Леко умствено изоставане - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Леко умствено изоставане
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 7174 пъти
Здравейте, момче на 18г съм(зодия телец)11 клас. Имам леко умствено изостване(сам го разбрах, след дълги размисли). Заеквам от малък-ходил съм на логопед, пих скоро хомеопатия за заекването. Резултат никакъв. В училище не говоря много. Не се справям добре в училище(като оценки).

Симптомите са ми:
1. Ментална ретардация: понижени умствени възможности и ниско ниво на интелигентност, разсеяност
2. Забавен растеж: забавяне на темповете на растеж.
3. Нисък ръст: състояния, които се характеризират с нисък ръст на тялото.
4. Симптоми на челюстта:затруднен говор, неправилна захапка, скърцане със зъби, чувствителни зъби
5. Проблеми в развитието: забавяне в умственото и физическото развитие.
6. Симптоми на ухото: отклонения във формите на ушите(по-големи са ми ушите)
7. Симптоми от пръстите: включват сърбеж
8. Симптоми на речта: Заекване(умствена изостаналост)
9. Симптоми, свързани с очите: сълзи, сърбеж
10. Поведенчески симптоми: объркването, трудна адаптация
11. Симптоми на шията: зачервяване на кожата, кожен обрив, пъпки, сърбеж,
12. Симптоми от носа: изтичане на секрет от носа
13. Симптоми при движение:скованост(лека- от време на време)
14. Симптоми на устата: чести афти
15. Страбизъм: разминаване на зрителните оси - кривогледство.
16. Бавен метаболизъм
17. Симптоми от главата: губа на паметта, чувствителност към светлина,
и други има. Майка ми е карала стресираща бременност(горе-долу), втора бременност с близнаци-разнояйчни. Родила ни е 1 месец по-рано. Аз около 2, 5 кила. Гените ми са да имам 6 по математика, а аз имам 3:D, също така да имам 6 по история, аз имам 3-4 :D

Нямам вид на някакъв на малоумен. Може ли да се repair по някакъв начин?

от тука гледам за симптоми и признаци за лека умствена изостаналост
http://medpedia. framar. bg/

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: 5c827ede6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

1.   Самият факт, че си написал горната история и си задаваш такива абстрактни въпроси говори за това, че ти не страдаш от въпросното заболяване. И Айнщайн е имал 3 по математика!
Така както описа симптомите, трябва 3/4 от българите да са умствено недоразвити. На тегло си се родил доста добре. Моя съученичка е седмаче, 1. 5 кг. се е родила и си беше отличничка.
Не на всеки е писано да бъде математик и докторант. Намери и търси своите си таланти дори това да значи, че ще поемеш по път, различен от този на родителите ти. Можеш да си напълно щастлив и да печелиш добре да кажем като автомонтьор, не всеки може да е ракетен инж.
Колкото до физическите симптоми - аз имам 2/3 от тях, имах дори обратна захапка, което се лекува с шина, за афтите си има медикаменти, а и пръстът ми ме сърби. Не виждам, защо умствено изостаналите да имат единствени такова разстройство или да са ниски на ръст?

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 77220b2a0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   написаната история не прилича на написана от бавноразвиващ :-) а заекването няма нищо общо с интелекта :-)) физическите симптоми - също.
просто се стегни, учи сериозно и разбери в какво си добър. няма нужда да станеш професор, за да се реализираш успешно в живота.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: d9a418cc3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Може да имаш евентуално някакво нарушение в развитието, но вероятността да имаш лека умствена изостаналост и да напишеш това, толкова дълго и стилистически съдържателно е абсолютно не възможно. Теорията ти почива най-вече на това, че заекваш, а това няма нищо общо с умственото изоставане. Всеки може да заеква и различни периоди на живота си. Ако имаш леко умствено изоставане, трябва да имаш някакви документи за това. Няма начин до сега никой да не те е диагностицирал. Клиничната картина за леката умствена изостаналост е следната:при леката умствена изостаналост се характеризира с редица промени. Промени в мисленето и речта се изразяват в усвояване на речта със закъсняване. Някои от засегнатите индивиди достигат нивото на ежедневната реч, водят разговори, включително и интервю. Могат да формират представи и елементарни понятия. Не са в състояние да извършават сложни мисловни операции. Липсва абстрактно и логическо мислене. Промени в подвижността се явяват по-късно, като страдат фините движения. При пациенти с лека умствена изостаналост се наблюдават умения за обличане, миене, хранене, тоалет. Темпът на развитие на практическите умения е значително забавен. Нарушенията в паметта се изразяват в нарушаване на логичната памет. Нарушенията във вниманието се изразяват в появата на ниска концентрация. При засегнатите от лека умствена изостаналост индивиди се наблюдават проблеми с четенето, писането и смятането. В обучението се включват умения за неквалифициран или нискоквалифициран труд. Социалните затруднения са близки до тези на хората с нормален интелект.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: ef89e5fb19
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Кой ти внуши тези глупости?

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 76f4e26824
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   от автора- нямам логическо мислене, имам ниска концентрация. Трудно помня. А относно кой ми ги внуши тези "глупости"(не са глупости), след дълго мислене, защо не мога да помня и невъзможноста да отида на лекар(заради родителите ми) прочетох за лека умствена изостаналост, и имам от описаните симптоми.

 
  ...


...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 0531f53b4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Няма как да стигнеш до тези изводи сам! Много си ти е логическо мисленето, последователен и наблюдателен си. Може на моменти да си разсеян, но това не значи че си умствено недоразвит. Материалът в училище също може би е представен по начин, който ти е трудноразбираем, но какви са тия гени... Баща ми е химик, а аз не разбирам нииищичко от химия. Филмирал си се.
Между дргото, Айнщайн не е имал никога слаби оценки. Просто по средата на обучението му са сменили системата за оценяване, и 2-ката е станала най-високата оценка. Затова 3-ките в дипломата му са всъщност 5-ци.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 657035a955
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Авторе логическото мислене и помненето се развива у детето, то не се ражда с него, така че това не е вродено. Съвсем нормално е човек трудно да запомня неща, които не го интересуват, ако обаче имаш проблем с помненето на припев на модерна песен в момента, значи имаш проблем. Ниска концентрация, та кой ли тийнеджър има висока?

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: d9a418cc3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   от номер 3:
Самият факт, че стигаш до някакъв извод говори за това, че имаш развито логическо мислене. Просто отиди на психолог, който да ти направи лицензиран и одобрен тест за интелигентност. От резултатите ще разбереш отговора на въпросите ти.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 76f4e26824
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   от автора, до номер 7: не мога да помня текстовете на песните. Слушам ги и слушам ги, чета текстовете, и нищо :D. Нищо не мога да запомня

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 76f4e26824
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   от автора- нямам възможност да отида на лекар, да се изследвам и да се разбере, какво може да се направи(ако може). Нямам възможност, защото живея с родители "изроди". Ще съм благодарен много, ако някой ми помогне

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 657035a955
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Авторе наистина ли си търсиш някой които да те хване за ръчичка да те заведе при чичо доктор, а си на 18. Защо да не можеш да идеш на лекар сам?
Искаш да кажеш родители "изроди" които не ти вярват че си тъп, като им обясняваш причината за ниския си успех в училище и сигурно все повтарят, че е от мързел А?

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 76f4e26824
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   от автора до номер 11 да все повтарят, че е от мързел. Ама не е. Няма как да отида сам на лекар, зашото нито имам пари, нито имам пари да се лекувам. Със всеки изминал ден продам и пропадам. :(. Ако не започна да се лекувам, вероятно ще пропадна още, ще се депресирам още повече и ще отида да си говоря с господ. Моля някой да ми помогне!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 657035a955
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Първо отиването на личен лекар за учащи деца е безплатно, второ защо свързваш всяко лечение с пари. От личната лекарка ти се полага талон за преглед при психиятър. Може "безплатно" да ти кажат упражнения за в къщи или да докажат, че нищо ти няма и наистина си мързелив. Може да се окаже, че си психически зле и да ти предпишат лекарства поемани изцяло от здравната каса, да ги вземаш чрез здравна книжка безплатно от аптеките.
Като седиш в къщи и нищо не правиш няма да помогне. Иди и поне разбери от какво лечение имаш нужда и колко ще струва. Вероятността да се окаже безплатно е над 90%, защото това с лекарства не се лекува, а с техники и гимнастики. А ако се окаже, че имаш нужда от платено лечение или лекарства, когато покажеш на родителите си документ от лекар или поне рецепта вероятността да ти я платят/купят е по голяма от колкото като не правиш нищо.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 76f4e26824
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   до номер 13- аз не съм за психиатър, а за ЛЕКАР. Лекарствата, едва ли ще са безплатни. Може да се наложи при прегледа да се плати някаква сума. Няма как да е безплатно 100% всичко. Аз трябва да отида на повече от 3 лекаря. Верояно съм и аутист(до някъде може би). Ще почакам, може някой да се намери- да ми помогне. Ако никой не ми помогне-ще се мре за жалост.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 657035a955
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   Авторе какъв лекар ти е нужен, болестите които споменаваш са психични и двете, така че психиятър е лекарят. Със "едва ли ще са безплатни" нещата не се оправят. Отиди и разбери дали имаш болести или си втълпяваш, ако си болен разбери има ли възможност здравната каса да поеме лекарствата. На психични болести като аутизъм, умствена изостаналост, здравната каса поема на 100% лекарствата.
А от умиране не се плаши, от тези болести се умира на над 60 годишна възраст, така че ако стоиш и чакаш да умреш от тях, съжалявам но няма да е скоро.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: e32164800c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Ей спокойно, това са пълни глупости. Ако тръгнеш да си издирваш всеки симптом на нещо или каквото и да е, най-накрая ще те остави със заключението, че си нелечимо болен или умираш. Личен опит. За две неща си спомням, че съм си търсила симптомите какво значат - от прочетеното излезна, че имам СПИН и стенокардия, за което насмалко не съм се разревавала. В крайна сметка съм си здрава като кон. Имам някои от нещата, които си изброил, че и много хора ги имат даже, но това не е признак на болест. Най-опасното нещо е самовнушението, че си болен и не си наред, избий си от главата тия мисли и ще ти стане по-добре. Това, че родителите ти са добри по математика, не значи, че и ти трябва да си. Моите и двамата са отличници по математика, а аз трудно изкарвам 4 с преписване. Много лесно се разсейвам, изобщо дори ми е невъзможно да достигна някаква степен на концентрация, паметта ми е като едро сито, много забравям.. просто хората са различни. Не си втълпявай най-лошото.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: d9a418cc3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Не знам под кой номер писах преди това, но искам да ти кажа, че няма как да си аутист. Другото, което искам да кажа е, че умствената изостаналост не се лекува-по нея се работи, но НЕ СЕ ЛЕКУВА. Задължително трябва да отидеш на психолог да ти изчисли коефициентът на интелигентност, защото той ще покаже имаш или нямаш изоставане. Това не е свързано с разходи. Отиваш при личната лекарка и тя би трябвало да може да ти обясни как да процедираш. Нямаш аутизъм, стига си си търсил болести.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 76f4e26824
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   от автора за да се лекувам- трябва да посетя лекар, не психолог. Отделно имам и други неща да лекувам. С психолог/психиатър какво ще направя-нишо. Моля някой да ми помогне, защото не ми се умира(и стига сте говорили за психолог/психиатър-не съм нито за психилог, нито за психиатър)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 76f4e26824
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   от автора- няма ли някой да ми помогне, не ми се живее с такива проблеми :(

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: d9a418cc3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Ами авторе дадохме ти съвети, предложихме ти много неща, а ти вместо да послушаш съветите философстваш-това не ти трябвало, онова не ти трябвало. Ами как да ти помогнем като не възприемаш???

 
  ...

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 76f4e26824
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   от автора- Ами как да ти помогнем като не възприемаш???
еми как да възприемам, като съм с леко умствено изоставане? Майка ми вика: ставаш на 18- опрявяй се сам. Демект няма кой да ме заведе на лекар и да се лекувам. Май преди рожденния ми ден май месец ще умра за жалост :(

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: dab47e4279
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Оооо. я стига глупости!

НЕ СИ УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛ!

На всеки се случва да е разсеян,
да не помни,
а останалите неща нямат общо с умствени проблеми.

САМ СИ САМОВНУШАВАШ - ЕТО ТОВА ТИ Е ПРОБЛЕМА!

Искаш съчувствие и съжаление от другите, което е жалко.
Не си получавал внимание като дете, явно са те хокали за ниски оценки или знам ли още какво.

Мисля, че родителите ти са ти дали неадекватно възпитание, което е причината за ниската ти самооценка.

Отиди на психолог, за да ти каже същото което и аз,
после се усмихни,

СТЕГНИ СЕ И СИ ПРОДЪЛЖИ ЖИВОТА.

На всяко човешко същество му е било трудно,
всички сме били в депресии и сме мислели,
че сме луди и какви ли не.

Стягай се, не си втълпявай глупости и пак казвам - потърси си лекар, за да чуеш накрая от професионалист,
че нищо ти няма.
Освен ниската ти самооценка и границите,
които сам си поставяш.

УСПЕХ и пиши, СЛЕД КАТО ОТИДЕШ НА ЛЕКАР, моля те!

- Еделвайс

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 76f4e26824
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   от автора няма как да отида на лекар, нямам пари за лечение. А и лекаря ми в момента не съществува и не мога да си сменя личния лекар до 1 юни :(. А и нямам пари за лечение. Мисля да умра за жалост

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 1cf9e495bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Ама че си и ти психолог психиатър нищо страшно няма направи една консултация вземи направление и отиди сам какво толкова сложно има какво се самосъжеляваш като малко дете ако сам не настояваш да направиш нещо кой да настоява за там пари не ти трябват или ти явно това търсиш само неволята учи ако чакаш да падне от. Небето ще има да си чакаш много лесно е да кажеш не става не мога а ти дори не си опитал опитай и тогава говори че не става

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 019365f0d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Авторе, ще пиша бавно: умствена изостаналост се диагностицира от лекар-психиатър, затова и хората те пращат при такъв.
Според мен нямаш нужда. Начинът по-който расъждаваш, конструираш изказванията си, търсиш под вола теле итн, не говори за умствено изоставане, но най-добре иди да ти направят тестове и да се убедиш сам :)
Виж проблемите с паметта и концентрацията са друго нещо - може да се дължат, както на най-нормални дефицити на витамини и минерали (което също трябва да установи лекар с кръвни изследвания), така и на някаква физическа или психическа травма. За последното говори и заекването - заекването не е по никакъв начин свързано с интелекта (въпреки че те кара да се чувстваш глупаво)
Родителите ти според мен са немърливи - детето се справя добре в училище, когато през първите години в училище у дома се работи активно с него, помага му се да учи, изграждат се навиците за учене и обработване на информация итн. И най-умния, зарязан сам на себе си и без внимание от родителите и правилен педагогически подход системно ще се дъни. В същото време ако се работи усилено с и се стимулира да учи дори откровено глупаво дете - то това няма как да не даде резултати.
Не се обвинявай - не е в теб вината - липсва ти основата, затова ти е толкова трудно. Oтново - няма общо с интелекта. Склонен си много да се самосъжаляваш - това не помага :)
Можеш да се repair-неш :)
Най-простия начин би бил, ако вашите дадат малко пари за уроци по предметите, които ти куцат - изведнъж ще се видиш как започваш да схващаш бързо и ти става по-лесно - казваш обаче, че тях не ги интересува и няма да го направят... Сам е по-трудно да се издърпаш за косите, но не и невъзможно - само че няма как да стане от раз чудо след като последните 10 години си спал в училище - липсва ти основата, така че нещата ще стават бавно, на малки стъпки и с натрупване. Aко не се откажеш и упорстваш, ще имаш успех. И вземи 2 лева и иди при личния лекар да ти даде направление - настоявай си, ще видиш че ще се почувстваш по-добре, като се окаже че не си умствено изостанал :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker