Полезна ли е медта? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Полезна ли е медта?
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 7667 пъти
В интернет намерих няколко страници, на които пише колко полезен бил този метал и как лекувал много болести. При постоянен контакт с медта, кръвта можела да посинее, като така се съсирва по-бързо и раните нямало да кървят много. В средновековието, някои благородници са имали синя кръв, заради медните доспехи, които носели.
Няколко човека ми обясниха колко била вредна. После пак потърсих информация в интернет и на някои места наистина пише, че е вредна и, че среброто е полезно.
Вие какво мислите? Вече не знам на какво да вярвам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: 9aaa791662
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Хе-хе - полезна, вредна... Медта е микроелемент в организма, не е като да я ядеш с голямата лъжица. ДОЗАТА (както и съчетанието й с други вещества) е това, което я прави полезна или токсична. Леталната доза LD50 е около 30 мг/кг живо тегло, или за един 70-килограмов човек 2 грама медни съединения, приети наведнъж, му гарантират парцел на Малашевци.

А пък това за синята кръв на благородниците заради медните им доспехи си е чиста глупост! Докараш ли си кръвта синя от мед - смятай, че отдавна ще си гушнал/а босилека...

Ето какво е дадено за биологичната роля на медта:

Мед
Функции:
Наред с многото си функции, медта съдейства за образуването на хемоглобина, червените кръвни клетки и костната тъкан. В тялото, минералът поддържа необходимото равновесие с количествата цинк и витамин С, при образуването на белтъка еластин, който придава еластичността на кожата. Медта участва и в процесите: производство на енергия, оцветяване на косата, оздравяване на рани, оцветяване на кожата и в придаването на вкусова сетивност. Необходима е и за поддържане здравето на ставите и на нервните клетки.

Източници:
Съдържа се в: гъби, ядки, морски дарове, броколи, авокадо, боб, цвекло, овес, леща, черен дроб, портокали, стафиди, сьомга, соя и зеленолистни зеленчуци.

Препоръчителна дневна доза:
Мъже: 0,9 мг./ден (0,89 мг./ден за подрастващи);
Жени: 0,9 мг./ден (0,89 мг./ден за подрастващи).

Забележка:
В тялото нивото на медта е свързано с нивата на цинка и витамин С в обратно пропорционална зависимост. Консумирайки повече цинк/витамин С ще намалите нивата на мед и обратно.

Като заключение - повишените концентрации при прием на мед могат и да са благоприятни при определени заболявания. Самите болестни състояния по принцип се развиват при определена среда в организма, и ако някой от факторите на тази среда се промени (телесна температура, кръвно налягане, промяна концентрацията на някой /микро-/елемент, специален хранителен режим или глад и т.н.), то и заболяването най-вероятно ще се повлияе, а е възможно дори и да отшуми. Въпросът е: чрез минимално влияние върху кои от факторите можем да постигнем максимален резултат? За това обаче е необходима консултация със специалист. Самолеченията понякога могат да бъдат много опасни!

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: f5f371630a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "синята кръв" няма нищо общо с медта.
така са викали на аристократите в средновековието, защото кожата им е по-бяла от тази на работниците и сините им вени са се виждали повече.

медта не е полезна, ако е в непрестанен контакт с кожата.
не си ли чувал/а за бижута менте, които са медни и я оцветяват?
тя е полезна, докато е под формата на хапче в аптеката.
ако пробваш да ядеш чиста мед ти гарантирам, че си мъртвец.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 85aec45f14
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Всичко в умерени дози е полезно :)) Стига да знаеш, какво всъщност вършиш!
Ако прочетеш малко от "Електро-химия" ще разбереш, защо им е посинявала кръвта и защо се съсирва. Медта привлича електроните на голяма част от другите метали, като всяка една течност - била потта ти или други телесни течности, с които има допир (ако говорим за медна гривна или др. подобно) играе ролята на елетролит, т. е. проводник на електроните. Всъщност, ако вкараш един електрод в кръвта си и друг в медта, ще отчетеш производство на електрическа енергия (заради движението на електроните). В крайна сметка, без да изпадам в подробности, металите в кръвта ти започват да оксидират. Съсиреците са в следствие на тази оксидация, т. е. образувт се отлагания, които не смятам, че са полезни!
А, бе най-много да "светнеш" от целия този експеримент :))

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 14e170d35f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Колкото е полезна, толкова е и вредна. Даже от медът се пълнее повече от шоколада. Иначе помага за кашлица и т. н.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 87d472f896
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   От автора:

@4, говорех за метала. :) Иначе благодаря на всички, че отделихте толкова време. :)

 
  ...


...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: f4e26aa2fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Здравей, авторе!
Аз също се интересувам от въпроса.
Слушах руски лекар, който твърди, че в медните рудници няма заболявания от рак. Даже той самият на всички свои видеота, айде, на почти всички има медна гривна на ръката.

Ръката не се "цапа" от медта, а посинява, след което тези сини петна се усвояват от кожата. Точно както ако чукаш зелени орехи и ти почерняват ръцете от йодв, а после организмът усвоява този йод. Някои мислят, че го измиват. Не, той се усвоява от организма.

Така е със слънчевия загар. Ако имаш недостиг на витамин Д, след морето тенът ти изчезва бързо, защото организмът усвоява витамин Д. Ако си ибаче зареден с витамин Д, тена може да ти стои и до другата пролет, така беше при мен на млади години, а сега след седмица две и край на тена.

Аз вярвам на този лекар, но той се занимава с друга неща и за медта сподели между другото и не помня видеото.

Помня баба ми имаше големи медни съдове, в които пазеше вода. Медените съдове бяха лукс за едно време. Менци, чувал ли си думата менци, дето са носели водата от изворите, с медни менци. Ако знаеш, какво е кобилица. По старите филми има понякога, как са носели водата с кобилицата и менците.

Не се притеснявай, медта е добра, според мен.
Лекарят каза, че когато организмът се насити на мед, петната вече трудно се усвояват от организма. Така, че ако петната остават, значи организмът е наситен с мед.
Говоря, ако носиш медна гривна.
Със здраве!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: f4e26aa2fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Бижутата, които оцветяват, не са менте, те трябва да оцветяват, а после оцветяването се усвоява от организма.
Ако се оцветява кожата прекалено много и се усвоява това оцветяване, имаш недостиг на мед.

 
  ...
преди: 6 години, 1 ден
hash: b919728143
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Интересна дискусия!
Аз се заинтересувах, понеже искам да сменям тръбите в банята и на някои места гледам са си поставили като дизайнерско решение медни тръби! Много е красиво, но ми беше интересно дали медта е полезна или вредна! Изглежда е по-полезно от полипропиленовите и др. от този вид тръби!

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 3c8f8a0b3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Някои горе казаха, че ако медните бижута оцветяват кожата ни повече, то имаме недостиг на мед. Ами не, няма такова нещо, поне според моят опит. Дълго време носех един меден синджир на врата (много красив между другото). Всичко ок. Един ден обаче ми се наложи да тренирам много усилено с него (забравих да го махна), съответно се изпотих супер обилно и... синджирът беше взел яко да ми цапа кожата и да зеленясва. Очевидно медта се отлага при определени условия, явно потта помага за това, защото е с киселинен характер (pH < 7).

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 94c007f31e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   В момента поплзвам медна монета на кокалче, така на времето с медни монети са премахвали кокалчетата.
Имам позната, която твърди че така се е спасила от операция.

Обяснява се, че медта стимулира костта да се излекува.
Всъщност не знам истината.

Но медни украшения са се носели много време.
Баба ми имаше медни менци, тая медна вода, дето са я пиели всекидневно не е ли част от зареждането на организма с мед?

Скоро се замислих, но трябва няко химик да го обясни. Слушах предаване, че например хлорната вода, по-точно хлора, изкарва йода от организма. И ние като се къпем с хлорна вода, всъщност винаги имаме недостиг на йод.

Тия дни брах зелени орехчета, на времето като дете, с дни ходех с черни ръце. Сега черното изчезна за по-малко от 24 часа.
Което пак е обяснение, че йодът се е усвоил.

Знам ли.
Но темата за йода и медта ми е интересна.

Например четох един медик, който твърди, че медта е вредна. Но аз не вярвам, на времето някъде да речем 1940 година, за да изхвърлятйода от аптечката, са пуснали статии за вредата от него. И то в специализирани списания.
Е, ами не е верно, йодът е жизнено важен, кой каквото иска да твърди.
Така, че знам ли, аз помян баба ми че е настъргвала медни стружки на филия хлям като беше боен дядо и така го лекуваше.
Наскоро го четох някъде същото.

И е факт, чр хората са тотално болни, плюс, погледнете колко дечица се раждат с проблеми. Защо?

 
  ...

...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 6b88632bda
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Много е просто. За да разбереш дали е вредна медта виж какво е било по време на турското робство когато кафето и други напитки в този район са се приготвяли и пиели само в медни джезвета и съдове. Пълна диващина, умствен примитивизъм и застой. А по това време в Лондон вече са имали метро. Това потвърждава написаното в енциклопедиите, че медта и съединенията и са токсични. Не случайно растенията се пръскат срещу вредители със син камък който е медно съединение.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 41cfc0f764
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   За номерчето 10
Булка, я виж пак в енциклопедията, Анлия откога е колонизатор и от кога краде от цял свят за собственото си благоденствие.
Идва ми в повече да се кланяме на доказани крадци и измамници.
А че у нас са се ползвали медни съдове и хората са били столетници, някак си по ми допада за извод, че медта е полезна.
А синият камък определено действа на вредителите, а у нас в организма ни е пълно с такива. Така, че всеки да си прави изводите.
Виж, пласмасовите бутилки са ужасно вредни, ама ужасно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker