Водеща съм, а имам проблем с гласа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Водеща съм, а имам проблем с гласа
преди: 10 години, 11 месеца, прочетена 11222 пъти
Здравейте. Ще се радвам да получа Вашите мнения и съвети. Професионална радио водеща съм, а от няколко месеца имам проблеми с гласа. Ходих да ме гледат някои от ''светилата'' в бранша. Нямам певчески възли. Казват ми, че проблемите ми са в следствие на фарингит и алергии. Искам да получа препоръка за УНГ-лекари, които са добри в работата с гласа. Може и да си поликлинични и неизвестни, но да вършат работа. Благодаря Ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 11 месеца
hash: b2b586d84d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Е, ееее, значи си известна! Коя точно радио водеща си?
Иначе, за гласа, явно си го губиш, защото си депресирана, имаш настинка или от много дрънкане по радиото. Гласът ти ще се оправи най-много след седмица.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f52f12f7e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От кой град си? Доколкото знам истинските говорители по радиото и телевизията минават през курс за техники на говора. Ти вероятно не си на това ниво, за да ни задаваш такива въпроси. Та точно в такива курсове ги учат как да работят с гласа си и как да го предпазят от преизгаряне. Ако си от някое малко градче, където няма такив вид обучение, те съветвам да се обърнеш към някой професионален актьор, за да ти даде малко уроци по дикторство, техники на дишане и т. н.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: d5aa69728d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   От Авторката

Номер 2, много смислен коментар, за който благодаря. Не, не съм преминавала през такова обучение, но и аз съм се замисляла, че имам нужда. Подобни обучения се провеждат на актьорите в НАТФИЗ и то са ги учили добре преди години. Имам познати актриси, които завършиха през последните години и се оплакват, че не е наблегнато на това как да се използва правилно гласа. Обученията, които са се провеждали едно време на говорителките за телевизията са били насочени към правоговор и отстраняване на говорни дефекти.

Дано да се включат още хора с отзиви от УНГ-лекари, апропо от София съм. Бях в Исул при Досков, бях при фонопедката Камелия Янкова, бях при Фурнаджиев. И тримата ми казват различни диагнози и всеки иска да ме дръпне към себе си, подозирам с цел финансови облаги.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f52f12f7e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторке отново номер 2 ти пише. По принцип трябва да владееш добре диафрагменото дишане. Мисля си, че основно то ще спаси гласа ти, пък и като цяло диафрагментото дишане се счита за здравослвно. Йогите имат цели техники за това. Много искам да ти помогна и затова те съветвам внимателно да разгледаш следния сайт: http://www. uiowa. edu/~shcvoice/

Ех, дано да знаеш английски...

Също ти препоръчвам да си намериш ако можеш "The Speaker's Voice: A Course in Aesthetic Voice Improvement" Това са аудиокасети с много добри упражнения. Просто ги слушаш и повтаряш.

Иначе по интернет може да намериш много видео уроци с voice production или actor's voice, но някои са абсолютно неефективни.

Между другото, аз също щях да те насоча към ИСУЛ. Точно там са най-добрите специалисти. А какви точно са твоите оплаквания? Може пък и да мога да ти дам някакъв съвет.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: d5aa69728d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Авторката

Номер 2, благодаря сърдечно за насочващите съвети. Не е било напразно това, че писах и тук за мнение. Човек никога не знае откъде може да бъде насочен правилно.

Аз имам представа от диафрагмено дишане, което разбираше винаги може да бъде усъвършенствано, както и работата с гласовите резонатори.

Поръчах си днес сутринта тази програма от Амазон. Свалих си сайта, който си ми пишеш и ще го разгледам. Слава Богу съм с добър английски.

При мен всеки ми казва различно. Едидодушни са в едно- че нямам певчески възли и образования по гласните връзки. Иначе диагнозите варират межди алергичен ларингит, оточни гласни връзки, фроничен фарингит, риносинуит.

Искам да съпоставя лекарски мнения и да открия лекар, който да работи добре с глас.

В ИСУЛ има специалисти, но има мнооооооого минуси. Първо нямат никаква техника, преглеждат така, както са го правели преди 40 години. После повечето лекари са навързани един с друг и си препращат пациенти. Особено когато видят, че някой е малко по-популярно име, веднага започва едно размотаване и взимане на пари.

Ще се радвам някой да се включи с мнение за фонопедката Камелия Янкова. На мен тя ми каза, че гласът ми е преуморен и се нуждае от ''ремонт'' и трябвало поне шест месеца да ходя в частния ? кабинет по веднъж седмично... Най-добре обаче било да я посещавам две години...!!! Малко странно ми се струва.

Ще чакам още мнения.

Номер 2, благодаря отново!

 
  ...


...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f52f12f7e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, отново номер 2 ти пише.

Много се радвам, че си последвала моите съвети! И дори като прочетох последното ти съобщение си мисля, че тези касети са единственото, от което ти имаш нужда и вярвам, че те ще решат твоя проблем.

Иначе лично аз не мога да ти препоръчам лекар, а и нищо не знам за тази фонопедка.

Тя обясни ли ти какви точно "процедури" ще ти прави? Може би, колкото, за да добиеш представа е добре да отидеш 1 или 2 пъти... но защо 6 месеца??? На теб още днес ти трябва "ремонтиран" глас, та нали с него си изкарваш прехраната.

А другото, което си мисля е да се консултираш с логопед -- те повечето работят с деца, но това няма значение.

Поставили са ти много широка гама от диагнози. Ако желаеш разкажи какво точно ти чувстваш. Какви са точно твоите оплаквания, които те накараха да отидеш на лекар. Какви лекарства са ти назначили с такива диагнози?? И въобще дали си ги приемала?

Но това, което аз си мисля е, че един УНГ-лекар ще може само да ти постави диагноза и да лекува патологичните промени. А самият глас се "лекува" от фонопед/логопед. Като аналогичен пример, ако един спортист си счупи крака, го лекува ортопед, но след това рехабилитатор му помага да го раздвижи.

На мен ще ми бъде много интересно да видя мненията на други хора.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: d5aa69728d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Авторката

Номер 2, благодаря ти отново за изчерпателния и съдържателен коментар.

И аз съм се замисляла за консултации с логопед, но тяхната работа е насочена към говорните нарушения. Фонопедите са тези, които се занимават с гласови нарушения. Такава е Камелия Янкова. Аз познавам певци и актьори, които са ходили при нея. На всички е давала едни и същи упражнения от това, което са ми казвали. Понеже прочетох доста фонопедични материали на английски, навсякъде пише, че ако се налага фонопедична работа- упражнения, то тя е съвсем различна, в зависимост от гласовия проблем. Ще се радвам, ако и тук някои сподели от опит мнение за нея.

И наистина ли няма друга фонопедка в България освен Камелия Янкова. Не ми се вярва тя да е единствената, както самата твърди.

Отделно знам, че всичко в гърлото е добре да бъде наред, когато ще се правят подобни упражнения.

Пила съм предимно на билкова основа продукти. Смукала съм различни видове бонбони за гърло. Установих, че сред неизвестните има много добри.

Като усещане- понякога гласът ми пада след водене на по-дълги предавания. Знаете следобедните или сутрешни блокове на радиото с каква продължителност са.

Имам усещане за един непрекъснат секрет в гърлото, сухота на моменти. Стича ми се и секрет назад... В този ред е всичко. В самото гърло не усещам болка.

Заради това искам първо лекар/и, който да ме оправи... а аз ако трябва след това сама ще си помогна с упражнения, дишане и т. н.

Все си мисля че лекарите от старата генерация са най-печени. Знаят много повече лекарства и ''трикове''.

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: f52f12f7e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Авторке, пак съм номер 2.

Сега като чета номер 8, със сигурност смятам, че това, от което ти имаш нужда са касетите! Като ги получиш, започни директно със страна Б на първата касета. Мисля, че в случая е наложително оттам да започнеш, а към страна А ще се върнеш по-късно. Но ти ще прочетеш и книжката и сама ще си прецениш.

След като научиш упражненията от касетата, гласът ти няма да спада. Моето обяснение е, че гласът ти, или по-скоро въздушната струя от диафрагмата се задържа в гърлото ти. А това става понеже гърлото не е релаксирано.

И един съвет: след като изучиш упражненията, а дори и докато ги изучаваш, винаги преди да отидеш на работа (предполагам, че на работа няма да имаш възможност) ще отделяш около 15-20-30 минути за загрявка на гласа. Ще правиш упражнения за дишане, релаксиране на гърлото, артикулатори и т. н.

А относно секретите, си мисля, че може да са от притеснение. Всъщност страна А, предлага упражнения точно за релаксиране.

А иначе върви на някой друг УНГ лекар, за "независимо" мнение. Но просто им кажи, че работата ти е свързана с много говорене....

Желая ти успех!

 
  ...
преди: 10 години, 11 месеца
hash: 0f9574d3da
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Виж тук:
Най-прочутият коктейл за хубав глас е коктейлът на Шаляпин, наречен на името на световноизвестния руски бас, популярен в началото на двадесети век.

Той е създател на специален коктейл, който самият Шаляпин наричал гърмяща смес. За да е във форма гласът му, певецът смесвал равни части коняк, лимонов сок, мед и едно яйце. След като сместа добре се разбърка, трябва да се изпие наведнъж.
Коктейли за хубав глас

Ефектът е мигновен, не минава и минута и гласът е в перфектна форма. Много оперни певци и днес пият редовно коктейла на Шаляпин.

Коктейлът с бира, мед и мляко също е полезен за гласа. Двеста милилитра бира се смесват с три супени лъжици топло прясно мляко и една супена лъжица мед. Всичко се разбърква добре и се пие преди лягане, за да могат гласните струни да са в покой.

Млечният коктейл с моркови е много полезен за гласа. Смесват се три части топло прясно мляко с една част прясно изцеден сок от моркови и се пие топло по сто милилитра на ден.

Много полезен за гласа е безалкохолният коктейл от един разбит жълтък със захар, който се бие, докато сместа побелее, и един разбит на сняг белтък.

Белтъкът се добавя в разбития жълтък и сместа се изпива. Все пак трябва да сте наясно, че суровите яйца могат да станат причина за заразяване от салмонела. За да намалите шанса на бактериите, измийте със сапун черупките на яйцата, преди да ги счупите.

Топлият шоколад, в който е добавен малко ром или коняк, също действа много добре върху гласните струни.


и тук:
http://www.tialoto.bg/forum/archive/index.php/t-2155.html

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: b2b586d84d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Тук май само номер 2 и авторката си говорят.

Violet

 
  ...

...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: 5ac61066fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Доктор Тошев- УНГ в осма поликлиника в надежда се намира. Много добър специалист е.

 
  ...
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e7bd5af8a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Ейй, колко дребни душици има по този свят. Жената ви пита за съвет, вие я нападете. Няма нужда от злоба и завист.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 8 месеца
hash: e1dcfb96eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Авторке, номер 2 ти пише. Просто се сетих за тебе и исках да те питам как си? Как е гласът ти? Изучи ли упражненията от касетите?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d5aa69728d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   АВТОРКАТА

Здрваей, номер 2. Отговарям със закъснение, за което се извинявам. Искам да споделя с радост, че проблемът ми се разреши напълно. През лятото, след като писах и тук проведох няколко консултации с различни УНГ-лекари. Всичко беше объркващо, докато един познат оперен певец не ме насочи към Д-р Първолетка Кирилова, която приема в МЦ''Лора''. Тази жена е изключителна. Обясни ми, че проблемите ми са няколко, взаимно свързани и трябва да се действа сериозно. Оказа се, че имам фарингит, ринит на алергична основа и че гласните връзки не ми прилепват плътно. Изписа ми много сериозно лечение. Ходих на физиотерапия за нос и ларинкс и много бързо усетих подобрение. Започнах да правя и упражненията от касетите, които ми доставиха. Някои даже правя ежедневно преди работа. Чувствам се отлично, гласните ми връзки затваря перфектно, гласът ми изобщо не се изморява, фарингитът ми е овладян. Номер 2, благодаря ти още веднъж за споделения съвет. Поздрави на всички и бъдете здрави!

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 5d3ae7832b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Здравейте, току що прочетох за проблемите, които сте имали с гласа си и за успешното ви лечение. Тъй като синът ми има подобни проблеми, а сме обиколили всички УНГ и до момента никой не му помогна, а той не може да пее, бихте ли ми казали какво лечение ви назначи д-р Първолетка Кирилова. Ще съм ви много благодарна!

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 16 дни
hash: 05dbaf397e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Здравейте, днес на моят 8-годишен син откриха певчески възли в ИСУЛ и ме насочиха също към Камелия Янкова, ще отидем в Понеделник и ще видим какво ще излезе! Много му пада гласа. Но не пее, много приказва!

 
  ...
преди: 10 години, 13 дни
hash: d5aa69728d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Авторката
Не съм чувала никак добри отзиви напоследък за нея, а специално разпитвах, когато имах аз проблеми и писах тук. В Исул всички са вързани с Камелия и препращат към нея. Много е меркантилна и не може да се разбере кога казва истината и кога не. При нея вече парите са станали водещи. Иначе едно време съм чувала, че е била истински факир. Особено, ако ви вика в частния ? кабинет се пригответе за здраво плащане. Съветват ви да се консултирате и с другата фонопедка Ана Заимова, потърсете в нета координата, че тук е забранено да се изписват.

 
  ...
преди: 10 години, 13 дни
hash: 7768bf0b2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Здравей Авторке, аз съм номер 2. Току-що виждам твоя отговор от преди 6 месеца. Смехурии! Радвам се, че нещата вървят добре при тебе и така да си останат. Успех!!!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 12 дни
hash: b9feed77f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Много Благодаря за информацията! -на ном. 18

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 2579419878
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Здравейте, от няколко години имам проблеми с гласа, проста спада от нищото, като първо ми се запушва носа /суха хрема/ после усещам като секрети, които се стичат в гърлото и та даам след 2 дена гласът ми е спаднал без да съм реално болна. Отидох в исул уж за профилактичен преглед. Там ми казаха че на носът нищо му няма, ( а реално аз усещам постоянно напрежение в синусите) и дясната ми гласна връзка била обездвижена пазарализаирана или нещо подбно. Като всичко се пише на някакво измислено листче, напраскаха ми всякакви изследвания на щитовидна жлеза, рентгени ала бала и някакво, което се прави при съменние за рак на гърлото. На 21 г. съм и не пуша и познайте как ми дойде такова нещо. Та въпросната Янкова се появи каза това за връзката че е обездвижена добави още няколко изследвания и си даде личния телелфон, за да се свържа с нея. Като изключим че през цялото време всички настояваха в исул да си направя изследванията и че имало само 1 лекар който разчитал едното трябваше да чакам цяла седмица. Изследванията не са специализирани, а са тип рентген, ехография и т. н, които могат да се направят реално навсякъде, и после да се разчетат от специалист, но не пожелаха да ми напишат направление за изследванията, за да ги направя някъде другаде по рано. Силно се надявам да намеря и друг специалист, който да ми помогне за този проблем, към кого бихте ме насочили?
Забравих да кажа, че отидох там с карта от ЗОФ и реално всичко минава през фонда и започнах да се съмнявам дали всичко не се прави, за да се поизточат парички от фонда. Както и да, самият факт че всичко се написа на някакво листче за рецепта и диагноза, а не ми се издаде амбулаторен лист и всички изследвания трябва да са в исул.... не ми хареса.

 
  ...

...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: d5aa69728d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Номер 23, има специални физиотерапии, които се правят. В Исул е печатница за пари, а нивото на работа е много компромисно. Допитай се до Д-р Ивета Иванова, при нея ходят много певци. В нета има координатите ?. Приема в Студентска поликлиника в Студентски град, работи и с касата. Успех.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 9e7f86edfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Здравейте! Бих искала да споделя моя проблем с гласа, тъй като четейки коментарите разбрах, че мога да получа съвет. Аз съм певица. От доста време имам един много особен проблем с гласа си, който определено ми пречи да работя и обмислям дори да напусна работа. Работя във Фолклорен професионален ансамбъл. Когато пея ми се получава едно прекъсване на вокала, също така буквално трептене на гласа особено в ниските тонове, Ужасно е направо! Ходих на лекар каза ми, че нямам певчески възли. Изрази мнение, че може би проблема ми е за невролог. Или при професор Досков да отида, но чета много противоречиви мнения за него. Някой може ли да ме посъветва какво да предприема. Имал ли е някой подобен проблем? Моля, споделете! Благодаря!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: d5aa69728d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Здравейте. Аз съм авторката. Не ви препоръчвам да ходите при Досков, направете консултация с доцент Друмева от Военна болница, тя е другото светило във Фониатрията след Досков, но за мен е много по-добра от него. Потърсете ж сайта на ВМА телефона на УНГ отделението и ще стигнете до доц. Друмева, тя е и заместник шеф на отделението. Не Ви съветвам да ходите и при д-р Фурнаджиев, той само взима пари и лъже пациентите си.
След като си оправих моите проблеми, за които съм писала тук, д-р Първолетка Кирилова ме насочи към Друмева за профилкатика и по-специфични прегледи. Пращала съм и други хора с проблеми и останаха доволни, но трябва да се следват заръките й. Успех и споделете какво се е случило.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 25ffc6e1ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Благодаря Ви много за съвета! В голяма паника съм. Тъй като не съм от София, по-бавно ще се случат нещата при мен, много се притеснявам.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b6b8c6899d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   Д-р Георги Николов, специалист УНГ Плевен

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 12ed9163de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Авторке, писах и преди, но админите не ми одобряват коментара.
Мислиш ли, че с моя глас мога да стана за радиоводещ?
http://vbox7.com/play:a16aa0577e

 
  ...
преди: 7 години, 3 месеца
hash: 1f6bdbcb1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Здравейте! Много бих искала да помоля някой да ми даде координати на д-р Ивета Иванова, тъй като вече не работи в ДКЦ 5, нито в МДЦ Кристал. Ще съм благодарна на всяка информация, защото ми е спешно. Поздрави!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 3 месеца
hash: d5aa69728d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Аз съм ходила при нея, след като четох и писах тук. Вече преглежда в болница Неоклиник с/у пазара Иван Вазов, работи и с направления... Всеки ден от 8'30 до 16ч мисля. Пращала съм ѝ и други пациенти и всички са много доволни. Телефони не може да се изписват тук, напишете в Гугъл Неоклиник и се обадете за час.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker