Проблем с очите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Проблем с очите
преди: 2 години, 7 месеца, прочетена 939 пъти
Здравейте. Знам, че да се правят диагнози и да се дават здравни съвети по интернет е крайно не препоръчително, но в случая вече съм се консултирал със специалисти, ходил съм и на преглед, но проблема ми продължава да се влошава. Не изключвам пръст да има и хипохондрията ми, но бих искал да чуя мнението, на хора запознати с офталмологията и такива имащи подобен проблем.
Повече от 10 години минаха, от както започнах да усещам, че виждам все по лошо и размазано на далеч. Не ми беше трудно да се само диагностицирам с късогледство и астигматизъм по тестовете , които съм правил по интернет, както и по симптоматиката. За 10 години нито веднъж не посетих офталмолог, защо си мислих, че знам какъв ми е проблема и смятах, че е излишно да ходя само за да ми предпишат очила, които така или иначе няма да нося, защото бях свикнал вече да си присвивам очите. Преди няколко месеца малко така да се каже бях в заварено положение и докато се усетя вече бяха ми сложили капки за разширяване на зениците и ме изследваха. В крайна сметка ми поставиха диоптер на едното око 0,5, а на другото 1,5 за късогледство. Всички други показатели, като налягане и тн. се оказаха нормални, а за астигматизма нищо не казаха. Просто ми дадоха рецепта за очила. Споделих им и за другите проблеми, които имам - плаващи "мушици" - на английски ги водят floaters, както и непрекъснат дискомфорт в очите, като парене, болка, сърбеж, а когато ги намокря болката е неописуема. На всичко това казаха, че било нормално и че повечето хора били така.
Съвсем скоро посетих и друг кабинет, където заключението беше абсолютно същото. Аз не се чувствам, добре но те продължават да ме разубеждават, че нищо ми няма.
Въпреки рецептата, не си взех очила. НО в седмиците след прегледите забележимо зрението ми започна да се влошава с едното око. Това, което ми беше по силно за няколко седмици вече се превърна в по-слабо и продължава да се влошава, а паренето и болката а станаха почти постоянно. Сега ще ме попитате дали ме си внушавам. Почти всеки ден минавам покрай една табела, която се опитвам да разчета от определена дистанция със всяко око, както и се традиционната таблица с числа по интерндт. За изминалите 10 години зрението ми ме се влоши толкова, колкото за изминалите няколко месеца.Нямам представа на какво се дължи дали има връзка с прегледите ? Там ми слагаха капки, обдухваха ме, лепяха ми разни неща в очите, осветяваха ме и възможно ли е да да объркали нещо ? Или пък от преди това да имам проблем, който не могат да открият ? След първият преглед започнах да правя упражненията на Норбеков, които включват различни упражнения за очи, както и започнах да си слагам капки Тобрекс. Възможно ли е и тези две неща да са ми навредели ? Освен това, това лято прекарвам повече време навън в среда с много отражения, както и хронично не си доспивам. Знам, че това води до изгаряния, но роговицата, но не съм единствен и никой друг не се е оплакал.
Благодаря, ако сте проявили търпението да прочетете всичко до края.
Ще ви бъда благодарен да споделите опита и мнението си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 7 месеца
hash: 6847d89d73
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Ми доспивай си и носи очилата. Толкова ли е сложно?!?! Ако след тези 2 неща няма подобрение, значи има и друг проблем, но 99,9(9)% е шанса да ти изчезнат проблемите, така че... ?!

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: 7ab619ddd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Бих ти препоръчал възможно по-скоро да провериш крушките у вас, а също и на работното място или където прекарваш много време. Същото важи и за подсветката на телевизора, работния ти екран и телефона! Има голяма вероятност те да премигват и това да дразни и уморява очите ти. Действа подсъзнателно и на нервната система и това е научно доказано. Можеш лесно да провериш дали осветлението премигва, като размахваш енергично наляво-надясно отвесно хванат молив срещу източника на светлина (крушка, екран и т.н.), ако пуснеш вентилатор и гледаш към източника на светлина между витлата, или ако разтвориш пръстите на дланта си и също движиш ръката си наляво-надясно срещу източника на изкуствена светлина. Ако видиш отсечени очертания на размахвания предмет, значи крушката или подсветката на екрана премигва. Слънчевата светлина и тази от пламъка на свещ са естествени източници и при тях няма премигване, така че с гореописаните способни не можеш да установиш отсечени очертания на размахвания предмет.
Друг начин за установяване на премигваща подсветка или крушка е, като включиш камерата на телефона ти на режим "Професионален" (при някои модели е нарича "Ръчен") и нагласиш ISO на 800 или по-голяма стойност, а също и понамалиш яркостта през другите настройки на този режим. Тогава камерата ще може да улови премигването на изкуствения източник на светлина дори и с невъоръжено око да не успяваш да го сториш.

Решението на огромната вреда от премигващите крушки и екрани е просто да ги замениш с такива, които не премигват. Светодиодни крушки, които не премигват, са например "Lightex", като препоръчително е да бъде модел с неутрална бяла светлина и с добра яркост: 4000К и 1280 лумена. "V-tac" също имат непремигващи крушки, но малка част от моделите им премигват, така че трябва да се провери на място преди покупката (в магазините им дават да се пробва).
Флуоресцентните лампи са особено вредни за зрението и е добре да не използваш такива у дома.

При екраните трябва да гледаш дали са описани с обозначения от рода на "Flicker-free" и "No PWM". Важи и за екраните на лаптопите. Има обаче и решение, което понякога помага и при екрани с премигваща подсветка и това са програмите f.lux (аз използвам такава) и Iris (втората е българска). Те променят цветната топлина на екраните, а така също и има голяма вероятност да успеят да неутрализират премигването на подсветката. За някои телефони също има f.lux. Тези две програми имат и настройка за намаляване на синята светлина, към която очите са най-чувствителни и която уврежда зрението. Те вършат подобна работа като специалните очила за работа през екран, които са със зеленикави стъкла, точно с цел да намалят синия спектър на светлината, попадаща в очите.

https://justgetflux.com/

https://iristech.co/

За телевизор препоръчвам да се използват моделите на "Сони", тъй като това е единствената марка, която има телевизори без премигваща подсветка (но някои от най-скъпите им модели все пак премигват). Повечето OLED телевизори също вече не премигват, но зависи и от модела.

Жалко, че много хора не са наясно с вредите от пулсациите на изкуствените източници на светлина и пряко стават жертви на съвременната техника. Целта на умишлено заложеното премигване на крушките и подсветката на екраните е да се пести електричество или да се управлява яркостта им, като те биват изключвани и включвани многократно на пулсове. В най-общи линии, вредата за човешкото око се изразява в многократното съкращаване на зеницата, породено от пулсациите на светлината, която ту светва, ту се изгасва десетки или стотици пъти в секунда. Натоварват се също и мускулите зад очните ябълки, което е причина за отпадналост, главоболие и стягане в слепоочията. При продължително излагане на пулсираща светлина в продължение на дни или месеци човек може да придобие и мигрена. Преди десетилетия пулсиращата светлина е била военна разработка с цел да се измъчват хванатите пленници, като изследванията тогава са доказали, че този способ успешно кара хората да се чувстват уморени и да изпитват страх и неспокойство, което ги е правело подчиняващи се и по-податливи на разпити.
Тук може да се види и прочете повече за този наболял в съвремието ни проблем:

https://youtu.be/3yWYgm9q7sM

https://youtu.be/9U97ATS63fA

https://youtu.be/CYXq6tZ2nio



Също така, ако използваш Wi-Fi мрежа вкъщи, ти препоръчвам да стоиш възможно по-далече от излъчващото устройство, тъй като то също пряко влияе над човешкото здраве. Добре е и да изключваш интернета на телефона ти по времето, когато няма да го използваш; също и нощем. Ето едно обяснително видео по въпроса:

https://youtu.be/UUYxxfNuOpU

А самият телефон е желателно да бъде далеч от главата ти. Много хора имат вредния навик да слагат телефона си нощем близо до главата си, за да им е "на една ръка разстояние", но не знаят какво си причиняват с това. Телефонът в вреден дори и при изключен интернет, тъй като антената му продължава да излъчва сигнали и да се свързва с най-близката клетъчна антена наоколо. Затова и е полезно човек да си изгради навика да включва самолетния режим на телефона нощем. Някои марки имат и настройка телефонът сам да прави това в определени часове. Пример:

https://discussions.apple.com/thread/251636846


- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: ef1b46e1ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   От автора.

Изключително съм ти благодарен за крайно изчерпателният ти коментар. Оценявам цялото време, което си вложил да напишеш и аргументираш всичко това.

Непременно ще последва препоръките и се надявам да има резултат. Седмица след като написах това, проблемът ми все още е на лице. Почти през цялото време чувство за тежест, парене, сухота, а от време на време и остра вътрешна болка в различни части на окото, но предимно от вътрешната страна към носа, както и зачервяване на капилярите от тази страна.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker