Инсулинова резистентност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Инсулинова резистентност
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 1116 пъти
Здравейте, аз съм момиче на 19 години. Животът ми е съвсем обикновен - ходя на лекции в университета, уча вкъщи, излизам с приятели, слушам музика, гледам филми. Не спортувам, но всеки ден отивам пеша от вкъщи до университета и се прибрам пеша от университета до вкъщи.

През август майка ми реши, че имам здравословен проблем, защото в продължение на 6 месеца цикълът ми идваше след 35-40 дни (вместо 28). Аз не виждах какво толкова има, но тя поиска да отида при специалист. И така през септември се консултирахме с ендокринолог. Тя каза, че ще ми пусне кръвни изследвания и такива с глюкоза (да изпия една чаша, пълна догоре със сладък сироп, глюкоза, на екс) на петия ден от идването на цикъла за този месец, което беше 19 септември. Сутринта отидох в болницата гладна и жадна, както беше изискването. Взеха ми кръв от вените, изпих глюкозата, лежах 2 часа и после пак ми взеха кръв. Лекарката ми направи и ехограф на щитовидната жлеза, където нямаше никакви проблеми. Пуснаха ме да си ходя.

На 4 октомври майка ми отиде да вземе изследванията (аз не можех, тъй като имах лекции до по-късно). Когато се прибрах, мама каза, че всичко е наред с изключение на едно : след изпиването на глюкозата инсулинът скача много над нормата и ми е поставена диагноза "инсулинова резистентност". За тези, които не знаят, пояснявам, че това е последната стъпка преди настъпването на диабет тип 2 (захарен диабет).

Не е като да не ям сладко. Напротив, няма ден, в който да не ям. В гимназията си купувах по два шоколада и ги изяждах за цялото голямо междучасие. Вкъщи също винаги е имало сладко : вафли, бисквити, сокове... Но изведнъж всичко се промени. Нашите си наумиха, че това трябва да спре. Вече не купуват нищо сладко, не ми позволяват и навън да си купувам. Те също спряха да ядат сладко, за да са
"съпричастни". Обожавам бял хляб, но сега той е заменен с многозърнест - нещо, което никога не е присъствало вкъщи. Аз отказвам да го ям, но нашите ме притискат.

Не знам колко още ще издържа да живея живот, който не е мой, но едва ли ще е дълго. И най-лошото е, че нашите не искат да разберат, че вече съм достатъчно голяма, за да взимам сама решения за живота си и те нямат никаква власт над него.

Моля Ви за съвети!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: baf37239fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Каква помощ искаш, не разбрах? Как да ти помогнем да се отървем от родителската грижа за здравето ти и да си вкраша диабет по- бързо, да си зависима от инслулин до края на живота си, който драстично ще намалее, да се подуваш като пуяк вкл. вени, жлези, сухожилия, да си ходиш с некролог в джоба?
Ами не знам, аз поне не мога да ти помогна.
Може би тайно да изяждат всеки ден по една богата на глюкоза торта, че поне да се видиш колко ще си сладка като тюлен.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 0cbd8f151e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   И аз съм с инсулинова резистентност и вече месец и нещо не ям грам сладко, защото иначе ще го обърна на диабет, който не се лекува и е до живот. Като станат 3 мес. без сладко, ще си пусна нови изследвания и лекарката ще каже дали има нужда да се продължава диетата.

Родителите ти са прави. В момента нещата са обратими и може да се коригират, но обърнеш ли го на диабет, е за цял живот. Ще бъдеш на хапчета, на инжекции, след време ще ти увреди бъбреци, жлези, всичко и живота ти ще стане мъка. По-добре остутскай малко, колкото ид а е неприятно, че да си спестиш 100 пъти повече главоболия. Няма да умреш, споко. Даже известно време като не ядеш сладко, организма отвиква и после не е толкова трудно без него. Сладкото е като наркотик - колкото повече ядеш, толквоа повече ти се яде. Откажеш ли го, в началото е трудно, после свиквашш и дори не се сещаш.

Трябва малко ад се мисли в тоя иво и да имаш самодисциплина, а не да се тръшкаш като 5-годишно дете за вафла. Защото дай сега заради няколко вафли, да си превърнеш живота в ад.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f17d6c3728
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Абсолютно вярно. Сладкото е отрова. Прочети за intermittent fasting режими, задължително спорт редовно. Тренирай за развиване на много силна мускулатура - мускулите са "капан" за излишната в кръвта захар.

Моля те не проваляй живота си - при диабет тялото буквално започва да гние отвътре навън.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: b893851b5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Ти си само на 19 г, а вече си абонирана за диабет тип 2. Вярно, диабетът не боли, но много подмолно уврежда цялото тяло. Заради нарушеното периферно кръвоснабдяване с времето се увреждат периферните нерви, слуховият нерв, очният нерв, раните зарастват все по трудно, лекарствата действат все по-слабо, защото кръвта не може да ги достави докъдето трябва, слухът отслабва, без ушите да са болни, зрението се влошава. Ръцете и краката ти ще започнат да изтръпват заради диабетната полиневропатия, която задължително ще получиш, ако трайно не поддържаш кръвната си захар в норма, и малко по малко ще загубиш сетивността на кожата си. Ще живееш с болки в краката, мускулите им ще изтънеят, защото не се хранят адекватно и придвижването ти ще става все по- трудно и болезнено. Имунитетът ти ще отслабне, ще се раболяваш по-често, но и по-бавно ще се възстановяваш. Кръвоносните ти съдове ще се втвърдяват, мозъкът ти ще се храни по-зле и ще започнеш много да забравяш. Няма да имаш сили за нищо. Тялото ти ще остарее много по-бързо, отколкото при твоите връстници без диабет и на 50 г. ще си развалина, с куп болести и лошо качество на живот. Виждам хора с такива последствия от диабета всеки ден на мястото, на което работя. Готова ли си да платиш тази цена за няколко вафли всеки ден?
Когато човек е млад, си мисли, че има отредено време за живот, поне 80 години, и че каквото и да прави, нищо няма да му стане и ще си ги изживее. Нищо подобно. Разбрах, че залагаме бъдещите си болести и качество на живот още като тинейджъри, че и по-отрано. Всяка изпушена цигара, всяка изпита чаша алкохол, всеки вреден навик се трупа и един ден човек си плаща за тях по един или друг начин. Такива са наблюденията ми.
Дано повече хора прочетат това и се замислят.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 251a28b89d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Нормално е родителите ти да са притеснени, но не е хубаво да използват здравословните ти проблеми като повод за контрол. И аз съм с хронично заболяване (друг вид, не е свързано с метаболизма) и знам за какво говориш. Сложиха ми диагноза на 21 години и майка ми едва ли не полудя. Беше си втълпила какви ли не неща, много от които нямаха нищо общо с моето състояние, обаче тя не та не, опита се да ми забрани абсолютно всичко, мислеше че 24 часа трябва да ме следи, и с приятели не можех да излизам. Бях на прага на психически срив. Разбрах че или трябва да се предам и да стигна до тежка депресия и възможно самоубийство, или трябва да и заява че няма да я карам по нейната и аз сама ще се грижа за за себе. Избрах втория вариант. Е, направи няколко нервни сцени, но в крайна сметка го прие и ме остави на мира. Мина доста време вече и животът ми си тече много добре. Така че благодари на родителите си за грижите и вниманието, но им кажи че здравето ти е лично твоя отговорност защото си пълнолетна, и че тяхната прекомерна намеса и контрол ти влияят много зле психически и няма да я караш повече така.

Обаче е важно да разбереш, че инсулиновата резистентност е сериозно състояние. Щом още не си стигнала до диабет означава че зависи единствено от теб да обърнеш нещата навреме и да си оправиш здравето. В момента заболяването ти подлежи на лечение и може да се стигне до тотално оздравяване с правилен хранителен режим и промяна в стила на живот.

Разбирам че си преживяла шок след диагнозата, нормално е. И разбирам че ти е гадно да правиш такива драстични промени от един ден за друг. Но помисли че е по-добре да пожертваш СЕГА някои малки удоволствия отколкото толкова млада да си навлечеш една хронична болест която цял живот ще те ограничава. Освен това, не си сама и има много хора на които им се налага да спазват определена диета. Някои поради алергии и непоносимост, други поради стомашни заболявания, трети поради отклонения в метаболизма като теб... Много хора спазват диета без глутен, без захар, без млечни продукти, без ядки, без пикантно, без алкохол... и въпреки това живеят пълноценен живот като всички останали.

Трябва да знаеш че захарта си е чиста отрова. Вредна е и за здравите хора, но може да бъде смъртоносна за човек с диабет. Аз самата съм ограничила захарта до минимум защото тренирам и се опитвам да водя здравословен начин на живот. Нямам проблеми с метаболизма, просто случайно разбрах за това че е вредна и реших да се задълбоча по темата. След като разбрах какви са последствията от консумация на захар, я отказах. И аз като теб съм изяждала по два шоколада на ден, торти и т. н. но реших да спра след като разбрах че захарта води до един специфичен процес в организма наречен ГЛИКАЦИЯ. Това е биохимически процес който се състои в залепването на свободните захари върху протеиновите фибри в организма. Това уврежда протеиновите фибри и ги прави твърди и нееластични и влияе директно върху функцията им. Най-видните щети от гликацията се забелязват върху кожата, гликацията води до ПРЕЖДЕВРЕМЕННО СТАРЕЕНЕ. Колкото повече захар има в кръвта ти, толкова по-интензивна ще е гликацията в организма ти. Този процес е нормален, но при диета без захар е много по-бавен и видимите щети се проявяват много по-късно и в по-лек вид.
Така както разрушава колагеновите фибри на кожата, гликацията разрушава и други тъкани в организма: кръвоносни съдове, нерви, мускули и органи. Това на свой ред води до сериозни увреждания: язви, невропатии, слепота ако са засегнати очните нерви, бъбречни и чернодробни проблеми... Естествено че при човек без проблеми в метаболизма, захарта не причинява чак такива щети, защото инсулина поддържа нормални нива на захар в кръвта. Но високо ниво на кръвна захар буквално ти разяжда организма.
При здрав човек, редовна консумация на захар води до интензивна перманентна гликация, която не е животозастрашаваща, но води до сбръчкване и увисване на кожата. Отделно предизвиква киселинна среда в устата = кариеси. А при липса на физическа активност води до затлъстяване в коремната област.

Отдавна на пазара има заместители на захарта. Има и сладки продукти без захар. Някои изкуствени подсладители като аспартам са канцерогенни, избягвай ги. Но други като стевия и малтитол са безопасни и подслаждат много добре. Вярно е че са по-скъпи, но здравето на човек няма цена. Има и богат асортимент от продукти за диабетици на пазара, особено в големите супермаркети като Фантастико. Шоколади, бисквити... има доста богат избор. Погледни и в био магазини като Зоя. Аз имах трудности с намиране на подсладител с високо съдържание на стевия (над 90%), в България са със значително по-малък процент (10%) отколкото в чужбина, но все пак подслаждат. Имаш също и Аmazon и онлайн магазини.

Сега ти се струва че не можеш да живееш без захар защото захарта е като наркотик и води до пристрастяване. Но те уверявам че след месец диета без захар и с помощта на стевия, вече няма да ти се яде сладко постоянно и рецепторите ти за вкус ще се изострят. Аз след положително избягване на захар ако пробвам обикновен шоколад не мога да изям повече от 3-4 парченца, много ми е сладко. Коктейлите също ми станаха противни ако са сладки.

Може би с ориза и белия хляб ще ти е по-трудно, но ще намериш заместители. Типов или пълнозърнест хляб имат по-специфичен вкус, но се свиква. Бял ориз можеш да заместиш с пълнозърнест (аз така и не се приспособих към тоя вариант и ям бял ориз, ама рядко) Увеличи месото, рибата и млечните продукти и няма да си гладна. Сурови зеленчуци също (аз не обичам ама се насилвам да ям защото са полезни). Ако не са ти забранили плодовете, хапвай без да прекаляваш.

Задължително се заеми със спорт, особено ако имаш наднормено тегло. Не е задължително да е аеробика. Важното е да се движиш активно. Движението е много важно в твоя случай защото директно спомага за нормализирането на метаболизма. Както казах, твоето не е перманентно състояние и е напълно възможно да се излекуваш.

Има много профили в Инстаграм посветени на здравословното хранене. Ще намериш много рецепти и идеи, включително и за домашни сладки без захар. Не си мисли че такава диета е скучна и безвкусна, напротив. Аз се научих да правя здравословни палачинки с шоколад без захар и и всички вкъщи много ги харесаха.

Имай предвид че като цяло в Бг хората се хранят крайно нездравословно. Не е като едно време да ядат салата от зеленчуци собствено производство и току-що издоено мляко. Сега всичко е индустриално и наблъскано с консерванти и оцветители, а истински натуралното е трудно за намиране и скъпо. Тъй че не мисля че тези които ядат "всичко" са за завиждане. Ти не ги гледай тия които нагъват сладоледи и пасти всеки ден без мярка. След 10 години ще почнат с бръчки и суха кожа, и ще се тюхкат че трупат сланини по корема и бедрата. И ще почнат да харчат пари за филъри, липосукции и т. н. и да правят постоянни диети за отслабване. Няма нужда да споменавам че една трета от зъбите им ще бъдат с пломби. Тъй че, започни да се грижиш за тялото си докато си млада. Едно тяло имаш, друго няма да ти дадат. А усилията ти ще бъдат компенсирани с добро здраве и хубав външен вид когато навлезеш в по-солидна възраст.

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: dda0aa756e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Много е важно да махнеш не само захарта и въглехидратите, но и да намалиш месото и рибата до 1 път на седмица. Желязото в месото и рибата е пагубно за инсулиновопроизвеждащите клетки в панкреаса (важи само за отслабени панкреаси като твоя, и това го знаят много малко хора)

Салата с много фибри (примерно зеле) и зелена салата 5 мин ПРЕДИ ОСНОВНОТО ЯДЕНЕ - ВИНАГИ!

За мускулите вече казахме!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5ae72be983
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   И аз съм с инсулинова резистентност. Спрях сладкото за известно време, но видях, че не мога цял живот да я карам така и сега пак хапвам сладко, така или иначе все някога ще се мре, поне да съм била щастлива. А инъче познавам хора, които цял живот ядяха здравословно, не пушиха, не пиеха и пак умряха млади! А и не искам да живея живота на Г., която не яде нищо за да е слаба, а е бъкана с пари. Мъжът и от своя страна се тъпче като говедо, а тя му вика"мечо". Тъжна картинка!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c82f51e546
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От авторката :

Благодаря Ви за коментарите и съветите! Вече седмица не ям сладко (ако не броим черен шоколад 70%, който майка ми ми купи, защото бил с нисък гликемичен индекс). Не ми е лесно, постоянно мисля за това, понякога се спирам пред магазините и се чудя колко неща мога да си купя. Но не влизам вътре. Имам някакво чувство за мярка и дори когато ядях сладко като невидяла, пак може да си сложа граници. И засега е така, търпя. Забравих да кажа, че когато бях в 4. клас ми откриха пролапс на митралната клапа и оттогава съм освободена от ФВС и не спортувам. Никога не съм пушила, не съм се друсала и през живота си не съм изпила капчица алкохол (нещо, което изтенадва всички около мен).

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: dda0aa756e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Браво. Но за черния шоколад - все пак гледай колко захар има, някои черни шоколади имат доста добавена захар.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker