Мисля, че мама разви ОКР - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Мисля, че мама разви ОКР
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1126 пъти
Опасявам се, че мама има обсесивно-компулсивно разстройство.
От 2 години тя кара скъпа кола и изпълнява ритуали, за да я предпази. Например шофира и по някое време спира, за да махне от пътя клонки, които според нея ще й одраскат колата. Друг път, когато вече е вкъщи и е паркирала, излиза по няколко пъти, за да намери място, ,,където няма да я ударят". Понякога отива да огледа дали колата е наред. Когато има животни на пътя, тя се страхува, че ще й ударят колата. Вчера по един участък от пътя, на който имаше камъчета, тя не смееше да кара с нормална скорост, караше бавно, ,,за да не хвръкне някой камък по колата". И още такива ритуали, за които не се сещам. Ако на колата нещо й има, тя се чувства зле и се притеснява още повече. Според вас това ОКР ли е? Много е вероятно, ако й споделя опасенията си, да се разстрои и да не иска да посети психолог. Предлагал съм й да започне да кара някаква евтина кола, за която да не се притеснява, но тя отказва. Какво да правя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: 0c4f9668b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Не, не е окр. Просто има нещо хубаво и иска да го запази.
"Ритуалите" са действия, който са безсмислени, ако ги погледнеш отстрани. Да намериш добро място за паркиране и да разкараш боклуците, които биха ти надрали колата, не е ритуал, а рутина, която ти предпазва колата.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: b8d672bc91
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Основния признак на ОКРто е агресията. Реално то представлява неспособността на организма да задържа серотонин. Когато човек е щастлив е така за известно време , но при тези хора това време е много малко и супер често си сменят настроенията. Това понякога граничи с агресия.
Колкото до обсесията по разни ритуали - възможно е да има връзка с колата , както при други хора чистенето. Но чистенето има общо с перфекционизма, докато при твоята майка просто притежаването на колата й тежи. Тя реално притежава нещо , което не може да консумира , тъй като е скъпо за нейния манталитет. Майка ти може и да има ОКР, но това едва ли има връзка с колата.

Майка ми има ОКР. Нейното е миене на чинии. Понякога ги премива по 4 пъти. Но винаги е била агресивна и ме е смилала от бой през цялото ми детство.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ea179b73db
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Да махне клонки, които могат да одраскат колата не е ритуал. Ритуал е примерно да я заключи 10 пъти след като е паркирала въпреки, че един път е достатъчен. Не мисля, че е ОКР, просто е твърде притеснена и леко вманиачена, че притежава нещо скъпо. Вероятно като малка са й казвали да пази много разни скъпи вещи и са й се карали, ако не ги.

Иначе номер 2 не знам къде я намери тази агресия в ОКР.... Майката на номер 2 явно има и друго освен ОКР.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 6ce043a3a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Виж,на мен ми дадоха диагноза ОКР...Гледам дали бойлера е изключен, лампа дали свети,вратата като изляза,10 пъти я проверявам...в начална фаза,и не съм го усетила,защото и без ОКР съм си педант на подреденост...та вече и аз се обърках...чеша си скалп,пъпка каквото намеря...
Лошо се живее с ОКР.....

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 54adbbcf34
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Не е ОКР. Просто колата е над възможностите й. Има ли каско поне?

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 193cbbdbed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ако беше развила ОКР то нямаше да се прояви обсесия само към колата си. Със сигурност ти и хората около нея щяхте да забележите, че започва да се държи странно (според вас) и по други направления.
Малко ще се отклоня и ще разкажа, че при мен има нещо подобно, засега в лека форма, което се проявява например в това, че при простиране на пране, освен, че подреждам дрехите по определен ред, вид и цвят, започвам да взимам щипки първо от най-тъмния цвят и така в последователност до най-светлия :) За подредбата в гардероба няма да отварям дума. Понякога се улавям, че докато чакам да ми маркират покупките в магазина, намествам монетника на касата, защото е изкривен. Ако видя постелка пред врата, която е изкривена, веднага я бутам плътно до вратата. В стаята на детето ми май си губя най-много от времето, като видя, че примерно има части от Лего в кутията, където са малките му колички :) или е прибрал книжка в чекмеджето с настолните игри... Изобщо за всяко нещо си имам определен ред :))) Та, така.
Просто майка ти проявява педантичност към скъпата кола, защото знае, че всяка една драскотина, смяна на част или ремонт ще и коства маса пари. Познавам мъже, които карат не особено скъпи коли, но ги докосват по-нежно от жена, а ако недай си Боже падне градушка ще излязат и ще я покрият с голото си тяло :)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: ed67b83770
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Не знам как ще прозвучи, но по-добре е да няма тази кола. Явно я е страх да не й се случи нещо и от това как ще я поддържа и няма средствата да го правим. Ако я продаде и си купи по-обикновена, ще се успокои.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 75435b2685
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Просто се притеснява за колата си!

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 91428fc8b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   "Майка ми има ОКР. Нейното е миене на чинии. Понякога ги премива по 4 пъти. Но винаги е била агресивна и ме е смилала от бой през цялото ми детство. "

Това че премива по 4 пъти чиниите просто не е нормално дали е ОКР остави на психиятрите тази работа, но и аз като мия пода като знам че майка ми цапа яко и на мен ми е кеф да измия 2 пъти за да изчистя като хората.

От определено време преобладаващата мисъл в главата ми е че съм болен от ОКР и само си мисля как ако си намеря приятелка трябва да й обяснявам живота ми и си мисля как детето ми все още несъществуващо ще се роди изрод камо ли не. нито мога да работа да излезна сред хора с желание да се веселя и да живея нито нищо. ходя на психиатър вече но ОКР доколкото знам не се разпознава по някакви математически показатели като кръвни тестове и т. н

Мислете разумно. Човек който през 1/2-та ден мие чинии да той е болен от окр. хора които по цял ден мислят само за колата си да. всички сме притеснени от нещо и това че се опитваме да живеем сигурно и нормално не знам до колко е окр.

Бил съм в психиатрия и имаше едно момче което имаше ритуали истински а не такива мисли като с колата. там положението беше по-сериозно. възможно е и двете да са някаква степен на ОКР

бъдете здрави и щастливи :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker