Неясна диагноза - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Неясна диагноза
преди: 11 години, 4 месеца, прочетена 7670 пъти
Здравейте :) Обръщам се за съвет към вас, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем.
Става въпрос за баба ми, на 73 години е. От 1-2 години започна да проявява симптоми на деменция. Но не беше проблемна. Просто забравяше или говореше несвързано. Но изведнъж започна да се влошава, лекарствата не помогнаха, по-скоро и навредиха. Драстично се влоши. Спря да ни разпознава, започна да става агресивна, занемари хигиенните навици. Трябваше ние да и казваме, че е време да яде, да отиде до тоалет, да си легне да спи. И изведнъж започна да изпада в плашещи състояния - стана агресивна, започна да вижда хора, да размества мебели, развива кранчетата на чешмите. Вечер изобщо не спи, крещи, качва се на масата, блъска печката. Говорихме с психиатър, влезе в Психиатрията, където я упояваха просто. Но пак не успяваха да я укротят. Правихме скенер на глава и се оказа, че не е деменция, мозъчните клетки са напълно запазени. Лекарите споменаха, че може и да е шизофрения. Изписаха я и ни казаха да пие диазепам и лекарства за шизофрения и деменция. Но тя стана още по-зле, супер неадекватна и през деня само спи. А вечер става неукротима. Изобщо сякаш не ни забелязва. Прави си каквото си иска. Съблича се гола. Блъска по прозорците. Събаря храна и после я яде от земята.
Ако някой се е сблъсквал с подобен случай, моля да каже как се е справил.
Благодаря :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 4 месеца
hash: 403fc05570
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, Авторке! Диагнозата е ясна и ти я знаеш. Няма справяне с този проблем- за съжаление. Казва ти го изпатил човек и то с такъв родител. Диагнозата е деменция, алцхаймер или тем подобни- с каквито и имена да я назоват. Управия няма, от ден на ден става по- лошо, каквито и лекарства да давате... Това е за жалост... Единственото спасение и облекчение е да вземате някакви успокоителни и то от невролог. След преглед ще ви ги дадат, за да не е агресивна и да не ви тормози- тя е зеленчук... за жалост... Това е на края, но не съвсем. Нервните изблизици са ужасти и зачестяват. Следващия етап е да храните бабата и тя да не знае да дъвче и да върти хапката в устата си. След това идва и то изведнъж спира да може да ходи и това е края- така изкарват с капки вода само в устата си дни.. При мен моя родител си отиде от първият симптом до това което казваш минаха 3-и години. От тази фаза в която сте до края една година и половина или общо около 5 год. и си отиде доста по- млад от възрастта на баба ти... Това е моят опит- гаден отвратителен опит. Това е за моя родител който съм обичала с цялата си душа и сърце и сега тоя спомена си за него и добър и лош в тези моменти за които говориш. Така, че радвай се само, че ти е баба и до колкото можеш помагай на родителите си- дори и за час да е на седмица, чувай ги колкото може по- често по няколко пъти на ден за да имат нормален контак и то с теб.
Извинявай за негативния коментар- но това е моя опит.

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 403fc05570
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Отново съм №1. Това за което говориш и аз ти казах. На моя колежка баба й е също така и на нея и казаха същото- уж скенера показна шизофрения- но не е. Още е жива женицата, но и колежката и майка и са изтрещяли. Аз не помня какво даваха и какво пише баща ми- забравила съм, а и не желая да си спомням. Лекарствата, които останаха ги дадохме на лекувация лекар, но ако искаш ще питам колежката какво дават на бабата и ще ти пиша отново. Успах! Искрено ти съчувствам- защото зная през какъв ад минавате. Вашата е баба и е на 73, но при мен беше баща и то доста по млад- не си знаят силата, а от къде им идва... не знам. Наистина ако напишеш, че искаш да ти кажа какви са лекарствата ще ти пиша- но каквито и да са- няма ефект, освен успокоителни и то е доста крадко време!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: b9c135b188
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Ужас.. да не ти е в къщата това..!!!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: e26310f8cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей №1, искрено ти благодаря за отогвора. И съжалявам за баща ти. Това е нещо, което на никой не пожелавам.
Лошото е, че никой никаква информация не ни дава, дори не знаем какво да очакваме, какво следва.
Ходихме и при невролог и при психиатър. Явно за това състояние никакви успокоителни не помагат.
Ще съм ти благодарна, ако ми кажеш какви хапчета дава твоята колежка. Но не искам да те затруднявам.
Родителите ми ходят на работа, а баба ми изисква денонощни грижи. Просто не знаем как да постъпим.
Благодаря ти отново:)

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 403fc05570
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Здравей, Авторке, аз съм №1 и №2 утре ще питам, но действително нищо не действа- за жалост. Това което писах по- горе са стъпките при развитие на заболяването. Добро не можеш да очакваш. Не зная как я гледате и как се борите- но ада е пълен. Ще е нервна, ще е с кризи. Не те успокоявам, но има много хора, много с това заболяване. На едното му се казва Алцхаймер и то е последствие след заболяване и операция, а на другото склероза или деменция- ти избираш- но резултата е едни- АД чудиш се на кой свят си и никой и с нищо не може да ти помогне. Дори и Роналд Рейган така си умря- казват, че при него е било Алцхаймер и вторият мандат като президент го е изкарал с тази болест/явно е било началото/ при него е било след операция. Така пише в нета и в пресата.. друго не мога да кажа. Но за лекарствата ще питам- макар сама да зная, че няма да помогнат и при нас не помагаха.

 
  ...


...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: e26310f8cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Здравей отново. Да, знам, че няма да помогнат лекарствата. Но някак имам малка надежда, че все нещо може да повлияе.
Баба ми имаше проблем с един зъб и и сложиха много силна упойка, правиха и лека операция. Но след като излезе от упойката се започна всичко.
Предполагам, че има наистина доста хора с това заболяване. Но лошото е, че няма начин за справяне с него. И само, който е минал през това, знае за какво става въпрос.
Хубав ден от мен :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 403fc05570
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей, Авторке! Говорих днес с колежката- на бабата едно от лекарствата е халоперидол. Другото не помня, но пак ще питам. Каза, че почти няма ефект и положението е както при теб.... за жалост. Не зная какво да ти кажа, дори да искам не мога да те успокоя. Права си- който е минал през това само той знае какво е. Желая на теб и твоите родители здрави нерви- за бабата... тя не осъзнава нищо... Желая ти прекрасен ден! :) Ако се сетиш нещо отново питай, ако мога да ти отговоря- на драго сърце. Пиши от време на време. Чао :)

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 199c40bc50
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Здравей и от мен, авторке!

Така беше и моят дядо-Поклон пред светлата му памет!. Той първоначално беше с диагноза "Старческа деменция", а след няколко повторни прегледа бе с Алцхаймер. Ние се консултирахме и с много невролози и психиатри в чужбина-предимно във Франция. Значи, единствените лекарства, които притъпяваха някак си нещата бяха Арицепт (Aricept-http://www.aricept.com/ http://www.medicine.bg/lekarstva/aricept) ) и Пирацетам (http://apteka.framar.bg/30002051/пирацетам-al-табл-1200-мг-30). Арицептът е доста скъп препарат, но си струваше. Пирацетам е около 6 лв. Моят дядо до последно си живееше в един негов свят, който, за съжаление представляваше куп от спомени от ранните му години, когато е бил на фронта. Съответно, дядо непрекъснато "гореше", някой все го преследваше и много се измъчваше. Пи какво ли не - вкл. и Халоперидрол и Сероквел, които са за шизоидни състояние, но те само му увеличиха халюцинациите и веднага ги спряхме.

Ще бъда реалист и ще ти кажа, че подобрение няма, в развитието на тези заболявания. Има, обаче, застой в развитието, т.е. влошаването се забавя и се подобрява някак си качеството на живота на болния.

Желая от сърце, всичко при вас да протече по възможно най-благоприятния за всички ви начин!

 
  ...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: ff91578044
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Авторката : Здравейте, момичета. Благодаря, че писахте.
За съжаление моята баба почина. Много е тежко... вие знаете, минали сте през това.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 3fec8251e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Търся помощ за 67г. жена, от две год. с деменция, усложгяващо се състояние-обърканост, бягства, агресия и. т. н. Търся силно успокоително лекарство за агресията - знам че е нелечимо

 
  ...

...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 20677be305
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Номер 10 - няма лечение, лекарство търси при психиятър, но най-добре дай жената в старчески дом, в който има лекари и мед сестри. Има доста добри заведения.

 
  ...
преди: 10 години, 10 месеца
hash: 99bcd15633
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Единствения начин е Да дадете жената в дом за стари хора с увреждания. Другият начин е поне 2 души от семейството да не работят и да са денонощно до нея/и да изтърпяват всичко/.
Аз работя от доста време в дом за стари хора/без увреждания/ но знам какво следва след настъпване на такова състояние.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: c8274e96eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   майка ми е с донепезил и само стова лекарство наметихме малко спокойствие, но болестта напредва. тези които имата деменция телцата на Леви са силно чуствителни към всякави успокоителни и анестезия, дори към най-безобиден успокояващ чай. Само Донепезил! Лекарите почти не правят разлика между Паркинсон и деменция Телцата на Леви и много честто самото лечение е сгрешено!

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 0e0b087cd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

14.   Да не би да е заразена с бяс имала ли е ухапване от съмнително куче например

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 1e27ae55d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Моите съболезнования!

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 10 дни
hash: 224d254031
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Майка е така от доста години, редуват се периоди на агресия, по спокойни дни и дни в които лежи и спи проверявам я дали диша.
Много е тежко, с уговорки се къпем, в повечето време аз я хранят често се изпуска и не ми дава да я преоблека тогава прибягвам до сила и я водя в банята пускам душа както е облечена върху нея като постепено пускам по топла вода като започне да и пари сама започва да се съблича.
Така успявам да изкъпя и преоблека когато не ми дава.
Не мога да я преоблека иначе а мръсна не може да стои но на тях това не им пречи.
Има дни в които се връща години назад и се кара с мен като не и угаждат но не мога да ::погПребвам баща си отново и други подобни

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker