Депресия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Депресия
преди: 1 година, 11 месеца, прочетена 1597 пъти
Здравейте драги читатели, в този сайт съм от години, прочел съм стотици истории и съм публикувал десетки коментари,но ето че и моят ред дойде да пиша тук и да потърся вашето мнение и помощ. Пише ви мъж на 22 години, студент. Никога не съм вярвал в депресията като диагноза и винаги съм гледал недоверчиво към хората с депресия. Мислих, че преувеличават, търсят внимание и т.н. За мое най-голямо съжаление смятам, че се сблъсках с нея лице в лице. Като ученик винаги съм бил весел, щастлив, с чувство за хумор и като цяло центърът на компанията. Приеха ме в медицински университет, първи курс беше супер чувствах се по същия начин дори с повече енергия и хъс. Лятото преди втори курс се разделих с дългогодишната си приятелка, нямаше драма, в началото беше трудно,но бързо се възстанових. Втори курс дойде и голямата ми неизживяна любов на която така и не признах, дори не се запознах с нея ... тъкмо да се случат нещата и дойде панденията и затвориха всичко. Върнахме се година по-късно и вече бях в трети курс, тогава започна всичко... в момента съм четвърти курс и след 2 месеца влизам в пети курс.
Ще се опитам да бъда кратък и без да влизам в излишни приказки. Нямам енергия за нищо, чувствам се изморен постоянно, имам липса на апетит, боли ме глава често, усещам страхотна празнина вътре в себе си. Всякаш имам някаква отрова и всеки ден ме изяжда отвътре повече и повече. Сутрин се събуждам и единственото нещо, което ме държи през деня е мисълта,че като се прибера вечерта след всички пациенти във факултета е ,че ще си взема 2 литра бира и ще я изпия почти на един път, за да ме хване по-бързо. Разбира се добавям и всички онези ужасни цигари, които пуша от вече 6-7 години. Усещам, че колегите ми усещат някаква промяна в мен, вече не се събирам толкова често с тях и искам да оставам повече време сам. Постоянно съм заобиколен от хора, и на университета и в общежитията, никога не оставам напълно сам. Проблемът е точно там, че се чувствам толкова самотен дори сред тълпа от хора. Когато съм с колеги се смея, шегувам се, забавлявам ги и когато се прибера се променям коренно. Колкото и да звучи клиширано имам чувството, че сменям маската и ставам напълно различен човек, замислен, примълчан, тъжен и все за нещо умувам гледайки в една точка. Позволих си да направя грешката да споделя на родителите си с надеждата да получа съвет и помощ. Между другото те също са медицински лица. Резултатът ме шокира, приеха го на шега, всякаш съм луд и си внушавам. Баща ми ми каза, че преекспонирам ситуацията, каза ми да си хвана приятелка и щяло да ми мине. В интерес на истината никога не съм имал проблем с жените. Винаги съм имал достатъчно женско внимание и почти не съм оставал дълго време необвързан. Хванах си приятелка, и то първото момиче което ми се изпречи без да подбирам. Вече сме заедно от един месец. Приятелката ми е мечтата на всеки мъж, красива е, грижи се за мен, оставя ми романтични бележки, купува ми книги. И какво се промени с моето състояние? Нищо! Чувствам се по същия начин само, че с приятелка, отново с онова отвратително усещане за празнота. Не мога да продължавам да живея по този начин, от ден на ден се саморазрушавам все повече и повече. Постоянно се самообвинявам за това, което усещам. Казвам си ,че си втълпявам неща, преувеличавам, търся вина в себе си. Подяволите как не се намери един човечец да дойде и да ми помогне... Осъзнах се , когато един ден се прибирах от университет и един колега, с когото сме на здравей здрасти ме попита "Абе всичко наред ли, защо постоянно гледаш в земята и си толкова унил?". Стъписах се, дойде ми като гръм от ясно небе... единственият човек, който ме усети и се сети да ме пита беше този колега, а ние дори не си говорим. Защо никой от близките ми приятели не видя това, което е видял той? Толкова ли добре се крия? Не знам, факт е обаче, че от ден на ден се задълбочава все повече това мое състояние. Моля ви читатели, споделете опит с мен, дайде ми съвет, каквото намерите за нужно. Аз ще бъда тук зад екрана и ще очаквам вашите коментари с нетърпение!
Благодаря ви за отделеното време!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 11 месеца
hash: af40c4f8cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Посети психиатър да ти изпише антидепресанти.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 8e530d66c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   в интерес на истината разказът ти не е толкова голям колкото изглеждаше като заредих страницата. имаш приятелка дискутирай с нея какво чувстваш и така. след като си почти лекар трябва да ти е ясно как действат психиятрите. може би ти трябва един курс антидепресанти после се спират и така. радвай се че става въпрос за депресия а не за нещо друго.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 61dd716719
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Виж, не съм лекар, но според мен си преуморен. После - погледни на нещата от друга страна. Не е нужно да си комуникативен и да се шегуваш с хората. Нищо лошо няма в това, да си сам. За да се чувстваш самотен обаче значи, че никой не те разбира. Тръгни на психотерапевт. Също на йога и медитация. Започни да спортуваш умерено, но редовно. Прави походи в планината, сред природата. Промени начина си на живот генерално. И не се преуморявай с учене. Ако трябва забави темпото, прекъсни, почини си. Взимай мерки преди да си започнал с лекарствата.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: bede09fa6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   И аз съм в състояние на депресия и преди 1 седмица реших да посетя психиатър за първи път. Споделих си всички проблеми, разговарях с него дълго време (което много ми помогна) и накрая ми предписа антидепресанти, които трябва да приемам в срок от 1 или 2 месеца. Така че бих те посъветвал и ти да отидеш при някой специалист и той ще реши какви мерки ще предприемеш за справяне с проблема.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4dc7805a40
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   От личен опит казвам, стойте далеч от АД. Нищо няма да ви помогнат, само ще ви направят апатични. Психиатрите си знаят само това, защото друго не могат. Говорите, говорите и на края АД. Говорят, колкото да се каже, че направили някакво "терапия" и им е неудобно още от вратата да ви изпишат АД и да им се махате. Отговорът е в самия вас, но трябва да го откриете. Това, че било от някакви нервотрансмитери са глупости. Те са следствие, а не първопричина. Дори и така да е, тялоот трябва да се научи само да ги произвежда, а не да му ги внасят наготово и то да закърнее още повече, защото вече съвсем няма нужда да ги произвежда.

 
  ...


...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 45e7190226
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Как ще взимаш лекарства, здраво и право момче. Виж лекар, но да не е психиатър в никакъв случай, може психолог. Но най-добре си помисли защо чувстваш тази празнота, няма ли причина за нея. Вярваш ли в Бог? Ако имаш вяра, не би се чувствал така - вяра, надежда и любов. Знаеш, от едното тръгва другото и третото. Не си изгубвай вярата, не позволявай представата ти за Бог да бъде повлияна от лоши източници, някой да ти втълпи някой strawman argument, че бог бил някакъв дядо в облаците, че бил тираничен сатрап или прочее - това са все много удобни образи, които се ползват за да обезверят хората. Всъщност Бог никои никога не е видял, но Го усещаш със сърцето си, със съвестта си! Когато говориш истината например, това несравнимо приятно чувство което изпитваш - нима това е лъжа? Не е ; ) Следвай сърцетоси и не си изгубвай пътя. Пусни си класическа музика, например Моцарт - 41ва симфония... Прочети Достоевски - някой роман - човека е бил на ръба на смъртта, видял е лицето й и се е върнал, за да живее един вдъхновен живот!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: c2dd517357
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Два варианта:
1. Изгорен си. И не си само ти така. Това се случва, когато не си на мястото си. Не ти е призвание това, което учиш.
2. Постковидна депресия - лекува се, потърси инфо.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: d4b3b34b5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Биете ми единички на номер 5, ама аз говоря от личен опит. Като ви мине депресията само с АД, елате да ви черпя. Ама ще ви мине, като цъфнат налъмите.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: e13d44e79a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   На мен ми мина депресията само с антидепресант. Айде черпи.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: e13d44e79a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Авторе, препоръчвам ти сайтът strahbg.com . Там един колега описва депресията си и лечението си.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4dc7805a40
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   10, защо не кажеш, като ги спря какво стана? Или сега ще го извъртиш, че си пил 1 година и после си ги спрял и си останал щастлив като репичка вовеки?

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 29030ce7cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   12, при мен спирането мина леко - имах по-нервни дни като ги спирах, но не беше като преди това да не мога да стана от леглото и да обмислям да се самоубия.
Тъй че да, засега съм щастлива като репичка! Дали ще ме повтори - ще поживеем, ще видим.
Но дори да ме повтори пак ще се лекувам, а няма да се откажа от живота, защото някой си, в някакъв си сайт не харесвал антидепресантите.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4dc7805a40
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   13, Мога да се обзаложа, че или си ги спряла само преди няколко месеца и още мозъка ти не се е върнал в обичайното си състояние, или си провела и терапия, не е само от АД, или самата ти си осъзнала някои неща. А може и изобщо да не е било депресия, а да е било някакво моментно състояние, от което си се отърсила покрай АД. Не ме кръщавай, че е само от тях и че е вечно. Не познавам човек, който се е оправил само с АД. А това, че вечно като станеш нещастна, ще посягаш към АД е голяма клопка. С всеки цикъл все по-малка ефективност ще има и ще става все по-зле след спирането им.

Никой не може да ме убеди, че депресия се лекува чудодейно с хапче и вовеки след спирането му. Преди и аз така си мислех, но като го изпитах на гърба си и като видях, че при 0% от хората е ефективно,ми светна.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 29030ce7cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   14, терапия не съм провеждала, но си направих изводи за себе си и внесох промени в живота си, да.
Но без подкрепата на антидепресантите нямаше да успея да разреша всички проблеми, които тежаха върху мен и да направя тези промени.
А дали е било депресия - според двама психиатри и един психолог си беше тежка депресия със суицидни мисли - пих 2 антидепресанта, невролептик леко успокоително в началото, така че твоето мнение, че е било някакво моментно състояние е абсолютно грешно. Бях пред самоубийство.
Че е вечно не съм твърдяла - психиката и физиката ми са показали слабост, което ми е за урок да се грижа по-добре за себе си, така че да - може да ме повтори.
И като ме повтори какво - пак ще се лекувам, голяма работа.
Дай тука да не си лекуваме депресиите, ами направо да се самоубиваме, щото антидепресантите били много лоши, ауу.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4dc7805a40
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   "си направих изводи за себе си и внесох промени в живота си, да"

Дойдохем си на думата. Няма да те черпя.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 29030ce7cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Да бе, разбрахме - каквото и да кажа, антидепресантите са лоши за теб.
Нека са лоши за теб, мен ме спасиха от самоубийство и съм благодарна за това.

 
  ...
преди: 1 година, 11 месеца
hash: 4dc7805a40
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   17, ти дори не си ми прочела въпроса правилно, а бързаш да отговаряш. Аз питах за "само антидепресанти", а после сама си призна, че не било САМО антидепресанти и даже не били основното. Какво ми се дзвериш, като си чела-недочела? Ако някой се оправи само с АД, да ми се обади. Ако сам не си помогне човек, има да чака едни хапчета да му оправят проблемите.

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: af40c4f8cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   До 18
Баба ми, мир на праха и, излезе от депресивен епизод САМО с лекарства - атипичният антипсихотик Кветиапин и брнзодиазепинът Клоназепам. Познавам и двама човека, които са със задоволителна ремисия от ПР също само с лекарства - SSRI-то Сертралин. На мен с моето ОКР обаче не помогнаха много.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 1489269450
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Има ли спасение от страничните ефекти на антидепресантите и антипсихотиците?

 
  ...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: 29030ce7cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   23, лично аз почти нямах странични ефекти.
Ако страничните ефекти при теб са твърде силни или мъчителни говори с психиатъра си да смени препарата с подходящ по негова преценка.
Не си сменяй сам лекарствата в никакъв случай!

 
  ...

...
преди: 1 година, 10 месеца
hash: a28a5f2c72
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Здравей и аз се чуствам така ,но открих начини да излизам от тези епизоди. Не пия антидепресанти и не смятам да ги започвам, но това което ще ти препоръчам е всеки ден (или в зависимост от свободното ти време) прави нещо, което ти доставя удоволствие- иди на разходка, послушай хубава музика, прочети любима книга докато пиееш чай, направи си една горска разходка и така нататък. При мен помага да се чуствам по-добри спрямо живота ,който водя. Дано съм била полезна!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker