Проблеми с щитовидната жлеза - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Проблеми с щитовидната жлеза
преди: 12 години, 1 месец, прочетена 11294 пъти
Здравейте! Имам проблем със щитовидната жлеза, който лекувам с хапчета. Имам хипофункция и 3 възела, с различна големина. Ходих на ендокринолог, и тъй като хормоните ми не бяха стабилни, каза да изчакаме 2 месеца да се стабилизират. После ще решим дали съм за операция.

Пия ежедневно Еутирокс, точно както трябва без да пропускам и се чувствам по-добре. Иначе ежедневно си имам болки във възелите, все едно ме горят с нещо. Както и да е, тъй като съм пълничка, реших да започна да спортувам.

Последните две седмици спортувам почти всеки ден. След тренировка се чувствам страхотно. Но дните в които си давам почивка(между тренировките) се чувствам СТРАШНО ОТПАДНАЛА. Много ми се спи, и колкото и да спя, пак се чувствам изморена. Ям редовно, уж всичко е наред, но... Се чувствам страшно отпаднала. Чудя се дали не е някаква реакция на организма след преумора, дали не е нещо със щитовидната жлеза, или може би има енергиен вампир около мен? (задавам въпроса за енергийният вампир, заради една случка преди няколко дни когато имах рязък спад на енергията и оттогава съм така, още повече, че чувствах изтръпване на гръбначния мозък, все есно някой ме стиска). Знам, че историята ми е доста объркваща, надявам се, да ми дадете насоки. Благодаря предварително! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 1 месец
hash: 31dcd95c04
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

1.   Движението е жизнено важно за твоето състояние, но НЕ допускай претрениране! Толкова е вредно да се преуморяваш, колкото и стресът, който ти е докарал увреждането на щитовидната жлеза.

Иначе на всяка цена пий редовно рибено масло, то ще оправи поне наполовина ситуацията. Аз имам хипотироидизъм на Хашимото и НЕ пия хормони, но за 2-3 месеца хормоните ми влязоха в норма - с рибено масло от сьомга, цейлонска канела от аптеката /но не тази от магазина/, цикория, орехи и лактобацили на хапчета.

Също може да приемаш каквито още пробиотици се сетиш, не само горните. Забрави за изкуствения хормон, защото само си правиш жлезата още по-ленива и връщаш нещата в начална позиция с всичките странични усложнения.

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: e2b0ab7787
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей. Аз съм с подобен на твоя проблем. Имам обаче само един възел и въпреки, че хормоните не са ми наред, още не приемам лекарства за допълнително лечение (мой избор за момента). Не знам дали има енергийни вампири, но ако вярваш в подобни неща, не се учудвам, че имаш проблеми с щитовидната. Както знаеш, проблемите при нея идват от стрес и прекалена емоционалност. А като гледам, ти се шашкаш от какво ли не :)

За начало започни да пиеш доста ментов чай. Препоръчавам ти също комбинацията на Тошков - глог, мента и валериан. Те са едни малки хапчета. Пий по две вечер. Действат много добре, спиш по-спокойно -> като станеш имаш повече енергия.

Освен това задължително трябва да приемаш селен. Не знам при кого ходиш и от кой град си, но не виждам да е голям специалист, щом не ти го е казал. Може да обясниш в аптеката с какво заболяване си, за да ти препоръчат най-доброто, което имат.

За това, че ти се спи, е виновна именно щитовидната жлеза. Аз съм постоянно сънлива. Като теб, ако се занимавам с нещо - търча по задачи или се разхождам, или нещо съм се пораздвижила, се чувствам събудена, енергична и доволна от живота. Заседна ли и се почва депресия, сънливост, лошо настроение. Просто трябва ежедневно, ако не спортуване, поне кратка разходка, нещо по-физическо, за по-добър тонус :) Изпитано е от мен ;)

Харп

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 36147fe125
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Хормоните отделяни от щитовидната жлеза контролират метаболизма и съответно определят общия тонус на организма. Хипофункция означава че шитовидната жлеза не работи правилно и не произвжда нужното количество хормон (хиперфункция е обратното - произвежда прекалено много).

Типични симптоми на хипофункция са тези които изпитваш и описваш - отпадналост, сънливост, постоянна умора, увеличаване на теглото, лиспа на енергия.

Това че си пиеш Еутирокс (който всъщност е синтетичен хормон) редовно, не означава че получаваш нужното количество. Дозировката на Еутирокс е съобразена така че да допълни това което собствената ти жлеза произвжда. Ако обаче твоята жлеза е нестабилна и нивата на собствения хормон варират и падат под измереното ниво на базата на което е предписана дозировката на Еутирокс е възможно сумарното ниво - собствен хормон синтетичен да не ти е достатъчен. Физическата активно може да допринася за падането на нивото на собствен хормон и дозировката да е недостатъчна.

Това което мога да те посъветвам е да помолиш твоя ендокринолог да направи няколко теста на нивата през 2 седмици и на базата на тях да определи нова дозировка.
В зависимост от това какво е заболяването ти, операция с радикално премахване на жлезата може да помогне за стабилизация - тогава разчиташ изцяло на синтетичен хормон чието ниво може да буде строго контролирано. За сметка на това ще трябва да го пиеш до края на живота си - това е решение на твоя лекуващ лекар.
Относно възлите - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно е да се определи характера им - дали са "горещи" или "студени". Това са термини, които характеризират поглъщането на йод (йода а абсолютно необходим за функционирането на жлезата) от самите възли.

Със възли шега не бива - докато има заблявания при които възлите са просто досада и неудобство, но съвсем безобидни, колкото и сташно да звучи - рака на щитовидната жлеза е доста често срещан, особено в България (някой да помни Чернобил - изотопи на йод (който се поглъща изключително от щитовидната жлеза) са едни от основните отпадъчни продукти при разпадане на уран в реактор). Проявата на рак на щитовидната жлеза е най-често с образуването на възел - обикновено е безболезен. Бих те посъветвал да помолиш ендокринолога да назначи биопсия на възлите - не се безпокой процедурата не е страшна - прави се с игла, която се напътства по време на ултразвукова диагностика за да попадне във възела - става бързо и лесно - няма хирургия.

Една от формите на рака на щитовидната жлеза - папиларната форма е най-распорстранената и за щастие най-лесно лечима - хванат рано, успеха на лечението често е 100% - тоест пълно излекуване (свързано с хирургическо премахване на жлезата и последвала аблация с радиоактивеб йод)

Един от проблемите за ранното му откриване е това че се развива изкючително бавно - могат да минат години преди да се забележи възела заради бавния му растеж, а и забелязан от доктора зависи с каква сериозност ще се отнесе към изясняване на причината.
Рака на щ. жлеза може да е в комбинация с друго заболяване на жлезата - тоест да имаш Хашимото и нещо друго и в същото време злокачествен възел.
Поради тази причина е изключително важно за всички, забелязали възли да следят растежа им да определят характера им - нещо което става сигурно само с биопсия. (този съвет е още по валиден за България).
Не целя да те плаша - просто давам информация и обръщам внимание на (макар и нежелана) възможност. Както казах биопсията на възел е рутинна и неинвазивна процедура, която спасява живот - попитай ендокринолога ти какво мисли по въпроса и ако има други индикаций не му мисли два пъти.
Всичкото горе не е никакъв опит за поставяне на диагноза - това става с множество изследвания. Просто давам допълнителна информция, която може да ти помогне при взимане на решения.

На последно място - в 21 век сме - време е да се отръскаме от невежеството и бъртвежа за "енергийни вампири". Това са пълни глупости и измишльотини - съвсем ясно мога да видя как някой с такова мислене си обяснява липсата на общ тонус и умора с "енергиен вампир", докато всъщмност това се дължи на сериозно заболяване което трябва да се третира и бива пренебрегнато. Хора се затриват по този начин заради собствената си глупост. Шаман няма да ти върне липсата на енергия и излекува жлезата - това го прави конвекционалната медецина - със лекарства и скалпел, а не с врящо котле, трепетликов кол и сребърни куршуми.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 1 месец
hash: ad8905e24d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От Авторката:Благодаря страшно много, 1 и 2! Хормоните ги пия само временно, скоро ще си направя повторни изследвания, за да може да се види дали възлите нарастват, и дали ще се наложи операция. :) Иначе благодаря за съветите и с удоволствие бих се възползвала от тях! :)Бих направила всичко, което би подобрило състоянието ми :)

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: ad8905e24d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   От Авторката:3, благодаря за изчерпателната информация. Тази седмица ми предстои да си правя изследвания и да се срещна с еднокринолога.

 
  ...


...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 6bcc3d8bc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Нека авторката или другите които са имали този проблем да кажат какво им състоянието сега моля ви защото и аз имам този проблем та искам да разбера дали с времето се лекува тази болест или не.
Благодаря ви предварително.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker