Помагат ли наистина психолозите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121375)
 Любов и изневяра (29752)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Помагат ли наистина психолозите?
преди: 11 години, 8 месеца, прочетена 5124 пъти
Привет! На кратко за мен-момиче съм на 21 години.

Та ще говоря направо-мисля че имам социална фобия или не знам точно каква. От както се помня винаги съм си била срамежлива и съм гледала да не се набивам на очи, да съм в сянка, когато се е налагало да говоря пред много хора, например в училище, сърцето ми започва да бие много силно, потене, треперене, мисля че ви е ясно какво обяснявам.

И също много изпитвам страх от мнението на хората за мен, което е много, ама много гадно нещо. Без да обвинявам когото и да било, казвам само, че за част от това са ми повлияли и някои много неприятни случки и от тях още повече съм се затворила в себе си. Изпитвам страх да изразявам собствено мнение по дадено нещо. Не че нямам мнение, а просто винаги гледам да си мълча и да не се набивам на очи. Не означава, че съм се примирявала, напротив.. може би точно това е проблема, че когато съм се обаждала, винаги са ставали скандали, защото във всяка среда има поне един човек, които е скандалджия и обича да се дразни и спори, с цел да те злепостави пред другите.

Сега вече съм в един период от половин година, в която съм безработна и не излизам никъде, няма къде да ходя и с кого. И тази моя фобия все повече се засилва, засилва се страха ми от общуването. Хем имам желание от приятели, хем ме е страх. Забелязала съм, че повече изпитвам притеснение от хора около моята възрастова група, от по-възрастни не е така. Не знам защо, предполагам, защото не съм попадала на лоши възрастни, докато при по-младите-обратното.

Прекалено много се обяснявах, а идеята ми беше, че искам някои който чете това и има такъв проблем, да даде съвет и по-скоро искам да знам психозите помагат ли? Струва ли си да търся такъв, какви неща си говорите, какви въпроси задават и какво правят, за да ви помогнат да се справите с проблема? Надявам се да не съм ви отегчила с толкова много въпроси, просто не знам по какъв начин да се справя с проблема. Искам да се отърся от този гаден страх и това пусто притеснение и да се чувствам нормално, не винаги да съм под стрес... А дали е възможно, или хора като мен просто нямат шанс... Надявам се да бъдете честни и особено за психолозите, не съм скептично настроена, по-скоро не вярвам, че нещо е състояние да ми помогне, но ми се иска да вярвам, че може би има шанс да греша.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 8 месеца
hash: b9a3f0bcd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   А учителите дали помагат? Имам фобия от учене или не знам там точно каква. Нито слушам в час, нито имам желание да чета в къщи. Ако отида на частен учител дали той ще ми налее знанията с фуния в главата и ще седне да научи всичко вместо мен, или е просто поредния шарлатанин, който гледа само как да ти вземе парите?
Струва ли си да търся такъв, какви неща си говорите, какви въпроси задават и какво правят, за да ви помогнат да се справите с проблема?
А дали е възможно въобще някога да науча нещо, или хора като мен просто нямат шанс...

Огледалото

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 87f3e5ad36
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Психолозите помагат, когато искаш да ти помогнат. Задължително е съдействието от страна на този, който е потърсил тяхната помощ. Освен това не можеш да очакваш, че нещата ще се тушират за няколко сеанса - в края на краищата проблемите, които са породили това ти състояние са работили с години и не си стигнала дотук от вчера насам, нали? Колкото по- отдавна е заработила причината, толкова повече време ще иска отстраняването й. Но твоята нагласа е важна и готовността за преодоляване на състоянието е задължителна за теб. Потърси си добър психолог обаче. Трябва да се чувстваш добре, спокойна с него и да му имаш доверие.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 8162d1168c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   №1 точно и правилно обясни, че психологът е учител по възприятие на околния свят и ако искаш да ти помогне той ще ти помогне ако се дърпаш като магаре на лед никой не е в състояние да ти помогне.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 21e678032f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Ще ти помогне психолог, но първо ти трябва да си помогнеш и щом търсиш начин да изгониш страха, значи вече си започнала.
Ще ти кажа, как изглежда твоят случай отстрани. На първо четене си умно, грамотно момиче, вълнуват те неща, които в момента много млади "дами" не са се и замисляли. Истината е, че няма от какво да се страхуваш, това е ИСТИНАТА и в момента, това е най-важно. Просто ти интерпретираш нещата през своята призма. Страха те държи в плен. Ти много добре знаеш, че всичко е в твоята глава.
Може да живееш живот на страдалец, да се жалваш, да пишеш във форуми, от какво се "плашиш", но проблема трябва ти да си го решиш. Млада си, когато започнеш да си изказваш мнението, за каквото и да е ще намериш сериозни приятели. Откровените хора са достойни за уважение. Ако нямаш приятел ще си намериш.
Когато имаш какво да кажеш, кажи го!
Ако трябва 1 крачка напред и три назад ще правиш, но ще се бориш. Това са наши страхове, утвърждения от миналото, много време са упражнявали контрол над нас, но със силна воля ще успееш. Може години да минат, важното е да вървиш напред.
Изкарай мъжкото в теб, разбунтувай се, бори се! Бъди войн!
Бях главен герой в същата история.
М25

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: af06cecb50
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Здравей, имам същия проблем, при мен се е появил от тормоз в училище. Не знам при теб как е точно, но аз съм се затворила в къщи и не смея да изляза, а ако ми се наложи да говоря с някого... страшна работа... потене и цялата ставам червена. Нас ни е много страх да не се унижим, а от притеснение точно това става. Не мога да ти кажа дали психолога ще ти помогне, защото съм ходила само два пъти. Моят терапефт прави и хипноза и наистина се надявам да ми помогне. Наистина е важно като ходиш там да му споделяш всичко, тои ще ти даде някякви технеки и съвети. Според мен трябва да ходиш, защото така просто не се живее, всяко нещо което трябва да направиш е трудно-дори да отидеш до магазина(поне при мен де). Не знам дали си забелязала но точно такива хора(тихите, затворените, тези които не могат да се защитят)стават жертви и когато на някои му е криво си го изкарва на един такъв по-безащитен човек, а обикновено тези хора са чувствителни и приемат всичко много лично.

 
  ...


...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: a6ca2c5535
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Според мен да, но инициативата към промяна трябва да я предприемеш ти. Аз също имам някаква фобия предизвикана от някаква стресова за мен ситуация и не съм ходила на психолог още.... Но мисля че важна стъпка към преодоляване на проблема е, като усетиш подкрепата на психолога, след това изясняване на ситуации и т. н...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 26fbf16ee4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Споделям своя опит, без да претендирам, че това е правилният начин и за нея. Аз също бях със социална фобия, много силно изразена, още от дете. Фобията се задълбочи, след като останах дълго време безработна. До степен, в която получавах вече физически симптоми, имитиращи заболявания. Карахме с едната заплата на съпругът ми, трима души и едва отделяхме пари за психолог. 40 лв беше сеанса, т. е разговора. Психоложката изискваше да се виждаме по веднъж на седмица поне, даже два пъти при възможност.. Смятай за колко пари става въпрос и какво означава това за безработен човек. Ходих 3 месеца. Нещата не само, че не се подобриха, ами се и влошиха, защото през цялото време бях с ясното съзнание, че семейството ми мизерства заради тези сеанси, а на практика подобрение нямах. Накрая казах край, спирам и отивам на психиатър. Това се случи преди 5 месеца. Изписаха ми антидепресант, който е насочен основно за лекуване на соц. фобия. Доста трудно свикнах, но той ми помогна. ДА! Помогна ми! И посещавам психиатърката само веднъж на месец. Не можеш да си представиш колко различен човек съм в момента, как фобията постепенно отшумя и как като цяло се промениха възприятията ми за околния свят. Отивай на психиатър миличка, поне за консултация. Напоследък се навъдиха под дърво и камък разни психолози, завършили разни световнонеизвестни университети и неразбиращи нищо от човешката психика. Точно те задълбочават проблема, ако имаш малшанса да попаднеш на такъв. Има и свестни, но трябва да търсиш клиничен психолог и да си финансово обезпечена, иначе става лошо. Пожелавам ти успех! Това нещо се коригира, иска се само да направиш стъпката!

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: bb377ef819
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Психолози, психоаналитици, психотерапевти... това са все специалисти за богати хора. Когато аз имах проблем и се обръщах към такиве - свят ми се зави за какви пари става въпрос! 50 лв на сеанс, минимум два-три пъти седмично, поне 3 месеца, отделно медикаментите ако се налага... Ужас! А ти спомена, че си безработна..
Може и да помагат, но аз поне не можах да се възползвам от тяхната помощ. Обяснението им е, че следването и обучението им е дълга и скъпа инвестиция, с тези пари било редно да си я избият, още повече квалификацията им била висока...
Може би все пак една консултация със специалист не е излишна за да те ориентира за състоянието, но те са хитреци и ще ти кажат, че без тяхната веща намеса няма да се оправиш.
Моят съвет е да намериш сама пътя към себе си на принципа на пробата и грешката. Аз няколко пъти не успях, но накрая прозрях, че след като проблема е в мен, мога да го реша само аз, а "специалистите" ще се възползват от моята слабост за да правят пари.
Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker