Хашимотото руши живота ми - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Хашимотото руши живота ми
преди: 12 години, 8 дни, прочетена 93396 пъти
Искам просто да поделя.
Защото не издържам повече...
И така, аз съм от многото с Хашимото. Явно съм го имала отдавна и е дремало в мен. Но в последните 2 години се активизира и неприятните усещания се оказаха постоянен мой спътник.
Млада съм - след нялколко месеца ставам на 36 години. Но се чувствам развалина. Сковавам се от страх какво ще се случи с детето ми, защото имам чувството, че няма да изкарам дълго.
При мен "букетът" от отвратителности е разнообразен и както казах, постоянен;
- безсъние - на първо място го пиша, защото то буквално ме изпива и ме убива;
- главоболия;
- черни мисли и депресивни състояния;
- ускорен пулс;
- ужасно сърцебиене;
- шум и пукане в ушите (с този "бонус" се сдобих съвсем наскоро, но откакто го имам е постоянно - чувам как кръвта ми бушува в едното ухо);
- изтръпване на крайниците;
- прилошаване;
- постоянна тревожност;
- на моменти болки е очите;
- на моменти размазано виждане (иначе, зрението ми е добро);
- стягане в гърлото;
- страх от нещо;
- потене;
- тотален дискомфорт при смяна на времето и при колебаена на атмосферното налягане;
- преди да родя - цикъл от 1-2 дена с няколко капки;
- понякога болки във вените и напрежение в гърдите;
- макар, че отдавна не кърмя - лактация (имам завишен пролактин);
- изведнъж ми става горещо и изгарям, после ми става студено.
Може би има още, но мисля че и тези са достатъчни.
Пия тироксин, хормонът ТСХ скача и пада като йо - йо.
Отчаяна съм. Нам оменти не ми се живее.
От това страдат и моите близки.
явно преди години съм успявала да компенсирам нещата, но сега тревожността, сърцебиенето, главоболията и безсънието ме скапват. Имам чувството, че се разпадам...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 161

преди: 12 години, 7 дни
hash: 15f68bc2f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Спри хормона! Това е ужасно вредно. Премери си кръвното - най-вероятно е високо, когато ти пукат ушите.

 
  ...
преди: 12 години, 7 дни
hash: 0f53f87f08
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторката:
Казвали са ми го - на едно изложение в НДК за здравето и един самоук хомеопат.
Лошото е, че аз също имам усещането, че приемът на синтетичен хормон не само, че не ми помага, но ми пречи. Оитвала съм се да го спра. Но доти 2-3 дена ако не го пия, стойностите на ТСХ скачат страшно много. Явно жлежата е станала толкова мързелива и неадаптивна, че е свикнала със синтетичния хормон.
Знам, че това не се лекува. Знам, че мъчи...
Но дали има някакви средства поне на малко облекчаване?!

 
  ...
преди: 12 години, 7 дни
hash: d32e902c95
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Отиди незабавно на опитен лекар-психиатър. Имам близка, която е психиатър и знам, че много е важно опитът на лекаря, като чрез съответна терапия /и със и без лекарства/ нещата се нормализират. Така да живееш не е добре нито за теб, нито за околните и най-вече за детето8децата ти.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 7 дни
hash: 7cdbb9e6a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей, и аз имам този проблем, и слава богу на време го хванах, а номер 1 много ти е лесно да кажеш спри хормона, явно нямаш този проблем и много мразя ей такива като теб да ми се правят на много разбиращи като ти дойде на главата тогава го кажи това което си написала на авторката. Авторке аз от февруари го разбрах и съм на еутирокс 25, аз го разбрах случайно просто много исках бебе и все не ставаше, и най накрая един гинеколог ме изпрати на ендокринолог и така.

Та съветвам те да си купиш рибено масло, селен, и някакви витамини и стой далеч от стрес и соя. Яж мед.... и здравословно и редовно си пих хапчетата и ходи на прегледи поне през 2 месеца аз ходя в София и съм много доволна. Желая ти успех и търпение мила

 
  ...
преди: 12 години, 7 дни
hash: 8bdf3a5c10
гласове:
1 2 3 4 5
  (92 гласа)

5.   върви на масажи с южнокорейското медицинско оборудване "Нуга бест". Чувала съм лично от хора в салона, че окончателно се излекували от това заболяване и от много други. Отиди за чуеш за какво става въпрос. "НУГА БЕСТ" Успех

 
  ...


...
преди: 12 години, 6 дни
hash: cd0bcdc0a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Здравей, авторке. Първо искам да ти кажа да спреш с глупостите и оплакванията, защото има много по-страшни болести от нашата, освен това симптомите, които ти описваш не се държат повечето на Хашимотото. При теб има и друг, ако не са и няколко, хормонални проблема.

Аз съм с хашимото от 6 години, откриха ми го, когато бях на 20г. Признаци - потене, качване на килограми в областта на корема, СЪНЛИВОСТ, стягане в гърлото, косопад, сърцебиене.

Аз нямах цикъл също, но поради много висок пролактин - 60. При теб липсата на цикъл идва също оттам. Трябва да проведеш лечение и проблемът ще се реши. Аз се лекувах половин година, досега нямам проблеми с цикъла, даже е по-редовен. Напрежението в гърдите е от пролактина също.

Шумът в ушите е от високото кръвно налягане или дори да не е високо, ако преди си била с ниско, а сега се е покачило, затова ти се появява този проблем. Може би затова имаш и тези главоболия. Аз като напълнях от Хашимото, понеже бях с много ниско кръвно, първоначално рязко го качих и имаш пукане също. След известно време се нормализираха нещата и откакто кръвното ми се оправи, спря и главоболието, което идваше от ниското при мен кръвно. Премери твоето, ако си с високо, хапвай по една-две скилидки чесън на ден. Кръвното пада, а освен това е полезно за организма.


Черните мисли, ускореният пулс и тревожността ти идват предимно от факта, че се тревожиш и това ти повлиява отрицателно целия организъм. Просто приеми, че ние сме направо късметлийки с подобно заболяване, колкото и странно да звучи. Аз го научих след първия си престой в болницата, когато трябваше да ме изследват за Хашимото. Беше на рождения ми ден, бяха адски депресирана. Казвах си, че няма по-лошо от това да посрещнеш празника си болна, обречена да пиеш лекарства до живот. Накараха ме да ида да платя на каса, където чакаше цяла опашка онкоболни жени - без коси, бледи, кожа и кости. Тогава се огледах добре и си казах, че дори 100 килограмова и супер нещастна, пак съм по-щастлива от тях и наистина се опитах да си променя мнението за живота и болестта ни. Оправих проблемите с пролактина, отслабнах, остана само Хашимотото. Отказах да пия лекарства засега. Следя си хормоните и антителата и очаквам нещо да се промени за добро.

Не знам от кой град си, но те съветвам да си направиш пълно изследване на щитовидна и на половите хормони, за да видиш къде е проблемът. Пусни си и кортизол (хормон на стреса), нека ти видят и него. Но най-вече не се отчайвай толкова :) Провери с лекари какъв е проблемът, за да вземеш някакви адекватни мерки. Само да стоиш и да виниш Хашимотото не става. Пак повтарям - само много малка част от симптомите ти се дължат на него. Стягането в гърлото аз повлиях с хапчетата на Тошков - невролаксин. Две вечер преди да заспиш, едно сутрин и се чувстваш страхотно. Билкови са, много съм доволна. Пия също рибено масло. Селенът е също за препоръчване, за да спре косопада, а и за цялостно подобряване.

Мога още много да пиша. Ако имаш нужда от съвети или нещо друго, съм насреща :)

Харп

 
  ... горе^
преди: 12 години, 5 дни
hash: cb397b9281
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей! Искам да започна с това, че преди година ми откриха Хашимото, но симптомите са поне от 5 години преди това. ТCХ ми беше над 100, а щитовидните хормони не ми ги провериха веднага. Направих тест 1-2 месеца по-късно, след като започнах да вземам мерки /но без хормони! / - имам предвид по-спокоен живот, разходки, гимнастика, здравословно хранене... Щитовидните хормони бяха почти в норма, а ТСХ беше 92, което както знаеш е все още ужасно много, но високото ТСХ не е белег, че си зле, а значи само, че жлезата се ремонтира сама и ако не е много разрушена скоро ще въдтанови нивата на щитовидния хормон и като си свърши работата - ще се нормализира!
Трябва да призная, че опитах за няколко дни да пия хормон заради настояването на родителите си. Но този хормон не ми понесе никак! Преди да започна да го пия се чувствах добре, а като започнах - просто усетих, че се разболявам. И спрях. Това се случи миналата година.

------------------------------------
По-надолу ти копирам един откъс от друго мое мнение в този форум, по тема за Хашимото - в който пиша продължението - от тази година.
-------------------------------------
Пиша тук, за да се похваля как се лекувам успешно БЕЗ да пия хормони.
Преди 1 година ми откриха Хашимото и тогава бях много зле. Адски нервна, уморена, разконцентрирана, направо тъпа. Много ми пречеше в работата, а от мен се иска организираност и отговорност непрекъснато.
Бих казала даже, че работата ме разболя, а невъзможността да бъда на ниво ме убиваше направо.
Лятото си отпочинах, хранех се здравословно и имах подобрение /T3 ми влезе в норма/ - като подчертавам - още тогава отказах да пия хормон. Защото има доказателства, че тялото привиква с него и спира да се опитва да го произвежда. А има стотици начини човек да си подобри метаболизма - в това се състои лечението.

От есента приемам редовно рибено масло от сьомга и мога да кажа, че се чувствах прекрасно, имах бистър ум и добро настроение, но преди 1-2 месеца ме повали грип два пъти едно след друго и хормонът T3 ми спадна двойно /впоследствие разбрах, че това е напълно нормално при инфекционзи заболявания/. Нямаше дори нужда да се изследвам, чудя се защо го направих - влошаването се разпознава веднага по силно забавената мозъчна дейност и депресията.
Както и да е, продължих да НЕ пия еутирокса, който майка ми всячески се опитваше да ми пробутва, ами продължих с рибеното масло 2000-3000 мг дневно /което успешно се бори с автоимунните тела/, добавих цейлонска канела "Диабекан" от аптеката /за метаболизма/, билков детоксикант "Ликуид Оф" /за отводняване/, келп /заради наличието на йод/, орехи, мед, бирена мая, цикория /кафе Инка/, лактобацили, прополис, зелен чесън, лук и всичко полезно и пробиотично за което можех да се сетя. В резултат свалих 2 килограма, а резултатите от изследванията ми бяха по-добри от тези през лятото! Например TSH, ТАТ и МАТ още не са ми в норма, но имам подобрение! А щитовидните ми хормони са в златната среда, нямам какво повече да желая :)

Не мога да ви опиша колко съм развълнувана, че се случва нещо, което смятах за невъзможно. Все още съм затрупана от работа в службата, същевременно не правя някакви по-специални упражнения, само понякога се разхождам, през ден карам за 15 мин. велоергометър и въпреки това метаболизмът ми се възстановява!

Както каза човекът по-горе - гласът ми беше станал грапав, сега е отново мелодичен. Чертите на лицето ми се възвърнаха и кожата ми е хубава, не мога да се позная :)

----------------------------
Край на копирания откъс. В заключение ще кажа - доказано е, че Хашимото е единственото лечимо автоимунно заболяване и човек е длъжен да го лекува, а не замаскира с изкуствен хормон. Защото ако не се излекува - води до всякакви други, вече нелечими автоимунни заболявания - като диабет, множествена склероза, дерматити, артрити и т. н. - цял букет!

А, И НАЙ-ВАЖНОТО - щом пиеш хормон, трябва да го спреш постепенно. Ако не е голяма доза, например ако е 25 мг, е лесно. Но ако е многократно по-голяма - ще трябва да пиеш 1 седмица по половинка, после четвъртинка и т. н докато стигнеш до 25 мг - и край. През това време трябва да наблегнеш на тези неща: гимнастиката и разходките, които стимулират жлезата, но без да се преуморяваш - и задължително пълноценен нощен сън. Ако не можеш да заспиш - сядаш с голяма кръстословица в леглото и точно за 10-15 минути си заспала. При мен действа безотказно.

Пожелавам ти успех, обещавам ти, че ако правиш тези неща, които аз правех - подобрението ще е главоломно бързо! :) Пиши отново след месец.

 
  ...
преди: 12 години, 4 дни
hash: df9f08fb0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Относно коментар №2. Щом сама осъзнаваш, че лечението е неадекватно, свържи се с хомеопати, може и със същия човек и пробвай това, което ти предлагат. Кураж!

 
  ...
преди: 11 години, 10 месеца
hash: cb397b9281
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

9.   Още нещо за Хашимото - Q10 Омега3 Селен. Отделно рибеното масло в тройна доза.
Пия го от 1 месец и следващия месец кажа има ли подобрение в хормоните и антителата.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 59c76e8ce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравеите, и аз имам хашимото имам вси4ките симнтомо кактовси4ки убедих се 4е ништо не трябва да се пие трябва да се саобразяваме с това какво ядем гимнастика и каквото господ покаже. До този извод съм стигнала. И хормони пих даже ми ставаше по лошо. Сега пия омега 3, селен и магнезии. Оставам с убевдението 4е никои лекар не разбира от това заболяване като попиташ нешто ти отговарят нешто което да отклонят темата. Успех на вси4ки, не мислете за това все едно 4е ништо не се е слу4ило. http://spodeli. net/story. php? ID=26769&err=111&email=morski_13@abv. bg#sub

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 9123ec3ae0
гласове:
1 2 3 4 5
  (41 гласа)

11.   Здравейте,
аз съм с хашимото от 1 година. Преди две седмици спрях окончателно L-тироксин. За съжаление резултатите ми са зле 103-TSH и FT4 - 6, 3. Искам да попитам момичетата, които са споменали по-горе, че се лекуват без синтетичен хормон как се справят и след колко време се повлияват от алтернативното лечение.

Правите ли консултация с лекар през това време?

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 869f3fdcc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Послушайте №7
Много добър коментар.

То е ясно и без да си лекар, че изкуствените хормони могат само да зазлеят нещата.

Има ли някой нижда от изкуствена любов, същата работа са и изкуствените хормони.

Все едно да ти подарят изкуствени цветя за рожденния ден!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 34624d1d58
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Преди 7 години ми го откриха. Преди това бях постоянно уморена, изтощена. Изписаха ми синтетични хормони и ето ти изненадата. След едномесечен прием започна едно сърцебиене, та чак подскачах в ритъм със сърцето. А то сърцето си ми е здраво - ами ако имах и болест на сърцето, тогава не ми се мисли какво щеше да стане. Отначало не можех да разбера от къде идва това сърцебиене. Веднъж пропуснах сутринта да взема елтироксина и проблемът го нямаше. Тогава се замислих какво причинява това ми състояние.
Според ендокриноложката трябвало да се коригира дозата на по-малко. Тогава пак същото - подскачане и сърцебиене, та и заекване.
Е нямаше как, спрях елтироксина, а и личната ми лекарка не беше фен на тези хормони. Наистина качих малко килограми, но с разходки и много плодове преодолявам тази умора. Остана едно безсъние, но с иглотерапия започнах и с него да се справям.
Бях чела, че най-големите грешки лабораториите правят при изследване точно на тези хормони. Освен това през цялото денонощие непрекъснато се променят.
Това е моят опит със синтетичните хормони за Хашимото.

 
  ...
преди: 11 години, 15 часа
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Четох, четох и се чудих как всички са компетентни и упрекват психическото състояние. Ами нормално е човек да е уплашен, но и ендокринологичните проблеми се отразяват на ЦНС.
Та, да ви кажа малко известни факти- понякога Хашимото си е само такова и синтетичните хормони помагат- но след прием повече от 6 месеца чак тогава се вижда ефектът. Съчетанието на висок Пролактин и Хашимото е равно на ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ!!!! Тя включва теглото високото кръвно, сърцебиенето, лесна умствена и физическа умора и т. н. Трябва да се направи глюкозотолерантен профил при натоварване със глюкоза като се видят нивата на глюкоза и ИНСУЛИН -хиперинсулемия.
Тогава не е просто Хашимото е се касае за диабет тип 2 или пред диабетно състояние и е доста по сериозно!!!!
Понякога тези състояние могат да имат предшественик поликистозни яйчници/Щайн-льовентал/което се свързва със повишени андрогени и ЛХ 2-пъти по висок от ФСХ, Къшинг и др.
Както се вижда нещата са доста по сложни!
Още нещо щитовидната жлеза обича слънце/топло също/ когато се променя меланина се нормализира работата й. Затова през лятото се подобрява, а през зимата се влошава. Таблетките Еутирокс също трябва да се дозират според сезона и излагането на слънце. Колкото повече почернявате толкова по добре работи жлезата -за всички със хашимото излагането на слънце е най добрият природен вариант и обратното студът най-лошият! Заблуждавате се, че се подобрявате без лекарства зависи от сезона.

Мога само да посъветвам Авторката да си смени лекарят/ендокринолога/ и да поиска профил със глюкоза, не обикновена кръвна глюкоза, а Профил със натоварване и проследяване както на захарта така и на Инсулина. Да не обръща внимание на упреците към психическото и състояние а да продължава да търси докато открие основната причина.
Желая и здраве! И дано да съм помогнала.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

16.   Забравих да напиша, че зад Хашимотото може да се крие Метаболитен синдром и то е причината за целият проблем. 50% от симптомите на авторката НЕ са от Хашимото. Всичко това влияе на нивата на Адреналин, норадреналин- допамин-от там сърцебиенето. На нивата на Серототнин, мелатонин-безсънието и ЦНС/психичните проблеми със органична причина/ както и на антидиуретичният хормон-задържане на течности и натрий от което следва стеатоза на Ч. дроб който пък не може да метаболизира добре женските и мъжките хормони и така кръгът се затваря. Толкова е сложно, че и ендокринолозите трудно се справят. Трябва да се открие първо причината - дали няма пролактином /снимка на хипофизата/ или дали няма пред диабетно състояние. Тогава се започва със таблетки за нормализиране на диабета и до 4 месеца и останалите хормони си идват на мястото, тогава и Елтироксина започва да действа. В смисъл трябва да се открие първопричината и да се започне от нея. Щом се касае за диабет, то трябва да се действа бързо защото което вземе диабета назад не връща- зрението например/размазаното виждане на авторката/.

Не се заблуждавайте, че такова нещо може да се промени със салати и движение-пълни глупости!

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 14fbdc93f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   Здравейте как мога да се свържа с човека споделил този материал.
Аз съм Таня Маринова

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   За кой материал питате за 15 и 16 или за някой друг? За съжаление форумът е анонимен и модераторите ще изтрият каквито и да било координати. Иначе има начин ако имате въпроси или опишете повече за изследванията които сте правили да ви се дадат съвети как да постъпите.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 64956b9b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Е №16, 17 Аз имам доказан пролактином чрез ЯМР и имам хиперинсулемия доказана, чрез глюкозотолерантен профил и нищо. Лекарите вдигат ръце, казват много си зле за София си, а живея на 450 км и пари нямам. Живея на квартира с детето си 9 годишно. Казвам им "нямам финасова възможност за София", те отвръщат "ние само съветваме, ако искаш изпълнявай".
Какво се прави в такъв момент? От 6 години съм така без лекарства, вече ми прилошава и падам по улиците. Ходила съм при почти всички ендокринолози в града и все същото "ау колко си зле, за София си".

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: cd0bcdc0a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   Здравей, номер 19, аз съм номер 6. Аз съм с много тежка инсулинова резистентност, със сигурност е по-тежка от твоята, защото моят лекуващ лекар в София ме праща на 3 изследвания, докато приеме разултатите - толкова високи стойности поддържам. Ако ти става така зле, не е от инсулина. От него най-много да се чувстваш сънлива. Предполагам проблемът е от пролактинома. Аз също бях със страшно висок пролактин 60-80 при горна граница 20. Правих ЯМР, там нямаше нищо. Оказа се, че е свързано с инсулина и щитовидната. Сега намалих инсулина и пролактинът е в норма. Не знам защо те пращат в София и какво очакват да направят лекарите тук. Хиперинсулинемията се лекува само с хапчета, които са супер евтини - аз пия сиофор - и това е. Нищо друго не прави лекуващият лекар, въпреки че е професор и е голямо светило, ходя при него от 5-6 години. Когато имаше опасения за пролактином, говорих с гинеколожката ми и тя ми обясни, че лечението не е оперативно. Пак се приемат някакви хапчета и така доброкачественото образувание намалява и с времето изчезва напълно. Не знам от кой град си и при какви лекари ходиш. Намери си някои ендокринолог, да ти изпишат рецепта за хапчетата и да ги почваш. Нишо друго няма да ти помогнат лекарите или да ти кажат в София.

Успех и не се предавай!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 14fbdc93f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Хайде при нас на работа. Давай шанс на хората за здраве, красота и финансова независимост , за да имаш и ти от всичко това

 
  ...

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Здравей 19, милата недоумявам как са ви оставили така и що за лекари са, може би чакат някакъв рушвет... може да сте сгрешили като сте казали, че нямате пари.
И аз минах през ада на такива лекари за друга болест със години ме мотаха и се наложи да се оправям сама. Последните 7 -8 години освен учебници по медицина други книги не съм чела. Оказа се че ми се отдава и успявам до момента да се лекувам сама. Лъгаха ме че нямало лекарства и че не мога да си ги купя/защитават фарм. производители които дотират болниците/, но ето че във Гърция си ги купих и си ги пия имам 60% подобрение засега и до края на годината може и да съм здрава. Не мога да ви предпиша Лекар за съжаление.
Мисълта ми е, че ако няма как да намерите свестен лекар ще се наложи да прочетете по темата и сама да започнете да се лекувате. Аз мога да ви дам някои насоки и вие като прочетете малко ще видите колко е лесно. Дозировките на лекарствата си ги има на листовките, може да започнете със по малка доза и ако видите, че ви понася да нормализирате дозата или да смените лекарството със друг вид- те не са скъпи. Съветвам ви да избирате вносни и известни производители на медикаменти не БГ - у нас няма никакъв контрол, да купите по един блистър ако ви понася чак тогава повече. Еутироксът си го пиете също.
И така на първо място трябва да контролирате диабета ето ги и лекарствата разгледайте им листовките във нета ги има:Сиофор, Глюкофаж, Метфогама, Метфодиаб, Софамед, Неоформин, Меглюкон, Метфодиаб, . Във форумът на бг мама -хиперинсулимия има доста жени които споделят кои мед са им понесли добре - хубаво е да прочетете техният опит. Сиофор е най често предписваният медикамент още утре можете да со го купите и да започнете да го приемате. Трябва да премахнете всички ТЕЖКИ въглехидрати от храната си - диета както при диабет 2 и там прочетете има инфо. Обадете се във Българска Асоциация Диабет и попитайте за помощ за глюкомер за Телк и за лекар във вашият град - предполагам че ще ви помогнат. Ще имате нужда от Глюкомер за да следите дозата на лекарствата. Колко ви е кръвната захар?
За Пролактина също има медикаменти които наляват нивата на пролактин. За да се излекува хиперпролактинемията, причинена от хипотиреоза, бъбречна недостатъчност, се назначава хормонална терапия. Която има за цел да отстрани галактореята и да нормализира количеството на пролактин в кръвта.
Седем са причините за поява на хиперпролактинемия:
Аденом на хипофизата – именно това е най-често срещаната причина за за хиперпролактинемия и синтезиране на повече от нормалното на пролактин. Тогава аденомът не е голям по размер, около 2-3 см. Той представлява увеличаване на хипофизата над естествените за нея размери. Определя се като доброкачествено образувание, а не като рак.
Хипотиреоза или проблем във функционирането на щитовидната жлеза.
Причина за повишеното съдържание на пролактин в кръвта може да бъде и заболяване на яйчниците, като синдром на поликистозните яйчници.
Може да се дължи на приема на някои лекарства. В това число противозачатъчни средства, за които е характерно високо съдържание на естрогени, антиеметици, антидепресанти.
Цироза на черния дроб
Заболявания на мозъка (енцефалит, менингит, ракови),
Хиперпролактинемия се наблюдава при 65 % от пациентите на хемодиализа. Затова се смята, че бъбречни заболявания също имат връзка с аденома на хипофизата.
Когато причина за развитието на хиперпролактинемията е вследствие на прием на медикамент, той се проустановява. След четири-пет седмици при жените се възстановява менструалният цикъл и пролактинът влиза в норма.
Най-разпространеният метод на лечение е чрез прием на медикаменти като Парлодел, Лизурид, Достинекс и др. Каберголин е медикамент, който е инхибират пролактина.
Показания: използва се за потискане на физиологичната лактация, лечение на хиперпролактинемични състояния.
Тази терапия нормализира нивата на пролактина, възстановява менструалния цикъл и прави зачеването възможно.
Когато това лечение не дава резултат, и когато има нарушение на зрението, се преминава към оперативно лечение – отстраняване на тумора.
Пролактиномите са най-честите хормон-секретиращи тумори на хипофизата. Микроаденомите не надхвърлят един сантиметър в диаметър и преобладават при жените. Макроаденомите могат да достигнат големи размери и да доведат до притискане на chiasma opticum.
Целта на медикаментозната терапия е да възстанови гонадната функция и да намали размерите на туморната формация (при макроаденома). Използват се агонисти на допамина, които упражняват своя ефект чрез D2 рецепторите. В преобладаващата част от случаите се постига добър терапевтичен успех, изразяващ се в нормализиране на пролактиновите нива и в намаляване на обема на туморната маса. При пролактиномите, при които се установява ниска експресия на D2 рецепторите, може да се наблюдава лекарствена резистентност. Сabergoline* е медикамент на избор, тъй като при него най-рядко се развива резистентност. При близо 85% от болните, нивата на пролактин се нормализират след шестмесечен курс на лечение с cabergoline.
При резистентни на медикаментозно лечение пролактиноми се налага провеждането на радиотерапия и хирургично отстраняване на тумора. Медикаменти регистрирани в България като Dostinex на Pfizer
, Parlodel на Novartis Pharma и Serocryptin на Serono
Тук изникава въпросът колко е голям вашият пролактином -микро или макро? Имате ли нарушено зрение и проблем със зрителният нерв? Имате ли проблем със бъбреците или сте имали поликистозни яйчници? Т. е има ли друга причина за пролактинома? Какви други заболявания имате? /например надбъбреци/?
Хубаво е да се замислите за ТЕЛК по нататък, не е нужно да уведомявате работодателят си. Но ако минете освен допълнителният доход ще имате и защита от съкращаване- само могат да ви трудоустроят, но не и да ви съкратят. Също така ще имате право на безплатен глюкомер и др. Щом ви казват че сте толкова зле поне да имате полза.
Пишете какъв е размерът на аденомът ви? Много е важно...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 64956b9b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   От №19
Здравейте отново благодаря, че ми обърнахте внимание.
Зле съм, не заради друго, а защото не знаят какво ми има, аз съм на 41г, има нещо в хипофизата ми, което е 3мм топче. Симптомите ми бяха, че изведнъж напълнях за три месеца със 60кг, и главоболие дойде по същото време. Преди 7 години го лекувах с Достинекс, защото вдигах нивата на пролактин до 4800 за сравнение нормалните стойности са от 59 до 619.
Но аз нямам симтомите на жените с пролактином, нямам проблеми, нито със секреция от гърди, нито със менструацията, нито окосмяване, нито червени стрии. Страдах само от неописуемо главоболие, световъртеж със гадене, повръщане и прекомерно напълняване. Това продължава 7 години, от 6 години не пия никакви лекарства, защото пролактинът нормален. Последната година се влошавам освен първите симптоми, наднормено тегло и главоболие, с повръщане и то вече три пъти седмично, получавам нови симптоми, на 50 метра ходене пеша в парка получавам замай, блъскам се в стълбове, спъвам се, падам, получавам тикове на ръцете, краката ми се подуват от 20 минути права, болките в кръста отделно, вече не мога да ходя и на работа, кои ще ме трае? През 2012г направих пак снимка на ЯМР топчето си е същото на същото място вляво, но пролактинът в норма и според лекарите няма по нататък. Как и защо да предпишат Достинекс при пролактин в норма? Щом топчето не е порастнало за 6 години щом няма пролактин в кръвта те нищо не можели да сторят. А дали топчето е пролактинолом е под въпрос?
Моля №22 като четеш учебници по медицина има ли друг вид топче, което да се получава във хипофизата вляво и да не е пролактином? Защото аз не можах да намеря литература по въпроса, а може би моето топче ми влияе да получавам тези симптоми. Все пак ти благодаря че ми даде надежда да проверя бъбреци и надбъбречни жлези, може там да се крие проблема!
За инсулина само веднъж преди 7 години го изследваха, казаха много висок, но лекарства не пия, загубила съм и рецептата, захарта в кръвта все още нормална средно около 5, 5. Май трябва да направя нов глюкозотолерантен профил, но все парите не достигат. Сега като не мога да работя и 5лв са пари.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (26 гласа)

24.   Здравейте 23, объркващо е това което сте написали. Искам да ви помогна, но нямам точните данни. Разбирам, че се касае за микроаденом, но може ли да напишете точните резултати от ЯМР - кои са или не са засегнати структури. Имали ли сте травма на главата преди да се появи пролактиномът или пък раждане каква е причината?
Въпросният пролактин е бил висок и със право са ви дали лекарства като са очаквали аденомът да се свие нали това е целта на лекарствата. Сега е във норма/не е и под нормата/, но хипофизата е диригентът на жлезите и произвежда още доста хормони. На тях правили ли са изследвания някога и във какви стойности са били. Нямате окосмяване, явно андрогените ви са във норма но това нищо не означава.
Най- чести във областта на хипофизата са аденомите-доброкачествени, но е възможно и да е киста би трябвало ЯМР да го е различил.
За инсулина във какви цифри е бил? Минали ли сте на на диета и приемате ли много рафинирани захари със храната си/вкл. бял хляб, безалкохолни напитки/.
Как е щитовидната ви жлеза/има ли възли или не, антитела също/ и какви стойности на ТСХ?
Затлъстяването от какъв тип е около талията, дали е над ключиците и меко ли е като задържане на течности или е плътно като сланина?
Припадъците запазвате ли съзнание -губят ли ви се моменти или пък виждате петна пред очите и затова се блъскате? Винаги ли са след физическа дейност? Изпитвате ли вълчи глад около тях?
Имате ли повишена жажда и повишено/ставате ли и нощем/ или намалено уриниране?
Някакви кожни изменения или др. промени във кръвната картина? Холестеролът ви какъв е и знаете ли дали имате чернодробна стеатоза?
Въпросите са много но няма как да ви отговоря без да имам точната инф. само мога да гадая, а не би трябвало.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   ПП. преди да 7 години прекарали ли сте някаква инфекция, паразитоза или нещо такова?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 64956b9b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   24 Блягодаря отвово, не знаете колко съм ви благодарна!
Сега да отговоря на въпросите.
ЯМР 2012г
Села-нормален рлазмер, позиция и конфигурация.
хипофиза - нормална позиция форма и големина. След контрастиране парасигеално вляво се отграничава овална хипоинстензна зона с р-ри 2, 8/2, 5/2, 7
Заключение: МР данни за малка овална лезия в левия лоб на хипофизата, парасагитално- инциденталом- малък аденом или малка Rathke cleft cyst. Лезията е без динамика в размера в сравнение с предходно МР изследване от 2005.

Проблемите ми се появиха по време на бременност в шести месец от бременността и със годините се влошават. Тогава имах високо кръвно налягане 100/170 и казваха болката в главата от него. Кръвно не съм лекувала с хапчета, само инжекции в "патологична бременност", по спешност родих със секцио. В последствие след раждането продължавах да вдигам стойности на кръвното, но не ги лекувах и дойде момент във който просто спря сега от 2 години имам 80/120, въпреки че съм с тегло 134кг.
Изследвания на кръв и урина 2005г
СУЕ- 32 Хб - 110, Ер -3, 77, Хт -0, 33 Левк- 7, 2 ТР-205, кръвна захар-5, 3, Холестерол-3, 8,
ТСХ -3, 37 /0, 3-4, 5/
Свободен кортизол на 24 часа. Урина 240, 5 /н/

"За инсулина във какви цифри е бил? "
Данни 2005 година Табличка е но ще пиша така.
ОГТТ /75гр. / ИРИ
Сутрин нагладно захар 5, 3 ИРИ 19, 9
След 60 мин захар 10, 7 ИРИ 200, 3
След 120 мин захар 6, 0 ИРИ 130, 8

"Минали ли сте на на диета и приемате ли много рафинирани захари със храната си/вкл. бял хляб, безалкохолни напитки/. "
Може да се каже, на диета съм. От 5 години не пия никакво безалкохолно, просто вече не харесвам. Сладки неща много рядко, веднъж на 2-3 седмици, шоколад не обичам, пакетирани стоки не ям /не мога да си позволя/, но пия кафето със захар и ям по 6 филии хляб дневно със домашно ястие. Ако ми сметнете калориите не бих могла да поддържам тези килограми. Храня се колкото 9 почти 10 годишния ми син, който е слаб 39кг. Сервирам за двамата еднакви порции например по три пържени яйца, давам пример с това, защото може да се брой. Вода пия по 5-6 литра дневно, понякога не ми стигат. До компютъра си имам 2, 5 литра и я изпивам за 2 часа.
Затлъстяването е много меко, но при 130 кг е навсякъде, особенно горна част на ръце, корем и бедра.
"Припадъците запазвате ли съзнание -губят ли ви се моменти или пък виждате петна пред очите и затова се блъскате? "
Припадъци нямам, просто се спъвам падам от моментно виене на свят, все едно какво виждаш като си клатиш главата наляво надясно, ей така ми се клатят нещата пред мен без да се движа. Дори да вървя бавно си ритам отворени врати или касите на вратите у дома, дом в който живея от 10 години, краката ми са доста често със синини.
"Винаги ли са след физическа дейност? " Не няма общо. Възможно е да се събудя от сън заради главоболие. Възможно е да ме заболи глава след разходка навън. Възможно е просто да върша домакинска работа и в даден момент... край, като ме хване главоболие се стига до повръщане на фонтан. Ако не съм яла просто ми се гади и повръщам водата дето така или иначе пия. И така 2-3 пъти седмично.
"Имате ли повишена жажда и повишено /ставате ли и нощем/ или намалено уриниране? " 5-6 литра вода, ставам нощем поне 3 пъти, но при тези количества вода мислех, че е нормално. Даже денем може би имам намалено уриниране 2 пъти. В къщи вече вода във чаша не си наливам пия от халба за бира, една чаша 330 милилитра никога не ситга.
"Някакви кожни изменения или др. промени във кръвната картина? " За кожни изменения имам гнойни безболезнени топчета /пъпки, но не точно, просто не са червени/ по торса, тоест само на корема и горе на бедрата, стискам ги но не болят, нито при стискане, нито при появяване, просто ги напипвам. След стискане местото посинява, но не боли, може би е просто събиране на мастна течност. Нали все пак всички хора имат пъпки, но ги описах защото хората, като имат пъпки ги боли. За нова кръвна картина не знам, не ми пускат лекарите.
При тези килограми, няма как, да нямам чернодробна стеатоза, но само предполагам.
Не сте питала, но да кажа, прекомерно изпотяване при физическа дейност, говоря за мокра памучна фанелка при носене на 10 кг пазарски торби за 100- 200 метра, от лицето направо тече вода. При стоене права или дори седнала със крака надолу получавам оттоци по краката, глезенът долу става колкото бедрото. Болките в кръста сигурно са от тежесттта.
Да подчертая не пия никакви лекарства, нито специални билки или др.

"ПП. преди да 7 години прекарали ли сте някаква инфекция, паразитоза или нещо такова? " Не нищо не свързвам със инфекция или паразитоза. Всичко започна преди 10 години по време на бременност но тогава имаше обяснение, високо кръвно, от 7 години обяснение няма, а се влошамам.

 
  ...

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

27.   Здравей 26, от Ямр се разбира, че овалното чудо не нараства, че е incidentaloma т. е. случайно намерена/10% от населението са със такива без симптоми/ може да е аденом или Rathke цепка киста- Rathke е цепката която се образува във хипоф. през ембрионалното развитие, там най често се образуват кисти, кисто-аденоми, краниофарингиом. Много е трудно разграничаването им само краниофарингиома може да се различи, но на рентген или СТ за да се види дали има калцификати
. Изобщо не ми хареса този ЯМР с две думи случайна находка, не нараства ама киста ли е кво е не се знае. Очаквах да са разрязали нещото на срезове и да са погледнали има ли засегнати структури на жлезата, да пише има ли няма ли калций. Видели са че няма растеж и са претупали нещата.
Сега за бремеността, щом сте имали високо кръвно следили ли са ви Бъбречната функция-би трябвало първо това да направят.
Кръвната картина е със много висока утайка и анемия явно тогава е имало възпалителен процес и то силен такъв - не сте била здрава.
За кортизола горните стойности са 230-до 260 какви са вашите референтни граници-ако имате такива, че ми се вижда близо до горната граница.
ТСХ за 33год би трябвало да е около 2до 3 то е във норма при вас, но за тази възраст ми се вижда малко нагоре може да има там проблем във Ф3 и Ф4.
Захарта на профила бързо ви се нормализира, но инсулинът е ненормален и очаквах като не са ви дали Сиофор поне да са ви обяснили каква диета да пазите. Когато ядете тежки въглехидрати произвеждате огромно количество инсулин, не може да се компенсира вечно и се влошава. Съществува риск от хипогликемия и първоначално мислех, че затова се блъскате, треперите и т. н. Би трябвало да сте сменили белият хляб, пърженото със пълнозърнест и зехтин. Няколко филии бял хляб на ден могат да влошат хиперинсулимията, както олиото и соленото. Тя глюкозата ви е във норма, но я натрупватв във вид на мастни депа, а не на енергия и мускули. Малко е сложно, и е трябвало да ви го обяснят ама очевидно и не са...
Тази жажда е не нормална това което изпивате за 2 часа нормален човек изпива за 24 часа.
Според мен имате Безвкусен диабет от там голямата част от симптомите вкл. гадене, повръщане ит. н. Нормално човек отделя 1, 5 урина за 24ч. При вас вероятно е много повече. Не е много приятно, но може да съберете урината за 24 часа и да видите колко литра/също дали е много светла на цвят/ е така ще може да потвърдите или отхвърлите диагнозата. Причините могат да са във хипофизата и във надбъбреците/които имат пряка връзка със хипофизата/-там още се съмнявам и предвид високото ви кръвно по време на бремеността. Ако имате апарат за кръвно и можете да си премерите пулса ще ви пиша малко гимнастики са няколко минути за да проверим. Хипофизата има пряка връзка и със щитовидната жлеза и тя много ме съмнява предвид схващането, подуването на краката, мекото затлъстяване корем, ханш бедра - от там ли почнахте да пълнеете?
За залитането и виенето на свят това е странното обикновено се свързва със вестибуларният апарат и вътрешното ухо/може и главоболието да е от там/ така се люлее всичко без да се движите при весталгиопатия - някога имали ли сте проблеми със възпаление на ушите, спукани тъпанчетаи, зтичане на секрет, намокряне на ушите и излагане на студ? Налага ли ви се понякога като ходите да имате нужда да се държите за стената за да не паднете?

Възможно е да са се съчетали ендокринологични заболявания със възпаление на средното ухо и затова да са чувствате толкова зле. Тази кръвна картина от 2005 тогава е имало силно възпаление от какво е било?

Извинявай, че много питам, но няма друг начин. Опитвам се да бъда максимално кратка и да обясня всичко във най кратката форма, че няма как да изпиша цялата медицина.
Да обобщя най важно засега е количеството урина за 24 часа на фона на колко литра вода и ушите.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 64956b9b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Отново здравейте №27
Ако топчето в хипофиза беше безпроблемно нямаше 3 години да изпуска пролактин, нали. Стойности до към 4 800 не са малко казват. Лекувах се около 1 година със достинекс и спрях поради липса на пари. В следващ даден момент пролактин вече е в норма. Кръвно вече нямам, казват. Как има кръвно, пролактин, после изчезват без лечение и то точно когато се влоша, снощи бях много зле, затова не можах да ви прочета дори. Сега съм по добре не перфектно но по добре.
Не ходя често на лекар личната дори посещавам на година и половина веднъж. Имам апарат за кръвно, обаче тъй като е електронен за ръка се съмнявам във стойностите, така ми каза личната, че електронните не мерели верно. Все пак, винаги показва пулс около и над 100, дори да съм почивала с часове. Сега станах от сън преди 20 мин и кръвното ми е 110/156 пулс 96 три пъти го мерих все около това показва.
За вестибуларният апарат нищо не разбирам, та има ли човек, който да не си е мокрил ушите, възможно ли е да съм на 41г и да не съм се излагала на студ, може би и възпаление да съм имала, но не знам. Знам само че мой близък роднна е опериран от аневризма, бабите ми са били със диабет, ако има връзка.
Ще пробвам със урината 24часа.
Ако може да ми разясните за безвкусния диабет, какво точно чувства човек? Не се напива от водата, защото му е безвкусна ли или просто ходи по често да уринира?
Малко прости въпроси но....

За диетите да попитам, добре бял хляб да не ям, какво да правя като пълнозърнест не мога да ям, овесени ядки също отвръщавам се от тях. Спирам с пърженото, добре вредно е. Каква е разликата мужду слънчогледово олио и маслиново олио /зехтин/ не са ли само рекламни разликите, защо едното да е до толкова по добро че да лекува, а другото вредно до толкова че да разболява. Все пак 1л зехтин е 10-15лв. Гърците не се ли разболяват въобще като храната им е приготвена само със зехтин? Това ме убеждава, че разликата е рекламна.
Но какво да ям? Домати със ориз може ли? Ако може, колко пъти дневно, по колко грама домати със ориз без хляб? Като се има предвид липсата на пари, готвя неща от село, готвя за всички у дома и не мога да си позволя да си готвя отделно.
Благодаря!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Здравейте 28, погрешно сте ме разбрали ядосах се че лекарите не са ви обяснили за диетата още тогава също и на претупания ви ЯМР.... Тогава е трябвало да ви кажат, виждате че на гладно захарта ви е около 5, но когато вземете глюкозата какво следва със инсулинът ви - колкото повече тежки въглехидрати толкова по огромни количества Инсулин затова е било нужно да се намалят тежките въглехидрати за да се подпомогне системата и да се предотвратят последствията, естествено е имало възможност за моментно падане на захарта и е трябвало да имате нещо сладко във вас за всеки случай, но както и да е във момента не е ясно може и да се е нормализирал инсулина или пък не, не се знае. Диета имах предвид не в общия смисъл като количество храна, а като полезни за вас и вредни храни. Разликата във олиото и зехтинът е огромна не е рекламен трик олиото най просто казано добавя лошия холестерол, а зехтинът е добрият холестерол - полинаситени и ненаситени мастни киселини/пише го и на бутилките/. Иначе при нас във Била понякога има промоции и тогава си купувам по евтин зехтин за 7лв литъра иначе е си е скъп, но е полезен добавя ви незаменими мастни киселини и повишава добрият холестерол като гони лошият по този начин - те са зависими един от друг Също така се облекчава и работата на черният дроб който преработва мазнините и ако имате някаква стеатоза би подпомогнало функцията ми и изчистването на мастните отлагания. За вас би било полезно естествено ако имате възможност и можете да го направите -само това съм имала предвид.
За хипофизата естествено че сте имали или имате проблем. Бременността, раждането всички тогавашни хормонални нива промени във тялото ви кръвозагуби може да са основата за пролактинома и хиперинсулемията. При повечето жени след лечение нивата на пролактина и инсулина се нормализират. Понякога обаче остават ендокринни последствия.
Точно това се опитвам да разбера къде са последствията един от възможните е Безвкусният диабет, много трудно се разграничава от бъбречните заболявания и понеже имате симптоми исках да разбера дали имате епикриза от родилното и там дали пише за изследвания на бъбреците - каеатинин, урея, азот, електролити, урина изсл. и тн. Защото когато има внезапно високо кръвно първото което се гледа са бъбречната функция, рисковано е при бременни и ако тогава е имало такъв проблем може да носи последствия със бъбреци и надбъбреци. Там има значение количеството урина което отделяте както има и за безвкусния диабет, затова ви писах - ако можете разбира се.
Причината също така може да е и във някаква инфекция която сте прекарали и е факт, че 2005 е имало такава със придружаваща я анемия, мислех че може да знаете, но явно не сте знаели и аз съм сгрешила.
За вестибуларният апарат - както описвате световъртежа и нарушената координация, гадене и повръщане, главоболие мисля че е нарушен. Получава се нещо като морска болест виене на свят /всичко ви се люлее/ от там нарушения във координацията на тялото, залитане, блъскане и не на последно място гадене и повръщане. Причината може да е от средното ухо или във шипове на вратът, които стесняват гръбначният канал през който минават кръвоносните съдове. Отоневролозите се занимават със този проблем. Идеята ми беше да направите няколко елементарни упражнения за равновесие за да видите дали залитате и ако така значи го има проблемът, но той се лекува сравнително лесно за около 2-3 месеца изчезва напълно. Стига да няма ушно възпаление което трябва да се третира също. Няма как да знам дали са болели, заглъхвали някога ушите изтичал ли е някакъв секрет от тях. Може да ви е влязла вода и ако след това сте излезли зимата на студен вятър. тази вода вътре да е причинила болки или възпаление. Само давам примери за да ви подсетя, изобщо нямам намерения да споря кой не си мокри ушите и кой ги мокри.
Съмнявам се също и за надбъбреците/имат пряка връзка със хипофизата/ за синдромът на Кушинг там има някои изследвания във промяна на пулса и кръвното във право и лежащо положение за 6 минути се измерва и от разликата може да даде насоки за синдрома, не е много сигурен метод но не пречи да се опита. Това имах предвид като ви питах за апарата. За някои неща ще си трябва лекар ако установим какви са точно, но някои можете да направите и сама като равновесието и разни проби със вода и урина както за 24 часа ако имате повече от 4 литра урина това със сигурност е безвкусен диабет. И зависи колко е напреднал трябва да се вземат мерки. Във Нета има много инфо може да прочетете ето някои неща.
Безвкусен диабет е ендокринно заболяване, дължащо се на намалена секреция на антидиуретичен хормон от задния дял на хипофизата.

Хипоталамичният инсипиден диабет е рядко заболяване.

Причините за възникването на заболяването са хипоталамични тумори, на хирургични интервенции в тази област, на генетична унаследеност. Друга причина за настъпване на инсипиден диабет може да е нечуствителност на бъбречните епителни клетки към антидеуретичния хормон (нефрогенен безвкусен диабет).

Клинично безвкусният диабет започва обикновено внезапно. Основен признак на заболяването е отделянето на огромно количество урина - болните могат да отделят до 20 литра урина в денонощие, която е бледа и с ниска относителна маса. Болните от инсипиден диабет започват да уринират през около половин час, включително и през нощта (никтурия). Заради огромната загуба на течности от организма, болните страдат от непрекъсната жажда (полидипсия), като се прибавят и признаците на дехидратация.

Основно значение за диагнозата има анамнезата (често ходене до тоалетна и отделяна на големи количества светла урина). При изследване се установява, че урината е с относително тегло - под 1. 010. Основен диагностичен критерий за поставяне на диагнозата безвкусен диабет, който се дължи на нарушение на хипоталамично ниво, това е доказването на ниско ниво на АДХ спрямо изходния плазмен осмолалитет. Нефрогенният диабет се доказва при липсата на възможност за концентриране на урината, при прилагане на АДХ.

Използват се различни видове проби-сравняване на плазмения и уринен осмолалитет, проби с жадуване (те са тежко изпълними и често пациенитите отказват да ги изпълнят) и други.

Диференциална диагноза се прави с неизвестен до момента на пациента захарен диабет, нарушения в центъра на жаждата по различни причини, неврогенна полидипсия, хипералдостеронизъм, хиперкалциурия.

Лечението на безвкусен диабет се изразява в коригиране се водната загуба, като се осъществява адекватна рехидратация. Прилага се бедна на сол диета.

За лечение на хипоталамичен инсипиден диабет се използва заместително лечение с антидиуретичен хормон или неговите аналози. Използва се препарата Desmopressin. Този вид лечение обаче може да се прилага само при пациенти, при които има запазена секреция на АДХ от хипоталамуса.

При дипсогенна форма на полидипсо-полиурия се използва Carbamazepine.

Прогозата е по-серозна при нефрогенният безвкусен диабет, при който болните трудно се подават на лечение и обикновено са с ограничена трудоспособност. С по-добра прогноза е първичният хипоталамичен инсипиден диабет. Адекватната субституираща терапия с антидиуретичен хормон и неговите аналози позволява на болните да водят нормален и пълноценен начин на живот.

Безвкусният диабет е рядко срещано заболяване. Когато пациентът се оплаква от постоянна жажда и чести позиви по малка нужда, състоянието обикновено се свързва със захарен диабет, но не се открива високо ниво на кръвна захар.


Хипоталамусът е област в мозъка, която представлява център на сложна система за контрол на ендокринните функции на организма. Отделя няколко хормона, вкл. и антидиуретичен хормон (АДХ), който стига до задния дял на хипофизата - също жлеза с вътрешна секреция, която се намира в мозъка в близост до хипоталамуса. Там АДХ се натрупва, след което се отделя в кръвта. Чрез кръвообращението попада в бъбреците.

Безвкусният диабет е заболяване, което се провокира от дефицит на АДХ или недостатъчност при усвояването му от организма. Тъй като АДХ не достига, течностите в бъбреците не се абсорбират повторно, а се отделят с урината, което предизвиква жажда и голям обем отделяна урина.

Безвкусният диабет може да бъде идиопатичен (причината не може да бъде установена), симптоматичен и нефрогенен. Идиопатичният безвкусен диабет е с наследствен характер. При него е нарушен синтезът на АДХ.

Симптоматичният безвкусен диабет се появява на фона на друго заболяване. Най-често заради туморни образувания в мозъка, след боледуване от туберкулозен менингоенцефалит или черепно-мозъчна травма, които също водят до нарушения в синтеза на АДХ. Нефрогенният безвкусен диабет е сравнително рядко наследствено заболяване с фамилен характер. Характерно за него е нарушена чувствителност на бъбреците към АДХ, при нормални стойности на хормона.

При безвкусния диабет бъбреците отделят голямо количество урина, но в нея има ограничено количество соли и други вещества. Затова жаждата и отделянето на голямо количество урина са първите признаци на безвкусния диабет. За ориентир на денонощие се отделят от 2 до 20 литра урина. През нощта се налага често прекъсване на съня - това от своя страна води до хронична умора и невроза. Болният приема огромни количества течности, като предпочита хладките. Кожата е суха, отделянето на слюнка и пот е понижено. Понижен е и апетитът. В по-напреднал стадий се наблюдават рязко отслабване, обезводняване, главоболие и повръщане.

Следващият етап се характеризира с усложнения на вътрешните органи - учестено сърцебиене, нарушен сърдечен ритъм, понижено кръвно налягане, неврологични нарушения. Заболяването се определя по описание на симптомите - жажда, голям обем отделена урина, както и по показателите на лабораторни и рентгенови изследвания.

Провеждат се изследвания за установяване на причината за дефицит на АДХ - магнитен резонанс на мозъка, при което може да се установи наличие на туморно образувание. При симптоматичния безвкусен диабет първо трябва да се отстрани първопричината за заболяването, например новообразувание.

Безвкусният диабет най-често се оказва признак за друго заболяване, затова усилията на специалистите са насочени към установяването му.

Понякога ви задавам въпроси защото не знам точните факти и когато гадая мисля едно пък излиза друго затова ви разпитвам за да уточня нещата. Например казвате- боли ме кръста, да де ама къде точно ви боли близо до опашката, точно на чупката, малко по високо към ребрата в дясно, ляво или целият. Каква е болката остра тъпа, постоянна... когато вършите нещо или няма значение, проектира ли се краката/ът/. В първият момент си мисля за дископатия, но може да е дискова херния, но може да са и бъбреци или жлъчка. И почвам да ви разпитва как, къде и колко ви боли. Без това няма как да разбера и се опитвам да опиша нещата във най кратката форма, може би и аз не се изразявам правилно но е много трудно да се изпише всичко възможно.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 64956b9b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Здравей пак №27 Както обещах пробвах и се оказа 4 900мл за 24 часа. А сега какво? Да ида да си направя някъкви кръвни изследвания?

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

31.   Здравей 30, както си мислех вероятно е безвкусен диабет поне едното от метаболитните ви нарушения, предполагам, че има и още едно откъм щитовидна жлеза или надбъбреци-свързано със наднорменото ви тегло. Но не мога да кажа какво е засега без необходимите изследвания. Да ви попитам на кортизола който сте дали по нагоре има ли референтни граници на лабораторията във която е правен и кави са?
Много трудно при този Бесвк. диаб. се определя каква е причината и какво е състоянието на бъбрецете и надбъбреците- после и нивата на някои хормони.. Тези неща трябва да се разграничат за да може да ви се назначи адекватно лечение. Синдромът е сложен и без необходимите изследвания е рисковано да се дава антидиуретичен хормон. Ще трябва да отидете при личната си лекарка да и опишете колко литра вода изпивате и каква ви е диурезата-24часа, как се чувствате. Да искате да ви назначи ПКК да включи бъбречните показатели и задължително ЕЛектролити - Натрий, калии, хром и т. н. също и задръжка на Азот-шлаките които може да задържате.
И урина също да ви даде която да включва освен другите показатели. относително тегло, белтък, левк., еритр., и отново електролити/катиони, аниони/, азот. От кръвната картина и урината ще се разбере има ли бъбречно възпаление и какво е състоянието на електролитния ви баланс/хипо, хипер/ което води до задръжка на шлаки и азот/и той ще се види/- което е основният проблем и за това се чувствате зле.
След като видите резултатът ще трябва да поискате направление за ендокринолог, но ако има бъбречно възпаление и за неФролог. При вашите симптоми не могат да ви откажат лечение -трябва да сте настоятелна имате право да изисквате. По принцип би трябвало да влезете във болница-ендокринология за 3 дена да ви направят всички възможни изследвания, хормони и ехографии- там има такава възможност. Но не знам във вашият град има ли болница със отделения по ендокр., нефрология.
За вестибуларният апарат може да го проверите. Начертавате линия на земята и започвате да ходите по нея като слагате крак пред крак като по въже 3 стъпки, после извършвате същото но със затворени очи. Другото е правите стойка везна навеждане напред със вдигнат един крак и разперени ръце. Трябва да проследите дали залитате при тези лесни упражнения. За залитане се брои и когато не можете да запазите равновесие, губи ви се опората и правите крачка във страни, както и рязко залитане или падане. Ако има залитане и за вас е много трудно това равновесие означава, че има проблем със вестибуларният апарат. Ако няма проблем и ги изпълнявате със лекота тогава не е от него и има друг проблем причиняващ виенето на свят което имате.

Това е засега питайте ако имате въпроси.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 64956b9b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Здравей №31 Няма стойности на кортизола, защото това е от епикриза, не от лабораторен лист.
Скоро ще ида при личната за изследванията и ще видим.
За вестибуларният апарат съм почти сигурна че не е защото виенето на свят не е постоянно а 2-3 пъти седмично.
Личната преди време ми даде направление за ендокринолог, като ме прати при нейна позната, но ендокриноложката след като ми измери кръвната захар и пролактина, каза за невролог си, имаш Обезистас /това че съм дебела си го знам и всеки го вижда/, трябва да приемаш 1000 кило кал. дневно. Като питах колко са 1000 кило кал. тя каза 100 са 1 филия хляб или лъжица ориз. Разбира се не знаех за бъбречните проблеми, за тях научих сега от вас. Даде направление, и ме прати при нейн познат невролог, а неврологът ме отсвири, защото ме пита какво работиш и аз без работа казах, той: "е главоболието сигурно от мигрена пии Тобанекс 1таб веднъж дневно". Казвам му не е мигрена, главоболието е от години по два пъти седмично, той обаче не му се занимава.
Като в обективното състояние писа
Изорефлексия-като общо снижени
всичко друго което написа било б.о. = без особености
Благодаря ти, №31 беше ми много полезна, дано да ми мине лесно както казваш. Но с тоя хранителен режим ми е много трудно да разбера, кое може, кое не, а докторите тук не обясняват, кой знае колко. Да живея ли на 10 лъжици ориз дневно или какво, колко дена ще успея?

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

33.   Здравей 32, няма да е лесно като казвате здравната ни система е много трудна. Трябва да сте настоятелна ако ви откажат да кажете, че ще подадете жалба във МЗ, или ще се обадите във асоц. за закрила на пациентите - нещо във този смисъл. Проблемът е че те почват да ви препращат напред назад, а не получавате директен отказ, използват че не сте запозната със болестта какво трябва или не трябва и ви разиграват докато се откажете. Освен това голяма част от ехографиите и хормоните които трябва да се направят не са платени от здравна каса. Но тук има една вратичка когато влезете във болница, приемат ви във съответното отделение вече ще имате лекуващ лекар който носи отговорност за вас. Освен това като лежащо болна може да ви пусне изследвания хормони, ехографии, урина, кръв и всичко е безплатно. За такива изследвания не държат повече от 3-4 дена. Обаче пак има една малка подробност за да ви даде личната направление за приемане във болница трябва да изкарате нещата по тежки отколкото са. Измислете нещо кажете, че губите съзнание и припадате, че имате много силни болки във бъбречната област-отзад високо на кръста. Един вид състоянието ви е за болница. Ако се опитат да ви изпратят във София отново кажете, че не можете да пътувате защото губите съзнание като ви прилошее и не сте във състояние да пътувате. Ако ви пращат във София да ви закарат със линейка иначе не можете. И във никакъв случай не споменавайте, че нямате пари измислете нещо друго във връзка със влошеното ви здраве което да причина.
Иначе системата я знаете, почват да ви препращат от кабинет на кабинет, никой не поема отговорност за вас. освен това ще ви трябват изследвания на няколко хормона -АКТХ, инсулин хормон:Алдостерон, кортизол, ТЦХи тн., , две ехографии и тн. които хем ще трябва да си платите, а няма как да го направите, хем няма да имате отговорен лекар.
Проблемът при вас е, че не може да се задържа водата която изпивате. Не се усвояват необходими електролити натрий, калий, хром... затова изпитвате непрекъсната жажда- тялото ви е дехидратирано със много малка компенсация. При това бъбреците не могат да филтрират и се задържат токсични вещества/азотисти шлаки/ от червата и метаболизмът ви и на практика сте отровена. черният ви дроб се опитва да компенсира очистването, но заради стеатозата която вероятно имате не успява напълно. На практика сте интоксикирана със вредни вещества което е като отравян-е прилошаване, повръщане, треперене възможно е и да ви се вие свят по тази причина /та ето ви и причина за загуба на съзнание и припадане/ и естествено, че ще сте зле и неработоспособна.
Във дългосрочен план болестта ще се влошава все повече вода -все повече диуреза и накрая няма да издържи и някои системи ще откажат да работят. Много е важно да вземете мерки навреме и трябва да се преборите със здравната ни система.

За изследванията при личната забравих да напиша за изсл. за Ренин - системата е ренин/от бъбреци/-алдостерон /от над бъбреци/ и за чернодробни ензими. Ако се съгласи и на протеинограма няма да е лошо ама...
Знаете ли че всяка година имате право на профилактичен преглед /дори да сте здрава/ който вкл. кръв, урина и изсл. за хронични болести. По закон личната е длъжна да ви ги пусне, а пък вие сте длъжна да си ги искате. Тя всяка година си получава парите за тях и за вас, независимо колко ходите при нея или не ходите. На тази основа като толкова време не ви е пускала, спокойно можете да изисквате от не я да направи всичко което трябва. Иначе защо плащате осигуровки и тя получава пари за вас.

Да ви обясня и малко за диетата, тя не е лишаване от храна, а напротив хранете се пълноценно. Само тези храни които ще тормозят и влошат метаболизмът ви трябва да се заменят със други които ще облекчат метаболизмът и няма да се натрупват във вид на мастни депа.
Защото инсулинът- при вас се предполага че е висок и има анаболен ефект. Когато ядете тежки въглехидрати той се качва за да разгради глюкозата, когато инсул. нива са високи той разгражда глюкозата не във вид на енергия, а я натрупва във вид на мастни депа и така се получава затлъстяване което пък затормозява жлезите със вътрешна секреция, черният дроб който деактивира глюкозата и инсулина и кръгът се затваря.
Спортистите подържат висок инсулин като ядат въглехидрати, но само когато тренират за да качат килограми и мускулна маса, обратно когато почиват не ядат въглехидрати за де не затлъстеят. Въглехидратите след тренировка са за качване на маса във вид на по големи мускули, но ако се взимат без физич. натоварване се отлагат като мастни депа.
На този принцип е добре да регулирате колкото можете приема на въглехидрати-тестени изделия, мазнини като замените вредните със полезни мазнини и леки въглехидрати вместо тежки. Сладки неща може да си купувате от тези дето са за диабетици, хляб също за диабетици. Има много видове диетичен хляб, пробвайте вижте какво пише на опаковката като калории и въглехидрати може пък някой вида да ви допадне и да ви хареса. Зехтинът понеже е скъп може да си купувате само за вас, да си слагате отделно във салата или накрая на готвенето да разделите манджата за в и вашата да е със зехтин. Големите вериги магазина правят почти всеки месец промоции на зехтин, е гръцки е не е италиански, но все пак е по добре от олиото. Това са неща които употребявате ежедневно и те допълнително тормозят метаболизмът и черният дроб. Може да е малко, но като се натрупа всеки ден вече тормози цялата система. Естествено това няма да ви излекува, но ще облекчи работата на органите ви които по успешно да се справят със заболяванията ви. И на мен ми се наложи да мина на зехтин понеже приемам 4 вида много силни лекарства и ще ги приемам още дълго/състоянието ми е доста тежко/ които вредят на черният дроб и бъбреците, които пък трябва да запазя за да мога да си пия лекарствата. Затова само аз във къщи съм на зехтин, да облекча работата на ч. дроб и бъбреците и досега успявам да ги съхраня.
Хубаво е, че ядете храна от село това е най хубавата и чиста храна. Яжте си пълноценно като наблегнете на нисковьглехидратни зеленчуци, птиче месо, риба, чисто телеш ко - да не е тлъсто месо, млеката и сиренето-млечните храни по възможност да са със по малко мазнини, яйцата варени -не пържени. Във този смисъл каквото можете да промените. Намаленият апетит ви е от безвкусния диабет, но и малко и много да ядете важно е качеството. Салатките са хубаво нещо, но като им се сложи повечко олио все едно нищо не се прави.
Помислете какви възможности имате огледайте цените и вижте какво можете да промените.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   Ето малко информация от нета:
Въглехидратите са 2 вида: „бързи“ (в захарта, меда и повечето рафинирани храни) и „бавни“ (в пълнозърнестите храни, зеленчуците и повечето пресни плодове). „Бавните“ въглехидрати се наричат също „сложни”, защото структурата им е естествено сложна и включва фибри, което забавя освобождаването на енергия от храните.
А бързите въглехидрати съдържат прости захари, които се нуждаят от малко храносмилане, например рафинираният бял хляб или белият ориз, при които фибрите и много други хранителни вещества са унищожени в процеса на преработка.
Бързо освобождаващите се храни отделят глюкоза по-бързо, давайки внезапен изблик на енергия. Но след високите нива идва спад и може да се почувствате отново уморени или гладни. Бавните въглехидрати освобождават глюкозата по-бавно и се получава постоянен приток на енергия за по-дълго време.
Това са храните с нисък гликемичен индекс, които поддържат в норма нивата на кръвната захар и оттам на енергията. Ако се разчита предимно на енергия от бързи въглехидрати, може да се стигне до здравословни проблеми като лесна уморяемост, затлъстяване и развитие на захарен диабет.

въглехидрати
Съдържание на въглехидрати в някои основни храни: бял ориз – 72,8%; пълнозърнест ориз – 75%; пържени картофи – 35%; царевица – 65%; пуканки – 68%; овес – 61%; царевично брашно – 70%; варени картофи – 14%; жито – 65,4%; ръж – 54%; картофено пюре – 11%; спагети – 75%; юфка – 65%; бял хляб – 48%; ръжен хляб – 40%

Въхлехидрати в диетата

въглехидратиХраните, съдържащи бавни въглехидрати – пресни плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести житни растения, трябва да съставят половината до две трети от това, което консумирате, или около 50-65% от общия калориен прием.
Плодовете са идеална хранителна и енергизираща закуска. За разлика от сладките храни, приготвени с бяла рафинирана захар, те съдържат фруктоза, която се разгражда по-бавно от организма. За да не се лишавате от полезните качества на фибрите, яжте плодовете, вместо да ги пиете на сок.
Яжте сурови или задушени зеленчуци 4 или 5 пъти дневно.

Яжте пълнозърнести житни растения (ориз, ръж, овесени ядки, царевица и т.н.) 4 или повече пъти на ден.

Избягвайте захарта и рафинираните храни.
Таблица със калории и храни от
http://www.calorienbalans.com/FoodInfo.aspx


Количеството Протеини, Мазнини, Въглехидрати и Калории е дефинирано за 100 гр./мл. продукт за всички изброени храни/напитки.
Храна Протеини Мазнини Въглехидрати Калории
Месо, месни продукти и яйца
Агнешко 17.5 11.7 0.0 178
Говеждо месо от филе 19.0 7.8 0.0 148
Гъски 24.5 29.7 0.0 370
Кокоше 17.7 20.8 0.0 261
Кренвирш 18.5 21.5 0.0 271
Луканка 25.6 39.7 0.0 466
Овче 18.2 12.5 0.0 188
Петли 20.8 7.0 0.0 148
Пилешки крила 18.0 15.0 1.0 214
Пилешко месо от бут 21.0 3.4 0.0 117
Пилешко месо от гърди 24.0 1.2 0.0 109
Пилешко месо от плешка 19.5 5.9 0.0 133
Пуешко месо от бут 20.3 2.4 0.0 105
Пуешко месо от гърди 24.6 0.7 0.0 107
Пуешко месо от плешка 20.7 3.5 0.0 116
Саздърма 21.0 34.3 0.0 398
Салам Камчия 21.0 16.4 0.0 235
Свинско месо от бут 18.8 15.7 0.0 219
Свинско филе 20.5 5.5 0.0 134
Свинско филе - ребрена дъга 19.9 14.1 0.0 209
Телешко месо от бут 21.0 3.1 0.0 114
Телешко месо от врат 19.4 5.5 0.0 129
Телешко месо от плешка 19.2 5.2 0.0 126
Телешко месо от подбедрица 19.2 3.5 0.0 110
Телешко филе 20.2 3.3 0.0 112
Хамбургски салам 17.0 22.0 0.0 269
Шпеков салам 22.0 40.5 0.0 458
Яйце - гъше 13.9 13.5 1.3 185
Яйце - кокоше 12.9 11.2 0.7 157
Яйце - пуешко 13.5 11.7 1.1 166
Яйчен белтък - кокоши 11.1 0.7 0.7 54
Яйчен жалтък - кокоши 16.1 81.9 9.3 849
Риба и рибни продукти
Бял амур 17.6 6.4 0.0 130
Бяла риба 17.6 0.6 0.0 77
Калкан 15.8 0.6 0.0 70
Карагьоз 15.5 20.4 0.0 249
Кефал 19.4 2.5 0.0 102
Копърка 14.5 0.8 0.0 66
Лаврак 23.9 3.3 0.0 128
Лефер 19.8 2.5 0.0 103
Мерлуза 16.5 0.5 0.0 72
Омар 18.8 0.9 0.0 85
Паламуд 20.5 5.0 0.0 129
Пъстърва 16.5 4.5 0.0 108
Риба тон 23.3 4.9 0.0 140
Сардина 19.4 5.2 0.0 126
Сафрид 18.6 2.1 0.0 95
Скумрия 24.3 3.2 0.0 128
Сом 13.3 11.3 0.0 157
Сьомга - Атлантическа 19.9 6.3 0.0 138
Треска 17.0 0.3 0.0 72
Трицона 18.6 5.5 0.0 126
Филе от акула 20.0 4.0 0.0 118
Хайвер-сьомга 26.1 15.5 4.6 266
Хайвер-шаран 27.2 6.8 0.0 173
Хек 17.7 2.3 0.0 93
Херинга 20.7 4.9 0.0 129
Цаца 17.3 5.6 0.0 121
Чига 18.0 6.0 0.0 128
Шаран 17.8 5.6 0.0 123
Щука 18.4 0.8 0.0 82
Мляко и млечни продукти
"Активиа" 1.5% 3.6 1.5 4.3 46
"Активиа" Закуска 4.7 3.3 18.3 124
"Активиа" мед и пшеничен зародиш 3.7 3.0 13.5 97
"Активиа" Натурална 3.6 3.5 4.3 64
"Активиа" Натурална 0.5% 4.3 0.5 3.9 38
"Активиа" пълнозърнеста мюсли 3.7 3.2 14.0 101
"Активиа" с плодове 3.7 3.0 13.7 98
Извара обезмаслена 17.2 0.6 1.8 83
Кашкавал краве 25.8 29.6 1.6 381
Кашкавал овчи 24.4 30.9 2.0 389
Кисело мляко 0,1% 3.3 0.1 4.7 33
Кисело мляко 2% 3.2 2.0 4.5 49
Кисело мляко 3,6% 3.1 3.6 4.5 63
Краве сирене 16.9 24.7 1.4 299
Овче сирене 17.1 27.0 1.1 320
Прясно мляко 0,1% 3.5 0.1 5.0 35
Прясно мляко 1,5% 3.3 1.5 4.7 46
Прясно мляко 3,6% 3.3 3.6 4.7 65
Прясно мляко Овче 6.7 7.7 4.5 115
Сметана 1.6 45.0 3.0 428
Хлебни изделия и зърнени храни
Варен геврек 6.3 0.7 42.1 204
Виенска кифла 8.6 8.0 64.9 374
Жито 8.4 2.3 65.4 323
Кашкавалка 6.5 14.6 26.9 269
Козунак 8.4 10.0 60.9 375
Леща 23.0 1.0 57.9 340
Макарони и спагети 10.8 1.1 75.0 361
Овесени трици 17.0 7.0 66.0 403
Овесени ядки 13.0 7.5 66.0 392
Ориз - Бял 6.5 0.5 79.0 355
Ориз - Кафяв 7.9 2.7 77.0 372
Просо 11.0 4.2 72.8 381
Пшеница 14.0 1.8 67.4 350
Пшенични трици 15.5 4.5 64.0 368
Ръж 10.0 1.8 72.1 352
Солети "Великови" 10.3 2.0 69.0 343
Солети "Златна Добруджа" 12.2 4.2 73.9 391
Солети "Хрус Хрус" 10.3 2.0 69.0 343
Солети "Чико" 12.2 4.2 73.2 388
Соя 36.9 2.7 24.9 277
Сухари 10.8 5.2 73.3 392
Тутманик 8.7 19.2 35.9 357
Фасул 23.3 1.5 55.5 336
Хляб "Бонус" Ръжен 9.0 1.4 42.1 222
Хляб "Вита" без брашно 7.2 2.7 48.2 251
Хляб бял 7.1 1.1 51.4 249
Хляб ръжен 6.8 1.2 48.0 235
Хляб типов 8.0 1.7 46.0 236
Царевица 14.2 5.0 72.1 399
Зеленчуци
Артишок 2.4 0.1 11.4 57
Аспержи 2.2 0.1 3.9 25
Броколи 2.8 0.4 6.6 42
Брюкселско зеле 3.4 0.3 9.0 53
Грах 6.7 0.5 14.5 91
Гъби 1.8 0.5 0.4 13
Домати 1.0 0.2 4.2 23
Зеле 1.4 0.2 3.7 22
Зеле - Китайско 1.2 0.2 3.2 19
Зеле - Червено 1.4 0.2 7.4 37
Камби 1.0 0.3 4.6 25
Картофи 2.0 0.1 17.5 80
Карфиол 2.0 0.1 5.3 30
Кисело зеле 1.5 0.3 5.3 30
Краставици 0.6 0.2 2.3 13
Лук зелен 1.8 0.2 4.3 26
Лук стар 1.7 0.3 10.5 52
Маруля 1.6 0.2 2.3 17
Моркови 0.8 0.2 8.0 37
Патладжан 1.4 0.2 4.2 24
Репички 0.9 0.1 3.3 18
Ряпа 1.9 0.1 7.0 37
Спанак 3.2 0.4 3.2 29
Тиква 1.0 0.1 6.5 31
Тиквички 0.6 0.0 3.7 17
Фасул зелен 2.2 0.3 5.3 33
Цвекло червено 1.2 0.1 9.3 43
Чушка 1.0 0.3 6.0 31
Плодове и ядки
Авокадо 2.0 14.6 8.5 175
Ананас 0.5 0.1 12.7 55
Бадеми печени 21.0 51.0 20.0 632
Бадеми сурови 15.0 57.0 16.4 647
Банани 1.1 0.2 21.0 92
Вишни 1.2 0.4 13.1 62
Грейпфрут 0.7 0.2 9.8 44
Грозде - бяло 0.7 0.1 8.4 38
Грозде - розово 0.8 0.1 10.7 48
Грозде - червено 0.7 0.2 18.2 79
Диня 0.4 0.1 5.9 26
Дюли 0.5 0.4 13.1 59
Кайсии 0.1 0.1 11.1 46
Киви 1.1 0.5 14.6 68
Круши 0.3 0.4 14.5 64
Круши - Азиатски 0.5 0.2 10.7 47
Круши - диви 0.7 0.5 9.6 46
Ленено семе 24.0 31.0 0.0 380
Лешници 13.9 61.8 12.5 670
Лимони 0.7 0.6 7.1 37
Манго 3.0 0.5 17.0 86
Мандарини 0.7 0.3 10.6 49
Мармалади 0.7 0.5 68.0 286
Нар 1.0 0.3 17.2 77
Орехи 14.8 64.0 13.7 699
Помело 0.7 0.5 10.0 48
Портокали 0.9 0.2 10.5 48
Праскови 0.6 0.1 11.3 49
Пъпеш 0.7 0.3 6.1 30
Сливи сини 0.8 0.2 18.7 81
Слънчоглед 21.0 55.8 4.1 610
Смокини 0.8 0.3 19.2 84
Стафиди 2.0 1.0 70.0 304
Сушени кайсии 3.4 0.5 62.6 275
Сушени сливи 2.2 0.4 63.9 274
Сушени смокини 3.0 0.0 54.0 233
Тиква 0.7 0.3 7.8 37
Тиквени семки 32.4 45.0 12.5 593
Фурми 2.8 0.2 57.0 246
Фъстъци 26.5 46.6 19.0 610
Череши 0.8 0.4 13.5 62
Ябалки 0.3 0.3 14.7 64
Ягоди 0.9 0.5 17.4 79
Други хранителни продукти
Език 16.0 15.9 0.4 211
Захар 0.0 0.0 99.9 409
Зехтин 0.0 99.0 0.0 900
Краве масло 0.0 81.6 0.0 742
Кълнове от пшеница 7.5 1.3 42.5 216
Маргарин 0.0 79.4 0.0 722
Маслини - зелени 1.0 15.3 3.8 158
Маслини - зрели Джъмбо 1.0 6.9 5.6 89
Маслини - Класик 0.8 10.7 6.3 126
Масло от Авокадо 0.0 99.0 0.0 900
Масло от Бадем 0.0 99.0 0.0 900
Масло от Какао 0.0 99.0 0.0 900
Масло от Кокос 0.0 99.0 0.0 900
Масло от Овес 0.0 99.0 0.0 900
Масло от Сусам 0.0 99.0 0.0 900
Мед 0.4 0.0 78.3 322
Мозък 10.4 9.6 0.0 130
Олио - Слънчогледово 0.0 99.9 0.0 909
Олио - Соево 0.0 99.0 0.0 900
Сланина 0.0 99.0 0.0 900
Сърца 16.8 6.0 0.6 125
Черен дроб 20.1 5.7 1.1 138
Захарни изделия
Бисквити "Sweet " 6.1 27.3 63.6 534
Бисквити "Еверест" ореховки 7.6 21.6 68.5 508
Бисквити "Закуска" - какао 8.5 8.3 80.6 440
Бисквити "Закуска" Победа 8.1 7.1 82.2 434
Бисквити "Кафе" 4.3 25.5 66.7 523
Бисквити "Ревю" с овесени ядки 7.5 19.5 57.6 444
Бисквити "Траяна" 7.5 12.7 76.7 460
Вафла "Морена" 7.5 27.5 59.5 524
Вафла "Мотто" 6.0 32.7 49.8 526
Вафла "Симона" 6.3 29.0 55.0 515
Вафла "Споко" 7.2 35.2 53.0 567
Вафла "Троя" 6.0 34.2 58.0 573
Вафла "Чайка" 6.4 27.7 63.6 539
Шоколад "Darck Chokolate" Своге 5.2 31.3 51.9 518
Шоколад "Lindt 70% cocoa" 8.0 40.0 33.0 532
Шоколад "Lindt 85% cocoa" 11.0 46.0 19.0 541
Шоколад "Lindt 99% cocoa" 13.0 49.0 8.0 532
Шоколад "Lindt Orange Dark" 6.0 31.0 49.0 507
Шоколад "Milka Cream" 5.4 44.5 45.5 605
Шоколад "Milka" с цели лешници 7.8 36.5 48.5 562
Безалкохолни Напитки
"Кока кола" 0.0 0.0 10.6 42

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 17c754e31b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

35.   Здравейте мили хора!
Аз съм от 15 годишна ям елтироксин защото съм с хипотиреодизъм, хванат в напреднал стадий.
Също така имам хепатит, вероятно заради хапчетата.
Не говорете на хората глупости да спрат хормоните!
Аз като ги спра и почва сърцебиене, подуване.
не се чувствам добре.
Също така надбъбречните жлези не ми работят-вземам дехидрокортизон.
Аз мразя това лекарство, защото напълнявам.
Но ми е нужно.

Казаха в София в Александровска, където обикновенно се лекувах и ходя на профилактични прегледи, че спра ли хапчетата и ще ми се увредят органите. Наистина със сърцето съм зле ако спра елтироксина.
Скоро ми откриха уж и безвкусен диабет. Симптоматичен.
не мога да си представя от какво е-казват, че е от удар най-вероятно.
Аз наистина много пия и много пишкам, но никога не съм се обезводнявала. изпивам по 2-3 л и пикая до 3-4 л. Сега съм в норма.
Проблема при мен сега е че имам проблеми с колената и се подуват и глезените.
Като ида в Александровска Каменов пак няма да им обясни защо вс кости на краката ме наболяват. нищо. само разбрах че съм с гонадорелизъм, пантути хипотиреодизъм.
Вземам и полови хормони.
Искам ако има тук разбирщ да ми каже защо ми казаха, ако не вземам половите хормони ще ме болят ставите? каква е връзката? Макар че съм учила анатомия, не се сещам. Все пак не е задълбочено понеже съм еколог по професия.
Сега за диабета ми дадоха минирин а той също напълнявам от него, но поне вчера почнах да го пия и ми махна отоците от ставите.
Моля хората да не обвиняват Хашимотот за проблемите.
Най-вероятно като имате хашимото да имате хипотиреодизъм!
Мен хашимотото не го забелязвам.
Каза ми тук един арабски лекар, че в столицата са сгрешили.
Видя ми на апарат гушата итам се вижда че не е разядена. Изсмя се.
Така, че само спокойствие и много любов.
Аз не мога да се похваля с това, финансово зависима съм от амйка заради лекарствата и не само, тормози ни с баба ми, бие ме когато искам да се махне и да ни остави да изживеем спокойно дните си.
Днес съм на работа с 2 слоя фон дьо тен защото съм цялата червена, ръцете ми са надрани и зверски пребити.
Това не мога да го понеса.
Това ме убива, не хашимотото.
Това изпотяване и въртене да не можеш да клекнеш е от хопотиреодизма.
Кажете на близките си че ще си сменяте настроенията, ще бъдете унили, няма да ви се живее.
тогава ако не ви разберат и ви казват като на мен-0- макар да съм с 2 телка и с шепа хапове-да казват че не съм болна по-добре се махайте от там. Аз ако мога ще се махам.
Мен толкова мме обичат, че гледат хората да не разберат че съм болна, а не гледат да се лекувам.
Абе пародия на майка....
Плаче ми се... нямам стимул да живея. нямам човек който да ме подкрепя.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 17c754e31b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   Аз съм с последното мнение и нямам цикъл-идва с вземането на хапчетата. Споко!

 
  ...

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   Здравейте 35, при вас доколкото разбирам цялата ендокринологична система е тотално объркана и всички хормони които не изработвате си ги набавяте чрез хапчета. Разбирам, че първоначално сте имали проблеми със гонадите, но със кои точно хормони от хипофизата или от яйчниците. Дали проблемът е бил със централен хипофизарен произход или яйчников? В резултата на това нарушение са се появили нарушения на щитовидните хормони. Не е необходимо жлезата да, , разядена" може само да е леко увеличена или със леко нарушена структура или функция. От което пък се е появила недостатъчност на кортизол/хипокортицизъм/.
След това се е появил и безвкусният диабет като следствие от предишните хормонални нарушения. Минирин се използва за лечение на Безвкусен диабет от централен произход (нарушение на хипофизната жлеза, което води до изразена жажда и продължителна продукция на голям обем разредена урина). Надявам се да сте прочели предупреждението за ограничаване на течностите.
Дано да съм ви разбрала правилно. Не ми е ясно каква е била първата ви диагноза и какви полови хормони приемате? Имате ли някакви неща във хипофизата или съседните мозъчни структури? Хипофизата е диригентът на цялата ендокринна система и когато се разстрои една система се разстройва втора и трета т. е. те са свързани. Тогава трябва да се намери първата причина и ако може да се регулира тя за да се нормализират всички останали жлези.
От колко време приемате кортизон, ако е от дълго време може от него да е болката във костите. Това са сериозните му странични ефекти -разрушава костите и качване на тегло със задържане на течности. Предполагам че трябва отново да проверите стойностите на кортизола и да регулирате приемането му или да го /хапчетата/замените със друг вид по съвременен или със по малко странични ефекти. Каква точно ви е диагнозата със какви стойности? Има вероятност надбъбреците да са се регулирали когато сте започнали да приемате анти диуретичният хормон и кортизола да е във повече- приеман отвън.
Ако обясните нещата по подробно ще се опитам да ви помогна, но няма как да си говоря наизуст само мога да предполагам.
Съжалявам за майка ви. И моите родители бяха много зле и ви разбирам. Ако има начин е добре да се отделите от нея или да намерите някой да й, , вземе страха" за да не си позволява физическо насилие. Ако ме разбирате. Може да потърсите помощ от организациите за защита от домашно насилие. Да си извадите медицинско, да я осъдите и такива неща със които да се борите. Като инвалид още по повече имате по голяма защита. Във съюза на инвалидите има безплатни юридически консултации и помощ. Майка ви си е намерила, , жертва" и няма да спре никога, ако не се стресне или уплаши от нещо.

Ако заболяванията ви са от централен произход би могло да се оперират. Но, засега няма представа. А, дехидрокортизона е изключително стар и гаден медикамент със страшни странични ефекти.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 10 месеца
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   ПП. забравих да попитам за въпросният хепатит от кога е, какъв е и лекуван ли е?

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: b0ed870da2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

40.   След години стрес и аз получих Хашимото-как се излекувах? Смених средата и хората, които ми рушиха живота. Освен това е добре да си прочистиш организма. Пробеай със Спирулина- но прочети дали добавката е тествана за тежки метали. Общо взето - всичко тръгва от главата.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: cb397b9281
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

42.   За хората, писали в темата, че са с тежка инсулинова резистентност - има един единствен начин на лечение:
минимум ЧЕТИРИ часа на ден ходене - енергично и стегнато, ВСЕКИ ДЕН, в продължение на месеци! И така цял живот.
Няма друго физическо упражнение, което да има такова влияние - проверено и доказано. Така се лекува дори диабет. Махат се тлъстините около кръста. Започнете с 2 часа, увеличавайте постепено седмица след седмица до 4-5 часа. Скоро няма да можете без това, пристрастяващо е, а след това животът започва отново :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 4982b94119
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

43.   И аз имам наблюдения - махнете храните с глутен! Спрете продуктите с пшенично брашно...

 
  ...

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 5a22aaf8f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

45.   на всички с проблеми, каквито и да са, препоръчвам да пият вода по метода на доктор Батманджелидж, проверете в нета, лесно е - на кг/ телесно тегло по 30 мл вода, но със сол.
така се лекуват различни тежки заболявания, включително диабет и автоимунни, даже хипертония.

ето, тук прочетох, че някой пие супер много вода, но не я задържа - проблемът е, че не се приема с нея и добра сол - не тази бялата, а някаква нерафинирана, напр. хималайска или някаква морска, но без добавен йод в нея, а съвсем натурална.
който почне този простичък метод, скоро няма да има нужда от никакви лекарства.
а да ходиш 4 часа на ден, всеки ден, сори, но това също е супер изтощаващо и ненужно.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: ff85f908b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

46.   Аз също съм с установена диагноза ХАШИМОТО от м. 08 тази година ТСХ 7, 3, F3 9. 26 най-лошото при мен е, че имам установена непоносимост към синтетичния хормон пия селен и рибено масло, но не знам дали е достатъчно, ако някой е в моето положение и има повече опит МОЛЯ нека сподели
Освен това много бих искала да се свържа с №7 дано да е възможно

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 5d4c0d5922
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

47.   Съветвам да започнеш да спортуваш, да си намериш хоби, което да те развлича. Спортът е голям отдушник. И МЕДИТАЦИЯТА. Поразрови се да видиш как се прави. Може да ти помогне, стига да я правиш, както трябва.
Мисля, че всичко е чисто психологическо. Не трябва да се лекуват симптомите, а корена на проблема. А то е там, в психиката ти, в нервната ти система.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 07dcdbd155
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   Благодаря за окуражителния съвет на №47 ще направя всичко по силите си, но за последните 3 седмици бях болна от грип, който ме повтори, като втория път беше по тежък от първия така, че се наложи да вземам 2 антибиотика почти един след друг не ми се мисли какви са ми изследванията в момента, не че смятам точно сега да се изследвам. Прочетох, че №40 е вземал СПИРУЛИНА аз я взех от аптеката на капсули и бих искала да знам колко време се взема правят ли се почивки много се надявам и вярвам, че ще ми помогне, а и още нещо докато се взема СПИРУЛИНА №40 вземал ли е и други хранителни добавки или това е достатъчно

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 4a5964de6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

49.   получавам отоци по цялото тяло. ПРИЕМАМ ЕУТИРОКС И КЛИМОНОРМ. Имам високи стойности на кортизол. При направата на скенер нямам проблем с надбъбречните жлези. Изпитвам нервност раздразнения приемам от скоро ксанакс. На моменти почнах да вдигам кръвно. НО ОТОЦИТЕ МЕ ПРИТЕСНЯВАТ. Когато изчезнат за малко не ме болят краката. кссата ми падаше ужасно сега намаля, постояно ми е подтиснато и само лоши мисли са в главата ми. ИМАМ ПО НЯКОГА КАТО ЛЕГНА НА ЛЯВАТА СТРАНА СЪРЦЕБИЕНЕ. Имам силно нощно изпотяване преди цикъла предимно около врата. Обикновенно денем ми е студено.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: bdd7454ce2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   Здравейте! Откриха ми понижена функция на щитовидната жлеза преди около месец. Имам почти същите симптоми и разбирам, че се чувствате ужасно! Отказах да пия хормони и отидох на ирисова диагостика. Предписаха ми билки за лечение. Преди години баща ми се излекува с тези билки от същото заболяване. Надявам се и аз да се излекувам. След като ги почнах след 10-15 дена се почувствах значително по-добре. Ще ви дам координатите на ирисолга, в случай че решите да пробвате с хомеотпатия. Той гарантира излекуване. http://irispleven.com/
Има и клипчета в youtube на хора, които е излекувал. Надявам се да съм помогнала и ви пожелавам напълно оздравяване!

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: fdf3bf2f1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (208 гласа)

51.   Здравейте, 50! Бихте ли споделили какви точно са тези били? Аз пия от 5 дни Келп, рибено масло, витамини на Допел Херц (имат селен) и Годжи бери (за детоксикация). Хормоните ми са в норма, от 5 дни не съм пила Еутирокс, а го взимам от гимназията... по 25.. (сега съм на 26).. Чувствам леко стягане в гърлото и трудно преглъщам, но като цяло се чувствам добре....

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 240086e3dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

52.   Здравейте на всички с хашимото. Виждам че сте основно жени в този форум и ще си позволя да се включа тъй като аз съм от малкото мъже които са се сдобили с тази "екстра". Преживяното и опита който имам може да ви е от полза и така:От 2010 год съм с хаши. което сам си открих благодарение на некадърността на лекарите. Започнах с ТСН 16. 2 т4 и т3 нормални и МАТ 1100. Веднага ме гилотинираха с тироксин 075 мг до живот. Пих го около 1. 5 год. и разбрах че с мене е свършено ако продължа с този хормон, появиха се всички останали симптоми за които не бях и чувал до тогава. Взех решение и тръгнах да ходя при дядото от Гълъбово който реже небцето всеки месец на една и съща дата и така 19 пъти. Още от първия път спрях тироксина от раз. Поради рязкото спиране тъй като жлезата не може да се справи веднага се чувствах адски изнервен но пък типичните симптоми за хашимото липсваха. Комбинирах със спорт всеки ден по 30 мин. задължително омега3 в големи дози и селен/бразилски орехи/ и 3 билки на д-р Хулда Кларк по специална схема, които пия вече почти година за прочистване на организма от бактерии. Ето вече повече от 2 год. съм без тироксин и последните изсл. от преди 1 седмица са ТСН 9. 12, което е абсолютно доказателство че жлезата работи макар и все още непълноценно. Съветвам всички проявявайте голяма дисциплина и воля ако решите да оставите тироксина и започнете алтернативно лечение, много е трудно но се успява. Ако някой има въпроси да попита за подробности ще отговоря, желая на всички здраве.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: c6378b79cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

53.   Здравейте 52 със това ТСН 9. 12, не може да кажете, че жлезата ви работи нормално. Не агитирайте хората да не пият лекарства. Иначе операционната ги чака....! Системата на ТСН е динамична и на топло време се нормализира леко-резултатите са променливи от сезонът.
При вас очевидно щом има толкова и други симптоми има и още нещо освен хашимото. Потърсете го по- добре - всички жлези със вътрешна секреция са във връзка - когато се разболее една има последствия за друга и трета. Това няма общо със дисциплина - заблуждавате се.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 240086e3dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

54.   Похвално е че има тук във форума лекари които са толкова словоохотливи и компетентни, обикновено трябва да им вадиш думите с ченгел или просто не знаят и мълчат, така че аз отдавна не им вярвам това е и причината да се лекувам сам. Много са болните от хашимото които са захвърлили тироксина а останалите които все още го пият мечтаят за това. Далеч съм от идеята да агитирам който и да е, всеки решава сам за себе си както съм го направил аз а и като чета тук всеки се опитва да се спасява без лекарства и никой не е във възторг от тироксина. Вредното въздействие на този хормон е известно на много стойностни западни лекари които открито говорят за това, известно е също че много хора оставили изк. хормони се чувстват много по-добре/макар и не отлично/ отколкото с тях. № 53, какво ще им кажете на тези с ТСН 100 които са спрели тироксина?

 
  ...

1-50 от 161
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker