Досадното ОКР - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Досадното ОКР
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 2075 пъти
Здравейте, пише ви едно 18 годишно момиче, страдащо от ОКР.
Това заболяване ми създава страшно много проблеми. Единия от тях е общуването ми с хората. Като започна да разговарям с някого, започвам да се сещам за някакви други неща и спирам да го слушам, понякога дори ме е срам да го погледна в очите, защото ми е съвестно, че си мисля неща за него разни неприятни неща, които дори и не искам да ги мисля. Как да мога да се съсредоточа когато говоря с някого и да не ми е съвестно, когато го гледам в очите?
Какво да правя моля ви кажете ми.. Това ОКР ми пречи на абсолютно всичко.
Надявам се темата ми да бъде публикувана.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: 6d38947556
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Посети специалист. Той би ти дал най-добър съвет. Поговори също така с вашите, намери си хоби, за което да мислиш често и просто си избивай тези мисли от главата.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: af70bd6c33
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Сещам се за два варианта:

1. успокоителни

2. медитация - помага за съзнателния контрол над вниманието, т. е. ще започнеш по-лесно да насочваш вниманието си в една точка (човекът, с когото говориш).

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: a9d03fec50
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Благодаря ви много за съветите.
Мисля да опитам с повече медитация. Аз обикновено медитирам като си затворя очите и си представям едно черно или бяло поле, дали това е правилно и колко време горе доло ще ме държи тази "съсредоточеност" след това? А дали медитацията може да излекува напълно ОКР и колко ли време ще ми е необходимо за това?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4534d1dbbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мила, ако мога така да се изразя нали...на 27 съм и съм болен от същото нещо вече сигурно 7-8 година.лекарите им дреме на ... за болните. Не те ли разберат и не искат ли да помогнат жална ни майка.
прочети http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0CDAQFjAC&url=http://iocdf.org/wp-content/uploads/2014/10/Bulgarian-Translation-What-You-Need-To-Know-About-OCD.pdf&ei=tbL6VObcKcr2PJKygKgL&usg=AFQjCNEByc_UWFtbXEum-Owkx8Zeqjotgg&bvm=bv.87611401,d.ZWU и надявам се можеш да се съсредоточиш в четенето/разбирането. От скоро пия Неолексан - антидепресант без рецепта и може би действа, но на мен главата ми е яко запушена и сигурно ми трябва 1 ден почивка отблъсквайки всякакви натрапливости. А това си е един скапан кръг - на работа се опиташ да се съсредоточиш и да изчистиш нещата в главата, влезне клиент...учене...взема си почивен ден и от отчаяние вместо да бутна нещата аз се олежавам и т.н Ужасно е. Бори се и това е !

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: af70bd6c33
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   до авторката/3/ от 2:

трети вариант (и най-добрият) е да разбереш защо го имаш това ОКР, т. е. да станеш осъзната за причината за натрапливостите. Трябва също да знаеш, че зад всяко едно човешко поведение стои позитивно намерение - т. е. трябва да търсиш ползата от ОКР-то - например, от какво те предпазва наличието на ОКР. Тук обаче трябва да влезеш в ролята на наблюдател. Това се използва и при един вид медитативна практика, наречена випассана, но реално не ти трябва да ставаш йога мастер за целта, достатъчно е просто да наблюдаваш поведението си.

След като разбереш каква е ползата от ОКР-то, ще разбереш и как да промениш своите вярвания и убеждения, за да го неутрализираш.

Ще дам пример със себе си - аз имах социална фобия и ОКР на сексуална тематика (мислех си, че съм обратен). Наличието на тези тревожности водеше до това, че не можех да си намеря приятелка. Исках приятелка, но същевременно имах типичните натрапливости "ами сега, ако си имам пряителка и се окажа, че съм станал гей, как ще бъда с нея? " или "ако си имам приятелка, ще трябва да излизам с нейните приятелки и те ще ме видят какъв съм и тя няма да ме хареса как се държа с тях и тн. ". Схващаш, че става въпрос за невротично мислене.

Така.. след половин година психотерапия и самоанализ/самонаблюдение, разбрах какво е задвижвало тези тревожни разстройства в мен - а то е убеждението, че съм стиснат, че неща да раздавам времето и енергията си на другите. Реално, наличието на ОКР-то и социалната фобия са ме ПРЕДПАЗВАЛИ от това да не си намеря приятелка, защото моето подсъзнателно убеждение е било, че една евентуална приятелка ще изисква твърде големи инвестиции от страна на пари и време. Т. е. на съзнателно ниво аз искам приятелка, но на подсъзнателно ниво убежденията ми диктуват друго.

След като осъзнах първопричината за ОКР-то и социалната фобия, направих големи крачки напред. Сега тези неща вече са на заден фон, на преден фон остава работата върху убежденията ми. ОКР-то и соц. фобия от самосебе си намаляха след осъзнаването на първопричината.


ДРУГ вариант е да се запознаеш с т. нар. когнитивно-поведенческа терапия (КПТ). Има книги на български, но и в интернет има определени упражнения. На мен много ми помогна да вкарам ОКР-то в рамки, преди да започна да посещавам психотерапия.

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 4534d1dbbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Пак съм аз - 4.
Когато бях в болница имаше едно момче, което питаше смешно ли ходел. Беше болен от шизофрения и момчето се тревожеше от тази наглед малоумна тема. Психичните болести са си мамата. Недей да слушаш какво ти казва хора, които никога не са изпитвали твои тип проблеми. На мен ми казваха "не си мисли глупости, мисли си примерно за секс" не знам си какво не знам си що. Те хората нямат представа колко бой си изял и как мислиш само как да излизеш от калта(нали да не казвам друго).
В момента мисля, че може би само със спорт едно ОКР няма как да се 'бутне'. Химията му е майката. Нормалното предаване на информацията дори да го постигнеш със спорт ще е за 10 минути и после ще се чудиш къде е изчезнало.
Пиши тук като има нещо :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: f3b1c0241c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря ви много за отделеното време и съветите. :))
А "странните срамове", които другите хора може би смятат за нормални също ли произлизат от ОКР, защото има примерно нормални неща, които като ги правя се чувствам супер странно и незнам дали тези срамове са с основателна причина или не.
Сега примерно това за походката не е странно да те е срам от това, защото наистина има хора, които вървят малко смешно и хората ги коментират и им се смеят.
Също так знам, че движенията на хората с ОКР, както и моите са някак "некоординирани" ако мога така да се изразя, просто правиш странни движения без да искаш. Надявам се разбирате какво искам да кажа. Има ли това как д се контролира ми е интересно?

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 4534d1dbbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ами виж, момчето си ходеше нормално. Не се замисляй за глупости. Ако ще се лекуваш сама опитай се да установиш как седят нещата и вземи мерки по въпроса. Ако ли не лекарите да те водят за ушите и така.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker