Дебелината ,храната и нормалното в 21 век - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Дебелината ,храната и нормалното в 21 век
преди: 3 години, 1 месец, прочетена 1830 пъти
Здравейте, приятели. Моля модераторът да публикува темата, защото чувствам като отговорност да изразя мнението си, относно хранителните навици на хората днес!
Тук съм, за да изкажа възмущението си от от това, което се случва в 21 век. Никой не се грижи за здравето си! Децата свикват с това да ядат пици, дюнери, сандвичи... Да ядат пакетирани храни, за които дори не подозират, че има толкова вредни съставки като палмово масло, което ти запушва артериите. И вече е нормално да кажеш на човек, който е 10 килограма отгоре, , Та ти си си добре, какво ти има". Ами не е добре.
Вече не се готви почти, а дори и да се готви най-често е полу-фабрикати. Няма да забравя как бях отишла на гости и ми казаха, че са приготвили спагети... Аз си казах, айде не е най-полезното, но не е и толкова вредно. Знаете ли, че пред мен ми сложиха от онези гадни полу-фабрикати, спагети' и ми ги заляха с вряла вода и за 2 мин бяха готови... Аз отказах да ги ям! Хора, вие мислите ли, че това е нещо полезно за здравето ви, щом за 2 мен се разтваря и стои в магазина 20000 години без да му има нищо... Според вас това нормално ли е? Осъзнавате ли с какви химии карате тялото ви да се справя ежедневно и после ми ревете, че на 35 остарявате и имате диабет? Какво очаквате? Цял ден вафлички, кифлички, разтворяеми простотии, газирани неща и да сте здравословно изглеждащи хора на хубавата възраст 35? Знаете ли защо вече деца на 14 изглеждат на 18? Защото с всички тези глупости, които поглъщат тялото се бори да се справи с всички тези химии и просто застарява. И затова има тенденция хора на 35-40 да бъдат смятани така все едно са на смъртно легло. Защото с вс тези химии отслабвате силата на тялото си и предизвиквате изкуствено стареене и стават всички мутирали.
Питам братовчед ми на 5 годинки какво е ял и той, , С тати ядохме пица ". Вече не се готви, създадено е едно консуматорско население, което в стремежа си да, пести време' забравя стойността на здравето си. И как ние се убиваме с отровите, които ядем замаскирани като, нещо вкусно ' или с, няма да навреди 2 пъти'. Ама вреди...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 1 месец
hash: dd0dc287e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Прав/а си относно вредите от полуфабрикатите и бързите храни. Това да поканиш гости и да им предложиш подобни неща също е излагация. Но ако и двамата работят, е трудно да се намери време да се готви здравословно за семейството. Аз обичам да готвя, но понякога просто ми липсва енергия и прибягвам до гореописаните храни. А пък пицата не е нещо лошо, когато сам си си направил тестото и си избрал плънката, поне знаеш какво има вътре. Има много хора, които обичат да готвят, но това не значи, че се хранят здравословно. Познавам едно семейство, където жената е майстор на всякакви торти, сладкиши, курабийки и все раздава наляво-надясно да й оценяват творчеството. Детето и мъжът й също не са в добра форма, както и тя самата, да не говорим, че има диабет. От друга страна има полуфабрикати със зеленчуци и други полезни съставки, които хем пестят време, хем са по-полезни. Истината е в баланса. Човек може веднъж в месеца да си позволи пица или дюнер, но не трябва да е всеки ден. Вкъщи трябва винаги да има плодове и зеленчуци за хапване. Така дори при липса на време, пак си набавяме някои от необходимите ни хранителни вещества.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6495652d86
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Напълно съм съгласна с теб! Освен това много от тези полуфабрикати съдържат и пристрастяващи вещества. Да не говорим че, с тях и фармации разни се нулира собствената имунна система.
От около 16 г вече дори обикновен грип не ме е събарял, не съм стъпвала в лекарски кабинет тези години и това е защото поех здравето си в собствените си ръце.
Изучила съм основните билки с активни лечебни вещества и в къщи ми е заредено винаги с тях за чайчета. И приятни и полезни.
Няма как да избягаме на 100% от химиците в храната, но се старая да е максимално натурално и домашно сготвено. Иначе правя и домашни пици, но са здравословни.
Извън това поне минимални раздвижвания на стави, мускули, прешлени е задължително, в йога например лесни за изпълнение упражнения с които само за две седмици се усеща ефектът.
Набутаха ни в консуматорски забързан живот отнемайки все повече от лично време, да бъде посветен целият ден в обучение или работа...и ни предложиха бързи разрешения за хранене и потискане на симптоми за болести. И обществото прие!
Е, сега се обръща колелото...Ако и сега не се усети човекът сам да си помогне, няма кой!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f25efefc35
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Съгласявам се за палмовото масло и спагетите за 2 минути, но обясни какво й е вредното на пицата, дюнера или сандвича? И какво да ядем киноа ли? Разбрахме какво да не ядем, но не пишеш какво да ядем.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 7b681a5933
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   №3 не съм автора и само ще ви кажа, че организма не може да преработва две белтъчини едновременно и ефективно. Все части от едината белтъчина, ще останат неразградени до край.
Затова старите хора са казвали-месо и риба, месо и млечни, месо и яйца, риба и яйца, млечни и яйца, млечни и риба не се смесват и това беше, като "закон божи" до 1990година. Сега човек се мисли и живее, като господар на който рога на изобилието му е на един клик разстояниевърху клавиатурата . В същия момент се тъпчи с боклуци, като гладен роб, вследствие на което си прецаква единственото нещо, което може да лекува-личната имунна система. Това води съвременния човек до безславна и безследна смърт, като муха!

Нереалистично е да се очаква от НЗОК, която на практика е банка, лекарските организации, лекарите и медиците, застрахователите, бюрократите в управлението на системата на здравеопазването или по-точно казано здравезакопаването и други, да се грижат за вашето и това на семейството ви здраве в пълен обем.
Здравето, вашето, на вашите непълнолетни деца си е ваша лична отговорност!
Здравето не е късмет!
Здравето не може да се купува. Да си здрав е по-евтино. Да си подържате здравето не е рисково-рисково е да сте болен.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b994bbd863
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторката: Прочетете какво има в хляба от магазина ...А също така всички тези мезета за пиците, или продуктът трябва да е скъп ,за да е качествен или ядеш смляна сланина с оцветител. А не мисля че парче пича за 2 лева ще ти сложат нещо качествено, но пък обяснявайки ми как не сте с промити мозъци и ми говорите ,че сандвича ,дюнерите с мазното месо и пиците с шунката 3 лева на килограм и сирената ,които са и толкова сирена не са вредни. За пица домашна е единствената алтернатива ,но с качествени продукти ,които в днешно време не са евтини и не всички, могат да си го позволят!

 
  ...


...
преди: 3 години, 1 месец
hash: c35bb16d2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Че са вредни полуфабрикатите - вредни са, спор няма. Но ако пазаруваш от супермаркета салати и зеленчуци не се заблуждавай, че се храниш много по-здравословно от този, който яде дюнери. Здравословно се хранят само хората на село, които сами си произвеждат храната. :)
Ж22

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: f25efefc35
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   №4 нищо не ми каза! Кои са двете белтъчини на пицата? Кое му е лошото на препечен сандвич с масло и кашкавал? На дюнера млечния сос ли е проблема?

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: ed74306e75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   3, много зависи как и с какво са приготвени въпросните (пица, дюнер, сандвич) за да се каже дали са много вредни или не.

Съгласен съм с автора до голяма степен.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 2cdfcb160b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Проблемът е един - мързел. Мързи ги, бе. Да гледат ги мързи, ти искаш да готвят.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 8244047737
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Както и преди съм казвала - много мразя, когато някой е възприел за себе си някакъв житейски принцип и да се опитва да го наложи на всички - това е тъпо и ограничено.
Не ядяла вредно - ми не яж ма, ако искаш - нищо недей да ядеш - карай на фотосинтеза - най-добре ще си. Аман от био и еко - кой знае, как набива мазните банички, ама тука, в анонимността на нета е най-най...
Всеки има право да избира как да живее живота си - дали ще яде, пие пуши, ебе, или каквото и да е там. Като състарява - състарява себе си, като е грозен - си е за негова сметка, като умре - ще си напълни неговата си дупка - айде стига пишман-филантропии.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 6495652d86
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Н 4, да, вярно е. Относно здравеопазването...те от години не лекуват, а само подтискат симптоми. Излекуван пациент- изгубен клиент!
Няма в днешно време лекар да ти обяснява как да си стимулираш имунната система, няма "далавера" в това.
За това и посочих че, от 16 г нито съм посещавала лекари, нито съм приемала химия (фармации) нито пък след първата година на чистка на тялото съм имала нужда. Долу- горе същите години са и откак мъжът ми не е приемал никакви лекарства освен чайчета от тревичките (билки) у дома. И никой от двамата не е боледувал през тези години. Разбира се това включва и здравословна храна.
Н 3

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 33906daa25
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Съгласна съм с теб, авторе. Точно така е. У дома не живеем така. Е, хапваме дюнер или пица, но веднъж в месеца, през другото време готвя на 2 или 3 дни, а на обяд често меня за разнообразие. Ето, снощи направих домашно картофено пюре, постлах в чинията, а отгоре залях с гъста пилешка каварма. Стана чудесна и здравословна, без глутен, без захари. Задуших пиле с лук и бяло вино, сложих обилно червени и зелени чушки и гъби на шайби. После червено пиперче, домат, накрая в тава с лъжичка царевично брашно да сгъсти и след 20 минути поръсих с магданоз и настърган кашкавал. КАто се запече сервирах. Хепи чушки да ядат пред това. Стана превъзходно. У дома така се храним - полезно, разнообразно и без вредности. Аз съм на 34 г., тежа 51 кг., раждала жена... а човек мисли че на тази възраст е нормално да си сбръчкан, изморен, едър... особено като си раждал.
Всеки трябва да се старае.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 9654c499cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Напълно съм съгласна. В полуфабрикатите има вредни вещества. Вярно е, че не достига времето за готвене, но поне събота или неделя може да се отдели време за някоя супа или манджа. Пък и има бързоварна тенджера, дето готви бързо.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: fdc5ba8846
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   То проблемът да беше само в храната... Козметиката, която жените ползваме за коса, кожа, лице е пълна с химии и съставки с абсолютно противопоказно съдържание. С храната просто се добавя още химия в организма. Не мисля, че хората ще променят навиците си ей така , защото някой им казва, че са вредни. Това си е личен избор и възпитание. Аз от малка бях обиждана за килограми и до ден днешен имам страхове на тази тема. Затова ползвам само био козметика и се храня основно с плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни, месо рядко, не е най-здравословното нещо, но съм нормални килограми и имам сравнително стегнато и оформено тяло. Да ти кажа в периоди, в които съм се хранила зле не мога да кажа, че съм се чувствала зле или съм изглеждала зле, даже като съм здравословна изглеждам по-бледа. Но наистина си е личен избор. Избираш си просто стил на живот. Аз мразя да готвя, но не ям поръчана храна или от заведения, не обичам просто. Правя си салата или мюсли като не ми се занимава и готово. И все пак вредните навици са голямо нещо. Никой не е напълно здравословен и всеки си има слабости. На мен са ми цигарите. Знаеш,че вреди , усещаш го , тялото ти дава сигнали и пак си палиш. Просто всичко е въпрос на избор и мотивация. Аз се мотивирам от страха (така пуша малко), но страхът не е дългосрочно решение, хубаво е да е друг стимулатора да правиш нещо добро за тялото си. И да говориш, и да не, хората пак ще карат по същия начин, нека сами решат какво искат. ;)

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 3b2eb8a6fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Много сте права! Точно така си е! Но... когато на дневен ред са поставени други неща, с които трябва да се справя човек и последното нещо, за което мисли е, как да си сготви здравословно, а гледа да набута нещо в устата, по възможност по-засищащо и даващо бърза енергия, тогава нещата не се получават...
Ж 44, с наднормено тегло

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 5c46472a63
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   За №4
Наистина така беше, откъде знаеха нашите баби и дядовци тези неща.
Дядо ми не смесваше храни, правеше го естествено, на обяд супичка, задължително с хрях и оцет. Да се тъпче, не помня. Да яде лакомо, не помня.

Боба задължително с чесън и оцет. Баща ми ме научи как да режа главата чесън на две през средата и се получават по две половинки скилидки. Сладко, сладко и ако бобът е запържен с хубав червен пипер, ... ехе!
Ами печен пипер?
И после пържен, по-вкусно нещо не знам и със сиренце!
Ама хубав пипер, не като днешния нитратен, оставиш го два три дена и го намираш на пихтия.
Баба ми береше бакла, помните ли баклата, още зелена, с малко сол, ... вкусни спомени!

А сега животът е направен да се слугува на големите корпорации и те се разпореждат с живота ни.
Докога, нямам отговор, но човечеството не върви на добро.

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: b994bbd863
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Авторката : Момиче на 14 години съм и не съм създавала темата с някаква цел да уча едва ли не възрастни хора. Просто съм го осъзнала и реших да споделя, че просто когато виждам как се храни семейството ми ,съучениците ми съм покъртена. А относно това, в пъти по-добре е да изядеш 4 ябълки или колкото и да са да се заситищ *моите са домашни от вилата ,но дори и от магазина да беше* пред дюнер . Защото за 4 лева дюнер нищо ще ти сложат качествено месо ,а някакви мазнотии ,а картофите кой знае в какво са пържени или в какво несменено олио от вчерашния ден ...Защото за 4 лева никой няма да си играе да ти сменя олио, да ти купува качествено месо

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 67841bbb72
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Аз поне не пуша. Затова ще ям каквото си искам.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 7b681a5933
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   от№4 до 3. 7. Кои са двете белтъчини на пицата? Кое му е лошото на препечен сандвич с масло и кашкавал? На дюнера млечния сос ли е проблема?
1. от тестото-глутен
2. от сиренето/кащкавала-казеин и лактоглобулин
3. от колбаса- месни протеини
Плюс натриев глутамат, гума от сгъстителя на доматения сос, транс мазнина от маргарина или палмовото масло с което е намазана тавичката за печене.

Препечен значи -акриламид. Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на скорбяла храни, като картофи или зърнени култури, при пърженето им или печене на температура над 120 C. Акриламид се образува също при изпичането на суровото кафе, при производството на какао и влагането му в шоколада.Той се образува при реакцията между свободни захари, като фруктозата например, и аминокиселината аспаргин.
Достатъчно ли е?
Не отхвърляйте нещо само защото не го разбирате!
С добронамерено питане се стига далеко.

М 1964

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f25efefc35
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   До 19
Сега научих че глутена бил белтък, не знаех че тестени може, но само сух хляб, значи най правилно е да пасем, като вимаваме да не смесваме тревите, обучавайки се от по висшите индивиди овцете.
Съжалявам но не можахте да ме убедите на вашето праилно и ще си остана простак ядящ манжа с хляб или пица, но пък вие ще имате шанса да поживеете по дълго от мен.

 
  ...

...
преди: 3 години, 1 месец
hash: 7b681a5933
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   20. Наистина не трябва да се смесват и тревите. Рукула или още глухарче може, но татул не може. Прости животни няма. Простотията е при хората. Помагам само на хора, които искат да си помогнат сами. Не се стремя да убеждавам никого в нищо. Съветите са просто съвети за които не нося никаква отговорност. Решенията за ползване на съвети, отговорноста и последиците са за ползвателя. Като ви предпише лекар медикаменти, той не знае дали и колко сте приели, не може да ви контролира.Като се вземе под внимание, че пациента винаги лъже или не казва цялата истина, то на лекаря му се налага да помага/спасява, лекува/ на хора с неясно обективно състояние с медикаменти с неясни странични ефекти. Отговорноста и последиците отново са за ползвателя.
М 1964

 
  ... горе^
преди: 3 години, 1 месец
hash: 831048f794
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Ако почнеш да се храниш на 95% здравословно, и то с твоето бъхтене по цял ден в градината и плюс бъхтене, за да си плащаш данъците и допълнителната прехрана, тъй като с една градина няма да можеш да се изхранваш като някакъв суровояд, каква ти е гаранцията, че ще си здрав/а?! Никаква, казвам аз! Никой не е застрахован от болестите, те винаги идват рано или късно. Защо трябва за капак на всички проблеми да живея в ограничения, при положение, че има толкова изкушаващи неща по магазините, независимо дали са вредни или не. Не е живот да живееш в ограничения, при положение, че като видиш примерно парче торта или пица и то просто те мъчи гладът за тази храна. По-добре да живея кратко, но да си направя кефа, отколкото да живея 80-90 години в ограничения и мъки. Нямам намерения да обгрижвам жалкото ми и неблагодарно тяло като някакво бебенце. Не благодаря!

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: f25efefc35
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   21 в такъв случай и двамата сме съгласни че аз съм прост като човек, а ти си проста колкото овца.
Подкрепям те напълно!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker