Баща ми получи инсулт - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Баща ми получи инсулт
преди: 10 години, 5 месеца, прочетена 9227 пъти
Баща ми е на 46 години. Една нощ докато е бил извън града си е глътнал езика. Хората са извикали линейка и са го докарали в болницата. Лекарите казаха, че е получил инсулт. ( Баща ми има много високо кръвно винаги ). Правиха му скенер и казаха, че няма съсиреци и не е толкова зле. Днес минава 6-ти ден от настаняването му в болница. Дясната ръка и десният крак са засегнати - може да ги движи, но не много. За жалост не може да говори. Издава звуци, опитва се да говори, но не може да формулира думите. Чува се само интонация. Адекватен е - разбира какво му се говори и съответно с жестове отговаря.
Ако може, кажете ми какво следва - ще проговори ли и съответно кога? (в болницата казаха, че до 3-4 дни би трябвало да може) и какво ще стане с дясната страна на тялото му?

Всеки коментар е от полза.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 5 месеца
hash: b82c6d1581
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Ще се оправи най-вероятно, но нищо не се знае в живота, важното е, че е жив.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 5eceed0a78
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Лошо е, че отдясно е го е " удaрило" зaсягa сърцето.
Прекaрвaй всичкото възможно/ позволено време с него в болницaтa.след 9-ят ден , aко е добре вероятно ще го изпишaт.
Не мисли от сегa зa рaздвижвaнето му и дaли ще говори.
Просто бъди до него- подкрепa.
Остaнaлото, с времето си.
Знaм кaкво преживявaш, зaтовa....просто бъди до него.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 376531897e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Да, човека е получил исхемичен инсулт. Това е често срещано заболяване, вследствие на високо кръвно налягане и последвала исхемия на кръвоносните съдове на мозъка. Във всяко неврологично отделение на болниците- лекуват правилно както този вид инсулт, така и хеморагичният. След това обаче, за болният трябва да се полагат по-специални грижи за болният. Постоянен прием на предписаните лекарства, нормализиране на кръвното налягане и задължителна РАННА РЕХАБИЛИТАЦИЯ. Забравя за цигари, алкохол нервно и психическо натоварване. Втори или трети подобен инсулт са фатални. Възможни са увреждания на сърцето, отключване на диабет и др.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: c83a0118b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Става въпрос за мозък и никой не може да ти каже какво следва. Нормално е в началото да има проблем с говора, но е възможно да се възстанови впоследствие. Също така е възможно да се оправи дясната страна на тялото, може и да не е напълно, но поне до степен да може да ходи нормално и да се обслужва самостоятелно. Лекарите ще ви обяснят кога може да започне раздвижването и как да протича. Живот и здраве, след като го изпишат от болницата вкъщи също ще са необходими много грижи за него поне в началото. Имай предвид, че е възможно и да буйства в началото, да иска да става, да говори несвързано и др. Не трябва да се притеснявате и да се плашите.
Аз лично имам някакъв поглед върху нещата, защото няколко пъти съм бил свидетел на инсулти и на възстановяването след тях, но просто всеки случай е различен и затова не мога да дам някакви универсални съвети. Както казах това е мозък и всичко е Божа работа. Дано татко ти да се оправи и да се върне към нормалния си начин на живот.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: b3abf91404
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Ще се оправи, спокойно :)

 
  ...


...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 1ccdcad6a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Всичко е много индивидуално, някои хора се оправят напълно, виж Христо Мутафчиев, например, други си остават с частична парализа до живот. Много си зависи от степента на уврежданията, но баща ти е млад и има по-добри шансове да се оправи напълно от човек в по-напреднала възраст, така че не губи надежда.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: f65fc56dbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Рехабилитации, и най важното е да лекува хипертонията-да внимава какво яде и пие, да се движи повече и да приема подходящите лекарства. За мен здравословната храната и движението са на първо място по значение. Щом са казали, че ще говори не се притеснявай.

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: 4ab9a0dbcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Майка ми преди 3 години получи инсулт и тогава беше на 48.. Няма да лъжа беше доста зле -лявата страна изобщо не можеше да си я движи нито крак, нито ръка и не можеше да говори в смисъл фъфлеше -мъчеше се.. след 2 седмици престои в болницата я изписаха беше по -добре можеше да ходи, но с патерици или бастун. Но ръката и беше неподвижна -мислех си, че никога няма да се оправи.. Започна да идва рехабилитаторка вкъщи, да прави масажи на ръката и крака.. това се случи януари месец в началото и вече когато стана по-топло -Март месец всеки ден излизаше с някого на разхода по няколко часа и вървеше малко по малко всичко става с търпение.. рехабилитаторката продължаваше да идва вече майка ми си вдижеше ръката минимално само пръстите и то много леко.. правеха много упражнения и за крака и за ръце качваха се по стълбите във входа ни. И така всичко малко по малко стана- започна да си движи ръката и вървеше стабило.
Смея да кажа, че сега е много по-подвижна от преди да получи инсулта върви, бяга и всичко е нормално. И никои не би си помислил, че някоога е получавала инсулт. Ръката и също е добре, всякаш е малко с по-бавен рефлекс но е в отлично състояние..
Сигурно баща ти не е толкова зле, колкото беше мама. Пожелавам ви много здраве и успехи с оздравяването и не знабравяйте- ИМАЙТЕ ТЪРПЕНИЕ :)

 
  ...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: d6fe6347f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Не искам да те плаша, но на всички, които казват с лека ръка"ще се оправи, всичко е окей", явно не знаят колко е опасно положението.
Първо, почерпи малко информация за исхемичния инсулт от интернет.
Второ, лошото е, че е засегнал дясната страна-както са ти казали по-горе.
Трето, след прекарването на инсулт, първата година е най-опасна и има най-голям риск ситуацията да се повтори.
Четвърто-лошо е, че човека има постоянно високо кръвно. Те ще му предпишат хапчета за кръвното, но шанса организма му да реагира отрицателно на комбинацията от всички хапчета, които приема е огромен. Личен лекар трябва редовно да следи за промени, неразположение, и въобще всякакви нередности след започване приема на хапчета.
Какво казват лекарите... тук не знам дали да коментирам, но ще дам няколко прости примера, които аз лично съм преживяла, както и мои роднини:
"Е, ти сега се превземаш, чак толкова силни менструални болки не може да имаш... "-тук за първи път получих бъбречна криза, и ме изпратиха със спазмалгон обратно в къщи( В последствие лекарска некомпетентност ми отрязаха огромно количество от левия бъбрек, а не беше наложително);"Какъв е проблема господине? Ааа обикновенно конюктивитче е това! "-След три дена чичо ми влезе в болница именно щото беше обикновенно конюктивитче. ;На стринка ми и премахнаха и двете гърди въпреки, че отново риска не беше толкова висок от разпръскване, и можеше да се размине само с едната... и за капак, загубих баща си поради лекарска немарливост и некомпетентност!!!
Преди 2години и половина баща ми получи първия си изхемичен инсулт-лява страна. Лека по лека възвърна сили и се възстанови до голяма степен след много рехабилитации и всеки месец едноседмично посещение в Банкя, което естествено не се поемаше от ЗК. Устата му остана леко изкривена, и не можеше да движи лявата си ръка на сто процента, но можеше да държи по-леки предмети с нея. За съжаление, не след дълго получи втори инсулт, засегнал дясната страна. Влезе в болница, и за 5 дена си отиде. Гледахме го как вегитира а главната лекарка не намери за нужно да ми обясни какво е състоянието му докато не се наложи да крещя като истеричка по коридорите, че персонала в болницата е пълна пародия, а лекарите са долна папляч, която знае само да си пие кафето, вместо да си върши работата!!
Както и да е, всеки случай е различен, но съветвам те да не го подлагате на стрес, да спре алкохол, кафе, цигари, да ходи на рехабилитация редовно, ако ви е по финансовите възможности, и в Банкя да ходи, и много да внимава, да не се натоварва. Помагайте му, имайте търпение с него, и не на последно място задължително потърсете второ, че и трето лекарско мнение! Ако живеете в близост до София-Военна болница!! Там се лекуват министри, депутати, паралии, и докторите както и лечението са на европейско ниво! На мен лично там ми оправиха бакиите, които направиха "лекарите" във Варна и родния ми град. За жалост не знаехме, че положението при баща ми е толкова зле, иначе щяхме и него в София да транспортираме.
Пожелавам скорошно оздравяване на баща ти, и дано да няма усложнения!!!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 5 месеца
hash: e13814b58a
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   АВТОРЪТ:
Баща ми вече може да става с помощта ми, походката не му е правилна, но вярвам че ще се оправи.
Интересува ме говорът. Много се притеснявам. Може ли да се направи нещо по този въпрос - да проговори по бързо? Съществува ли риск да не проговори изобщо?

 
  ...

...
преди: 10 години, 5 месеца
hash: c83a0118b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не е ли рано вече да става и да ходи?!? Бъдете търпеливи в лечението и не прибързвайте, за да не стане някоя беля. В началото да сяда по малко в леглото и пак да ляга, след това да става и да прави 2-3 крачки и обратно в леглото, така постепенно по повече. Навремето хората с инсулти са се лекували доста повече време на легло в болниците, но в момента ги изписват рано, защото толкова време е пътеката от Здравната каса. Затова домашното лечение е много важно. Консултирайте се с лекари специално по въпроса за ставането и ходенето, защото не е никак безобидно.
Както ти казах два пъти в коментар №4, това е мозък, затова само времето може да покаже какво ще се случи с движението, говорът и някои други неща.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 857ecdb32c
гласове:
1 2 3 4 5
  (27 гласа)

13.   Един познат получи исхемичен инсулт, на 51г е и е безработен, средства нулеви, а има нужда от раздвижване и логопед, веднъж вече е ходил за 7 дни в овча купел, но както виждам трябва доста време, за да се възстанови. Молбата ми е, ако имате познати физиотерапевт и логопед на добра воля или поне символично заплащане да споделите и помогнете. Благодаря предварително!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 857ecdb32c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Зная, че няма безплатен обяд, моля, помогнете!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: d8d8fb9560
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Баща ми е с два исхимични инсулта дясната ръка и десният крак са неподвижни говор няма направих ме всичко от раздвижване да го учим да говори и така сме вече две години никакъв резултат. Дано вие имате късмет да се възстанови.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: e2a7d7d22d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Бях свидетел, как фъфленето и изкривената уста се оправиха в разстояние на дни благодарение на масажи на врата.

Буквално палците се плъзгат по врата, като човекът масажист се въртеше така, че да масажира и от горе надолу и отдолу нагоре.
Целия врат. Бавно и дълбоко.
Обясниха ми, че говорът се е засегнал поради засягане на някакъв подезичен мускул, не зная дали така се казваше, но чрез масажа един вид отпуска този мускул и го връща към нормалното му състояние.



Предполагам пие някакви медикаменти за разреждане на кръвта.

Обясниха също, че масажирането на врата е в пъти по желателно, отколкото на самата ръка и крак, защото врата се явява възела на проблема, така да се каже.
А ръката и крака са вследствие.

Дано имате успех.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker