Фобията ми ми съсипва живота - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Фобията ми ми съсипва живота
преди: 1 година, 2 месеца, прочетена 877 пъти
Здравейте,

Жена на 25 години съм. Като цяло животът ми върви доста добре - омъжена съм, обичаме се много със съпругът ми, имаме общи планове за бебе, семейство, пътувания. Имам доста добри възможности да се развивам професионално. И тук идва голямото НО - страдам доста често от безсъние и го изживявам много тежко, с много страхове. Преди около година и половина бях преживяла насилие и ми се бяха струпали много проблеми наведнъж и не бях спала около четири вечери. Беше ме обзело нервно напрежение, в един момент ми беше толкова зле, че бях започнала да халюцинирам, да говоря несвързано и ми беше трудно да различавам действителност от плод на въображението ми. След това се наспах, разбира се. Имах и все още имам периоди на затишие, когато всичко е нормално, но при някакъв стрес като смяна на работа просто мозъкът ми "забравя" как се заспива и се въртя по цяла нощ. Най-често успявам да заспя към 5 часа за около 3-4 часа. Съпругът ми също се буди и ни се отразява на цялото качество на живот. Пробвах с валерианче, Алора, мелатонин, тритико, но когато съм в такава фаза просто не ми действат. А не искам да минавам на по-тежки или да се тъпча продължително с медикаменти.
Знам, че има и други фактори като превъзбуденост от задачките през деня, фази на луната, цикъл, ако съм пила кафе или тренирала по-късно, но ме притеснява, че ако не успея да заспя за определен период от време час-два, страхът ми се активира и просто не успявам да се отпусна цяла вечер. Имам фобия от това да не се наспя и парадоксалното е, че доста често не успявам да се наспя. Чувствам се виновна, че събуждам хората около себе си. Понякога се обаждам на близките си, защото ми е много тежко да се въртя с часове с мислите си. Съпругът ми е завършил специалност доста близка до психология и е против да потърся такава помощ. Казва, че е безполезно и по-добре да си реша проблема сама.
Като по-малка също съм имала периоди на недоспиване, но изобщо не съм го взимала присърце, лежала съм си и когато заспя, тогава. Ако не заспя знаех, че ще изкарам деня и на следващата вечер ще компенсирам. Но никога не си бях представяла, че човек може да не спи толкова дълго и да понесе такива тежки последсвия. Сега ако не заспя една вечер, се притеснявам дали и следващата ще успея и така ми се натрупва супер много безсъние. Понякога не съм спала нормално в рамките на 4-5 дена. Никога не ми се е случвало да преживея същото като преди година и половина, но просто се чувствам скапана през деня и супер нещастна. А после започвам да се тревожа да не се отрази на здравето ми. Пробвах йога, въпреки че съм по-голям фен на по-интензивни тренировки. Пия разни билкови успокоителни чайчета. Не знам как да преодолея страха си, обаче.
Ще съм благодарна да получа каквито и да било съвети!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 2 месеца
hash: 8d6a4bb161
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   И аз първия ден преди работа почти винаги не мога да заспя, след това обикновено нямам проблеми. Предполагам, че се дължи на факта, че на работа съм изразходил повече енергия, станал съм по-рано и просто вечерта няма как да не ми се доспи. В моментите, когато нещо ме е разтревожило и се опитвам да обмисля нещата през нощта отново се появява този проблем.

Предполагам и при теб е сходен проблема - не изразходваш достатъчно енергия през деня, нямаш режим на ставане. Щом интензивните тренировки ти харесват, мисля че ще е доста удачно да продължиш да ги правиш, а ако нямаш друго занимание през деня, просто трябва да се опиташ да си по-активна, както дядо ми казва: "Животът е движение". Опитай се да редуцираш и среднощното премисляне отново и отново, защото цикличното мислене по един и същ въпрос е различно от активното рационално разрешаване на проблеми. Обикновено вечер става въпрос за първото и е породено от тревожност, което е още един знак, че не е полезно.

Мъжа ти до някъде има право за психолозите в България, които в повечето случаи учат на "coping skills" като контролирано дишане, разсейване, ледени кубчета и т. н., които на практика валидират страха и казват на мозъка, че "страшното нещо" е наистина страшно и заслужава твоята реакция.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: b56a8de0a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Сподели -какво точно насилие си преживяла-сексуално, физическо? Важно е да споделиш причината, за да можем хората тук да ти дадем точен съвет. Ти си писала надълго и нашироко, за последствията и безсънието, но нищо не казваш за вида насилие, което си преживяла... Всичко тръгва оттам... Не пречи да споделиш, нали сайта е анонимен.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 618217ded1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Въпреки мнението на съпруга ти, според мен трябва да потърсиш психотерапевт. Той не изписва медикаменти. Аз много пъти съм ходила и за много кризи в живота ми, сеансите при психотерапевт са помогнали. Проучи кой е добър специалист и не се колебай да отидеш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 2 месеца
hash: 5489208b44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   При мен действаше седатиф, вземах си едно преди лягане и успявах да заспя. Имах и паник атаки, заспивах и след около 20-30 минути атаката ме събуждаше и беше ужасно, тъй като ме беше страх впоследствие да си легна и заспя, понеже знаех какво ще стане. Пила съм и флуансол, той е от антидепресантите, подобно на деанксит, но съм го пила сутрин, обед и вечер по схема. Като изпиех хапчето вечер и бързо заспивах, също и деанксита ме приспиваше, дори следобеда съм спала от него. Но наистина доста неща оказват влияние, ограничи приема на кафе, особено ако си свикнала да го пиеш следобед, аз ако изжуля едно фрапе и после едва заспивам, също и ползването на телефон преди да заспиш оказва някакво влияние. Това са все прости неща и понякога е глупаво да се казват на човек, който има такъв по-сериозен проблем.

 
  ...
преди: 1 година, 2 месеца
hash: d120869ed3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   От мелатонина помага само мелатонин на Амброз.
Провери щитовидните хормони - TSH, f3, f4 и автоимунните маркери - ТАТ, МАТ.
Може да ти липсват и витамини - вземи си качествени поливитамини.
Има и успокоителни чайове за сън. Сещам се за един на Yogi в тъмносиня опаковка. От чистите билки знам, че помагат мащерка и маточина.
Общи успокояващо въздействие върху нервната система има отварата от корени на дилянка / народното наименование на валетиана/.

 
  ...


...
преди: 1 година, 1 месец
hash: 522cd96113
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Някои хора са на периоди - има периоди в които спят и други - в които не спят толкова интензивно. Ти си от тези хора. Аз също. Никой не е казал, че хората сме еднакви и винаги всички имат нужда от много сън по всяко време на годината/ седмицата. Дори напротив, най-умните хора спят по няколко часа и им е достатъчно. Не винаги малкото сън причинява физиологични последици. При теб - чувството че не си спала във втълпената от обществото норма е по-скоро виновно за дискомфорта ти. Реално, ако се отпуснеш и не драматизираш колко часа си спала, ще видиш, че можеш да си отпочиваш и с малко сън понякога. Още в детството си имала тези фази, а след стреса явно са нараснали. Приемаш това и като си в такъв период, вместо да се въртиш и да си мислиш глупости и да се бориш със суицидни мисли, отиваш на дивана в другата стая, слагаш слушалките и слушаш релаксираща музика, гледаш спокоен филм, четеш книга, работиш нещо умствено, ако е възможно. Т. е. трябва да си ангажираш мозъка и съзнанието с нещо. Ще установиш, че не е задължително да си спал 7-8 часа, че да си отпочинал.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 1 месец
hash: c9cf1dac7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Авторке, когато спиш мозъка ти се възстановява. Липсата на сън може да отключи доста хронични заболявания и хич не е шега работа.
Да стигаш до халюцинации от липса на сън си е доста сериозно и хич не е за чайчета и валерианчета тая.
Трябва да те види първо ендокринолог, за да изключи проблем с щитовидна жлеза, а ако там си здрава - добре е да виидш психиатър и да се обсъди възможността за постравматино стресово разстройство в последствие на преживяното насилие.
Вече ако психиатъра прецени се изписва лек антидепресант.
По-добре е да се лекуваш 1 година и после цял живот да си добре, отколкото да се мъкнеш така незнайно докога.
Като съпътстваща техника можеш да опиташ йога нидра медитация, но в твоя случай не очаквам големи резултати от медитацията.
Успех в намирането на решение и не се страхувай да идеш на лекар.

 
  ...
преди: 1 година, 8 дни
hash: 2c1f34669d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   И аз съм така с спането преди нова работа. Тритико е слабо, отиди при психиатър да изпише нещо на зелена рецепта, при нужда. На мен за този случай ми изписаха Клонарекс 0. 5.

 
  ...
преди: 1 година, 5 дни
hash: 03b476473e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   При безсъние на мен ми помага лекарството Ремирта, а при нервност, напрежение, страх и безпокойство - Ксанакс или Атаракс, всички те са ми били изписвани от психиатър.

А иначе профилактично ползвам хранителната добавка: мента, глог, валериана, може да е и с маточина или лайка.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 29 дни
hash: bdfe04bfac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   На стресова основа е, и аз съм бил така в тежки периоди на работа, даже паник атака получих една нощ, когато бях лежал до 5 часа без да мога да заспя, а ми предстоеше тежък ден. Общо взето мога да ти кажа при мен какво работи - спираш всякакви субстанции (алкохол, кафе, цигари) ако ти е прекалено шок от раз, то постепенно, но сигурно. На второ място, търсиш по-лека работа с по-малко стрес. Не си струва по никой начин да си жертваш здравето за едното нищо. На трето място, чисто пнихическият момент е да си във възможно най-голяма степен непукист. Ако ще бомба да падне до теб, не бива да ти дреме. Упражнявай се да се отпускаш до пълна безчувственост и просто остави всякакви мисли и външни стимули да минават покрай теб като вятър. Осъзнай, че те не са част от теб. Овладееш ли това умение, ставаш непоклатима.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker