Българите не раждат, никой не иска да си развали кефа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (106896)
 Любов и изневяра (25635)
 Секс и интимност (12571)
 Тинейджърски (20979)
 Семейство (5454)
 Здраве (8513)
 Спорт и красота (4411)
 На работното място (2511)
 Образование (6642)
 В чужбина (1426)
 Наркотици и алкохол (999)
 Измислени истории (765)
 Проза, литература (1570)
 Други (15273)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Здраве

Българите не раждат, никой не иска да си развали кефа
преди: 3 месеца, 14 дни, прочетена 836 пъти
Какво е демографското положение у нас? Демографската катастрофа у нас е голяма. Единственото нещо, за което не могат да бъдат упрекнати ромите е това, че те имат нормална раждаемост. Те имат 2-3 деца максимум, което в цял свят се счита за нормално, докато ние до 40 г. масово не искаме дете. Изведнъж на 40 г. се казва – аз искам дете. Никой не иска да си наруши кефа. Заведенията през последните 10 години се увеличиха 4-5 пъти, няма празно заведение, пълно с хора в репродуктивна възраст, които казват: „Аз нямам пари и не мога да гледам дете“, което е опашата лъжа. Репродуктивните проблеми са наложени не толкова от заболеваемост, а поради променената демографска история в страната и от манталитета. И за съжаление не виждам как ще се оправи. Има ли българката достатъчно здравна култура? Има още много да се желае. Здравната култура е възпитание в подрастващите на начин на живот. Не трябва да се вади здравето на жената в подрастващия и репродуктивна възраст от общия контекст на здравето. Ние нямаме достатъчно здравна култура и достатъчно възпитани навици за здравно поведение. При тази застаряваща нация естествено, че фокусът се премества за проблеми в по-зряла възраст. Чисто механично намалява единия контингент и чисто статистически проблемът при другите става по-голям. Редовните профилактични прегледи трябва да започнат от момента, в който започне да се води сексуален живот - поне един път в годината. Здравната култура и нагласа на населението е много деформирана. Подрастващото население трябва да израсне с днешна хигиенна и медицинска култура, а не да се отлита в една или друга посока. Това е комплекс от мерки, започващи от детската градина, а не проформа в часа на класния. Извън болничната помощ е катастрофа и тя докато не се оправи няма смисъл от тези болници, при положение, че ти продуцираш все повече болни хора. От една страна застарели хора, които по презумпция ще имат повече оплаквания, защото основният бюджет от здравната каса отива при възрастните. Извън болничната помощ трябва да бъде сведена на ниво, което да ги обслужва и да няма нужда от въртене на въртележка, която струва пари.
През последните години нараства броят на ражданията със със секцио – оправдано ли е?

От една страна възрастовата граница скача, което значи, че при една по-зряла жена при първо раждане, вероятността от усложнение са по-големи. Особено при жени над 35 години дори при започнало нормално раждане се налага секцио. Друга особеност е и, че самите размери на плода са променени, днешните бебета са по-тежки. Днес средното тегло на новородените е 3,500, докато преди беше 3,100 за момичетата и 3,250 при момчетата. Това се дължи на промяната в храненето. Проблемът със затлъстяването е много голям и той се отразява и на бебето, особено когато храненето е небалансирано и с голям прием на въглехидрати. Много цезарови сечения се направиха за тези, които повторно раждат …. С много лека ръка се взема решение за цезарево сечение. На много лекари им по-лесно да насрочат операция… Кога ще е възможно домашното раждане у нас? Ние никога няма да достигнем нивото, за да имаме раждане у дома. Условието за това е с една линейка да се стигне за 10 мин. до родилката и за 30 мин. да може да бъде на операционната маса. Има ли недостиг на акушерки? Катастрофа е. Основната част от персонала са хора в пенсионна възраст и това е напълно разбираемо и не е въпрос на пари, а на адекватно заплащане. Това са хора с висше образование, които упражняват 24 часа труд. Тези, които са млади момичета и знаят език, заминават за чужбина. Докато няма едно реално реално трудово-правно законодателство в системата на упражнявания труд в лечебните заведения, кризата с този персонал ще бъде абсолютна. Сестри вече няма и проблемът ще се задълбочава. Друг проблем е, че континентът, който попада при тези колежи е с много ниско ниво. Те са със измислени завършени средно образования и за да не ги закрият. Тук няма политически пристрастия - дори някой от тях да се опита, никой не иска промени в здравеопазването.

Уважава ли българинът лекаря? Преди да, вече не. Защото през последните 50 години е изкопана непреодолима пропаст между потребителите на медицински услуги и предоставящите медицински услуги. Това, което е елементарното социално уважение, и тук носи вина и самото здравеопазване, защото досега никой не е въвел в обучението на медицински специалисти елементарни комуникативни умения. Ако в 2 часа дойде в спешен кабинет и чака половин час и излиза една чорлава сестра, лъхаща на алкохол и ме попита: „Кво искаш?“, искрата е запалена… И към мен така да тръгнат и аз ще стана агресивен. И като се изключат ромските нападения, които са екипи, което е безобразие, по-голямата част от хората са прави заради бездушието, което срещат. Ако си показал уважение, една емпатия, нещата ще са различни. Хората ще са доволни. Друг проблем е недостатъчно в обучение и компетентността на медиците. Самият контингент е по-несериозно насочен към самата система на обучение. Това е проблем на всичките ни ВУЗ-ове. Качеството на материала, който влиза, още от средното си образование му липсват първите седем години. Има и златни момчета и момичета между тях, има хора, с които просто е удоволствие да работиш. В страна, в която през последните 40 години, а това е казано 70-те години на миналия век, тотално е сринат авторитетът на всички, работещи в здравеопазването, не може да няма тотален регрес и големи проблеми. Какви лични качества трябва да има човек, който се занимава с акушерство и гинекология? Преди всичко не само интерес. Отдавна това не е високо платена, в медицински аспект дейност. Преди всичко да има интерес към дейността, а не да се лакоми, че там се изкарват пари. Трябва да имаш наистина съзнанието и отговорност, защото половината от работата работиш с млади, здрави, прави хора. И трябва да си наясно, че някои твои неправилни действия наистина могат да увредят здравето на пациента.

Какво е мнението Ви за ваксината срещу рака на маточната шийка? Това е ваксина срещу човешкия папилома вирус (ЧПВ), а не точно срещу рака на маточната шийка. Не може да се каже, че е навредила някому. Но мисля, че избързаха с нейното фантастично действие. Това беше един търговски трик. Трябва да минат години, за да се види дали има ефект. Самият човешки папилома вирус не винаги води до рак на маточната шийка. Но винаги, когато има карцином, фигурира и той. Така че наличието на ЧПВ не значи карцином. Всеки от нас ще има ЧПВ, всеки от нас по няколко пъти се заразява и се само излекува. Не е толкова черен дяволът…

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 13 дни
hash: a4ebcfd6d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

1.   Като гледам какви са повечето българи, по-добре да не раждат.

 
  ...
преди: 3 месеца, 13 дни
hash: 927768e7f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

3.   Българите не могат да раждат и да искат,
Раждат българките, когато решат

 
  ...
преди: 3 месеца, 13 дни
hash: 22e345e1b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Не само българите. Освен това е глупост, че българина не ражда, защото е беден. Ако погледнете държавите с висок стандарт на живот, там също масово имат по едно дете, а вече и толкова не искат, защото било голям ангажимент и излишен разход и т.н. Семейството и децата престанаха да са ценност, егоизъм завладя хората и всеки мисли единствено за себе си, не иска да носи отговорност и за друг живот.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 13 дни
hash: 568c1501ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Ваксината за рак на маточната шийка, познавам момиче, на което й я направиха на 12 години се прави тя, и има репродуктивни проблеми. Вярно е, че българките на 30 се имат още за тийнейджърки дават си парите за фотосесии за фейсбук, за заведения и пътувания, но не и за дете. Мит е, че за дете нямат пари. От друга страна българите на 30 още са инфантилни и ги е страх да направят дете, а дори и да забременее жена от тях рядко ще има сватба, годеж и спокойствие за бременната, от което тя има огромна нужда. Майките в България не са уважавани, младите майки, на тях се гледа като на нелепи квачки БГ-мама, семействата на мъжете им по никакъв начин не ги ценят и уважават и им показват с всичко, че не са желани, а единствено внучето ги интересува, ако ги интересува изобщо. Майчинството си подобни майки изкарват в мизерия, защото мъжът си пести за майка си, прекарва по цели дни в къщата си. Почивка за подобни майки няма, въпреки, че и те се уморяват. Да й предложат брак - абсурд, по-скоро на нераждало момиче, оправданието е, че парите ще отидат при бебето. Да й се правят изненади както преди или да се организира пътуване, а бебето да остане при свекървите - абсурд, за какво им е такава грижа. Така че жените избират лесния вариант, защото иначе се заробват и нито са ценени, нито нищо, напротив.

 
  ...
преди: 3 месеца, 13 дни
hash: e9a11484a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Теб не ти ли писна все едно и също да публикуваш...

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 13 дни
hash: 0f53e4a319
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Не ти дочетох темта, но има български, които искаме да рсзждаме, но като чуем как разсъждават мъжете, много бързо се отказвсме. Държат се като разгонени тийнове. Не знаят що е то отговорност и ангажираност към отношенията. Нямат понятие от любов, грижа и ценности. Чуваш "рсно ми е", "ощв не съм минал достатъчно", и всякакви други оправдания. Не им се занимава....

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 13 дни
hash: 61119384a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   5, първо казваш че българките си дават парите за фотосесии, заведения и пътувания пък после към края на текста казваш че всичките пари отиват при бебето и за пътувания въобще да не става въпрос и има и други неща с които си противоречиш в целия ти коментар.

 
  ...
преди: 3 месеца, 12 дни
hash: e48034a5c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Прекалено разширена тема извън основния въпрос. Моето наблюдение е че повечето от жените не се подготвят да бъдат майки. В този случай няма как и да искат това. Преди 100 години са били готови още на 18г за деца. Имали са повече умения за това, докато са помагали на майка си с грижи за по-малките. Днес е отчайващо, преди и следродилни депресии, не дават и дума да обелиш за две деца. Преди 20-30 години беше финансово трудно да гледаш две деца, сега не е така. Няма какво да лъжем, че е взаимно решение. Жените решават сами това, а мъжете се съгласяват. Друга причина за това е и закъснялата възраст за деца. Трудно е да направиш няколко деца на тази възраст.

 
  ...
преди: 3 месеца, 12 дни
hash: 568c1501ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   8, хаха, Ами в първата част на поста става въпрос за нераждало жени, във втората - за родилите и какво им се случва, мислех, че става ясно. Предвид перспективата на младите жени не им се ражда.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 6 дни
hash: 89f385635f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   А когато родят, бащата съжалява, че детето е негово. Видях го в друга тема тук!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker