Искам да даря кръв, но не мога - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Искам да даря кръв, но не мога
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 3982 пъти
Здравейте, като ученик съм давал, кръв нямаше проблем, но след това се опитах 3 пъти и не ми позволиха, понеже ми измериха високо кръвно, ок. Само, че проблемът е, че високото кръвно ми се получава само при докторите. Здрав съм на 26 години мъж, рядко пия алкохол, не пуша, внимавам с какво се храня, спортувам си, не получавам настинки дори и в грипозно време, сигурен съм, че съч здрав. В нас меря кръвно съвсем нормално, като идя на лекар усещам как сърцето ми почва да блъска, става ми напрегнато и съответно не мо позволяват да даря кръв. Няма как да им обясня на лекарите, не ми дават.. молил съм ги обяснявал съм и не дават. A искам да давам кръв защото е хуманно и знам, че много хора имат нужда. Знам за синдрома на бялата престилка, искам да се справя с това, мислел съм преди да ида да даря кръв да взема нещо леко успокоително, като валериан но нз дали няма да се хване пр
и изслвдванвто. Ако някой се е справил с това нека да пише :-)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 342f701b0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

1.   Споко, от притеснение е.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 01dc6faa7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Знам, не ми идва как да се справя

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 342f701b0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Помогни по друг начин. Има много хора, които се страхуват от вида на кръвта. Направи дарение или се ангажирай доброволно в БЧК да кажем.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 20a0fbd8e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много познато! И аз съм така, напълно здрава съм, ама като вляза при лекаря и показвам едни резултати...веднъж на едно ЕКГ направо уплаших лекарката, а всъщност просто се бях притеснила защото ЕКГ ми трябваше за очна операция. Е като знаеш, че ще те оперират на другия ден как да не се панираш?! Така, че не знам какво да те посъветвам, освен наистина да пробваш с някое леко успокоително, примерно "Мента, глог и валериан". Само не знам дали след това няма да има проблем с кръвта, ако лекарите разберат, че си пил успокоително, ама не вярвам. Пробвай! Идеята да дариш кръв е наистина благородна. Една колежка е редовен кръводарител от години и и се възхищавам за това. Мисля някой път и аз да го направя, ама аз пък съм с много ниско кръвно и нисък хемоглобин, та не знам дали ще ми позволят.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: afec16826b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Похвално е , но явно при теб желанието да помагаш се е превърнало в мания и при всяко посещение при лекаря, мозъка ти започва да произвежда ендорфини и тестостерон, което ускорява пулса и вдига кръвното. Сигурен ли си, че само от хуманност даваш кръв или се опитваш да си кръводарител толкова често?

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 374eda9369
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не ме е страх от кръв, да мислел съм за БЧК, но искам да се справя просто с Този проблем, като ида дори на профилактичен, не съм ходил от мн време, просто нямам нужда за сега, но когато се наложи и да ми измери кръвно, а аз да знам, че нямам дразнещо е, как да им обяснявам, а те ме набеждават че едва ли не съм тежко болен, а на лекарите би трябвало да са им ясни такива състояния при някой хора.. но просто не искат да чуят, щом апарата им показва високо значи е високо, казвам го така понеже ми се е случвало преди на 2 пъти като исках да дам кръв и отделно при личната, много непрофесионално от тяхна страна веднага да бързат да ми изпишат там техните глупости, не че ме очудва, но се дразня много..

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 495ba70f0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 5: Не разбрах, какво искаш да ме питаш. Иначе съм дал един път като ученик и след това имам 2 неуспешни опита. Което прави 3 пъти за 7 години. Искам да стана постоянен кръводарител и ще го правя безвъзмездно. Яд ме хваща като видя циганите дето си продават кръвта пред болницата, просто защото има голям дефицит в кръвните банки това го знае всеки, но се говори доста рядко...

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 44a015930f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Здравей. Дори нямаш представа колко благородно е това, че искаш да дадеш кръв. Аз съм се пазарила за кръв с циганите пред учреждението и знам какъв ужас е да нямаш достатъчно пари да си купиш кръв, и каква благодат e, когато някой поиска да даде безвъздмездно, или когато просто ти кажат, че да, кръв за роднината ти има. Възхищавам ти се и съм благодарна за хора като теб. Сега за проблема ти - щом смяташ, и засега си здрав, но ти пречи само кръвното - вариант би било, ако отидеш да дадеш кръв специално за някого. Тогава лекарите може да са по-благосклонни, въпреки високия пулс и по-високото кръвно. Ако все пак е твърде високо, те знаят най-добре и може би наистина по-добре е да не даваш. Но ако имаш име на пациент, за когото даряваш, би станало по-лесно, мисля. А как да се сдобиеш с име? Ако потърсиш в интернет - винаги има групи за взаимопомощ, в които се търсят дарители. Ако пък си готов да отидеш дори по-далеч - има болници и лекари, които имат пациенти, които чакат някои да дари кръв, за да може да им бъде прелята. Това са пациенти с хронични заболявания, които сравнително често имат нужда от преливане, а кръвта не достига. Не мога тук да дам име или телефон, но в Онкохематологичната болница в София - случаят е такъв. Още веднъж - благодаря на хора като теб!

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: afec16826b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Кръвта при мъжете се подменя на всеки 3 години, а не както при жените всеки месец по разбираеми физиологически причини. Объркаш ли този ритъм не е много на добре.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 342f701b0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 8 - няма начин лекарите да нарушават правилата дори да дадеш кръв за близък. Много е стриктна процедурата. Мен дори са ме теглили и сме гледали таблици да не би да съм под нормата и чак като видяха, тогава ми взеха кръв.
Мисля, че ако човек не може да дава кръв, той може да помогне по друг начин.

Номер 11 - що за глупости са това? При менструация жените губим 30-70 мл. кръв, което и нищожно в сравнение с всичките литри през тялото ни - не си представяй, че кръвта ни всеки месец изтича в тоалетната!
Мъжете дори са по-добрите кръводарители, защото имат и повече кръв, повече мускули и не губят все пак всеки месец кръв (желязо) - не е проблем да даряваш кръв

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 5b37623dcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Хубаво, че искаш, но щом дигаш кръвно и медицинските сестри имат право да ти откажат да даряваш, тъй като може да направиш колапс- нещо като треперене, гълтане на език или припадък и вместо да помагаш на някога, ти ще се нуждаеш от помощ. Така че недей, но нека, който е здрав и който не се страхува, да дарява!
Майка ми е медицинска сестра точно отговаря за кръводаряването и такива истории ми е разказвала, че нямам думи.
Кръводарителят трябва да е здрав или ако е болен от нещо, взима някакви лекарства да уведоми преди кръводаряването медицинския персонал, да не страхува- тъй като от страх може да направи колапс, трябва да е около 60 кг, но понякога има изключение в килограмите, може да дарява кръв на всеки 2-3 месеца.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: b424dbf285
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   ми просто постой по-дълго време там 1-2 часа трябва да ти е достатчно да свикнеш с миризмите, хората и прочие. поговори и с лекаря :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: db4c0dfadd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторе щом и при личната лекарка ти е измерено високо кръвно най-вероятно имаш хипертония. Не се мъчи да подценяваш факта високо кръвно. Това че си млад и нямаш здравословни оплаквания не доказва липса на високо кръвно. Не забравяй какво се случи с Христо Мутафчиев и той се чувстваше здрав и не посещаваше лекар, докато не го повали изведнъж. Никак не е правилно сам да си поставяш диагнози като "синдром на бялата престилка", без дори да си наясно с тях.
Първото впечатление, което ми направи темата ти е, че казваш, че си давал кръв като ученик. Тоест ти не знаеш, че учениците не могат да даряват кръв. Човек трябва да има навършено поне пълнолетие, въобще да му се позволи да дари кръв.
Второто което не знаеш, че веднъж посетил център за кръводаряване, човек го записват в базата данни с името и ЕГН-то му и с всички важни за кръводаряване особености. Тоест ти вече си записан в системата със съмнения за високо кръвно. Други кръводарители са записани с трудни за уцелване или лесно пукащи се вени или др особености, както и кръвната група.
Третото което не знаеш е че синдрома на бялата престилка не се появява ей така от нищото, него или го имаш от малък, чрез психоатака от роднини които те плашат с лекар, или се появява на по голяма възраст с някакво лошо преживяване свързано с лекар. При теб ги няма и двата фактора на поява.
Четвърто за синдром на бялата престилка може да се говори само ако и след прием на лекарства свалящи кръвното пред лекар пак се измерва високо кръвно, така че вариант валидол, дори хлофазолин не действа при синдрома на бялата престилка.
Пето измереното у вас кръвно не доказва нищо, защото няма гаранция за точността на апарата, които ползваш, или професионализма на човека който ти го мери. Има толкова грешни апарати за кръвно на пазара че вече никой не вярва на домашни изследвания.
Ако въобще някой има синдрома на бялата престилка, то той се лекува с психотерапия.
А единствения начин за доказване на синдрома на бялата престилка е чрез 24-часово автоматично измерване на кръвното с специален апарат, който се носи на кръста и предмишницата 24 часа.
Дано ви помогнах.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4df642500e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Просто отиди в друг хематотрансфузионен център , където много , много не гледат и пишат стойностите , които трябва. Във Варна е така . Веднъж дадеш , ще ти мине страха .

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker