Социалната фобия - как да се справя с нея ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Социалната фобия - как да се справя с нея ?
преди: 2 години, 4 месеца, прочетена 1892 пъти
Здравейте,

Темата която подхващам предполагам е доста обсъждана в този форум. Затова предполагам няма нужда да пиша дълги постове какво точно представлява това състояние, а и искам с този пост да се обърна към хората които са запознати за какво иде реч.

Аз съм почти на 35 години, а какво се случва с мен мисля че разбрах преди 6-7 години. В началото си мислех че "просто съм си такъв" или че нещата са временни, докато не осъзнах че трябва да се измъкна някак си от това положение, защото мисля че не водя пълноценен живот. След доста четене и размисли разбрах че имам това заболяване, мисля че и знам какви са причините за него.

Омръзна ми вече - секс не правя, практически нямам приятели. Неката с които си разнообразявам са предимно за де разкарвам сам с колата през ноща или да гледам youtube. Малкото хора около мен ме подтискат с това че са нормални, аз започвам да се озлобявам, осъзнавайки че проблема е изцяло с мен. Като малък имах тези хора за "гъзари", "отракани" и т. н, но истината е че те са просто здрави хора, а аз съм повреден психически.

Започвам вече да си мисля да заживея на село - сам в къщата на баба ми и дядо ми, на място където няма хора. Тази мисъл колкото и да е примамлива за мен, толкова и плашеща. Със сигурност ако взема това решение нещата няма да станат по-добре - сигурно ще ударя дъното.

Всеки път се събуждам с мисълта че нищо не ми се случва и че ще остарея без да съм пробвал нищо в тоя живот, понякога съм си мислел че направо няма смисъл да живея. Еднообразието ме съсипва, а нямам смелост нищо да предприема. Даже не съм сигурен че знам какво точно да направя.

Истината е че състоянието ми не е в толкова тежко. Когато съм по-често в социална ситуация малко свиквам, но само сред най-близките роднини съм самият себе си. Ставам по-разговорлив, даже и забавен. Откакто започна тая корона глупост обаче нещата се сговнясаха и с тоя хоум офис май тотално затънах. Освен че спрях напълно социалните контакти, като изключим свързаните с работата през интернет, спрях и да спортувам. Станах 110 кила шишко, мисля че вече вдигав кръвно и съм станал доста по-ленив. Тези неща пък ми ебават майката на самочуствието допълнително, ама те поне е ясно как се поправят.

Та въпроса ми е - как най-сетне и аз да стана нормален човек? Ако трябва направо някакви хапчета да вземам. Не мисля че съм в състояние да се консултирам със специалист на живо. Моля да пишат само хора които са преминали през това или поне такива които знаят за какво става дума. Мисля че темата ще е полезна и на другите самотни задръстеняци като мене.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 4 месеца
hash: e4068c53b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Просто не мисли другите какво мислят за теб, на никой не му пука. Всеки мисли за себе си. Мнението ти е важно, ако искаш го сподели, например. Не трябва да ти пука от нищо.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: c9ce07ec3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Почваш някакъв групов спорт и да търсиш социални ситуации. Трябва да ти е леко некомфортно в тях, винаги малко по-социално от предния път. Да ги търсиш активно. Постепенно ще свикнеш. Това е.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: fe6b8508fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   На мен Ципралекс ми помогна много, аз също имах социална фобия, не можех да общувам с хората, треперех и сърцето ми туптеше, когато говорих с някой, изчервявах се и т. н. Сега съм добре.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 80c310da35
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ами честно да ти кажа, толкова ми беше писнало, че един ден ск казах-буквално нахлувам в ситуацията, ако ще да се изложа, ако ще да треперя, ако ще да ме мислят за ненормална.. Отивам и си говоря каквото искам да кажа, дори да се пъна, червя, заеквам, треперя ще кажа това, което ми е на сърцето, ще говоря както другите го правят и ще си изкарам супер. Самопредизвиквам се, не се самосъжалявам. Давай и ти, просто бъди себе си, когато го направиш притеснението ще започне да намалява от само себе си. Забелязала съм, че ако се забавлявам искрено и се смея притеснението намалява.Не се затваряй, изолирай и спирай от страх да не се изложиш и да се изложиш, поне ще си опитал, а не избягал от ситуацията. Пожелавам ти успех и много, много спокойствие! :)))

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 93679d8fa9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Повечето от тези така наречени отракани реално не са такива. Просто не трябва да ти пука, когато попаднеш сред хора, които ги виждаш като "отракани", "гъзари", защото те са такива най-вече само в главата ти. Не ги възприемай за по-висши същества от теб и съответно себе си за по-нисш от тях. Не ти трябват психолози, още по-малко пък хапчета някакви. Номер 1 правилно те съветва. Просто спри да се задълбочаваш и да си измисляш проблеми. Спри да се възприемаш като по-нисш!

 
  ...


...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: d27d9a7bf0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Не ги слушай такива, които ги говорят само на теория работите. Имал съм Социална фобия - ВЕЧЕ НЯМАМ. Как? Както ме беше страх от всички (без причина) се хвърлих на дълбокото и се записах на Кик-Бокс, поне да знам, че има от какво да ме е страх. Само за 6-7 месеца еволюирах и станах съвсем различен човек.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 0957ae334f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Отиди на църква, на мен вярата и социалната среда там ми помогна да се възстановя след тежка депресия. Може да пробваш и със социален клуб, ако има такива в твоя град.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 8cf2bfbd93
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Не знам защо си мислиш, че като мацнеш словосъчетанието "социална фобия", и на всеки ще му стане ясно какъв ти е случая... Ако искаш да си "нормален", направи си един списък какво е "нормално" днес... важно е да се поясни, защото модите се сменят и "нормален" не е абсолютно понятие. Примерно, "нормален" е:

- ниско IQ. Не ми звучиш особено умен, няма да имаш проблеми с това.

- напорист, с високо самочувствие, умее да превръща себе си в център на внимание. Обикновено хората които се оплакват, имат проблеми да постигнат точно това. По мое мнение, това си е дарба, много трудно се симулира/тренира. Не зависи колко знаеш, колко си постигнал, колко си наистина интересен. Просто някои хора го развиват от много ранна възраст това умение, да се правят на интересни за пред прости хора (каквито са "нормалните" хора).

- в час с кое е модно. Примерно коя чалга сега я пускат най-често, кой на кого изневерил в публичното пространство, футбол, популярни филми, клюки... Ако не те бива да си център внимание, трябва да говориш за това което вълнува хората. Хората се интересуват от жълтини, от драми, развлечения... неща които да ги отделят от реалният им живот.

- пие повечко. Повечето съветват - ходи спортувай, все ще срещнеш някой... От както свят светува, главното социално място е барът. Хората най-добре се социаизират в нетрезво състояние - да им паднат задръжките, тежките мисли, недоверието, предразсъдъците и т. н.

- пуши. Пушенето е социализиране когато пиенето е забранено... Винаги ще намериш някой да се крие да изпуши фас, и имаш предимството, че ще е с по-малко хора наоколо, та по-лесно ще спечелиш внимание.

- хвърляй пари със стил. Всеки харесва богати хора, които знаят как да се оправят с парите. Това значи и да не дават да ги доят. Някои са прекалено състрадателни и помагат за щяло и нещяло, като по този начин всъщност падат в очите на другите, защото те много бързо се научават да ги използват. Така че и в това си има цака. Трябва като Бил Гейтс - уж все пари раздава, пък накрая по-богат става... Т. е. успява да изгради просто имидж на щедър, докато просто прави инвестиции да си увеличи богатството. И така хората още повече му се радват...

- fake it till you make it... Това наистина работи. Примерно, търсиш си гадже - плати си за компаньонка. Като другите жени те видят в компанията на красива жена, и те ще те искат. Тези които наистина му разбират, дори пръскат пари, правят се на богати, само за да влезят в кръга на наистина по-богатите. Има един филм - Талантливият Мистър Рипли. Изизсва по-височко IQ обаче. Проблемът как да влезеш в дадена среда където си считан за аутсидер, като цяло наистина се изчерпва с - ами преструвай се. Когато платиш на някой друг да се преструва с теб, нещата стават още по-лесни. Т. н. "нормални" човешки взаимоотношения също са преструвки, базират се единствено на всеобщ консенсус.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 0c110fb1f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Като спреш да се съпротивляваш, така.

Това, което ме освободи беше една книга..

"Силата на Настоящето"

 
  ... горе^
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 0cc5e62ac6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Запиши се на народни танци - натоварване е, полезно е, няма да срешнеш приятелка, но преобладават жени, ще започнеш да се държиш естествено с тях. Ако ходиш на работа кани колежки на кафе, единственото условие е да ти е приятно и на тях също. Никакви други ангажименти. Утре ще те поканят те. Просто си направи приятно кафето - то се гарнира с приказки. Ще се научиш да водиш нормален разговор с жена като с приятел мъж. Прочети отново поста номер 9. Понякога обядвай или вечеряй в мол, където минават хора в постоянно време, нещо което ти е вкусно и създава предвидимост. Обличай се модерно - не е трудно. Обикаляй щандовете за дрехи в такава вечер. Това е сигнал, че си без мацка. Коментирай кратко ежедневието си - какъв клип си гледал, какво ти е харесало, каква книга си чел. Дръж се естествено и се кефи на контактите с жените по принцип - повечето са интересни и занимателни, ще ти разширят кръга на интереси и теми. Направи си fb профил - да си откриваем. Кавалерствай когато трябва да задържиш врата на офис или асансьор, пожелай приятен ден. Почерпи колегите в стаята при повод и празник вкъщи. Разбра ли идеята - ти си нормален човек и няма проблем да контактуваш с коя да е жена, която ти харесва ако утре я видиш в метрото или на спирката или офиса. Няма да правиш секс с всички, но със сигурност ще имаш познати за кафе, жена или колежка за помощ при избор на дреха, приятелка за кино. Е с някои естествено ще спиш, но какво от това - случва се и да не сте един за друг и е едно от многото удоволствия на социализираната личност. Успех.

м над 65

 
  ...

...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 47296b76f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От автора:

Блатодаря на всички за коментарите. Първите двама човека явно не разбират за какво става дума, защого съвети от типа "просто да не ти пука" не работят в този случай. Все едно да кажеш на бедния просто бъди богат. Това да се хвърляш насила в социални ситуации при мен работи, но само с хората с които съм свикнал, като остана насаме с други непознати хора (не дай си боже разни авторитети или привлекателни жени) нещата се повтарят отначало и трябва и да свиквам и с тях, докато започна да бъда себе си. И пак да кажа - покрай корона нещата възможноста за социални контакти стана още по-малко вероятна. Знам че хората използват интернет да си уговарят срещи - това за мен е загадка как става. Спортът помага в много аспексти, аз доскоро наблягах на вдигането на тежести и това ме направи и по-уверен, но явно не достатъчно.

Човекът написал коментар 9 хич явно не е разбрал какъв е проблемът. Аз не искам да съм мега вървежния пич и купонджия и да бъда от "готините" Това са някакви детски работи, аз просто мисля че имам недостатъци които ми пречат да живея пълноценно. А това че от 2 години излизам само да ходя до магазина направо вече тотално ми прееба съзнанието. Освен че се страхувам от чуждата критика, самия аз започнах да ставам адски критичен и раздразнителен и малкото хора с които общувам вече ми иде да им тегля една майна и да започна да живея като отшелник на село в къщата на баба и дядо.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 47296b76f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Забравих и да попитам -Тоя Ципралекс се купува с лекарска бележка нали? Май наистина е най-добре да се пристраша да отида поне при психиатр и да ми предпише каквото трябва. Вземал съм Деанксит една седмица преди едно важно интервю със едни шефчета от чужбина и учудващо мина добре. Не знам дали е заради лекарството или заради това че тогавя бях малко по-социален, но вътрешно преживях накакъв ад. Страничния ефект от Деанксит беше че бях станал още по-ленив и спах повече.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 3 месеца
hash: d10b6ae28e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Винаги съм имала така наречената социална фобия, но за известно време я бях преодоляла и дори си помислих, че съм се променила, но уви, взе, че стана по-зле, понеже започнаха отвратителни паник атаки, агорафобия и какво ли още не и не можех дори да изляза навън. Помогнаха ми сеанси при психолог и антидепресанти- най-много бях доволна от ципралекс, успя да ме извади от това състояние, но после се появи пандемията и айде пак наново с това затваряне вкъщи, както и не работех. Вече ми е ясно, че с тая социална фобия ще си умра, или известно време няма да я има, или изведнъж всичко ще отиде по дяволите и пак ще ми е зле. Като изключим лекарствата, които не са за препоръчване, пробвай да предизвикваш по-често себе си, да правиш неща, които досега не си, въпреки че ти изглежда трудно. И колкото по-често се предизвикваш, ще трябва да се чувстваш и по-добре. Но да живееш на село не е вариант. Да, може да ти е по-спокойно там и да си в зоната си на комфорт, но целта не е това, а напротив. Знам и че е кофти да гледаш отстрани другите как излизат, забавляват се, имат приятели, семейства и какво ли не, но и ти може да го постигнеш. Намери хоби, запознавай се с хора и излизай с тях и се надявам, че нещата ще се оправят.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: cfde57eb5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Много хора са така, особено мъже, радвай се че имаш средства, ако можеш да си идеш на село и да ти е комфи, скуката и самотата може да пребориш там.

тия нормитата дето били гъзари, те може да са общителни, но нямат душа и живота им е лъжа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker