Не пийте газирани напитки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121391)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Не пийте газирани напитки
преди: 8 месеца, 1 ден, прочетена 1352 пъти
Темата ще е леко различна, няма да споделям личен проблем, а професионален съвет като зъболекар с няколко години опит и наблюдения върху пациенти. Може да е банален, но всеки път като ми седне пациент на стола с оплакване от чувствителност на зъбите, най-честите причини са три:
1) отдръпване/възпаление на венците + оголени корени (няма да изпадам в терминология и конкретика за този проблем)
2) кариес
3) консумация на ГАЗИРАНИ напитки - не мога да подчертая третото. Последните години все повече подобни случаи ми идват и картинката е тъжна - млади мъже/жени на по 18-25 години с ерозирали горни предни зъби и почти видима пулпа/нерв поради консумация на газирано. Оплакванията са следните: Всеки път като си поемат въздух през устата ги боли. Като пият студено/горещо ги боли.

Това ме натъжи и в същото време ме кара да внеса яснота по темата за тези легализирани отрови, които трябва да са в същата категория като цигарите - със снимки върху всяко кенче с ерозирали зъби или кариозни дефекти при хронична и неправилна консумация.

Ето го най-разпространения мит, на който хората вярват:

- Газирани напитки без захар не са вредни - грешно. Да, нямат захар, но също като ПОВЕЧЕТО газирани напитки съдържат киселини като фосфорна киселина (в Колата) и /или лимонена киселина (citric acid във всичките варианти на Пепси) които забележете: ние Зъболекарите ползваме тези киселини в практиката си за да “нагрубяваме” емайла (фосфорна киселина) или да извличаме Калция от зъбните структури - лимонената киселина я ползваме за кореново лечение като хелатор да промиваме каналите. Да, съдържанието им в напитките е доста по-малко, но хроничната им употреба ВОДИ до ерозия на зъбите. Отделно съдържанието на Аспартам, Ацесулфам и другите вредни за здравето вещества. Знаете ли каква е единствената разлика между Колата и Пепси? И двете са с един и същи състав като Пепси единствено съдържа и лимонена киселина, която придава по-специфичен и наситен вкус за разликата от по-мекия такъв на Колата, но всичко това е изкуствено.
А напитките със захар няма да ги коментирам изобщо, комбинация на киселинна среда със захар като прост въглехидрат е идеална среда за бактерията Str. Mutans - резултат кариеси.

Ако ви е трудно да се откажете от газираното - съветът ми е : обикновена газирана вода. Винаги четете етикета: пише ли citric acid, phosporic acid НЕ купувайте. Ако все пак си държите на легализираните отровни коктейли: може по една чаша по време на ядене, когато pH в устната кухина така или иначе спада. Ако сте навън и не можете да изплакнете - една дъвка без захар би помогнала за слюноотделянето - слюнката е и буфер, който връща нормалното pH в устата и предпазва от кариеси.

Благодаря за вниманието! Коментарите са добре дошли.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 0619083e63
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Благодаря, нека повече хора го осъзнаят.

Аз ще разкажа и моята история. Не само на зъбите вредят. Дъщеря ми беше с инсулинова резистентност в преддиабетно състояние, съответно и с доста наднормено тегло, както и с висока пикочна киселина и мъжествена стойка от висок тестостерон.

Най-добрата детска ендокриноложка и диетоложка в България д-р Москова от гр. Русе каза да спре захарта, купешките сосове (кетчупи, майонези и подобни) и газираните напитки, вкл. и диетичните без захар. Както и да намали хляба до 1 филийка на ден, паста може. Една година по-късно без да е намалявала калорийния прием, е с нормално тегло и с абсолютни нормални показатели на хормоните, пикочната киселина, без риск от диабет и с женствена фигура и стойка.

На тази жена колкото и да и благодаря, все ще е малко. Ако не беше тя, сега дъщеря ми щеше да е с необратими проблеми и вероятно диабет за цял живот. Да е жива и здрава жената!

 
  ...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 3cbd3d91c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   С бирата как стои въпроса?

 
  ...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: dda61aabe6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Като се замислиш всичко е вредно за зъбите. Плодовете също съдържат захар, цитрусите дори са още по-вредни от газираното. Ядки и солети, кафе, чай, шоколад, алкохол. Проблемите идват от липса на хигиена, не от друго. Един път да не си умиеш зъбите и се натрупва плака, от плаката - кариеси. Няма как да имаш хигиена, да си миеш зъбите сутрин и вечер и да те болят. Има много немърливи хора и това е проблемът. Учат и децата си на немърливост като ги мързи сутрин и вечер да им им помогнат да си умият зъбите. Оттам вече 4-5 годишни деца с черни от кариес зъби, защото никога никой не им е казал, че трябва да ги мият. Работя на рецепция в дентална клиника и в началото това ме ужасяваше най-много. Вече свикнах

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: fe5f2d2527
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Абсолютно вярно! Не пия никакви газирани напитки, но откакто живея с мъжа ми и виждам как той пие всеки ден, чувам и за други хора, че това им е като напитката сутрин или вечер. Мъжът ми е с огромни проблеми със зъбите, една от главните причини са газираните напитки, зъболекар му го е казал.

 
  ...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 11c10d8d8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Благодаря ви за темата.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 4f6bef6012
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Еми то на този принцип трябва да откажем и цитрусовите плодове, особено лимоните, защото съдържат лимонена киселина с висока концентрация. Да не говорим, че оцета е по-силна киселина за зъбите от фосфорната киселина. Крайно е банално и плиткоумно редовното сравнение, което правят разни дървени философи с колата, като пръскат ръжда и котлен камък с нея и тя ги отстранява, а като сложат яйце потопено в нея, черупката му се разтваря в колата и изкарват колата едва ли не токсичен химикал за хората. Ми абсолютно същото нещо прави и оцета. Ако се потопи примерно кост в оцет тя се разтваря в него. А той, особено ябълковият е полезен за организма. Значи и салатите на боклука тогава. Ако има нещо действително вредно за хората това са зъболекарите които се опитват да им пробутат малко парченце керамика под формата на коронка или зъб на цената на рубинено бижу в златна рамка. Няма как два грама керамика, пък били и оформени в калъп за зъб да струват колкото Айфон господа. Рубин оформен при златар върху рамка от злато имащ същото тегло не струва толкова. А там освен материалите -злато и скъпоценен камък даже и труда е повече. А вашето не е рубин и злато, а обикновена керамика от циркониев оксид с реална себестойност около 1 лев и малко труд и електроенергия за оформянето и изпичането и, най много 20 лв общо реално с инвестицията на машините за изплащане с времето, айде и на асистентите още 20 най много 50 лв струва услугата реално, а вие искате хиляди. За убиване сте всичките, ама народа спи. Не е истина колко народ е умрял от зъбни грануломи и кисти за дето не може да си позволи да извади чувал пълен с пари за да си излекува зъбите заради вас.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 7a2f97a032
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   На всички е ясно, че лансиране на газирани питиета като Кола е вредно, сред лято кафе е неподходящо, студена вода за пиене разболява, натурални сокове също, пълни са с консерванти, зависи си от всеки човек да каже, че няма да употребява тези неща.

 
  ...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 2870786be8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Само аз ли мразя газираните напитки? Заради тях стомахът ми се чувства ужасно. По принцип гледам да се сдържам като има нещо такова, но когато пия газирано почвам да се оригвам и не мога да го контролирам. От три години насам не съм пила каквато и да е кола, но от време на време пия газирани напитки, понеже не ги пия често не ми понасят. Стават само за готвене. Не знам какъв е хайпа по тези газирани боклуци, но аз лично съм съгласна с всичко написано.

 
  ...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 01249173b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Благодаря Ви, докторе! Има резон в това, което казвате, още повече, че професионалният Ви опит го доказва. Никога не съм харесвала газирани напитки (когато бях дете, често страдах от ангини и студените и газирани напитки бяха табу; така и никога не успях да се науча да ги пия). Факт е, че нямам зъбните проблеми, които описахте. Лошото е, че редовно виждам деца, които пият газирано от ранна възраст. Освен всичко друго, тези напитки са източник на захари/подслодители, оцветители, ароматизатори и кой знае още какво; празни калории, от които няма полза. Дано повече хора прочетат поста Ви и осъзнаят, че от обикновената вода по-полезно няма!
А бихте ли коментирали влиянието на т. нар. "натурални" сокове върху зъбите, както и ежедневната употреба на дъвки? Благодаря предварително!

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 25674fc88c
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   Чудесна тема! Поздравления за което!

Между другото, водата за уста бързо премахва следите от газираните напитки, а някои видове добавят и тънък предпазен слой, като например "Listerine Nightly reset" и един от видовете "Eludril" за продължително нощно действие. Продават се и в малки шишенца от по 90 милилитра, които са удобно за носене навън в чанта или раница.

- Кифлоприземител

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 576f53aa81
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   Аз обичам да си пийвам газирана вода Швепс. Сега погледнах етикета й, няма посочените съставки.

 
  ...
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 754c3e586b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Радвам се, че млад специалист ни информира.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 1 ден
hash: 8817f08e1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Дам, то 90% от нещата, които продават са боклуци с химии, захар и кво ли не. Най-добре си пиите водица.

 
  ...
преди: 8 месеца, 5 часа
hash: 7a2f97a032
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Дъвките също причиняват зъбни неразположения, от доста време не употребявам дъвки по тази причина.

 
  ...
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 9baf941b9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Само не сподели за отровата наречена флуорид и как тя убива зъбите ни, в пастите за зъби :)

 
  ... горе^

...
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: bff0ce0998
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Тази тема е прекрасна, но няма да доведе до резултат, защото който пие кола е пристрастен и ще извади от 100 кладенеца вода за да докаже, че колата не е по вредна от останалите отрови. За колата всички знаят, че е вредна и пак се пие.

 
  ...
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 58645929de
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Най-после нещо полезно и практично от професионалист.

 
  ...
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 206c30b3dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Значи, по твоята логика ако човек пие газирана вода, ще му се развалят зъбите??
Ей, нямате спирка, австралопитеци такива.

Това, което е пагубно е захарта и то ако е в прекомерни количества, а не газировката.

''Дозата прави отровата''

Братан.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 24 дни
hash: cb1f331c13
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   И аз не пия газирани напитки, защото ми гъделичкат езика и ме боли гърлото, като ги преглъщам.

 
  ...
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: 7a2f97a032
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Пия газирани, питиета, защото от тях не се ходи до тоалетната толкова често.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 23 дни
hash: 7a2f97a032
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Фирмите сами предлагат масово Кока - Кола, в меню с храна, добре, че поне може да вземеш друго газирано питие фанта или спрайт, хубаво е да те питат какво искаш от предлаганите в асортимента неща за пиене, кока - кола не е за всеки, пила съм точно няколко пъти и то като ти я бутнат в меню.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker