Серотонин? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Серотонин?
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 2457 пъти
На 19 съм. От години се изолирах от света- от вкъщи на училище и обратно. Рядко излизах. Загубих всякакви умения за общуване. Не мога да започвам, поддържам и участвам в разговор с каквато и компания и човек да съм. Не знам какво да казвам и как да се държа в какъвто и да било социален кръг. През повечето време сякаш нямам мисловен процес, като забила съм. Сякаш съм куха и главата ми е празна и нищо не ми идва наум. Имам няколко интернет приятелки. За споделяне, подкрепа и взаимно оплакване съм супер, но за непринуден разговор и смях съм много зле. Не знам какво да казвам. Нещата, на които хората масово се заливат от смях, на мен не са ми забавни, а преди не беше така. Бях общителна и забавна. Не се притеснявах, а сега гласа ми трепери дори когато поръчвам кафе. Не мога да излизам сама навън. Треперя, сърцебиене, задъхване, краката ми се подкосяват. Натрапчиви мисли, че всички ме зяпат подигравателно и злобно. Страх, че ще падна. Избягвам да гледам хората в очите и не знам накъде да гледам. Като уплашено дете съм. В тълпи е направо паника и искам само да избягам, да се прибера. Само унас и с наште ми е спокойно. Не мога да работя или уча. Не мога да се отделя. Страх ме е да живея сама. Страх ме е от хората. Никой няма да иска някой, който е като кух, забил, скучен, сдухан и празен през цялото време. Пробвала съм да го преборя сама, но изляза ли на улицата и край. Пробвах и с терапия- нищо. Отскоро пия хапчета - ципралекс и флуанксол. Питам се дали ще имат ефект, а и дали ще имат ефект като ги спра. Чудя се как с хапчета ще се натрупа серотонин в мозъка. Невежа съм по темата, но доколкото знам хим. баланс се променя при всяка емоция. Някой друг има ли като мен? Заради серотонина ли е всичко? Има ли излекували се? Споделете опит, мнения и съвети. Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1679690bd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мисля, че трябва да си намериш гадже и да правите по често секс за 1 2 седмици ще се чувстваш много по-добре.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b25ca5317a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   При нисък серотонин човек губи енергията си – и умствената, и физическата. Всяко нещо предизвиква умора, натоварване и нежелание - дори нещата, които би трябвало да носят удоволствие. Просто човек няма енергия за нищо – нито да общува, нито да се занимава с нещо (работа, хоби), нито да се забавлява. Иска просто да си почива. Намаляват умствените способности, като концентрация, памет. И всичко това е постоянно или почти постоянно състояние, а не само когато човек е под силен стрес или силно притеснение. Продължителното подлагане на стрес и на негативни емоции обаче, също могат да доведат до хронично понижаване на серотонина или да влошат положението.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b0d42a8d7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Ами... според мен трябва да смениш обстановката и хората...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 6c30cf2f42
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Защо не се опиташ да се разсееш с нещо като да гледаш някоя комедия и да се отпуснеш или да изиграеш някоя игра или да послушаш любима музика, даже може да слушаш любима музика докато вървиш някаде навън и не мисли за всички тези неща "какво да кажеш, как да се държиш" :)

Поздрави A. B

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: e0741e6b93
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   същия случай съм

 
  ...


...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: e123d90648
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   от авторката: номер 5, ти как се справяш? И ти ли си така сред хората, сякаш нямаш какво да кажеш и постоянно ти е тъпо?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b854dad3a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Антидепресантите действат като потискат селективно обратното поемане на серотонина от произвелия го неврон и по този начин мозъкът се насища със серотонин, който при болните от депресия се връща обратно в синапса и не достига до предназначението си. Мисля че антидепресантите не са класически серотонин, а имитираща молекула, която заблуждава мозъка и така блокира нежеланото обратно поемане. От там идва названието - селективни инхибитори на обратното поемане на серотонина.
Старите антидепресанти се водят неселективни инхибитори на обратното захващане на моноамините - тези моноамини по някакъв начин повишават серотонина.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 892eed2c2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Здравей, искам да ти кажа, че и аз съм в същото положение и се опитвам да се боря. От опит знам, че най-лошото нещо е да се затвориш вкъщи и да не ти се случва нищо. По-добре да се сблъскваш с хората, защото емоциите, макар и неприятни са по-добри от фалшивото спокойствие вкъщи, то не води до никъде. Смени обстановката - запиши да учиш някакво висше, ходи на курсове, запознавай се с нови хора. Покрай страха и лошите хората винаги ще се намерят и добри, които ще изпълнят живота ти с положителни емоции.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 2f959da623
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   И аз съм по абсолютно същия начин. Чудя се дали не е някаква психична болест.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker