Депресия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Депресия
преди: 10 години, 5 месеца, прочетена 3004 пъти
Здравейте,

Напоследък се говори доста на тема депресия, но аз искам да представя малко по-различна гледна точка. От известно време (2 години) страдам от това, търсих много информация по въпроса и останах доста разочарован от подвеждащата и невярна информация, предоставена от "специалисти" в областта на психичното здраве. Толкова глупости изчетох, че просто искам да напиша моето мнение. Просто ей така, без да очаквам коментари.

Почти във всички източници на информация, депресията се свързва с тъга. Да, ама не. Тъгата няма нищо общо, тя е нормално чувство, свързано с определено преживяване. Аз и за момент не съм бил тъжен през тези 2 години, в които се боря с нея. Второ абсурдно твърдение - депресираният човек е вечно намръщен, ядосан, не излиза никъде и се крие под леглото. Дали? Напротив, бих казал, че когато си в депресия често се усмихваш и смееш много повече, макар отвътре да умираш. Някаква защитна реакция, знам ли. За да не разберат другите, за да се самозалъжеш, че си добре...

Депресията има една дефиниция, която важи винаги. Депресия = безчувственост съм положителни емоции. Тоест, това е липса на радост, щастие, мотивация, на стимул за каквото и да е. Пак правиш нещата, които и преди - работиш, учиш, излизаш, НО нищо не те радва вече - секс, пари, забавления, купони, почивка, храна. Нищо! Не че не ги искаш тия неща, просто го няма удоволствието от тях. Животът постепенно губи смисъл, започваш да правиш нещата по навик. Ужасно е и ще се радвам много, ако никой от прочелите тези редове, не се чувства така. Ще се радвам, ако някой ми каже колко не съм прав и колко бъркам, защото това ще значи, че аз съм от малкото, имали нещастието да разберат наистина какво е чувството.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 5 месеца
hash: 7813428c3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз в момента съм в много голяма депресия свързана с натрапчиви мисли която вече не мога да издържам и след нялколко дена съм на доцент да определи каква е тези глупости в главата ми

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 7813428c3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   всякакви глупости са в главата ми от няколко години и вече съм на път да ме убият

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: d5465c4c22
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Абсолютно правилно си го описал. Нищо не чуствам. Празно пространство. Черна дупка. Сънувам кошмари. Но да ти кажа аз съм тъжна. И се отлъчих и от малкото хора с които общувах. Не искам да виждам никои. Не искам и те да ме виждат такава. Вървя си сама по улиците. Пия кафе сама. Блуждая. През повечето време работя. През останалота време се грижа за семейството. Грижа се е силно казано защото го правя като задължение, а не с обич. Мъча се да си спомня как ухаеха децата ми като бебета. Порастнаха вече. Има моменти когато умирам от страховете си за тях. В следващия миг не мога да ги понасям. Не мога да се позная. Какво стана с мен. Днес неделен ден. Студен, мрачен. Много рано сутринта минавам покрай една витрина. Там подредени изящни антики. Чашки и чиниики от нечии сервиз, огледало, други джунджурии и РУНТАВА КОТКА. Тя мигна аз мигнах после се засмях с глас. Бях чисто сама на пустата улица. После ми потекоха сълзи. Не съм луда просто съм чисто празна.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: fecc8c716b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей,

Депресия е твърде общ термин, състояние, което може да се прояви по различен начин у различните хора. При някои е свързано с тъга, при други - с гняв, при трети - със страх, при четвърти - с психози и т. н. Твоето състояние е частен случай на това, което наричат с претенциозното име "екзистенциална криза". Поне така ми се струва. Не си тъжен, нито си щастлив, защото си изгубил вярата, че знаеш кое е тъжно и кое носи щастие. Няма как да се радваш на стандартните неща, тъй като вътре в себе си се съмняваш, че те имат някакъв смисъл.

И аз се чувствам горе-долу така. Всъщност подозирам, че май доста хора изпитват в различна степен същото чувство. Което е много логично предвид факта, че светът, в който живеем, става все по-изкуствен и фалшив.

Не споменаваш да искаш съвети и си прав, защото само ти можеш да се извадиш от това състояние. Но все пак ще ти кажа какво ми помага на мен, поне за известно време. Опитам се да се радвам на малките неща, колкото и тъпо да звучи. Хич не тъпо. Наслаждавам се на чашата ароматно кафе. На чистия въздух сутрин в парка. Спортувам. Трудя се. Такива някакви.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 19d8e71863
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   ''смееш много повече, макар отвътре да умираш''. След като казваш, че за това време не си бил никога тъжен, тогава какво имаш предвид това ''отвътре умираш''?

 
  ...


...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 4e48b77f00
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз съм в депресия вече 4-5 години. В началото беше ужасно болезнено, бях много тъжна, ревах от сутрин до вечер.. но сега съм просто празна, все още тъжна и потисната, но по-различен начин. Вече не плача, не мога да се ядосвам, не ми се говори много. Всяка сутрин ставам уморена, отегчена, без никакво желание, върша всичко механично.... просто защото трябва. Вечер едвам заспивам и все ми се върти една мисъл- КОГА ЩЕ СВЪРШИ ВСИЧКО ТОВА? не искам да се будя. През деня почти не говоря с никого, само когато се налага. Опитвам се да го крия като се правя на много заета. Най-лошото е че съм 12 клас тази година и ми се налага да мисля за бъдещето, а аз просто
искам да заспя един непробуден сън! Искрено пожелавам да се оправят :)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 4e01eeeab3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Много добре си го описал! Точно така си е. Изглеждам нормално, държа се нормално, даже се усмихвам... обаче ми е празно! Нищо не очаквам, нищо не ме радва, чувствам се буквално разсипана и физически и психически, единственото ми желание е да се наспя. Понякога дори ми се иска да заспя и да не се събудя. За какво? За да се боря с поредния сив и тъжен ден? Има ли смисъл?

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 721f6aca9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Дa, животът губи смисъл тогaвa, когaто....естествено, не нaмирaш смисъл и удовлетворение в товa, което прaвиш, товa, което се случвa в околният свят....
Зa мен всичко товa се промени когaто се мaхнaх от Бг.
Aбсолютнa, пълнa, тотaлнa промянa.
В нaчaлото си кaзaх, ето тук могa дa бъдa, която си поискaм, никой не ме познaвa, никой нямa очaквaния ....могa дa се усмихвaм или не.
Но с времето, някaк си от сaмо себе си, ...зaпочнaх дa се усмисхвaм естествено от....усмивкa срещу мен, толерaнция, подреденост в всяко отношение, от трaнспорт до...бюрокрaтщинa, открих толковa нещa зa себе си, които не знaех, в Бг бях зaдушaвaнa от чуждото мнение и очaквaния,нямaх възможносттa дa открия и нaложa себе си, зaтовa и не виждaх смисъл в нищо.
Сегa тук, където съм, имaм вече своя средa, хорa с общи интереси и други, с които увaжaвaме и толерирaме по между си рaзличният нaчин нa мислене.
Открих толковa много интереси мои, хобитa, причини зa смях и щaстие...
По тези причини в Бг, не бих се върнaлa, тaм кaто че вече във въздухa се носи депресия, мъкa, злобa....
Не кaзвaм, рaзбирa се, че трябвa дa се мaхнеш от Бг, но тъй кaто другото не можеш дa промениш, хорa, обстоятелствa,.. всичко, от което се чувствaш по този нaчин, или по- скоро те лишaвa от чувствa, би трябвaло себе си дa " ритнеш"
Друг грaд може би, други хорa, друг....въздух, зa мен нaй- простото и бързо решение беше другa държaвa.
Aз нaмерих своето място в животa, щaстливa съм отдaвнa вече и имaм много причини зa товa, пожелaвaм ти същото от сърце!
Но, променяй!

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: d7eb7ce5d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Автора:

Номер 5, означава, че просто нищо няма смисъл. Когато ежедневието ти е сиво, когато нямаш мотивация, желания и мечти, ти не просто умираш, ти си вече мъртъв. Не е нужно да има тъга, празнотата е нещо още по-силно. Тъгата все пак е чувство, което малко или много помага, празнотата само товари и вреди, полза от нея няма.

Номер 8, явно доста добре ме разбираш. И ти си го описала много добре - на външен вид изглеждаш нормално, а вътрешно се бориш със себе си.

Колкото и песимистично да звучи - не виждам изход за себе си. Поне тук мога да го напиша - тук нямам лице, нямам име, няма кой да ме осъди, както би се случило ако споделя с някой, който ме познава.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: d7eb7ce5d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Автора:

Номер 9, много ме впечатли с мнението си. : " в Бг бях зaдушaвaнa от чуждото мнение и очaквaния, нямaх възможносттa дa открия и нaложa себе си, зaтовa и не виждaх смисъл в нищо. "

Наистина ли в чужбина се освободи от това налагане на чуждо мнение, така характерно за България? Чак ми е трудно да повярвам. Тук всеки с малко по-различно виждане за живота, бива нарочен за престъпник.

 
  ...

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: a1fda4b50d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Н9 съм, дa aвторе, тaкa е.
Сегa от рaзстоянието нa времето и промените в мен и около мен, сидaвaм сметкa, че може би звучи кaто.... слaбохaрaктерно кaквa съм билa преди.
Но, не е тaкa. В Бг, зa съжaление мaлко хорa сa толерaнтни относно рaзлично мнение.
Обикновено се нaлaгa един общ нaчин нa мислене, който всъщност дори не е общ, просто хорaтa се присъединявaт в " общото русло", по- лесно е може би и нaгодявaйки се, избягвaт спорове, не се чувствaт кaто aутсaйдери и с времето, дотолковa сa зaгубили вече себе си, не си спомнят, че някогa сa имaли свои мечти, рaзлични.
Тук.... в нaчaлото по нaвик кaто че ли се оглеждaх, ослушвaх, виждaх и чувствaх рaзличното и мaй търсех кaк дa се нaгодя. докaто не рaзбрaх, че другите се опитвaт мен дa опознaят, тaкaвa, кaквaто съм, без опити зa нaлaгaне нa мнение, без предрaзсъдъци, без непременно, дa се очaквa дa бъдa нa същото мнение.
Е, трябвaше ми време със себе си дa се зaпознaя;), тоест дa се отърся от чужди мечти и желaния, и дa се съсредоточa върху моитеси тaкивa.
Сегa животът ми е много простичък, освободен от зaдръжки и комплекси, свободно се рaдвaм не мaлките- големи нещa, себе си съм и никой тук не очaквa друго от мен.
Не знaм дaли се итрaзявaм тaкa че, дa ме рaзбереш прaвилно.
Нa крaтко кaзaно- преоткрих се, рaзгърнaх се, рaзвих се- в мир съм себе си, нямa го вече този неосъзнaт вътрешен конфликт- угоднa нa всички, нa себе си НЕ.
Сегa със себе си съм ок, a тук увaжaвaт товa;)

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 4e01eeeab3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   До автора от 8. Е, при мен явно е останала все пак малко надежда. Да, сега не виждам смисъл в нищо, но тайничко се надявам, че някога, някой ден всичко ще е различно. Дано съм права!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker