Влудяващо усещане за подпухналост - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120660)
 Любов и изневяра (29583)
 Секс и интимност (14307)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18386)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Влудяващо усещане за подпухналост
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 1252 пъти
Здравейте!
Жена на 25+ съм и имам проблем, причината за който лекарите не могат да открият.
"Историята" започва с това, че бях намалила сладкото и тестените изделия и наблягах на храни, богати на протеини и мазнини. Целта не беше отслабване, т. к. никога не съм имала излишна воля за това, нея си я пазя за по-важни неща и проблеми, абсолютно винаги съм била около 57кг и нямам склонност нито към напълняване, нито към отслабване. Неусетно обаче, за около 8-9 месеца отслабнах със 7-8 кг. Никога не се бях чувствала толкова добре и с толкова жизненост и енергия. Но изведнъж ми изчезна цикъла, ходих на лекар, но така и не откриха причина. Отслабването не е било бързо или нездравословно изобщо, но не можели да намерят друга причина. Тогава се отчаях и пак започнах да консумирам сладко и тестено, бях в депресия и се тъпчех яко и за около половин година напълнях с около 5кг, но вече много ми тежат (може би защото вече бях усетила и изпитала какво е без тях). Цикъла ми взе да се връща. Явно докато другите се стремят да живеят по-здравословно, аз трябва да мисля да не е много здравословно, че ето как реагира организма ми.
Проблемът сега е, че всеки ден се чувствам подпухнала и това страшно много ме изнервя. Не мога да го понасям това, не знам защо. Вероятно е на психична основа, тъй като като бях отслабнала, предизвиках вълна от завист от пълни хора и ми станаха много антипатични. Бях споделила на две жени за изчезването на цикъла, и двете с наднормено тегло - направо се напикаха от кеф, че ето - доказателство - "здравословната" ми фигура не била здравословна. Докато не си върна коремчето и целулита от преди, тия няма да спят спокойно.
И все пак вече половин година се опитвам да свикна с това и не мога и не мога. Буквално се задушавам от нерви от това усещане. Понякога и нощем се будя и умирам от нерви. Пробвах какво ли не - да пия много вода, да не пия много вода, да не ям солено, да пия диуретик - не и не - мога само да намаля усещането, но не и да го елиминирам.
Според лекари и близки е изцяло на психична основа - просто ме е яд, че е трябвало да напълнея.
Но просто не мога да свикна с това усещане, кълбо от нерви съм и съм непоносима, виждам го, но не мога да си контролирам нервите, изнервям се от собственото си дишане, допира на дрехи и все по-често губя контрол, станала съм агресивна.
Как да свикна с това? Нормално ли е едно подпухване да ми влияе толкова много? Също и вида на пълни хора. Просто все ми напомнят за тая завист, която се изля в/у мен, имам чувството че ме урочасаха направо. А по принцип характера ми е такъв, че външния вид няма никакво значение за мен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: f003d153c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Като изключим сладкото и тестеното, какво ядеш? Мисля си, че е възможно да не поемаш достатъчно калории от останалата храна и оттам да ти идва проблема.
Опитай се да си балансираш начина на хранене, като първоначално записваш за седмица-две какво ядеш (има много приложения и сайтове, които ти смятат колко протеини, колко мазнини и колко въглехидрати поемаш). Прочети за балансираната диета и съпостави дали в твоя прием пропорциите между трите са различни.
Отделно не си написала колко си висока, възможно е да си паднала под нормата и това да ти е спряло цикъла.
Спортуваш ли? Ако не, започни нещо - йога, тичане или друго, което ти е приятно. Идеята е да се чувстваш добре и да се харесваш, без да отслабваш до този момент, в който ти спира цикъла.
Ако обаче виждаш, че проблемът продължава във времето, може би не е лошо да посетиш и психолог от гледна точка на това да не би да развиваш някакво хранително разстройство. Не казвам, че е това, но не мога да преценя дистанционно.
Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8bf4ac4b25
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Авторката
1., 164см съм. Когато отслабнах ми беше дошла голяма енергия и правех дълги разходки, тичах и правех гимнастика отвреме навреме.
Преди и след това не съм спортувала, мързи ме.
Интересно ми е как е оцеляло човечеството преди навлизането на сладкарските и тестените изделия и преди броенето на калории и макронутриенти.
А днес, когато 80-90% от жените са на диета как? Гледайки колко твърде слаби жени има - е, няма как всички да са така. Не, не се сравнявам с другите и не искам да съм "като еди коя си", но не съм с нищо по-малко заслужила и аз да изглеждам и да се чувствам така. Никога няма да забравя онова леко усещане на тялото...
Никога не съм гладувала или изключвала нещо полезно, защото е калорично. А протеините и мазнините са висококалорични, но не вдигат инсулина, а нисък инсулин = горене на мазнини.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: d58c2e8ae6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Прав е номер 1, трябва да се храниш балансирано. Без въглехидрати не може, но хапвай полезни такива. Примерно закусвай плод, от един вид само, на обяд и вечеря включвай зеленчуци на салата, може по малко пълнозърнест хляб. Пак ще отслабнеш и ще ти е леко. Не яж само захарни изделия и бял хляб. Храни се с малко сол и не яж късно вечер. Пий вода половин час преди хранене, никога по време и след ядене. Гледай да си здрава, не само лека, спортувай и не се вторачвай в кантара, в какво мислели другите, как изглеждат и т.н., щото на никого не му пука как изглеждаш ти. Успокой се, успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: f003d153c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   От номер 1
Влязла си под нормата най-вероятно, да. Сигурна съм, че си попадала на такъв калкулатор - индекс на телесната маса. Естествено се гледа ориентировъчно.
На мен мисълта ми беше най-вече дали не ти достига нещо от другата храна (не сладко и тестено) като ценен елемент и затова да слабееш като ги спреш. Отделно, възможно е да се чувстваш подута от някаква храна (много солено, от тесто и т. н. ).
Ако успееш да махнеш тесто и сладко, компенсирайки с друга храна (без да отслабнеш толкова много), може би ще се чувстваш пак енергична, ще спортуваш и ще се харесваш повече.
Едно спортно тяло, дори и да тежи повече, изглежда по-добре, по-стегнато и изящно.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: accb01154d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторката
Не съм изключвала плодове и зеленчуци, понякога пълнозърнест хляб - също.
Да, бях малко под нормата за ИТМ, но поне половината жени са така, въпроса е това да не е постигнато с глад, явно за никоя от тях не е проблем, само за мен е. И тази "норма" е според средното, вдига се постоянно, сега е 18, 5, а в САЩ вече май е 20...
Нищо не правя заради хората и как ще ме възприемат, а само и единствено за себе си.
Подуването не е от храна, без причина става, вече повече от половин година.
Солено, късна вечеря, прекалено много вода и т. н. само го засилват, но каквото и да пробвам - никога не изчезва. Сутрин имам "торбички" под очите, независимо колко съм спала. Също често имам усещане, че подуването на тялото като цяло ми притиска диафрагмата и трахеята и дишането ми не е пълноценно. Поемане на дълбоко въздух или по-често дишане не подобрява усещането обаче. Това означава ли, че е "от нерви", а не реално, че нещо пречи/притиска? Понякога става и само като видя някой пълен с подут корем, но то и моето подуване си го има - така че не знам от моето ли е, или от нерви, защото се сещам какви ми ги приказваха тези двете - слушам им глупостите и ги гледам как ще се пръснат. И искат и аз да съм така. Но аз ако съм така, няма да мога да стана от леглото...

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f003d153c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Авторке, мисля си, че не е лошо да идеш на лекар, просто за да изключиш някой здравословни проблеми, които биха могли да предизвикат подуване (например проблеми с бъбреците).
Преди години имаха съмнения и ме пращаха на изследвания поради торбички под очите. При мен за щастие нямаше такъв проблем в крайна сметка, но щом чувстваш постоянно подуване, може би е добре да изключиш първо физическа причина.
Н 1/4

 
  ... горе^
преди: 3 години, 29 дни
hash: d6634d61e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторката
Благодаря, н. 7, но не съм имала отклонения в показателите при изследвания на урина, нито имам други оплаквания, свързани с бъбреци, уриниране и пр. А и проблемът е от вече почти година, ако имаше нещо сериозно, щеше да прогресира.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker