Важна ли е здравната застраховка? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Важна ли е здравната застраховка?
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 2573 пъти
Нужно ли е да имаме здравна застраховка? За какво точно служи тя? Каква е ползата? Ако я прекратя, ще ми върнат ли парите? Знам само, че накрая, след 20 години, получаваш внесената сума пари за всичките години + лихва. Но как бих се справяла да плащам по 1000 лв годишно? Това са средно по 100 лв на месец. Ами тока, водата, парното, храна, дрехи? Излиза ми доста скъпо за заплата от 500 лв!

Съжалявам, че питам за това, но наистина ми трябва да знам. Мерси.

Ж 25

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 3 месеца
hash: 3727d45969
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   “Нужно ли е да имаме здравна застраховка? “
Не само е нужно, но е и абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Който не си плаща здравните, той е длъжник на НАП, които имат цялата власт да дойдат и да ти опишат имуществото, а работодателя отнася страхотна глоба. Здравната осигуровка е 8%, което при 500 лв. заплата е към 40 лв. Може да взимаш бруто повече, но ако взимаше 500 лв - толкова ти е здравната. Най-високата здравна осигуровка в България е към 160- 200 лв., къде ти с 5 стотака заплата ще плащаш 100 лв.????

„За какво точно служи тя? “
За да се плаща здравеопазването на българите.

„Каква е ползата? Ако я прекратя, ще ми върнат ли парите? “

Когато се разболееш не плащаш от собствения си джоб на първо време. И не ти говоря тук за левчета някакви. Един болен от рак може да струва на НЗОК 200 хил. лв. да кажем. Ти имаш ли тези парички, ако ти се наложи, а?
Да, в медиите тръбят за разни случаи на безнадежно болни хора, които събират пари - за стволови клетки и тем подобни още недоказани „лечения“ НЗОК не плаща, но питай стотиците хиляди болни хора у нас, които всеки ден се оперират от сърце, бъбреци, херния, счупени крайници и тем подобни „обикновенни неща“... това са все разходи. Здравната ОСИГУРОВКА НЕ Е СПЕСТОВЕН ФОНД и не събира пари, които да ти връщала- тя е солидарна - здравите плащат за болните, младите за старите, работещите за безработните, богатите за бедните.
Заради хора като теб чрез закон са направили здравните осигуровки задължителни и е невъзможно да ги прекъснеш - можеш да спреш да плащаш, но задължението остава и рано или късно на вратата ти тропа съдя-изпълнителя, а най-късно като се разболееш и искаш от Системата да те лекува ще трябва да платиш всичко на куп.

Ти можеш на 20 г. да не си болна, но виж - баба ти всеки ден може да кисне пред чичко доктор. Ако нямаше здравни, ти трябваше не 100, а хиляди левчета да плащаш за бабчето, мамчето и татенцето, а един ден като остарееш да умираш, ако нямаш пари за лекар и операция. Да не говорим, че след някоя годинка ще писнеш в родилното - това са 2-3 бона разходи за държавата. Имаш ли тези мангизи накуп? Ами ако детенцето ти вдигне температурка - пак при чичко доктор. Имаш ли да му дадеш за всеки преглед едни 30 лв.? С две думи - сега можеш да даваш някой лв. „излишно“, но няма дълго да трае и ще станеш сама разход за Системата и ще се надяваш да ти се помога, КОЕТО ТАКА И ТРЯБВА ДА БЪДЕ.

Да, определено има проблеми здравната ни система, не е на нивото на 21 век, но е по-добра от тази във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ например (според интернационални изследвания). У нас поне можеш да се лекуваш на нивото от 20 век. У нас на 10 хил. родилки 3 родилки умират, а във Великобритания са 9 родилки... Както и да го въртим - всеки един от нас рано или късно опира до Системата и ще се надява да получи здравна помощ поне на нивото на 20 век., вместо да бъде оставен на улицата да умре като куче, както се случва това в страни като Индия да кажем (без солидарна държава).
Както и да го въртим - ти дори да не си болна си солидарна с болния народ. Отиди в болницата - това хора като теб и мен ги плащат и това е редно така, защото не можем да оставим народа да умира от елементарни болести по улиците, а и не искаме ние един ден така да умрем.
500 лв. са достатачно, за да преживяваш. 40-те лв. здравни - с тях и без тях. Какво правим обаче, ако се разболеем от нещо?
Седи и мълчи, защото точно хората като теб - с нисък доход - са едни от профитиращите от Системата. Има хора, които плащат по 200 лв. здравни, а после не ги ползват, защото се лекуват и раждат на частно - те финансират ражданията и леченията на люде като теб, което и така трябва да бъде. 100% в течение на житието си ще изхарчиш не 40 лв., а стократно и хилядократно повече на Систамата, особено като народиш дечица, като се почне с хроничните болежки и с профилактичните прегледчета. Седи и мълчи... и се радвай, че има НЗОК, защото алтернативата би била ти да изкарваш от джобчето си 3000 лв. за раждане (нормално), 5 000 лв. за секцио, 30 лв. за преглед при лекар, 10 000 лв. за операция от апендисит и 200 000 лв. за рак, 80 000 лв. операциика от сърце, стенд за поне 8 000 лв. на брой, 800 лв. за счупен крайник, 50 лв. на ден за престой в болница, 150 лв. на ден в интензивното, 3000 лв. на месец при заболяване от ХИВ, турбеколоза, хепатит...и ако не можеш да си го позволиш - Индия.
Ходила ли си в Индия?
Там жените раждат и умират по улиците, като се разболееш - на улицата да умираш. Такъв живот ли искаш за хората около теб и за себе си един ден? Имаш 500 лв. на месец, мислиш ли, че има бабички със 120 лв. на месец - те ли да плащат здравни????
Дечицата ли да плащат 100 лв. здравни???

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: d3466a09bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ако се отнася за здравна Осигуровка-тя е задължителна.
Ако е Застраховка сключена индивидуално при някой застраховател може да се прекрати но ще ти изплатят половината от това което си внесла досега.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 426eef1062
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Искам да кажа на НОМЕР 1, че изобщо авторката не питаше за здравните осигуровки.... а за ЗДРАВНА ЗАСТРАХОВКА. Това са две напълно различни неща. Докато първото е задължително, второто сам си решаваш дали го искаш.
И не се прави на много интересен, защото и много неща не покрива здравната каса. Ако бях опряла до нея, трябваше да си ходя с амалгамите по зъбите, които вече почти никой не прави. На мен за сега слава Богу за по-сериозни неща не ми се е налагало да я ползвам..

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 20936bb5d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   № 1 Момичето пита за здравна застраховка, а не здравна осигуровка.
Това са съвсем различни неща.

Към авторката: Изборът е Ваш, дали ще си правите здравна застраховка или не. Не е задължително да е 100 лв. на месец. Застрахователите ще Ви предложат много варианти.
Аз не съм застраховател.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 6f67f1c372
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Трябва да имаш здравно осигуряване, бахти, може ли толкова тъп въпрос? ! Сега си млада и почти не ти се налага, но няма гаранции. Лекуването трябва да се заплати от някого.

 
  ...


...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 4cacbac871
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Пръво няма такова нещо по 100лв на месец. Най високата цифра, която плащат дори банкерите е 70, 40лв месечно, ти като си с заплата 500лв ти вземат по малко за здравни.
Второ никой не ти връща парите от неизползвани здравни, защото те са ползвани, от тях се плащат заплати на лекари. Така, че когато и да идеш на лекар да има такъв на смяна. От тях се лекуват деца, и пенсионери, които са освободени от плащане. С тях се поемат всички раждания в държавата да са безплатни за родилките, всички диабетици получават безплатно инсулин и т. н.
Трето, ако работиш на трудов договор, така или иначе работодателят ти ти взема от заплатата и ги плаща, изискват се от него, ти няма какво да ходиш да плащаш.
Четвърто не ми е ясно, как е възможнно, даден човек да мисли неща като "тока, водата, парното, храна, дрехи" за по важни от здравеопазването.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 1e6c57ea8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторка: Моята здравна застраховка е 1000 лв годишно, това са средно 83 лв за 12 месеца, а не 40 лв. Просто попитах, защото не съм наясно с нещата и за какво служи. Аз съм студентка, но държавата в която живеем глупава, така че ми е трудно да намеря работа, която да е "високо платена". А колко безработни хора с образование има, знаеш ли? Как биха плащали те?

Беше ми интересно да прочета коментари, които да ми разяснят обстоятелствата. Благодаря, Номер 1.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 023dbe3c52
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   НОмер 1, тя говори за застроаховка, не за осигуровка? Нали, Авторке, или и ти си се объркала?

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 3727d45969
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От номер 1 - объркала съм се. Говоря за здравна осигуровка. Здравната ЗАСТРАХОВКА е по желание и аз на мястото на авторката бих се отказала от нея. Няма смисъл на младини да имаш такава. Баща ми има, но е на близо 60 г. До колкото знам не му връщат парите, но му плащат консумативи и екстри при лечението. Застрахователната сума иначе е обезщетението за застрахователя за риска, които поема. Принципът е като при Автокаското или застраховката „Гражданска отговорност“ - плащаш вноски, но рискът се носи от застрахователят. Не знам, кой ти е пробутал такава застраховка, но здравата са те прецакали. Ако мислиш, че заплатата ти е малка, как намираш пари за екстри като здравна застраховка?
Здравните ОСИГУРОВКИ иначе са задължиетелни и студентите са осигурени от държавата (университета). Ако си задочно и работиш при 500 лв. заплата (бруто), то твоите здравни ОСИГУРОВКИ с 40 лв. и с тях солидарно плащаш лечението на болните. Ако ти се разболееш се вадят пари от общата кошница и биваш лекувана. Мисля, че за 40 лв. месечно нашата Здравна система ще ти предостави достатачно. Колкото то това, каква била държавата - ами тя няма да ти намери по-добра работа. Какъвто народът, такава и държавата му. Да не са дошли марсианците да ни направят държавата „глупава“? В крайна сметка си гражданка на ЕС - заминавай, ако не ти харесва и си търси „умна“ държава.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 1e6c57ea8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторка: До Номер 1/9,

Моите родители ми започнаха здравната застраховка когато бях на 19 г. Казаха ми, че на година трябва да внасям 1000 лв, в продължение на 20 години (т. е. докато стана на 39 г. ), а след това ще ми върнат тези 20 000 лв още 10 000 лв лихва. Това така ли е наистина? Наистина не съм наясно с обстоятелствата и ми стана любопитно, затова започнах темата. Мерси.

 
  ...

...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 3727d45969
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   от 1/9 - авторке, твоите родители са сключили застраховката в момент, в които лихвите са били големи. Днес не е така - за да ти дадат голяма лихва, то трябва този институт да може да даде кредити с по-голяма лихва. В момента икономиката е на дъното - нито кредити се дават, нито се взимат. Възможно е дори да си на минус. Така е например със Задължителните Допълнителни Пенсионни Осигуровки (ЗДПО), които плащаме всички, родени след 1960 г. - те в момента имат негативна лихва, но няма начин - принудени сме да плащаме по закон!
Родителите ти са те набутали много яко. Пътят през ада минава през добри намерения!
Не ти знам точно договорите, но те съветвам да отидеш до Застрахователя и да ПИТАШ точно как можеш да си върнеш част от парите - отпиши голяма част от тях. Въпросната здравна застраховка е хубаво нещо за хора, които имат излишни пари за трошене. И аз мислих по въпроса (при Алианц гледах), но изчислих (финансист съм), че не си заслужава. По-добре човек да си спестява и да си купи жилище да кажем, което може да продаде в случай на болест
Ако искат - ами нека родителите ти да плащат, но при 500 лв. заплата за теб тези 100 лв. са ти 20%!!! от дохода!!!!
Виж, родителите ти са станали и жертва на медиите и множеството кампании за болни деца и младежи под мотото „Хайде да съберем 250 хил. евро, за да спасим детето си в последен стадии на рак в Израел със стволови клетки“ - жестоко е, но такова лечение няма и, ако си водиш статистика за болните, за които събраха пари - ами никой не оцеля, но в Израел и Москва станаха по-богати. ЗАСТРАХОВКАТА НЕ ПОКРИВА ТАКОВА ЛЕЧЕНИЕ. Покриват се само ДОКАЗАНИ МЕТОДИ. Извинявай, но това покрива и НЗОК! ОК, тъпо, ако се разболееш от рак и знаеш, че някъде може да има експериментално лечение за 1 мил., но кажи ми не е ли тъпо да не можеш да се храниш качествено, защото от 500 лв. ти остават 400 лв. заради тази застраховка?
Прочети малко, какво покриват - единствената помощ е, че ще спиш в единична стая в болницата и ще ти покрият консумативите. Извинявай, но това са ти 2-3 хил. за операция -ти тези пари за 3 г. ги вкарваш. Освен това, каква е вероятността в следващите 20 г. да се разболееш - та ти ще си под 40 г!
Баща ми е застрахован така, но предприятието му плаща половината пари, а и той е на 58 г. и боледува, оперира се и т. н. Ти на 20 г. с 500 левчета доход къде си тръгнала?
Ок, ако взимаше 2 бона, защо не? Но аз пак ти казвам -имам излишни пари, но изчислих, че застраховката за мен не си заслужава - като приспаднеш инфлации и глупости, накрая си на минус. Ако се разболееш - Ок, но да не мислиш, че така лесно се измъкват пари от „Алианц“? Та те при катастрофи гледат да не плащат на хората с Гражданска отговорност, на теб ли мислиш, че ще дадат 1 мил. да се лекуваш със стволови клетки при някой шарлатанин в Израел?
Покриват някакви дреболии, които стократно ти приспадат от крайната сума и накрая, ако вземеш и 1000 лв., пак ще си щастлива. Мила - помисли ЛОГИЧНО - това са мастити институти - виж в какви згради се помещават и какви заплати плащат на служителите си, какви печалбички реализират - откъде идват тези парички? От глупачета като теб - ето от къде - от хора, които ОТ ЗАЛЪКА си отделпт заради такава екстра. Ти да познаваш богат човек да си троши парите по такива глупости? Богатите са богати, защото имат елка в главата. Бедните са бедни, защото си харчат парите за глупости. Ти плащаш 40 лв. за НЗОК - покриват ти всякакво лечение, което Е ДОКАЗАНО. И честно - помисли за себе си, дали искаш при рак последните ти месеци да минат в караници със застраховката, защото шарлатанин ХУ обещава, че за 1 мил. ще те излекува?
Аз съм теглила чертата. Баща ми и баба ми се оперираха наскоро и НЗОК им плати всичко. Не сме се занимавали изобщо. Алианц покри при баща ми 2 бона консумативи, но какви пари са текли там през годините - не ми се мисли. При него фирмата му ги е платила тези пари, той взима и добра заплата. Мислиш ли, че при 500 лв. някой друг дава 100 лв. за гушите на „Алианц“? Хубаво родителите ти са сключили тази застраховка за теб, но да бяха плащали и за напред. Ти със 100 лв. можеш да се храниш по-добре, да правиш спорт, за да не се разболееш на първо време. Дори да платели 30 хил. лв. след 20 г., какво мислиш - каква стойност ще имат тези пари тогава?
Днес ти с тези 100 левчета можеш да ядеш, да правиш почивка, да ЖИВЕЕШ. Утре тези пари са с нищожна стойност - инфлацията ти е само 4-5% да не говорим, че след 20 г. в България стандартът ще се е изравнил със средния за ЕС и с 30 000 лв. и тоалетната няма да можеш да си ремонтираш, защото може да ти се струват много пари, но истината е, че и днес са страшно МАЛКО пари. ЖИВЕЙ ДНЕС И СЕГА, защото ДНЕС И СЕГА си млада. Храни се здравословно и спи спокойно. 100 лв. месечно за мен са много пари за трошене при твоя доход и са много повече от 30 бона след 20 г. Лошо няма - и „Алианц“ трябва да живеят, да лъскат мраморните си офиси и да плащат 3 бона заплата на служителите си. Все някой трябва да плаща всичко това...

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: d3466a09bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторке прочети ми поста под №2!

Синът ми имаше такава застраховка и я прекрати заради дългосрочно заминаване в чужбина.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 1e6c57ea8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Авторка: Как мога да я прекратя? Заслужава ли си наистина да направя това след всичкото това време? :(

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 1e6c57ea8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Авторка: Как мога да я прекратя? Заслужава ли си наистина да направя това след всичкото това време? :(

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker