Помогнете ми! Как да се измъкна от анорексията? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Помогнете ми! Как да се измъкна от анорексията?
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 3384 пъти
Здравейте, преди да започна историята си моля да си спестите всякакви злобни и негативни коментари. Имам нужда от съвети и помощ.
Историята ми е следнта :
Аз съм момиче на 13 г. висока 1. 63 и 39-40 кг. Както можете да се досетите състоянието ми по никакъв начин не може да се нарече здравословно. Проблемът ми е физически, но също и психически. Страдам от Анорексия.
Всичко започна миналото лято когато бях 1. 63 50 кг. и си хапвах много добре (Вече знам, че това са и най-приличните килограми) но "приятелки" ми намекваха много сериозно, че имам нужда да сваля. Както и да е, известно време ги игнорирах, но после започнах да се ограничавам. Започнах началото на лятото.
Първо, спрях да ям след 18:00 като в същност не вечерях, а към 16:00 хапвах една ябълка и толкоз.
Постепенно отслабнах с около 5 кг. и началото на учебната година много се харесвах. Започвах обаче да се притеснявам, че ако почна да ям нормално, ще надебелея. Намалих още яденето. Стигах до половин чаша мляко за закуска, една филия хляб с шунка и кашкавал или мнооого малко лютеница. Следобяд си хапвах ябълката. Това беше. Ако случайно хапнех да речем едно парче торта на закуска, не ядох нищо до следобяд, когато хапвах ябълка или пийвах мляко.
Отслабнах и станах 40 кг. Родителите ми забелязаха, че не ям още лятото и само ми се караха и ми казваха да ям повече. Аз започнах да ги лъжа.
По нова година обаче маийка ми вече ме подхвана много ама много сериозно и първо ме заведе на кръвни изследвания слава богу нямах анемия, но нямах и цикъл. В същия ден и припаднах от ниско кръвно.
На следващия ден мама ме заведе на един фитнес, където ми направиха хранителен режим.
Спазвах го до преди месец, но постепенно го спрях и сега се опитвам да се храня нормално, но съм изгубила представата си за нормално.
Моля, ако някой е минал през нещо подобно да ми помогне. Много съм изплашена, защото днес замалко да загубя съзнание. Призля ми и незнаех какво да правя. Налагам си да ям повече, но ми е наистина много трудно. Знам, че всичко това беше една грешка.
Ако може да ми дадете примерно меню. Какво ядете обикновено през деня (закуска, обяд, вечеря). Просто да добия представа какво е нормалното ядене, защото просто забравих. Знам как звучи, но е факт и знам, че трябва да кача килограми.
Много благодаря на всички, които си направиха труда да прочетат историята ми и ви моля за полезни съвети. Имам нужда от помощ и се надявам да не съм се осъзнала твърде късно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: 3983b86acb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Проблемът ти е психически, нека родителите ти те заведат на детски психолог. Иначе - качи към 5 кг. Просто увеличи дюнерите, тестеното и сладкото и ще се получи, но важно е да задържиш теглото, защото често се отива от анорексия в болимия и така нататък. За мен най-доброто тегло при теб е 45-50 кг. някъде и голяма грешка си сторила, че си правила диети изобщо. Просто се храни така, както си го правила ПРЕДИ това.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 1a9827a8fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По най-бързия начин на фсихолог и на лекар, отиди в магазин където продават продукти за фитнес тренировки и си купи хранителни добавки, за да се подсили рязко организма. Започни да ядеш поне по един шоколад 100 грама на ден милка или какъвто обичаш. На обяд голяма порция пържени картофи и поне една филия хлаб. Започни да се храниш с нещо наготвено за вечеря и пак с поне една филия хляб. Плодове и зеленчуци задължително. Може да ядеш по една салата на обяд преди яденето след това хубав обяд картофки с нещо и хубава вечеря. Може да наблегнеш на свинско или пилешко и така поне, докато станеш 50 кл. А след това, за да искаш да си във форма и да подържаш тези нормални кила е най -добре да започнеш да спортуваш -сутрин бягане до училище или по една обиколна сутрин на стадиона преди училище. А и тогава вече можеш да се колсултираш с фитнес инструктор, какъв режим трябва да имаш за точно твоя организам, за да не слабееш и за да недебелееш. Успех ти желая и дано да влезеш с форма.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 850f4423c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Здрасти, преди няколко месеца за малко да започна да се разболявам от анорексия. Казвам го, защото психолог ме предупреди, че съм на този път. Така че - мога да ти кажа какво стресна мен - че забравям заради липсата на храна. Така че не можех да си позволя да забравям :( Но със сигурност ти трябва психолог, за да ти помогне и с други съвети :) Успех, мила :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 199f0ba60c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От авторката : Много благодаря за съветите ви! Наистина осъзнавам, че направих ОГРОМНА грешка и се надявам да успея да я поправя. Ще говоря с мама и евентуално за психолог, но съм втора смяна в училище и няма да имам време. Все пак ще се постарая, защото знам че е важно.
Надявам се да има и още съвети.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 6a7b71263a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Други съвети няма- аноркесията е болест на психиката, което не означава, че си луда, ако така си мислиш. Само психолог и твоята воля могат да ти помогнат. Не отлагай!

 
  ...


...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 8c0c0d541a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Така нека аз да започна с моята диета за надебеляване всяка сутрин ядеш по минимум 1, 2 филии БЯЛ хляб на обед по възможност диунер или чипс нещо по мазничко :ДД за вечеря може да хапнеш салата аз съм на 12 и моя режим е непостоянен когато съм гладна ям когато не не ям :Д мога да ти кажа за сега тей като организма ти не е свикнал с мазни и калорични храни яж нещо като шоколади започни с по малки дози от мазнина и стигни до по големи или ако не ти се яде апстолютно нищо по добре си вземи пчелно млечице като малка аз не ядях нищо можех да карам на ден с по 1 филия хляб и бях на брага на анорексията че ми купуха тва златно нещо и сега сам си добре де... :Д

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: bcc7eb8fba
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Хапвай си. АЗ САМО ДА МОЖЕХ ДА СЕ ОГРАНИЧА ОТ КЪМ ЯДЕНЕ...

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 49a237e538
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   ти пък. Въобще не си слаба.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 199f0ba60c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   към номер 8 : Надявам се да се шегуваш

 
  ... горе^
преди: 11 години, 23 дни
hash: cff6c56ced
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз съм на 12 и тежа 42кг., висока съм 162см. мога да споделя че изобщо не съм слаба нито пък съм дебела. Имам малко коремче и нямам място между краката. Тъпча се с каквото поискам и когато поискам-това е режимът ми. Чувствам се добре, но осъзнавам, че ако продължавам да ям като свиня фигурата ми няма да остане дълго същата, затова започнах да се ограничавам т. е да ям в умерени количества, да не продължавам да ям след като съм сита и да не ям от най-вредната и мазната храна по много (ям колкото да си кусам) лятото смятам да навия някоя приятелка да ходим на танци или да започна да правя упражнения, да карам колело и т. н...

 
  ...

...
преди: 11 години, 23 дни
hash: 0330a42ccb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Това ми звучи познато. Аз бях на диета от която свалих 11-12 кг. След като я свърших, от страх да не напълнея кажи-речи спрях да ям. Хранех се само с много леки храни - кисело мляко с мед и също като при теб мноого ябълки. Имаше дни в които бях само на 1-2 ябълки. Когато хапнех нещо повече да речем 1 порция (което си беше много за мен) ми ставаше супер тежко, тъй като стомахът ми се беше свил. Бях се превърнала в калкулатор - постоянно изчислявах калориите. Нашите ии някои от приятелите ми започнаха да ме съветват да ям повече и ги послушах... уж на време!!! Аз също бях изгубила представа за това колко е нормално човек да яде на ден, затова постоянно питах приятелките си ''Ти какво яде днес? '' :D
Сега ям повечко ноо без да прекалявам със сладкото и ям по малко хряб и винаги пълнозърнест. И не съм напълнявала изобщо!! Има едноо много важно правило, което е достатъчно да спазваш, за да не напълняваш.
ЯЖ САМО ПРИ ЧУВСТВО НА ГЛАД! Ядеш ли без да си гладна - ей така от скука, от нерви или просто апетит- Това е тъпчене. От него се напълнява. Давай на тялото си толкова, колкото му е необходимо. Важно е и да изразходваш калориите за деня. Ако те мързи да спортуваш ( също като мен :D) разхождай се - това също помага!! Това, което мога да те посъветвам сега е да почнеш да се храниш нормално - с месо, пълнозърнест хляб и мюсли, плодове и зеленчуци, натурален шоколад.... Това е. Дано съм ти помогнала!!!!

 
  ...
преди: 11 години, 22 дни
hash: ed30f7ac6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "Анорексия нервоза (на латински: Anorexia nervosa) е заболяване, при което индексът на телесната маса става 18, 5 или по-нисък. [1]

Заболяването се развива на психическа основа. То е типично предимно за младите жени и много често е резултат от налаганите в медиите представи за идеалната жена[2]. При болните от анорексия нервоза се наблюдава понижено тегло, нереалистична представа за външния вид, натрапчив страх от напълняване, контролиране на теглото чрез доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерна употреба на разхлабителни и диуретици. В медиите, а понякога дори в научната литература заболяването е наричано само анорексия, което технически не е съвсем правилно, защото анорексия (от гръцки: an (липса на) и orexis (апетит)) е медицински симптом (понижен апетит, липса на апетит). "
Знам, че звучи тъпо, но сигурна ли си, че си болна от това?
Мила моя, ние не можем да ти помогнем, ти сама трябва да го направиш. Само с мисълта си, някой хора оздравяват. Фокусирай се върху проблемите си и намери начин, който е изграден от твоята психика да се пребориш с тях. Ако ти сама не можеш да се пребориш с мисълта си и с волята си, то ние не можем с нищо да ти помогнем.
Не съм сигурна, но мисля при диетолог да отидеш за хранителен режим-в тези фитнеси не се срещат много професионалисти. Кажи на родителите си, те могат да ти помогнат повече от нас-поне ще има някой който винаги е до теб и те подкрепя. Не се срамувай или страхувай от тях!
Надявам се това, което си написала да е истина. В противен случай бих си загубила времето да си кьоря кьоравите очи. :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 20 дни
hash: b7e0469770
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Минах през нещо подобно и все още фигурата ми е много важна, но се опитвам да я пазя по здравословен начин. Аз не смятам, че не си анорексичка, но изглежда си прекалено слаба. Може би все пак трябва да посетиш лекар, предполагам заедно с майка си, и той да ти даде режим на хранене. Ако пък не го направиш и сама решиш да си възвърнеш теглото, ти препоръчвам да се храниш редовно и да не гладуваш. Най-важното е здравословната храна, от нея ще бъдеш здрава и красива. Със сигурност би било хубаво да спортуваш, това ще ти помогне да изглеждаш добре и без диети. Ако спорта не ти допада (като на мен) или нямаш тази възможност, можеш да правиш упражнения у вас.

 
  ...
преди: 11 години, 12 дни
hash: 8898597082
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Ако ми се обадите аз ще препоръчам как

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker