Инсулинова резистентност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120673)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Инсулинова резистентност
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 1011 пъти
Здравейте! Имам ИР, храня се здравословно, като избягвам бял хляб, бял ориз и т. н. Замествам ги с пълнозърнести такива. И като цяло наблягам на зеленчуци и плодове. Свалям и килограми (Имам нужда). Калориите на ден са ми около 1300. Обаче аз си обичам сладко, избягвам го, купувам си само шоколад (млечен, много обичам) и хапвам по 1-2 парчета дневно. Това много ли е?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: 2113435264
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Копирано от група в телеграм
"Бяло зеле /Brassica oleracea var. capitata/

Показания /Отвара от бяло зеле/:
• Детоксикация след химиотерапия
• Активиране на биотрансформация
• Лечение на инсулинова резистентност
• Лечение на венозна недостатъчност
• Лечение на ортостатична хипотония
• Лечение на сънна апнея
• Лечение на липидемия
• Хормонален регулатор
• Превенция срещу диабет
• Превенция срещу рак на стомаха
• Превенция срещу рак на червата
• Регулиране на кръвната захар
• Източник на витамин У
Противопоказания:
• Хипотиреоидизъм

За Бялото зеле...
1. Бялото зеле е единствения зеленчук, който активира биотрансформация на организма, когато се приеме под формата на отвара. Биотрансформацията представлява детоксификация на чуждо съединение или канцероген, чрез която мастноразтворимите токсини(организма не е способен да ги неутрализира и изхвърли) се превръщат във водоразтворими и по този начин се екскретират чрез потта, урината и изпражненията. Отварата намира важно приложение при изхвърлянето на токсичните протеини, образувани по време на химиотерапията или други състояния като интензивни тренировки, пост и т. н.!

2. През 1950 год. д-р Хенри Мартин открива действащото вещество Глифозат. През 1970 фирма Монсанто обявяват, че е безвреден, пускат го на пазара и до ден днешен продължават да разболяват много растения, животни и хора. Днес знаем, че Глифозат е токсично вещество, което е причина за много онкологични заболявания. Този токсин, който е преминал в растенията, не може да се премахне с варене и когато животните се хранят със заразените растения - глифозат преминава в яйцата, млякото и месото им. През 2017 год. Европейския съюз удължи с 5 години използването на глифозат, като сред страните гласували "ЗА" беше и България. Единственото средство, която е в състояние да изхвърли този изключително опасен хербицид е отварата от Бяло зеле.

3. Хормонът Естроген има 2 важни метаболита: 16ОHE (16-alpha-hydroxyesteron) и 20HE (2-alpha-hydroxy esteron). 16ОHE е лош метаболит, а 20HE е добър метаболит. Причината че 16OHE е лош метаболит е тази, че той е канцерогенен. Съдържащия се в зелето indol-3-carbinol смъква лошия 160HE и увеличава нивата на добрия 2OHE.

Подготовка за отварата: Използвайте външните листа на зелето, като преди употреба ги измийте, без да ги наранявате с четка на течаща вода.

Приготовление:
Към 500мл вряща безхлорна вода на слаб огън се добавят 5-6 цели зелеви листа(не се накъсват или нарязват) и се варят със затворен капак в продължение на 10 минути. Когато отварата премине от горещо в топло състояние се прецежда и изпива - 1 чаша сутрин 30 минути преди закуска и 1 чаша вечер 30 минути преди вечеря.
5 дена прием 3 дена почивка 5 дена прием 3 почивка 5 дена прием = Общо 15 дена трайност на лечебния курс."

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 1dcedc47c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Здравей, с инсулинова резистентност свалих от 89 до 60. Лекарката ми тогава обясни, че трябва да гледам на себе си като на потенциален диабетик, защото ако не се лекувам ме чака диабет тип 2 и забрана на всякакъв вид сладко. Едно парченце шоколад или захар в кафето може да ти вдигне кръвната захар страшно много. Също не се набляга на плодовете, а на зеленчуци, защото въпреки че е фруктоза, все пак е захар. Много, много движение. Аз от трите си филии бял хляб на обяд не се отказах, но много ходех пеша. Трудно ми беше заради килограмите, но с времето все по-леко. Когато отслабнеш по същия начин спираш захарта, с някакви много редки изключения като торта на рожден ден или един бонбон на три месеца. Желанието ти за сладко идва от инсулиновата резистентност, със спирането на захарта с времето няма и да искаш нещо сладко.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 74abd0bf2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Купувай си такъв без захар. От него може и повече. Ще ти писне да е всеки ден.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 2f6749ccd2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Не мисля че е много, ама все пак на такъв въпрос по-добре да ти отгосори лекар. Защо не минеш на сладки продукти със стевия или малтитол? Стевията е подходяща за диабетици, няма калории и не повишава нивото на кръвната захар.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: d5b0202e51
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Най важното в диетата ти трябва да е боб, грах, бобови растения и леща те трябва да присъстват редовно на масата ти, зеленчуците са ясни, с плодовете трябва да се внимава да не се прекали, не повече от 150-200 грама на ден, като десерт.
Колкото до двете блокчета шоколад проблем са, но веднъж се живее и ако това е важно за теб по добре 1-2 блокчета от колкото психо тормоза от цялостното лишаване от шоколад.
Минах по този път, бях с ИР, после диабет на хапчета, вече шеста година съм на инсулин, затова съм много наясно за какво става въпрос, но дори и аз понякога си позволявам парче шоколад.

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: b00b5ab4fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Ще говоря от името на най-добрия ендокринолог в България, понеже дъщеря ми е с ИР и тя я лекува.

Много е. Не трябва да ядеш въобще сладко, това е отрова за теб. Може да ядеш сладко, но без захар (със заместители), те са специални за диабетици и хора с ИР. Вече има и такива на пазара, които са доста вкусни и сладки и дори не можеш да разбереш, че са без захар. Иначе хляб може да се яде, но макс. 2-3 филийки за деня. За ориз и тем подобни няма проблеми. Но плодовете също трябва да се ограничават до макс. 400 гр. дневно, като бананите и гроздето се смятат за двоен грамаж. Т. е. 1 банан (около 100 гр. без обелката се смята 200 гр. ). Пържените картофи също са строго забранени, както газирани и сладки напитки и също сосове.

За калориите няма проблем. Ти и нормално да си ядеш, ако не ядеш сладко, пак ще влезеш в норма до няколко месеца.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 079acf06ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Нищо лошо няма да ти стане от 2 парченца шоколад. Напротив, имаш нужда да си го позволиш, за да не се чувстваш лишена и да бъдеш дългосрочно на този режим.
Всякакви пълнозърнести глупости ги зарежи. Може по 2-3 хапки, пак по същата причина. Повечето ги боядисват, вкл. със сажди. Не си измислям.
Плодове- макс 200-300 гр на ден.
Т. н диетични шоколади не ги доближавайте, а ако ядете-не ги яжте на корем, защото нямали захар.
Подсладители също забравете. Можете да ги ползвате само в началния период на адаптация.
Ориз и картофи по 1-2 лъжици като гарнитура. Боб, леща, нахут-също.
Онази велика ендо. също я зарежете. Нищо ново не е научила откакто е завършила.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: ad678c341a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Трябва да направиш силна мускулна маса. Тренировки всеки ден, интензивно. Мускулите са капан за излишната в кръвта захар.

Без застояване на едно място през деня. Може дори да си вземеш нещо тип вело деск - въртиш педали под бюрото.

Включваш орехи (помагат на бета клетките на панкреаса), какови зърна, сминдух (смъква захарта), куркума (антиоксидант) и черен пипер (без него активната съставка в куркумата не се усвоява), боровинки (антиоксидант), броколи (задушени).

Спирулината спомага за дългосрочния контрол на захарта и намалява гликирания хемоглобин.

Термичната обработка на храната намаляваш на минимум.

Месо 1 път седмично максимум. Месото и рибата съдържат много желязо, което унищожава бета клетките на панкреаса (това не важи за напълно здрави панкреаси, но панкреасът на хора с ИР е всичко, но не и здрав).

По-малко млечни продукти.

Здравословен сън!

Всеки ден смях и позитивни емоции - например можеш да гледаш комедия всяка вечер - Японско изследване установява, че смехът след хранене намалява постпрандиалната гликемия (спайкът на кръвната захар след хранене).

Прочети за Intermittent Fasting режимите. Запознай се с принципите на Glycemic index/Glycemic load и ги прилагай в порциите.

И последно най-голямата тайна. При ранен диабет тип 2 (наричат го ИР) проблем не е високата тръвна захар, а високото ниво на инсулин (дори такъв близо до горна граница, а не хиперинсулинемия). Това означава че панкреаса бълва инсулин във високи дози, за да успее да "напъха" излишната захар в клетките. Проблема е че клетките са препълнени със захар и това става все по трудно- Съответно панкреаса трябва да се мъчи все повече за да вкара единица захар в клетките. След време панкреаса започва да се изтощава и тогава захарта започва да се покачва. Първо започва да се покачва захарта СЛЕД хранене - симптом на изтощен панкреас, гликирания хемоглобин расте и той (силно завасим от постпрандиалната глюкоза). По това време се и развива типичния тип 2 диабет. След време при напредване на процеса започва да се покачва и захарта на гладно (невъзможността на панкреаса да произведе инсулин и оттам липсата му кара черния дроб да си мисли, че в кръвта няма глюкоза/организма гладува и започва ДА ПРОИЗВЕЖДА ГЛЮКОЗА. А всъщност кръвта е пълна с излишна захар (черния дроб си няма на представа), и като се добави и новопроизведената от черния дроб такава, тя става токсична и започва да убива кръвоносните съдове отвътре. С други думи, започне ли захарта на гладно да се качва, нещата са изпуснати от контрол отдавна. Надпределната захар в кръвта действа като бръснарски ножчета, нарязващи съдовете и давайки тласък на тромбози, улеснена и ускорена атеросклероза и т. н. Също така затормозява хемоглобина и преноса на кислорода в организма, включително в мозъка. Надпределната захар, филтрираща се през бъбреците в урината, завлича със себе си много вода. Затова диабетиците имат по-чести пориви за уриниране и честа жажда. Със споменатите съдови процеси започват усложенията - микроангиопатии, забавено зарастване, и т. н.

Но всичко това започва с период (месеци до години) в които панкреасът е произвеждал огромни количества инсулин, държащ захарта в норма. Ето затова много хора се усещат късно, че всъщност са развили диабет - защото тихомълком, под радара, панкреасът им е бълвал инсулин, ЗАМАСКИРАЙКИ ПРОБЛЕМА.

Ето затова при ранни състояния като твоята акцентът не трябва да е върху намаляване на спайковете на кръвната захар, а НАМАЛЯВАНЕ НА СПАЙКОВЕТЕ НА ИНСУЛИНА (именно те изтощават панкреаса, а високата кр. захар е симптом на вече предал се панкреас).

Направи всичко възможно да спреш тези спайкове/резки покачвания. Хубавото е, че същите неща, които биха помогнали за премахване на спайкове на захар помагат и за справяне със инсулиновите такива. Можеш да разглеждаш инсулиновите спайкове като способ, предотвратяващ рязкото покачване на кр. глюкоза, като "наметало", замаскиращо назряващия проблем. Извод - пребориш ли се с инсулина, печелиш битката. Следвай съветите горе и ще си прав път.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: d5b0202e51
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Много разбирачи се навъдихме, ето ти статия
https://www. mc-epica. com/post/diabetat-kak-zapochva-toi

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 71fdad7369
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Ако приемаш въглехидратна храна, трабва да си наясно коя точно ти е поносима. Непоносимите не се усвояват добре. В лаборатории "Геника" има тестове за хранителни непоносимости. Малкият или средният обхващат всички зърнени култури, картофи и др. често срещани храни.
Забрави за прясно мляко тестено изделие, както и кашкавал на филии. Прясното мляко и кашкавалът въдържат най-много лактоза и консумирани с друга въглехидратна храна пречат на правилното усвояване на инсулина.
Лактозата е захарта/въглехидрата/ в млякото, затова по-добре от млечните да се консумира кисело мляко и бяло сирене. Кисело мляко, в което бе добавят нишесте. Лесно се тества с йод. Влъжица вземаш малко мляко, капваш йод и ако йодът не промени цвета си, значи млякото е чисто, ако полилавява, посинява или дори чернее, значи са добавили нишесте. Същото важи и за сиребето.
Ако не можеш да се откажеш от шоколада, то купувай си само шоколад без глутен, тъй като в него не добавят ношесте или ечемичен малц, какъвто имс масиво в шоколадите, тоест допущълнителни въглехидрати. Вкусни шоколадо без глутен са Caffarel/има ги в Била и в Линд магазините/, Stella chocolat / има ги във Фантастико/

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker