Рак на лимфните възли - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Рак на лимфните възли
преди: 12 години, 4 месеца, прочетена 30703 пъти
Откъде да започна...
Момче съм на 15 год. Имам два лимфни възли от двете страни на врата -този от дясната страна е с големината на грахово зърно, а другия от лявата страна е по-малък... Това топче от дясната страна го имам от 3-годишен, майка ми ме е водила на изследвания и са казали, че това се е получило от често боледуване и е като защитна реакция и няма нищо опасно, оттогава не съм ходил на лекар относно това. По-малкия лимфен възел го напипах преди 1-2 месеца. Бях доста дебел около 90 кг, но от 3 месеца насам спрях сладкото и тестените изделия и това даде резултат, отслабнах доста, сигурно с 15-18 кг и това много ме притеснява, защото четох, че един от симптомите на рака на лимфните възли е загубата на тегло. Нямам температура или нощни изпотявания слава богу. Но ме притеснява още едно нещо... всеки ден изпитвам сърбежи най-често по краката и някой път по ръцете, имам малки пришки почти по цялото тяло и това ужасно ме притеснява, защото сърбежа и обривът по тялото са още един симптом за... знаете кое.

Моля ви кажете какво да правя, защото ще се побъркам... абсолютно всеки ден мисля за това, всеки ден се опипвам по врата за нови лимфни възли... не знам какво да правя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 4 месеца
hash: e436f7de81
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Добре де. Като имаш съмнения защо просто не отидеш на лекар, ние тук не сме запознати и не можем да ти кажем нищо.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: a8213ffa61
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мило момче, това е сериозно нещо и с него шега не бива. В никакъв случай не си и помисляй за рак. Той няма симптоматика и затова е смъртоносен. Аз съм се сблъсквала с тази болест и трябва да кажа, че е голяма битка. Ако имаш сериозни и любящи родители не чакайте, а отиди на лекар. Кажи от кой град си, за да те насоча към специалист. Аз съм майка от Пловдив и съм наясно с болниците тук. За лимфните възли отиди на лекар за изследване на щитовидна жлеза и лимфи, след това се консултирайте с хирург. В Пловдив има един известен, който ме оперира от щитовидна жлеза. Твоят път е ендокринолог, лекар по кожни болести и хирург, ако не дай боже се наложи. За пришките е много вероятно да имаш нужда и от алерголог. Има добри лекари, умно момче си, но ти препоръчвам да не се ровиш в нета и да гадаеш преди да ти поставят диагноза и да разбереш какъв е проблема. За съжаление рака е толкова вече разпространен, че и при най малкот нещо мислим за него, а не бива. Да се стегнат родителите и да те заведат на лекар, дано да си от голям град, така имаш повече шансове да попаднеш на специалист.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: d2dabeb37b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   ''... защото сърбежа и обривът по тялото са още един симптом за... знаете кое. ''

За кое е симптом?
На мен ми идва на ум само алергия към перилен препарат или към определена материя, или просто от нерви, но от това не се умира.

Viki

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 0cbe283996
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Имам един познат който живее вече 30 години с поведение на болен човек без да е болен! Тези притеснения засега са само психологични. Отиди на лекар и изследвания и тогава му мисли ака трябва! Лимфните възли много често са вследствие на ослабнала имуна система!

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: cbddbdb3de
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Сподели с родителите си и идете на лекар. Тук едва ли някой може да ти каже, дали е сериозно, или не е. До колкото знам, колкото по-рано се открие такава сериозна болест, толкова по-лесно се лекува. Не се измъчвай повече, а иди на преглед!! Успех

xperia

 
  ...


...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: d136cc7ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Спокойно и мене такива глупости ме човъркаха и съм на твойте години. Ако много те яде иди на лекар, но няма смисъл ще ти мине манията след време- нали ти казвам и аз точно така бях.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 36dbccdd8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   По-добре спри да се притесняваш и си живей живота. Спри да ровиш в Гугъл за всевъзможни болести, защото винаги можеш да намериш симтоми за най-различни болести. И все пак отиди при личния си лекар и той да ти каже трябва ли да ходиш на специалист.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 71f0d0fafe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Е, приятелче, стига си вкарвай такива щуротии в главата.
Отиди на кожен лекар, за да те диагностицира и да ти предпише лечение за сърбежите по кожата ти и всичко ще си дойде на мястото. Знаеш ли колко много причини може да има за разни обриви и сърбежи по кожата. Ама и ти си един...
Много ти работи фантазията. Никакъв рак нямаш.
Направо да ти се чуди човек, от къде ги вадиш такива бисери...
Нищо ти няма на лимфните възли, а по краката и ръцете имаш вероятно някаква екзема. И аз имам и я мажа с дипрогента и се оправя. Твоето може да е нещо друго, за това трябва да отидеш и да се прегледаш. Това е.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: f30a1c1e86
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   И аз имам такъв лимфен възел отдясно... Незнам колко е голям, но го имам... И през лятото целия гръб ми се изприщи... Не ме плаши. И на мен ми казаха, че не е сериозно и това с защитната реакция, но вече се притенявам...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: da8fa541ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не се притеснявай излишно. Още утре отиди в най-близката лаборатория и си пусни изследване на ПКК и ДКК. Това е първото нещо, което можеш да направиш, за да се успокоиш. Изследванията стават бързо, до един час максимум. Успех и не си мисли такива лоши неща, преди да си го проверил! /майка на 15 годишно момче/

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 5eba24bd96
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   иди на лекар, на кожен

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 761be1282e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От Бяла Слатина съм, Врачанско, боя се, че там няма специалисти. Благодаря на всички, малко се поуспокоих и между другото забравих да спомена, че с майка ми ходихме при личния лекар преди около 1 месец и тя започна да се смее, защото според нея това е нищо и не трябва да се притеснявам. Когато и казах, че имам сърбежи тя каза, че съм жив човек и не може да нямам сърбежи. Оттогава не съм ходил по лекари, трябва ли да ида отново?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 07cad58768
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Това може да са симптоми за много заболявания. Като започнем от проста алергия и стигнем до левкемия(подути лимфни възли и петна и петна подобни на охлузвания по тялото). Отиди на лекар и най-важното-не си мисли, че си болен, защото на истина може да се разболееш!

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 4f5c13bfee
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Лекарите които имат отношение към тази болест се наричат ХЕМАТОЛОЗИ! Лимфите принадлежат към кръвотворната система.

Ако искаш да си спокоен отиди в някоя лаборатория (до 9ч сутринта на гладно) направи си изследвания на кръв и после отиди на преглед при хематолог. След като нямат нощно изпотяване най-вероятно не се касае за рак на лимфните възли.

Друг е въпроса че може да се окаже че имаш хипохондрични тенции и може би е по-добре да не мислиш за болести :-)

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: d40751a972
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Спри да четеш и да си втълпяваш разни работи. Повечето болести са със сходни симптоми. Да ти разкажа за баща ми мислеше, че е болен подагра-сравнено с инфото, снимките в нета всичко съвпадаше че е болен от подагра, но в крайна сметка се оказа по-лошо запушване на артериите. Не си втълпявай и не се самолекувай преди да си се консултирал с лекар и да е станало късно.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 602614de0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Лимфни възли не се пипат! Лечението се състои в това да живееш здравословно и ДА НЕ ГИ ДОКОСВАШ ИЗОБЩО.
Пипането може да причини усложнения, освен това както си забелязал - докато ги пипаш няма начин да изчезнат, ти така ги стимулираш - затова просто спри да ги пипаш.
Много от нас са имали лимфни възли особено през детството и по правило лекарите не им обръщат внимание, защото сами по себе си говорят за инфекция, която е остра или хронична, но се лекува инфекцията, не възлите.

Сърбежът може да има връзка с диабет, но може и да е нещо по-безобидно. Направи си пълни кръвни и хормонални изследвания и те ще дадат отговор на всичко.
Нямаш представа колко много може да се научи от тези изследвания - вземат ти съвсем безболезнено за 5 секунди кръв и резултатите са готови същия ден, може да ги изтеглиш от интернет и дори сам да видиш кое ти е в норма и кое не, преди да отидеш с тези изследвания при лекар, който ще ти каже останалото. Една моя приятелка имаше страшни възли по цялата глава, но кръвните изследвания показаха, че всичко е наред и наистина скоро след това оздравя - само че тя не ги пипаше!

От сега ти казвам, че едва ли имаш рак, но имаш право да се тревожиш, защото явно живееш нездравословно и рано или късно при такъв начин на живот човек рухва.
Затова не стой на компютъра, движи се много и яж полезни храни - плодове, салати, мляко, яйца, риба, ядки, билков чай и т. н. Непременно пий рибено масло. Гарантирам ти, че ще се оправиш.

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 378b940c5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Мило момче, не искам да те плаша, но моя приятелка си отиде от такова нещо.
Направи си изследвания и поискай личния лекар да те насочи към хематолог. Знам през какво премина тя, знам каква жизнена беше и това ужасно нещо в какво я превърна... Стопи я. Тази болест се лекува по принцип - просто тя самата казваше, че е от малкото 2 %, при които лечението не действа. Спомням си, че ми е казвала, че е напипала бучка на врата.
Не живей в страх - иди веднага на лекар!
Желая ти да си здрав и щастлив.
Ж35

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 136b8fc504
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   ''Това топче от дясната страна го имам от 3-годишен''

Това е мастна тъкан, не знам къде бях чела, но може да се премахне чрез операция, ако толкова те дразни отиди на лекар иначе не е опасно за здравето.
И аз имам такова, баща ми също. :)

Viki

 
  ... горе^
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 761be1282e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   От автора:
Днес си напипах някакви топченца по мускулите на двете ръце, като лимфни възли. Утре отивам директно на изследвания. Споделете и вие какво може да е това? :(

 
  ...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 761be1282e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Здравейте хора. Направих си пълни кръвни изследвания. Дадох кръв от вената и всичко ми е в нормата, освен MCH и MCHC. MCH ми е 34. 1 pg, а МCHC ми е 350 g/l. Трябва ли да се притеснявам за нещо? А и забравих да спомена захарта ми е малко повишена - 6, но се бях притеснил малко и това може да е оказало влияние.

 
  ...

...
преди: 12 години, 4 месеца
hash: 761be1282e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Грешка, MCHC ми е 379

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 4922f8af39
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Здравей!

Много е важно, след като имаш някакви такива притеснения, отсега нататък да се следиш изкъсо. Имай предвид, че уголемени възли до 1 см се смятат за нормални. Лимфомите за разлика от други ракови заболявания се издават лесно с това, че обикновено единият от двата вратни лимфни възела става видимо по-голям от другия. Ако сърбежите продължават и се влошават, определено те съветвам да не оставяш нещата така. Казвам ти всичко това от позицията на болен и в момента лекуващ се от рак на лимфните възли (болест на Ходжкин). При мен нещата започнаха именно със сърбежи - в началото в областа на бедрата и с течение на времето по цялото тяло. В случая сърбежите са много специфични и буквално влудяващи - една година се влачих по дерматолози и алерголози (същевременно отслабнах и с десетина кила), докато накрая не открих, че левият ми лимфен възел на врата се е подул значително. Нещо много важно - докато траеха сърбежите, кожата ми беше абсолютно нормална - нито беше зачервена, нито имаше мехури, обриви или нещо от сорта. Имай предвид, че обикновени кръвни тестове нищо не доказват (въпреки че е характерен повишен брой на лимфоцити и еозинофили). Болеста може да се докаже единствено с биопсия на лимфен възел.

Консултирай се с GP-то за тия неща, за да си спокоен най-добре вземи направление за хематолог. Но най-важното - наблюдавай се сам и ако има нещо не наред не си затваряй очите! Наистина не искам да те плаша, но това нещо е сериозно и колкото по-рано се хване, толкова по-добре.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 761be1282e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   От автора към номер 22:
Съчувствам ти много, дано се оправиш. Искам да те попитам какви са ти били симптомите, освен сърбежа и отслабването?

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 602614de0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Тази стойност 6 на кръвната захар изобщо не е малко повишена, а е на границата на нормалното и в съчетание със сърбежите и наднорменото тегло говорят именно за диабет /или преддиабетно състояние, което също трябва да се лекува спешно/. Дано лекарят да не подцени резултатите, защото ако сега те изпуснат - здравето ти ще се срути главоломно.
Само не се плаши. Скоро четох, че диабетът в начален стадий може да се пребори успешно, ако човек много се движи и яде колкото може повече сурова растителна храна /фибри/. В интернет има много по въпроса. Мисля, че това, дето си отслабнал е било много добър ход и така си забавил или подобрил нещата, но не бива да спираш дотук.
МНОГО Е ВАЖНО (и във всеки мой пост пиша), че всяко автоимунно заболяване, а диабетът също е такова, може да се пребори с приемане на рибено масло. За да има ефект трябва да са най-големите капсули масло от сьомга - от 1000 милиграма - може и по 2 пъти на ден.

Не е зле да опиташ наистина по този начин без лекарства - и след месец-два да повториш изследването. Не може да няма подобрение, ако вземеш нещата сериозно и присърце.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 4922f8af39
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   От №22

Други симптоми освен сърбежите и отслабването не съм имал, макар че точно преди да започна да се лекувам се появиха и прословутите нощни изпотявания. Кръвните ми тестове бяха напълно нормални, макар че когато ми направиха по-задълбочени се откриха признаци за инфекциозен процес. Между другото тези симптоми са строго индивидуални и при едни могат да се развият, а при други - не. Повечето болни, с които съм разговарял са ми казвали, че до диагностицирането си не са усещали нищо обезспокоително.

Лимфни възли могат да се увеличат поради десетки причини и тази е най-лошата, но и най-рядката, така че не се настройвай предварително. Точно затова те съветвам да се видиш с хематолог - защото това е в неговата специалност. Кръвната ти захар действително не е много добра, въпреки че някои хора имат склонност да поддържат висока захар. Ако GP-то не каже нищо за това, те съветвам известно време да ограничиш захарите и особено въглехидратите, след което пак да се изследваш. Ако захарта пак е висока, потърси причината за това.

 
  ...

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 761be1282e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   От автора:
Не си имал абсолютно никакви признаци като умора, липса на апетит, температура? Искам да те попитам и до колко см достигат тези възли на врата ако ми има нещо?

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 4922f8af39
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Ами не точно умора, а по-скоро липса на тонус. Въпреки че това е много субективно. С апетита и температурата не съм имал проблеми. А що се отнася до размера на възлите - нарастват много. И продължавт да растат неограничено, докато не се започне лечение.

Мен ме диагностицираха с 4 см възел в ляво на врата и разликата между двата беше видима, но едва след като един лекар ми обърна внимание на това. След като ми направиха скенер се оказа, че това обаче е нищо - в гръдния кош (медиастинум) откриха срастване на лимфна тъкан, достигащо 11 см! При това без да съм усещал болка в гърдите, задух или въобще нещо обезспокоително. Цифрите може и да звучат страшничко, но още първите курсове химиотерапия стопиха почти всичко - този вид рак е най-податливият на лечение с химиотерапия.

PS. Лимфните възли при това заболяване са неболезнени. Също така по принцип не те съветвам да ги опипваш всеки ден. Просто имай едно наум.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 6f9a7ab4f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Аз идмо искам да ви питам нещо.. Преди бабата на една приятелка ми беше казала, че човек като има рак на даден орган може да го повърне ако е прекалено увреден.. Аз лично не мога да си го обясня вие да знете нещо по въпроса??

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: ebd8ed49cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Ако липсва уриниране напълно може ли да се прилага химиотерапия
Благодаря

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 91589fb8bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Искам да попитам нещо имам топче от дасната страна на врата не съм боледувал скоро имам си апетит опасно ли е и какво да права благодара ви предварително

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 1e19ec2747
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Искам да ви попитам нещо имам топче малко от дясната страна на гушата опасно ли е какво да правя не сум боледувал нямам никакъв проблем.

Благодаря предварително

 
  ...
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 485a5deea3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   към 22, искам да попитам дали си се излекувал, за което искренно се надявам. Все пак ти пожелавам успех и дълголетен живот. Също така искам да те питам дали прогресивно нараства лимфния възел и за какъв период от време, по принцип съм слаб и си напипвам лимфните възли от ляво на шиата, но не мога да разбера дали нарастват и изпитвам някаква параноя и всеки ден ги пипам. Благодаря и успех в борбата

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 4922f8af39
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   От 22 към 32

Благодаря ти, за вниманието. Никога не бих могъл да кажа, че съм се излекувал, но вече от известно съм в ремисия, надявам се и за в бъдеще. А за въпроса ти - да, лимфните възли растат непрекъснато и цялата шия видимо се увеличава от страната, от която са засегнати лимфни възли. Това видимо увеличение се получава за няколко месеца до половин година. Иначе лимфни възли могат да се увеличат поради десетки други съвсем безобидни причини - не се хващайте веднага за най-гадното.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 693188481e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   Аз съм момиче на 15 години и също имам лимфни възли за врата. Тези отдясно вече са с големина почти като на орех и когато се спийнат пак си се усещат големи. А тези отляво са с големината на грахово зърно. Попринцип ме наболяват от време на време и не знам какво да мисля. Да се притеснявам или не?

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 0665c5a964
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

35.   Аз също съм момиче на 15 години и също имам лимфни възли за врата. Тези отляво са с големина почти 1-2см. Попринцип ме заболяват от време на време и не знам какво да мисля.Да се притеснявам ли или не? Нямам никакви симптоми от посочените.Попринцип ме заболяват и се подуват когато ям нещо кисело,а иначе си имам едно топченце което го напипвам.Моля ви кажете дали да си мисля най-лошото,дали има нещо сериозно,защото ще се побъркам. Аз имам и висока инсулинна резидентност дали се касае от това или пък също така имах киста на гърдата и се оправих с антибиотици дали има нещо общо с това? Моля ви кажете ми нещо какво трябва да направя...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker