Страх от зъболекар - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Страх от зъболекар
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 1034 пъти
Здравейте. Момче на 17 години съм, и ми се налага да отида на преглед, заради съмнения за кариес. Тук обаче идва проблемът. Още от малък имам страх от зъболекари, и още повече от идеята че ще ми бъркат в устата с някакви машини. Но този страх не се е появил само от слушане на истории. Като малък нашите ме водеха при една зъболекарка, която ми изгради този страх. Въпросната жена работеше много грубо, като често въпреки писъците ми от болка (бил съм на около 5-6), тя продължаваше да си работи. Имам спомени как крешя от болка, и тя продължава да си бръмчи с машината в устата ми, като баща ми ме държи да не се мърдам. И като капак на всичко, ми "излекува" здрав зъб, който заради негодната и работа няколко години по-късно беше изваден. От тогава съм бил на зъболекар не повече от 4 пъти, като вече при друга зъболекарка, която знае какво прави. Тук обаче идва проблемът. Прекалено съм напрегнат от мисълта че пак ще ми "дупчат" зъбите, и пак ще ме боли, дори да знам че жената работи много леко и е много внимателна. Какво да правя? Как мога да преодолея този страх? Има ли някой минал през нещо подобно? Коментари от сорта "голям си да те е страх" или "дръж се като мъж" може да си ги спестите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: b7e03e1490
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ми и мен преди ме беше страх, ама с времето го преодолях. Просто отиваш, стискаш зъби(ако изобщо има някаква истинска болка) и си заминаваш. Всичко е на психическа основа и според мен не изпитваш болка, а просто те е страх от машинката и обстановката. Ако е толкова зле винаги може да си поискаш упойка за да не усещаш нищо.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 10f0080c6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Намираш свестен зъболекар, кой го работи внимателно. Преди това казваш, че много те е страх. Краен вариант с пълна упойка, там си полубеден, но нищо не помниш и усещаш.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b7e03e1490
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Бих те разбрал, ако трябваше да ти вадят мъдрец, корен и нещо от този тип, но за едно обикновено кариесче смятам че преиграваш. Отиваш, сядаш, излизаш. Няма какво да го отлагаш и да го мислиш, сядаш на стола и те оправят. Колкото повече го мислиш, толкова повече ще те е страх.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 85c9691979
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И аз от малка ужасно се бях наплашила и травмирал от груби и некадърни зъболекари от детската градина и училище. Затова дълги години умирах от ужас, чуех ли за зъболекар, да не говорим да стъпя в кабинет. Жена съм в 30-те и направо ме е срам да призная колко години отлагах лечението на зъбите си, докато не стана спешно и вече нямаше накъде. Разбира се, има си и последствия от дългото отлагане. Намерих много внимателен стоматолог, който работи с упойка, така че не усещах нищо. Моят съвет е - намери си внимателен зъболекар и си поискай упойка задължително, и така няма да усещаш никаква болка. Дори и да усещаш машинката, ще е по- притъпено, но няма да те боли!
Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1728349836
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Поискай упойка и нищо няма да усетиш.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 45c7f96de8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Сподели на зъболекарката за проблема. Тя трябва да е наясно, за да спре машинката, като подскочиш и да ти говори, за да не изпадаш в паника. Зъболекарите са напълно наясно, че много хора се страхуват и повечето от тях са имали лоши преживявания, не е нещо срамно.
Може да поискаш лека упойка, за да не усещаш, какво се случва. Също е напълно нормално и много гора се възползват.
И никога не забравяй, че колкото по-бързо отидеш при зъболекар, толкова по-малко ще те боли. Един проблем се решава в пъти по-лесно в начален стадии, отколкото в напреднал, когато се налагат и допълнителни процедури. Тоест, откриваш кариес и отиваш веднага, защото колкото по-бързо го излекуват, толкова по-малко болка ще има.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6e636178d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей разбирам те. Пише момиче на 11 години. На скоро преди 1 седмица бях на зъболекар и докато чаках умрях от страх, трябваше да ми правят кариес. Дойде момента и седнах а стола. Зъболекарката отиде някъде и се забави. А докато чаках на този стол където ми прави зъбите ме хвана още толкова страх. Дойде зъболекарката и я помолих за убойка, тя ми каза че може само упойка с игла, а тази дето се маже НЕ. мислих, и се съгласих. Теб не знам дали те е страх от такава упойка, но предполагам че те е страх. Помолих я да не ми слага упойка та бързо а много бавно и тя се съгласи. Сложи ми я и честно мислех че ще ме боли, но не ме. А после при работен ето на зъба - никаква болка! Послушай ме. Все пак съм на 11

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker