абсолютно всичко в живота си. Започвам да правя едни планове, графики, таблици в с всичките ми приоритети, желания, цели, ангажименти и неща, които трябва да направя за да си дойде всичко на мястото. Мега странно е и го осъзнавам, обаче не мога да спра, приел съм че тези неща които ги пиша за мен означават перфектния, спокоен и сигурен живот който искам.

Ако случайно се откажа да си "рисувам" приоритетите и нещата за правене ме обзема едно смазващо чувство за незначителност, че нищо не зависи от мен и че съм един провал.

Нещата, които си поставям за цел да направя са примерно да си изчистя целия апартамент до съвършенство, да си измия колата до блясък, почвам да си правя едни графици кога трябва да се подстригвам, какво трябва да свърша всеки ден и един вид си пиша някакъв наръчник за всекидневието.

Наскоро бях записал едни курсове които уча и след минаването на първия курс със оценка 6. 00 и започването на втория ми изскочи някакво желание да мина същия този курс от начало, но да уча повече и по-добре...

Да речем че си направя всичките ангажименти, започвам да се чувствам продуктивен и успял, но в момента в който нещо в живота ми се сбърка пак заебавам всичко и започвам от начало с депресията, подреждането на приоритетите и така до безкрай...

Дали трябва да потърся помощ от някого???

Също така съм с нагласата, че за да имам много приятели, сериозна приятелка, добра работа и всичките ми желания за да са изпълнени трябва да изпълнявам тези мои драсканици и чак тогава всичко ще се случи...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 4 месеца
hash: 394cf28829
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Така като те чета, ми прилича на биполярно или обсесивно компулсивно разстройство, или пък някаква временна депресия, която ще отмине. Не си луд, спокойно. Нито е срамно, странно или страшно. Психолог ще ти ги обясни по добре нещата. :)

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 24fbd0432c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По написанато може да се предположи, че имаш предразположеност, но нямаш отключено биполярно разстройство. Вероятна циклотимия в най-лошия случай - т. е. здрав си, но имаш много леки смени в настроенията, които са толкова малки, че не могат да се характеризират като психично заболяване, в никакъв случаи. Много хора са така в България - ген. Хубаво е, че се наблюдаваш. Това, което ще те посъветвам е да внимаваш какви лекарства взимаш. Забрави за антидепресанти от групата на селективните инхибитори с обратно захващане на серотонина(золофт, прозак) При хора с предразположеност, отключват директно биполярно разстройство с мании и вече ще си луд, както се изразяваш. Също така чети листовките винаги - на антибиотици, на антидепресанти, ако някога ти изпишат(не ти препоръчвам, но все пак, вредни са). Ако пише, че отключва мания, това означава че вероятността да те разболеят и да отключиш биполярно разстройство е огромна. Ако не взимаш наркотици и внимаваш какви лекарства пиеш, не мисля, че има за какво да се притесняваш. Много хора за разлика от теб, не забелязват тези неща в себе си и после се случва гореописаното. Имай предвид, че тези лекарства масово се изписват като бонбони и на лекарите не им пука, ако се разболееш, просто почват да те лекуват от страничните ефекти и така. Само ти си отговорен за себе си. Изпишат ли ти нещо такова - казваш им да го сменят с друго. А тази предразположеност е много често срещана, повечето хора не знаят, че я имат. Характерна е за по-интелигентните хора. Използвай предимставата, не се фокусирай върху минусите. Не ти препоръчвам да ходиш на психиатър да проверяваш, защото звучиш напълно ок, а онези както казах изписват золофт за добро утро, само да им кажеш, че ти е кофти за нещо. И тогава вече ще те разболеят. Повечето не знаят какво правят и си правят експерименти с хората на принципа проба - грешка.

Относно депресията - сега е зима. Взимай мултивитамини и омега 3(не 6,вредна е). Би трябвало да се оправиш. Спорт би помогнал много, ако имаш възможност. И накрая, не забравяй, че сега всички са депресирани, заради ситуацията - измислена или реална, отвсякъде ни заливат депресивни изказвания. Та грешката не е само в твоя телевизор.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 9c7087ea82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Просто си намери работа

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: b4a351d55c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Може да се консултираш с терапевт.Като цяло мозъкът ни трябва с нещо да се занимава,това са дписъците и графиците.Ако имаш приятели опитай да комуникирате повече,търси си приятелка и работи върху плануваното работа, д собствен доход

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 14219c11b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Имаше един филм, човека беше спрял да си пие хапчетата и един ден когато започнаха да се случват “интересни” случки, жена му намери в бараката на двора цял “офис” с налепени листи ,бележки и схеми по стените.

 
  ...


...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 22ebbcc4f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Това ми звучи като OCD или обсесивно-кочмпулсивно разтройство, но не съм специалист и не мога да кажа. Отиди на психилог и се консултирай с него. Не е срамно и смятам, че може да използваш това ментално състояние в твоя полза :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ac9a60ed82
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   честно да ти кажа според мен имаш някакви проблеми, но в никакъв случай не си луд, поне според мен. Моя съвет е да потърсиш помощ от психолог (пак казвам, отивайки там не означава че си луд). Няма лошо да си правиш бележки с нещата които трябва да вършиш всеки ден с цел да не ги забравиш, обаче да си правиш някакви графици за всичко, което правиш ми се вижда доста странно. Не знам от къде ти идват тези идеи, но пак казвам че според мен трябва да отидеш на психолог с който да поговориш. Не съм сигурен как се казваше,но май имаше някакво такова психическо състояние свързано с перфекционизма. Обаче според мен не си луд, съдейки по начина по който пишеш.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ac9a60ed82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Това ми звучи като някакво психическо разстройство, породено по неясни за мен причини, може би от детството. Най-добре говори с подходящите хора за това. Едва ли си луд, щом асимилираш тези неща и пишеш свързано и адекватно, обаче нещо не е наред определено

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 0981e9358b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Аз ходих на психолог за нещо подобно. При мен се оказа травма от родител перфекционист. Имах чувството, че знам кристално ясно точно какво трябва да правя с живота си, със себе си стъпка по стъпка и нищо не правех, или поне така го усещах. Вечер си лягах и потъвах в отвратителен, критичен вътрешен монолог.
Истината, е че аз изобщо не знаех какво е това да си доволен от себе си. Винаги си мислих, можеше по-добре. Трудно ми беше да започвам нови неща, защото предпочитах да правя само това, в което знам, че съм добра. А така не се расте, не се учи, така се цикли. Освен това адски много отлагах. Всичко беше в "любимия" ми последен момент. А, както казва моят психолог - няма по-добър начин да направиш лесното почти невъзможно, от това да го отложиш малко.
С терапията всичко това се промени и то в рамките на няколко месеца. Успях да приключа проект, който мотах 9 години за 1 месец. Просто се успокоих, станах малко по-методична, казах си ако ще да е перфектно, важното е да свърша работата. Доста, доста време ми отне да схвана, че перфектно няма, че е субективно, не съществува.
Няма как да разкажа терапията си, тя би била различна за всеки човек. Но ако някой ти говори "мани психолога, сподели с приятел", просто не го слушай, това са глупости. Терапията е едно от най-добрите ми решения изобщо. Ако си на мястото, където мислиш "всичко знам, само не знам защо не започвам да действам", значи наистина с малко помощ ще станеш изключително продуктивен човек и най вече доволен от себе си. Перфекционизмът не е лошо нещо, когато започнеш да го контролираш, вместо той теб.
Аз съм сигурна, че си чудесен и в момента. Грамотен, търсещ човек, искаш да развиваш потенциала си. Знаеш ли колко хора го минават тоя живот без да се замислят и ден за тия неща? Я, си признай бързо, че не си толкова зле :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 68170a03f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не си луд, по-скоро написаното от теб ми прилича на ОКР. Все пак може да отидеш на психолог,няма да е излишно и наистина помага. Възможно е и просто да си във временна депресия. При мен има периоди, в които изобщо не ми се живее, не намирам смисъл в нищо, а друг път си правя дневници, описвам цели, как да ги постигна и тн. А и между другото, лудите хора не си признават, че са такива, те просто отричат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker