История за смяна на личен лекар - грешка или не - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

История за смяна на личен лекар - грешка или не
преди: 2 години, 9 месеца, прочетена 1032 пъти
Здравейте! Аз имам следното питане, останах неприятно изненадана след смяната на личния си лекар. Само да уточня, че се наложи да се преместя в друг град и затова смених лекаря. При първото ми посещение при новата лична лекарка, след като ѝ казах, че си проследявам гинекологично как съм, имам хипотиреоидизъм и имам също така късогледство и съответно ще ми трябват направления, ми се заяви: Ние сме лекари, не издаваме направления. Нашата задача е като дойдете да ви прегледаме, да установим има ли проблем и ако има, да ви препратим при съответния специалист. Казах ѝ, че от 5 години ходя при едни и същи специалисти, които ме проследяват и не желая да ги сменям, реакция никаква. Сега е в отпуск лекарката и днес ходих при заместничката ѝ, с която положението беше още по-зле. Казах ѝ, че ми трябва направление за пълна кръвна картина и за изследване на хормоните на щитовидната жлеза. Веднага тя и сестрата ме прекъснаха, имала ли съм била заболяване, за какво ми било притрябвало да ходя да се изследвам. Обясних им, че от 5 години съм на хапчета и си следя хормоните, имам установена диагноза. Заяви ми се, че предишният личен лекар ме писал, че съм минала профилактичен преглед през октомври 2020 и сега било твърде рано, трябвало да ми мине рождения ден през октомври и тогава да съм идела за профилактичен преглед, което ми се стори пълна нелепица, никога не съм чувала за такава практика. С триста зора ми се издаде направление за ПКК, глюкоза и урина. Отказаха категорично да ми впишат в направлението изследване на всичките хормони на щитовидната, защото се водело отделно заболяване и нямало как, трябвало отделно направление. Е как при предишните ми лекари се случваха плавно нещата и ми се даваше без проблем направление за ПКК, биохимия и хормони на щит. жлеза наведнъж, а тук не може, това не разбирам. Естествено последва мерене на тегло, мерене на кръвно, аз толкова бях притеснена и отделно съм с наднормено тегло, малко ми трябва и вдигнах пулс 120 и едно кръвно високо, веднага се стреснаха, как можело така, как можело толкова да съм се притеснявала, не била виждала такова чудо като моето. Но как да е, прибрах се ядосана вкъщи и проверих в лабораторията ако отида без направление да си пусна изследване на хормоните на щит. жлеза колко ще излезе, ами ужас, 67 лева за TSH,FT4, FT3 + TAT и MAT скрининг за Хашимото. Отделно предполагам, че не са ми пуснали изследване на ASAT, ALAT, холестерол, въобще като се ядосах, платих си само потребителската такса и изчезнах от кабинета. Само да поясня, че мястото, за което говоря не е поликлиника, а е частен медицински център, в който има само двама специалисти - GP и гинеколог. Дайте ми съвет, дали не съм сбъркала с избора на GP и бихте ли я сменили на мое място ако сте?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 9 месеца
hash: b52e4aa2f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   А защо си мислиш че ЛЛ е раздавач на направления?
Вярнто е че ЛЛ си е лекар и той преглежда и преценя дали пациента има нужда от изследване или специалист.
Ако вашите болести бяха тежки вие отдавна щяхт да сте диспансеризирана и щяхте да посещавате ендокринолог и очен без направление. Все пак от късогледство или хипотериодизъм страдат много хора, повечето жени, неприятно е но не е чак положение, че да се нарече болест. И като си изследваш хормона и като знаеш точната цифра, какво ще направиш? При откриването са ти направили нужните изследвания, след това състоянието ви само трябва да се следи веднъж годишно.
И заместникът ви на ЛЛ е прав за изследванията ПКК и тези за хормони се издават отделни направления.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 93c4f0b9ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Аа, не бил "раздавач на направления", така ли? А защо бабите могат да ходят на 38 доктора, а за някой по-млад направление да няма? Защото като е млад, то задължително е здрав ли? А защо като не дават направления, не спрем да си плащаме здравните и т. н.? !? Що за тъпотия? ! Жената е с доказано заболяване, което трябва да се следи. Ми ако няма пари, какво правим? И аз имам проблеми с хормоните, ако не бях отишъл да си направя сам изследвания, щото някои ги покривало направление, други не, даже нямаше да знам, че имам проблем, щото никой нямаше да се размърда да ме насочи. Не били раздавачи. Много е лесно така, като не са ти до главата симптомите и заболяването.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 30669e1217
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Щом не отговаря на твоите очаквания, смени го пак. Аз не бих търпяла такова отношение.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: bbf9e3f13d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Зависи каква ти е диагнозата. На мен, например, ми се полагат по здравна каса само два хормона. ЛЛ никога не ми дава пълния набор с изследвания за цяла година наведнъж. Късогледство не винаги е за диспансер, така че, зависи пак.
Вместо да вдигаш кръвно, виж в интернет какво ти се полага от зр. каса за твоите диагнози. Ако не се харесате с лекарката, можеш да я смениш през декември.

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: beddc63087
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Бих те посъветвала да потърсиш във фейсбук група на живеещите в съответния град и да се допиташ до тях за добър лл, който дава направления и ако имаш възможност направи лична среща с препоръчаните, за да обясниш състоянието си и съответно дали биха действали като сегашната ти лична лекарка.
До номер 1 - да, личните лекари не са раздавачи на направления, но в случая какво биха ѝ прегледали на авторката, имаща проблем с щитовидната жлеза, та да преценят дали да ѝ дадат направление или не? ! Понякога само двата хормона, които рутинно изследват са в норма, ПКК също, но проблем има. Т. е. документално ѝ няма нищо, съответно няма направление? ! Жената има доказан проблем, който налага лечение от специалист, а не от общопрактикуващ. Макар, че съм имала доста случаи с последните, които се мислят за всезнаещи и можещи и точно по тази причина си стискат направленията. Преди години мен един ОПЛ пред пенсия, искайки му направление за гинеколог, започна да ме разпитва какво ми е на цвят и вид бялото течение, за да прецени дали съм за гинеколог или може той да ми изпише нещо, представяш ли си???

 
  ...


...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: a8c7ef207a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Смени си лекаря. Моята ми дава всичко, каквото поискам. Ако са свършили направленията, ми казва кога да отида. Сестрите са невероятно любезни. Поразпитай комшии, близки от кой лекар са доволни.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 198dcdcef6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   1, личният лекар си е абсолютен раздавач на направления и всеки подобен отказ трябва строго да се наказва и да се лишава от права да практикува. Всеки месец ни се удържат пари от заплатите за здравни осигуровки и човек има 100% право да поиска направление за какъвто доктор си поиска, даже би трябвало да може да иска за всички специалисти по едно направление, защото вече си ги е преплатил многократно. На лекар обикновено ходим 1-2 пъти годишно и въпреки че сме си платили чрез удръжките, пак ни искат пари за такси, лекарства, изследвания, болничен престой и тн. И какво в крайна сметка ни "осигуряват" здравните осигуровки? Едно тлъсто нищо. Като за такива удържи (обири) би трябвало въобще да не се занимаваме с лични лекари, а директно да ходим при специалисти и цялото здравеопазване да ни е безплатно и безпроблемно (да не чакаме по опашки, лекарите да са възпитани и всичко да става веднага). Явно си някой обиден лл.


Нина

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: b83cd07b95
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Много благодаря на хората, които се включиха и ми дадоха съвети, благодаря ви, че отделихте от времето си да ми помогнете! В крайна сметка отидох и като пич си платих 52 лева за всичките хормони на щитовидната, както и антителата за наличие на Хашимото. Номер 1, никога не съм одобрявала това да се прави съпоставка между едно състояние и друго, като едното се подценява и се казва, че имало далеч по-тежки случаи. Май не си наясно въобще какво се случва с тялото при нелекувани състояния на щитовидната жлеза, така че те съветвам да бъдеш по-снизходителен към хората със заболявания, без значение какви са те.
Номер 8, точно по същия въпрос разсъждавах и аз онзи ден, защо ни се удържат по 300 и кусур лева от заплатите всеки месец, щом ще ви плащаме като пичове за всичко.... Къде е смисъла? Всичко е за да се пълни здравната каса, а за нашето здраве не им пука на лекарите, на нас самите само трябва да ни пука и да си взимаме здравето в ръце сами!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker