Имам ли нужда от психолог? (Тема: алкохол) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Имам ли нужда от психолог? (Тема: алкохол)
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 775 пъти
Здравейте. Моят баща беше алкохолик в продължение на много години. Едни от първите спомени са ми, как той се напиваше. Физически тормоз имаше върху мен, но това беше рядкост, а психическият беше ежедневие. В пряк смисъл. Минимум 4-5 дни в седмицата. От началото на живота ми, още в детската градина, когато бях, си спомням как ме плашеше с поведението си. Този психически тормоз продължи, докато не се изнесох. Бях на 19г. (Сега съм на 27г).В резултат на това тормозене днес не мога да понасям изобщо алкохол. Не пия дори бира или сайдер. Ако нещо има алкохолно съдържание, отива подарено на приятел. На непознат бих дал скъпо уиски без да се замисля. Даже и когато усетя миризма на алкохол, особено ако е твърд, веднага се изнервям, напрегнат съм. Очаквам нещо лошо да се случи, някой да се заяде с мен, да ме нападне и тн. Затова не ходя по събирания приятелите ми казват, че не съм наред и поведението ми е прекалено. Аз им обяснявам, че имах родител алкохолик, който злоупотребяваше със здравето ми, а те тяхното си знаят. Било хубаво да пиеш понякога 1-2 чаши, нищо нямало да стане. Изпитвам ненавист към абсолютно всеки, който пие. Случвало се е да се запозная с някого и само, когато чуя, че пие вече не искам да имам нищо общо с този човек. Без значение мъж или жена. Може би затова нямам много приятели. Само колегите от работата и още двама-трима. Понякога, когато някой усилено защитава алкохола, започвам да имам адски лоши мисли. Идва ми да го убия буквално. На мнение съм, че не трябва да бъдеш толерантен към хората употтебяващи тази отрова. И за тези, които го хвалят, че бил полезен. Върнете се в 9-10 клас и се запознайте с метаболизацията на етанола в човешкото тяло. Научно погледнато няма и капка алкохол, въздействаща положително на човека.
Една моя сериозна връзка приключи само заради това, че тя пееше по 1-2 чаши вино веднъж на няколки дни. Аз бях против това и всичко развалих заради алкохола. Не съжалявам кой знае колко, защото не изпитвам голямо съчувствие и толерантност към тези напитки, нито към хората, които ги ползват.
Накратко, отвращавам се от всичко свързано с пиенето на тази течност, миризма, разговори, напивания и всичко останало. Мислите ли, че имам нужда от психолог?
Дали е възможно да се прекрати тази моя ненавист?
Нормална ли е тя?
Също се чудя защо всички днес го употребяват, нима той е по-малко наткотик от незаконнитр ли? Напротив, той просто е легален наркотик. Аз ли съм прекалено луд, за да смятам, че може да се забавляваш и без него?
Изпитвам също понякога и смесени чувства към жените, които пият. Гледаш я толкова е хубава, а в същото време пие такива боклуци. Какъв контраст. Толкова е грозно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: 01d1152e94
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм жена на 56 г. И никога в живота си досега не съм пила алкохол.Мъжа ми също,пък изгледахме две прекрасни деца,също трезвеници.Така че ,не си само ти.Напълно те подкрепям.Нема да свърши света,щото има 2 -3 ма ,дето не пият,а и не пушим.Успех.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 01eab10b0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Аз пък не мога да понасям хората, които не пият - жена съм на 37г. Още повече пък, хората които, щом са възприели за себе си някаква житейска максима, се чувстват длъжни да я наложат на всички, около тях.
Не пиел - ми не пий бе, кво те е еня за останалите - всеки си го налива в своята уста?!
Един съвет от кака си приеми, пишман-моралисте, наистина потърси специализирана помощ, защото ще си останеш сам като кон без история и няма да има, на кого да пилиш глупостите си. Това, че имаш травми от детството е кофти, но да ги натрапваш на останалите е още по-кофти.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 1876b80aec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Абсолютно имаш нужда от психолог. Ти ужасно се ограничаваш заради това.
Моят дядо е алкохолик и майка ми също мрази алкохола, но единствено е държала нейният съпруг да не пие. Баща ми, обаче се пропи на дърти години, над 45 се научи да пие и от едно питие ставаше пиян като кирка. Беше летец, пенсионира се, пропи се, сега е с втора жена. Виждам го да свърши клошар. Явно никога не е късно да станеш алкохолик.
Така, че тоя страх не те предпазва особено, ама пък доста те ограничава.
Чел ли си за родител алкохолик? Има една безплатна книга "Отровните родители", има глава за тях, според мен, чрез нея можеш да прецениш дали имаш нужда от психолог, защото има казуси на хора с родител алкохолик, какво е било детствотото им, как им се е отразило като възрастни, как са стигнали до психотерапия (авторите са психотерапевти), каква терапия са преминали и т. н.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: c9c257eea7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Здравей,

Чувстваш се така, защото видът/мисълта/миризмата на/за алкохол събуждат в теб травмата, образувала се в детството. Която съответно е неотработена и те кара да изпитваш същите чувства, които си изпитвал тогава. Кадърен психолог наистина би ти помогнал да отработите заедно травмата и да се "освободиш" от тази ненавист, защото реалната причина не е самият алкохол, а усещанията, които свързваш с него, заради баща си. Можеше да е хляб, можеше да е цвят, можеше да е всичко.

Алкохолът сам по себе си не казвам дали е полезен или не, но това, че е влияел така на баща ти, не означава, че влияе така и на другите хора или че ги определя по какъвто и да е начин. Аз също преди пиех рядко, на събирания, но доста си се почерпвах. След това малко по малко започвах все по-малко да пия и накрая съвсем спрях. Без причина, така го почувствах. Всичките ми приятели пият и това не ги прави лоши хора. Нито аз смятам, че съм била по-нестойностен човек, когато съм пиела.

Както и да е - моят съвет е - потърси психолог/психотерапевт. Ще откриеш още доста неща от детството, които ти пречат в момента и ти предизвикват дискомфорт (говоря като човек с баща системен психически насилник и с опит година и половина терапия зад гърба си). Бих ти препоръчала да потърсиш психолог специализиран в EMDR техниката.

Успех :)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 03bf14b40a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Може би трябва да посетиш психолог, за да се освободиш от травмата и да погледнеш през нова призма.
Нормално е да изпитваш ненавист към алкохолиците, всички го правим до известна степен, но чак да мразиш всеки, който някога е близвал алкохол... Не.
Чаша вино/бира веднъж седмично не те прави лош човек със сериозен проблем. Не всеки пиещ, се напива. Алкохолът не ти е нужен да се забавляваш, но малко количество рядко, не те определя за негоден.
Притеснително е, че си толкова краен и все още лошите спомени ти влияят, а си зрял човек. Дори никога да не погледнеш човек, който някога е пил алкохол, няма проблем, но е добре да поговориш с психолог и да се освободиш от емоционалните травми.

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b2ed30573a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Това, че не пиеш е най-хубавото нещо, аз също не пия. Съображенията ми са сходни - не е полезно и не виждам смисъл, мога да се забавлявам без да им нужда да приемам нещо повече. За мен хората, които имат нужда от алкохол, за да се чувстват добре и да се забавляват имат някакви дефицити, които трябва да опитат да излекуват, но не с алкохол, защото е ясно, че това не е варианта и никой нормален човек не трябва да смята, че е. Чудил съм се дори защо е толкова масова употребата му и защо ако не пиеш едва ли не изглеждаш странно, не го разбирам това.
Проблемът при теб е, че си разваляш взаимоотношенията с хората около себе си само заради алкохола. Извинявай, но да прекратиш връзката си заради две чаши вино не е ОК. Има много по-важни неща в една връзка от двете чаши като уважението, разбирателството и любовта. Трябва да уважаваш и ти човека отсреща и правото му на личен избор и да не си изграждаш мнението само защото някой пиел. Спри да се връщаш към миналото, защото е очевидно, че то ти пречи. Консултация с психолог при нужда никога не е излишна.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 30481ba83a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Страх те е,
но то така перфектно е написано всичко, че ми звучи като част от дипломна работа едва ли не.
Аз познавам човек,
който се страхува да отваря пощата, само защото някога е получил лоша вест и оттогава е някакъв ужас покрай него.
Познавам хора,
които се страхуват от паяци, но то не е от паяка, а от асоциация някаква, предполагам от някакъв тъп филм.
На мен ми се случи да живея на място, където имаше много градински змии.
Те не са опасни, но.... но за мен са гнусни.
Ами трябваше да го преодолея, то иначе ад.
И как го направих?
Ами спирах се, глеах, наблюдавах какво правят, къде се движат.
И като осъзнах, че те се страхуват не по-малко от мен, спрях да се страхувам, просто внимавам.
Още повече че са и полезни, в градината един гол охлюв нямаше.


Така че тук става въпрос за страх и за нагласа към страха.
Може ли да се оправи?
Да простиш на баща си, да не го съдиш за това, че е бил такъв, че е избрал точно такъв житейски път.
Когато му простиш ама искрено, т. е. да го разбереш, ще изчезне и страха и негативизма.

Успех

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker