Обсесивно компулсивно радтройство - моля за съвети - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Обсесивно компулсивно радтройство - моля за съвети
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 3247 пъти
Здравейте съфорумници. Ако някой от вас има ОКР, би ли ми казал как контролира своето ОКР, как успявате да се съсредоточи, да бъде по-спокоен и т.н. Аз имам това заболявания и наистина много ми пречи и ми създава проблеми: пречи ми на комуникацията с хората, откачам да си суркам краката по време на часовете и всички ме коментират, само чакам да мине този учебен ден, не мога да играя на нищо по физическо като хората, защото ръцете и крака, също така и ума ми са заети, изобщо не съм на този сеят и отстрани изглеждам като някоя малоумна.
Неправенето на "ритуалите", дали облекчава това състояние или след време се появява с пълна сила. Ако не помага как тогава може да се контролира? Моля да ми дадете съвети и ако може да ми публикувате темата, защото наистина ми е важно. :(

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: 0b76bfb712
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Стандартният път е да те наблъскат с химия.
Пробвай с психотерапия първо.
Не отлагай. Знам какво означава да се забатачи такъв проблем.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: f187a79f72
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Номер 1, това не е стандартния път. Аз лично се справих без психиатър(който всъщност лекува това психично заболяване) и без хапчета. Когато бях малка, може би 8-9- годишна, се появи може би за първи път. Започнах да правя "ритуали", минаваха ми лоши мисли през главата как ако не направя еди какво си ще умра* аз или някой от близките ми* или ще с случи нещо много лошо. Не беше и само това- на почти вяска втора крачка си пуках коляното като го сгъвах, движех си врата във всевъзможни посоки, абе луда работа.
С времето и с годините се увеличиха ритулати, лошите мисли и се побърквах. А и не знаех какво е, докато не видях по ТиЕлСи някакво ново предаване наречено ОКР и видях, че хората от там имат същия психичен проблем. Тогава разбрах, че всичко е в мозъка ми и ако не направя някой ритуал или един вид не слушам мозъка си нищо лошо няма да се случи. От това и имах нужда, да разбера, че всичко е в мозъка ми.
И така за седмица, мак сдве всичко отшумя. Изправих се срещу него и го победих, това трябва да направиш и ти. И изпълняването на ритуалите, не ти помага, те задълбочават проблема. Само разбери, че всичко е в мозъка ти.
И още нещо: Това "заболяване" не може да изчезне напълно, то ще е с теб до края на живота, просто един вид се подтиска. И при мен, вече години след това, се появява, но не му обръщам внимание и не правя нещата, които ми "казва" мозъка.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: e2bffcf93b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ако не правиш ритуалите, ще се гърчиш в мъки първите няколко седмици, ако пък ги правиш си обречена цял живот да бъдеш обсебена. Но е абсурдно да се говори, че би могла сама да се справиш с този проблем, потърси помощ от психолог/психотерапевт, но в никакъв случай психиатър, ще ти кажа стандартното - че няма спасение за теб и че за да се поддържаш, трябва да пиеш лекарства - това НЕ Е ВЯРНО. Нямаш нужда от химия, а от промяна на мисленето - купи си книгата "Обсебен мозък", всъщност има я в интернет безплатно, потърси я и следвай стъпките. Пак казвам - първите седмици ще си като смазана от влак, но си заслужава.

Постоянно прави нещо, пей, танцувай, чисти или каквото там ти се прави, но не бездействай!
На колко години си?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 294859c7b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Това заболяване, както и повечето психически разстройства, е в резултат на нарушение на метаболизма в мозъчната тъкан. Коригира се с лекарства, които се изписват от психиатър. Ако от една група лекарства няма ефект, се заменя с друга.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 44c438a8d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   купи си 5-HTP - натурална аминокиселина-антидепресант. без рецепта е. повишава мощно нивото на серотонина в мозъка и намалява тревожните мисли и страха. иначе не се опитвай да спреш натрапчивите негативни мисли с разни ритуали - няма да успееш. това което може да направиш обаче е да ги трансформираш в позитивни. просто осъзнай, че всичко е в твоят мозък и всичко което ти се случва е абсолютно субективно, а не някаква даденост. ти имаш силата да спреш негативното мислене във всеки един момент, но трябва да вярваш в себе си. вярвай във вътрешната си сила, не в суеверия, ритуали и тн., защото решението на проблема няма да дойде отвън - никога. нито с хапчета, нито по друг начин. вътрешният ти глас също има огромна сила - когато усетиш такова състояние мисли чрез вътрешния глас и си повтряй нещо позитивно наум. в края на краищата всичко опира до там, да се успокоиш вътрешно и да създадеш един постоянен баланс в себе си. така ще се научиш да контролираш страха и няма да имаш нужда от допълнителни ритуали.

 
  ...


...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 5defbbcd44
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Благодаря на всички за съветите. :)
Номер 3: на 17 съм

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 746399c680
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Охххх мойте до болка познати "ритуали".... Аз имам ОКР от около 12-13 години и макар понякога да е затихвало, след 3-4 месеца се явава пак с нови шантави ритуали. Какво ли не беше - кашляне, оправяне на косата, почукване на предмети и други неща който дори ми е неудобно да споменавам. Сега ОКР-то ми е на фаза да мигам по-често. Абе отвратителна история, за радост обаче не правя тези неща пред другите или поне гледам да не ме видят. Ако 15 мин. говоря с някого веднага като се разделим правя някой ритуал. При мен лошото е, че ако слушам кофти неща (за болести, болка и т. н) положенитето ми се влошава някакси започвам с ритуалите за да не ме застигнат тези неща УЖ де.. Както четеш положението ми е доста кофти, дори се очудвам как не са ме забелязали и обявили за луда, но се справям с това да се владея пред другите. Какво да ти кажа на теб.. няма да те заблуждавам това е много упорита гадост - като цигарите, но както е и с тях това не означава, че не можеш да го спреш. Трудно, но ако си с воля ще успееш. Ако питаш мен трудното не е спирането, а след 2 седмици да не почнеш пак с нова сила... това няма спиране. Аз вече свикнах с това, просто ти препорьчьчвам, не да се опитваш от раз да се отказваш, а като за начало да не го правиш пред хора, после да намалиш умишлено броя итака.. Успех и както ти казах не си поставяй неземни задачи да спреш от раз, а отначало опитай просто да не го проявяваш пред хора и така. Ако трябва си изтегли някаква игра на тела да почнеш да играеш когато започнеш да искаш ритуал, или другото по - гадно : ако ти се прииска някой ритуал умишлено се заговори с някой така щи е супер неодобно да направиш ритуала докато другия те гледа и можеш да се стьрпиш :))

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 53897f4983
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   лелеее от много малък имам такова нещо и всекидневно изпълнявам разни "ритуали"... слагам тубичката с паста по определен начин иначе си мисля, че нещо лошо ще ми се случи, поставям предметите по определен начин, стъпвам по определени места, винаги се качвам с десния крак на последното стъпало и ми идват всякакви натрапчиви мисли... и никога не съм се замислял, че това е психично разтройство. Явно трябва да му обърна внимание... предполагам, че просто трябва да не им обръщам внимание, ако сте гледали филма Красив ум. Надявам се все пак да е нещо незначително, определено бих потърсил информация още

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 5defbbcd44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От авторката: Хора трябва ли са се консултирам с психолог или психиатър за да го махна това нещо. Преди гледах едно предаване "Проект ОКР" и там единия пациент беше казал "Знам, че цял живот ще го имам това заболяване, но поне моя терапевт ме научи как да го контролирам" или нещо от сорта. В такъв случай аз мисля, че и сама мога да го контролирам, но се чудя дали не може да се махне напълно. Някой ми беше казал, че ако не предприемеш мерки навреме състоянието се хронифицирало. Аз вече го имам от 4 години някъде, то има ли накъде повече да се отлага? Ако някой е ходил на едно от двете моля да сподели какви са били резултатите и какво са го посъветвали.
Иначе моите начини за контролирането му са разсейването и бягането, като съм си изразходили енергията някъде ми е по-спокойно и всякаш не ги правя толкова много ритуали. Вие също може да опитате.
Таа моля за съветчета.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 5defbbcd44
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От авторката: Ии само да допълня: Номер 5, сигурен/на ли си, че тези антидепресантите не са химия и колко време трябва да се пият? А като ги спреш започват ли отново натрапливите мисли и ритуали? Благодаря предварително.

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1378c7a1ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Добри психиатри са ми казвали, че ОКР се причинява от дисбаланск в мозъка и без лекарства не може да мине. Само два медикамента имат ефект при ОКР - сертралин и кломипрамин. Толкоз. Най-добре е психиатър психотерапевт - да комбинира и двата типа лечение.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: e2bffcf93b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 11, явно са и толкова добри тези твои психиатри...
При ОКР, за разлика от депресията например, няма химичен дисбаланс в мозъка и точно това е причината мислите и рутиалите да се върнат след спиране на медикаментите. ОКР е част от т. нар. тревожни разстройства (неврози). Развитието им е провокирано от множество фактори - генетична предразположеност, среда на живот, СТРЕС и др. Не случайно сложих ударени върху стрес, точно от там идва всичко. Авторке, може би си забелязала, че под стрес мислите и ритуалите се засилват, точно върху него ще работите с психолога.
Аз съм номер 3 и пак ти казвам - не прави грешката да ходиш при психиатър! Да, в тежките случай на ОКР се дават лекарства, но се прави успоредно и терапия за промяна на мисленето. Докато не осъзнаеш, че не си болна и че всичко в мозъка ти е наред, и че нямаш нужда от лекарства, нещата няма да се оправят.
Успех.

Номер 3

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 09a9688828
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

13.   Въпрос:
На някой от вас случвали ли му се е да има чувството, че отсрещния човек може да му прочете муслите или да го е срам да си мисли за дадени нещо докато е с него и в същото време да не може да изгони тази мисъл. Мисля, че и това е свързано с ОКР.
Охх много е гадно, как може да се избегне това. Моля за съвет..

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 4f7c21bc88
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   до 13:

Това малко прилича на ОКР да. Най-добрият начин за справяне с ОКР е да не правиш компулсиите, които облекчават натрапчивостите и да правиш нещата въпреки тревожността. Например, имаш тревожност от дадена мисъл и я избягваш, но колкото повече я избягваш, толкова повече тревожността ще се усилва и мисълта ще се натрапва. Това е така, защото мозъкът започва да възприема тази мисъл като опасност (заради прикачената тревожност), а на опасностите трябва да се обръща внимание и той съответно повече и повече ти я натрапва на преден план.

Начинът за излекуване е следният. Дойде ли ти тревожна мисъл не се опитвай да я избягваш, а напротив - ако трябва я усили. Ако трябва си мисли най-гнусните и отвращаващи неща, ако ще да са свързани с най-различни негативни събития от напускане на любим човек, през убийство, през изнасилване, през умиране от СПИН и тнт. Просто каквато и такава нереална мисъл да ти дойде - усилваш я! Това се прави, за да се намали тревожността. Лека-полека мозъкът свиква с мисълта и вече няма да генерира тревожност.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 09a9688828
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   При мене колкото повече я мисля толкова по-зле става. А относно страха да не ми прочетат мислите. Като си мисля дадено нещо и съм с даден човек се чувствам адски гузно и не мога да го гледам в очите и да комуникирам нормално с него. Като не го мисля ми е по лесно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker