Обсесивно - компулсивно разстройство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121422)
 Любов и изневяра (29764)
 Секс и интимност (14390)
 Тинейджърски (21909)
 Семейство (6483)
 Здраве (9612)
 Спорт и красота (4708)
 На работното място (3191)
 Образование (7312)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18586)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Обсесивно - компулсивно разстройство
преди: 11 години, 1 месец, прочетена 2747 пъти
Здравейте искам да споделя с някои моя проблем, но ме е много срам да го кажа на някои. От една година или повече вече не си спомням всякаш нещо ме удари в главата, незнам дали ще ме разберете като ви обесня ако не сте го изпитали няма как. Имам Обсесивно-компулсивно разстройство тази болест представлява една постояна тревожност която имаш в себе си и страни навици които правиш и си мислиш, че ако не ги правиш ще се случо нещо лошо на твоите близки, направо е ужасно чесно ви казвам. Постояно на ум повтарям имената на моите роднини, броя до 7, постояно се моля на ум за здравето на моите близки в което няма нищо лошо но аз имам чуството, че ако не го направя ще се случи нещо лошо. Постояно ми идват някви страни мисли в главата. Моля не ми се смейте и не ме мислете за луда аз съм просто едно обикновено момиче. До преди няколко дена незнаех за тази болест мислих си че само аз съм така, че е някакво моментно състояние, неподозирах че е болестно състояние. След като разбрах за тази болест се опитвам да ограничавам тези страни работи които прави и направо полудявам имам чуството, че трябва да ги направя, например трябва да си дръпна 7 пъти от цигарата или да пийна 7 пъти от чашата ей такива страни работи. Въпроса ми е дали ще мога да се оправя сама без психолози, защото някои пишат, че това заболяване което причинява отклонения в структурата на мозъка, които водят до нарушаване на секрецията на серотони и допамин и трябва да се пият хапчета. Аз не искам да пия хапчета моля дайте ми някакъв съвет какво да правя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 1 месец
hash: 2cd92f38a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Трябва да се консултираш с психиатър. От само себе си няма да се оправиш. Да, точно така трябва да пиеш хапчета. Това са лекарства, както всички други лекарства. Трябва да следваш стриктно инструкциите на лекарите.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: a3b78d20b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Почти всичките ми познати са с такова разстройство. Една брои пръчките на оградата, шарки на пердета, бялата осова линия по улицата, друга, винаги на излизане от вкъщи казва един и същи израз, трета - винаги, като крои някакви планове, дори и най-обикновени, задължително казва :"Живот и здраве", друга пък казва: " Ако е рекъл Бог, да стане.... ", друга пък казва: "Бог напред и аз след него", друга пък все тръгва с десния крак, друга пък трябва да върви все от дясната страна, иначе не и вървяло, друга пък, ако срещне една баба на пътя почва да психясва, че "било на лошо", абе света не е добре със психическото здраве, като цяло. Не знам - заразно ли е, що е, но е така.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: c577b39e5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Можеш, разбира се! :) Просто се приготви за тежка битка. Минал съм през същото нещо и с много усилия се справих.
Просто трябва да спре да ти пука. Следващият път, когато тръгнеш да правиш нещо и да си мислиш, че ще стане нещо лошо, ако не си извършиш "ритуала" просто си кажи "кво да направя, не ми пука" и не го прави. Така няколко пъти и ще видиш, че дали правиш странните неща или не ги правиш - разлика няма. :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: a26dce4cb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Трябва ти психиатър, не психолог. Аз освен с обсесивно-компулсивно разстройство, съм и с биполярно разстройство. Но, ако не бяха хапчетата, за да ме оправят и сега да живея нормален пълноценен живот, нямаше да стане инак. И да, разбирам те! Мене ме тресе паниката, мисля, че на близките ми ще им се случи нещо лошо, ако не изпълня някакъв ритуал. Моят е да чукам на дърво и да преглъщам, докато гледам в чисто пространство на небето! МНОГО откачено звучи! Никой не ме забелязва, докато си правя ритуала, естествено. Но мене много ме мъчи. Така че те разбирам! ОТИДИ НА ПСИХИАТЪР! Това не значи, че си луда, а че имаш проблем, осъзнаваш го и търсиш решение и помощ!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 4aca878fbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (30 гласа)

5.   Имала съм такова... не ми трябваше психиятър нито психолог за да се оправя. Това е един вид нещо като нервен тик, който ако не го направиш, ще се случи това или онова, просто изпитваш нуждата да го направиш. Значи, за*би лошите мисли, които те карат да правиш тези странни неща - те са основния източник, който те подтиква към тези действия, които дори и да ги правиш, дори и не - ако е писано ще се случат. И спри да си мислиш за лоши неща, просто следвай целта си и мисли за други неща.. Успех.

 
  ...


...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 28ff0dc7e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Най-доброто решение е да правиш напук на мислите си и да приемеш възможността лошото нещо да се случи. Аз например имах обсесия, че може някой ден да поискам да правя секс с майка си и сестра си. Естествено, на рационално ниво много добре знам, че това е безумно и вредно, но обсесията ме преследваше дълго време (и още ме преследва, но вече в много много по-малка степен). Четох много по въпроса и стигнах до набор от следните най-добри (според мен) решения:

- първото е да осъзнаеш, че тези тревожни мисли са дело на болестта и не са реални. Никой няма да умре, само заради това, че не си преброила до 7. Никой дори няма да се задави или спъне заради това.

- второто е да спреш да изпълняваш компулсиите (т. е. действието, което намаля тревожността)! Най-лесно е да спреш да ги правиш, ако имат някакво външно изражение (например да подредиш химикалките до теб във формата на 7). Тогава можеш лесно и съзнателно да контролираш ръцете си. По-трудно е, ако компулсиите са ментални, т. е. свързани само с мисли. Но и затова си има начини и ще ги изброя.

- когато дойде такава мисъл, че може някой твой близък да умре ако не направиш нещо, я приеми. Кажи си: "ами може и наистина да умре, може и да не умре, живеем в един несигурен свят". Когато аз започнах да отговарям така на натрапчивите мисли те започнаха да се променят и накрая придобиха вид сякаш на 2-годишно дете. По едно време имах чувството, че са "разсърдени", че не им обръщам достатъчно внимание.

- друго решение ако ти дойде такава мисъл е да я игнорираш напълно. Това не е лесно, защото мозъкът ни е направен така, че винаги да търси решения, когато попадне на опасност. В случая опасността е тревожността, породена от тези мисли, а реакцията на търсене на решение е мисленето и компулсиите, които изпълняваме. Но трябва да си наложиш волята, да ги приемеш, да си кажеш "да, току що получих натрапчива мисъл" и да я оставиш така.

- трето решение е да увеличиш емоцията (тревожността), така че мозъкът ти да свикне с нея. Така тя ще изгуби заряда си. Имам предвид следното - като ти дойде мисъл, че твой близък ще умре, помисли си "да, наистина ще умре, ще има ужасна смърт, за което ще съм виновна единствено и само аз, защото не преброих до 7". Задръж емоцията колкото можеш по-дълго, нека ти е тревожно колкото се може по-дълго.

Преди доста време ходих на психиатър заради подобни натрапчиви мисли, но понеже бях малък, той ми изписа валериан (на някои им изписват по-тежки лекарства като ривотрил, което не препоръчвам). Валерианът е без рецепта и може да си го вземеш, ако решиш, че имаш нужда от подкрепа от лекарства.

Начини за естествено увеличаване на серотонина са следните: протеиновите храни да се ядат с бърз въглехидрат (това е така, защото аминокиселината л-триптофан, от която после се произвежда серотонин, се усвоява в кръвта само при наличието на повишена кръвна захар, например: мляко със стафиди, сандвич с шунка и тнт. ), слънчева светлина (има някакъв механизъм в мозъка така че когато очите ни видят слънчева светлина за по-дълго време да започне да се произвежда повече серотонин. Иначе на тъмно л-триптофанът се превръща в мелатонин, който има приспвен ефект), витамин Д, витамините от Б групата, както и намаляване продължителността на съня.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: f8bf16059a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря на коментатор номер 6 за подробната информация и съвети. Много са полезни. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker