Имам много кариеси - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Имам много кариеси
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 6099 пъти
Вече ми е писнало! Когато и да отида на зъболекар, все ми намират някой кариес, случаите, при които посещението при стоматолога завършва без намерен кариес, са изключителна рядкост. Вече съм се видяла в чудо, правя всичко, което би помогнало за здравото състояние на зъбите ми, но както се вижда-без особен резултат. А съм само на 20г. Сигурно до 40 няма да има мой зъб в устата ми. Не знам какво да правя. Най-лошото е, че това ми влияе психически-намерих си кариес на кътника и като знам какво ми предстои, пак какви болки трябва да изтърпя, много се отчайвам и само за това мисля.
Дайте ми съвети или изкажете опита си в коментарите. Сигурна съм, че ще са от полза.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 468a534bba
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Спри сладкото. Яж богата на калции храна и излизай често навън, защото без витамин Д от слънцето няма как да усвоиш калция.
Продължавай да се лекуваш, защото от един кариес тава пулпит и по-лошо. Купи си електрическа четка за зъби и засичай поне 3 мин. миене два пъти дневно. Плати да ти изчистят професионално зъбите - зъбен камък и изобщо се чистят. Струва към 80 лв. най-много, но чистят ВСИЧКО и между зъбите.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 3c5af5f62a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз имам пломба на всеки зъб. И аз като теб всеки път ми откриваха по един два кариеса. Хубавото е, че вече не остана място и кариеси няма. Между другото останових че са ми се образували от многото оцет който си слагах в салатата. Е, вече спрях. Иначе усмивката ми изглежда добре. Дори бях с шини за да ми се доизправят някои несъвършенства. Всички пломби са ми бели и не се виждат. Благодарение на това че често ходех на прегледи и дупките са миниатюрни. Имам един познат обаче, който го е страх да ходи и сега е на 30 и цялата му фасада е разрушена. От предните му зъби липсват повече от половината от всеки зъб разядено. Става все по зле с годините.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: b19ba6b537
гласове:
1 2 3 4 5
  (30 гласа)

3.   Към 1 бих добавила: намери зъболекар, който харесваш и посещаваш с удоволствие! Има стоматолози, които работят без болка за пациента - леко, внимателно, ако е нужно с упойка... Така, когато дойде време за преглед, няма да се ужасяваш и да отлагаш, а ще оправяш всичко на време.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 8efe200ddf
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

4.   Винаги съм имала страхотни зъби, но в един момент от стрес ли от какво ли, като почнаха да се скапват... и сега съм като теб, че ако не и по-зле. И напоследък пак почна леко да ме наболява един зъб...
Ти пак добре, че минаваш само с кариеси, че да знаеш с пулпитите колко е зле! Е, там как боли, да не говорим, че лечението е дълго и скъпо, а нашата "любима" Здравна каса не поема нищо ако ще и да имаш осигуровки. Абе лошо работа! Така, че послушай номер 1, но другия съвет, който мога да ти дам е да се опиташ, не че е лесно, да избягваш стреса и ходи редовно на зъболекар, че кариеса се оправя лесно, ама изпуснеш ли нещата и стане ли пулпит... :((

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 3cacba12e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

5.   Според Гамен - флуоридът и Хитлер са ти виновни!

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 08aa959245
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Съгласна съм с 01. Аз съм в същото положение като твоето. Половината зъби в устата ми са мъртви, а другите са с кариеси. Посещавай зъболекаря още при първата малка точка и ги мей често, и без сладко.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 4b88745eda
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз съм така.. ама при мен е и още по-зле... Не само че непрекъснато имам нови, ами и старите ми пломби често падат.. пък само на 14.... Ама то ние сме си явно орисани...
Единствено ако спазваш много строг режим и изключиш от менюто си всякаква храна която може да допринесе за образуването на нови кариеси, то чак тогава може и да има лека гаранция че ще настъпи мир... Ама просто си има зъби които са си склонни към 'разваляне'

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 62ab57f341
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Аз също имам лоши зъби, но ходя редовно на зъболекар и лекувам кариесите си, докато са малки. Въпреки това, процесът продължава и когато стане невъзможно, следва корона, от най-качествената металокерамика. Сега, на почти три пъти повече от твоите години, нямам нито един липсващ зъб и съм О.К. Изводът е, че трябва да се ходи на зъболекар, дори когато всичко изглежда наред - поне веднъж на 3-4 месеца. Това е наследственост, няма как да избягаш от нея с пасти за зъби и хранителни добавки. И на мен ми е гадно да ходя на зъболекар, затова винаги искам упойка, когато се налага да се лекува зъб. Препоръчвам ти да правиш като мен и няма да ходиш без зъби, когато, дай Боже, станеш на моите години.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: fb57d70eec
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Реших да ти пиша, когато видях коментара на №2, той е напълно прав. Кариесите се получават най-вече от високата киселинност в устната кухина. Ще ти разкажа един личен опит.
Имам деца, по голямото на 13г нямаше никакви кариеси. На 14 реших да го заведа на стоматолог ей така профилактично. Стоматологът погледна и каза на три места започват кариеси и трите са между два зъба, тоест 6 засегнати зъба, оказах лечение и потърсих друг стоматолог. Другият беше жена на 50г и ми каза, това са петна все още имате шанс, давайте на детето след хранене и миене на зъбите вечер кафеена лъжичка хлябна сода да я държи в устата си 5 минути да жабурка със собствена слюнка и после да изплакне. Е три месеца по късно и петната ги няма и кариесите и зъбите му блестят. А си мие зъбите само вечер, заради мен и содата /хм тийнейджър/, сутрин изплаква само с вода след закуска, защото закусва в училище. Содата помогна, като се пребори с високата киселинност и за наше учудване зъбите се възстановиха и малките кариеси изчезнаха.

Първият стоматолог с огромна охота и потриване на ръце щеше да ми вземе 200-300лв и да разпробие и пломбира 6-те зъба на детето.

От тази случка обаче всички в къщи ползваме сода бикарбонат и проблеми нямаме вече три години, дори старите кариеси на мъжа ми /40г ако е важно/ не болят и не растат, а се смаляват с всеки изминал ден.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 556da0b2d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Невероятни неща чета тук. Всичките проблеми са свързани с храната и особенно сладките газирани напитки. Газираните напитки имат киселинност съизмерима с оцета, колкото и невероятно да ви звучи. Това обаче никъде не се упоменава.
Втори фактор, както пише 5 е натриевия флуодид. Също така твърдите четки за зъби, честото и продължително по препоръка 3 минутно миене на зъбите и дъвките, които уж оправяли рн в устата. Напрактика рн се регулира от отделената слюнка при дъвченето, но има вещества в дъвките и пастите за зъби, които дават храна на лошите бактерии в устата и те взимат превес над бактериите бойци. Преди 1989г. колата беше само по 250мл. и с нея развивах ръждясали болтове. Пастите за зъби бяха ПОМОРИН, захарта беше дефицитна, нямаше консерванти,
баничките бяха със свинска мас, млякото беше свежо, а не втечнено сухо мляко от западноевропейски болни крави със огромни количества казеин в тях.
За да оправите бъдещето си спрете да ядете и пиете боклуци

С уважение М50

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 8c38a876cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Номер 9 също е аблолютно права.
Хлебната сода е нещо уникално за човешкия организъм. Тя освен от кариеси може да пази дори от ракови заболявания, понеже неутрализира свободните радикали в кръвта. Потози начин не се налага използване на калций от костите респективно зъбите за неутрализация на киселинноста/свободни радикали/ не само в устата, но ив организма, като цяло

50

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: fb57d70eec
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   ХМ №10 и казваш че преди 1989г хората са ядяли качествени храни и са нямали кариеси? !? А какво са работили тогавашните стоматолози в България? По данни от 1985 в България е имало около 6000 работещи стоматолози.
Иначе по нагоре си прав, безалкохолното е доста голям враг на зъбите заради киселинността си.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 526e2d4e16
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Благодаря на всички коментирали! Най-искрено от сърце ви благодаря за съветите и за това, че толкова хора се отзоваха толкова бързо!
Храня се изключително здравословно: от поне(сигурно и повече) 10 години не пия газирани напитки, сокове от кутии, не ям чипсове. Сладоледа го изключих вече и това лято и без него минах. Рядко ям месо, защото то повишава киселинността не само в устната кухина, но и на цялото тяло. Иначе млечни продукти ям. Опитвам да огранича сладките неща-позволявам си на седмица малко тахан с мед или палачинки с мед или някакво сладко, но палачинки ям много рядко. Сушени плодове обичам и това ми е сладкото. Както виждате, много се съобразявам какво ям ( и то не заради фигурата си, а заради зъбите си).
Още не съм отишла на зъболекар за кариеса, но и това ще направя в най-скоро време.
Цяла седмица ме наболяваха зъбите, особено в края на единия долен кътник(май и там ще се развие кариес) и когато дъвча там винаги усещах една претърпена болка, но снощи направих това със содата и не знам дали ще повярвате, но тази сутрин нямаше и помен от болка на който и да е зъб! Благодаря ти, номер 9!
А това всяка вечер ли се прави-без почивки или трябва да се спазва само определен период(примерно известно време да се прави, после пауза от еди-колко си време)?
Още веднъж искам да изразя благодарността си на всички за съветите и приятелското отношение!

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 526e2d4e16
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   А и още нещо да добавя-там, където усещах притъпената болка, има и леко оцветяване(като петънце е, та дали това е предпоставка за кариес? Дали ще се избегне, ако правя това със содата?
Авторката

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 8c38a876cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   До 12 Вярно е че имаше много стоматолози. Те бяха навсякъде. По училища, заводи, градчета и селца и затова бяха много. Първата си пломба от общо 3 получих след началото на така наречената демокрация на 26години.
До авторката:
Месото комбинирано със зеленчуци изобщо не създава кисекинна среда. Но виж млякото и млечните продукти, също така навсякъде, където има мляко особенно сухо/млечен шоколад, вафли, бисквити ид. / пълно с казеин от западноевропейски болни крави, То се явява много по -опасно и от захарта. Защото освен лактозата, което е млечна захар, казеина и другите гадости в него за неутрализирането му се ползва костен и зъбен калций, а не този от самото мляко. Той е неусвоим за справка: най-много остеопороза, рак на гърдата, рак на простатата, безплодие има в европейските страни най-големи производителки и консуматорки на мляко и млечни продукти. Холандия, Дания. Великобритания, Швейцария, Швеция, Норвегия, Германия, Полша.
За българчетата от не Европеидна раса млякото си е чиста отрова. Такива с родител/и от Азия или Африка.

М50

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: dab808710d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Костите и съответно зъбите освен от калций се нуждаят и от магнезий и фосфор, както и тялото се нуждае и от витамин Д, за да можеш да усвоиш калция. Магнезий има в зелените растения(съдържа се в хлорофила), както и в някои видове месо. Витамин Д човек по естествен път може да си го набави само от 2 места - слънчева светлина и риба. Някои млека ги продават с витамин Д. Фосфор също се съдържа много в рибата.

Така че виж хранителните ти навици да не би да те лишават от магнезий, фосфор и витамин Д.

Освен това имай предвид, че системата, която усвоява минерали в тънкото черво може да се монополизира от един минерал и да не може да усвои други. Т. е. ако например ядеш млечни продукти и съответно приемеш много калций, после ако веднага ядеш зеленчуци, няма да усвоиш толкова добре магнезия, тъй като калцият все още ще се усвоява. Това е валидно ако не се лъжа и за желязото - т. е. една и съща система се ползва в тялото за трансфер на желязо, калций и магнезий. И ако ядеш много от продукт с дадения минерал, другите няма да могат да се усвояват добре.

Освен това млечните продукти имат нисък гликемичен индекс и се усвояват бавно, съответно се зъдържат дълго време в чревния тракт. Това, както по-горе писах, води до факта, че може на организмра да му е трудно да усвои другите минерали, ако в червата ти постоянно има млечни продукти.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: fb57d70eec
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   От №9 това със содата се прави всяка вечер, поне през първите шест месеца, пропускането не е кой знае какъв проблем, но колкото по често го правиш си е за теб, няма паузи, содата е безвредна, дори да поглъщаш малко сода всеки път не е проблем, дори е здравословно. Кариесите не само не започват ами и старите с времето се запълват с зъбен материал, ако се храниш и живееш здравословно, зъбите се възстановяват, е ще трябват години, ако имаш големи кратери, но е изпитан вариант. Изглежда при теб дупките не са големи, защото при първото прилагане на сода при дълбоки кариеси боли болният зъб.
Може да пристъпиш и към втора стъпка за премахване на камъка от зъбите, като свариш 15 мин добре измити и счупени, да се спукат, орехи с черупката, изчакваш да изстине отварата и жабуркаш. Гарантирам че за 1 седмица зъбния камък е напълно изчистен, все едно си го чистила с ултразвук. Направо отлепя цели парчета зъбен камък.
Като внимавай за последно за деня оставяш содата, нека тя да е последното което прилагаш за деня, за да си сигурна че киселинността в устатата ти ще е ниска през цялата нощ.

 
  ...
преди: 9 години, 24 дни
hash: 526e2d4e16
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Колко струват упойките? Те не се покриват от здравна каса, нали?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 4635f51957
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Родителите ми не ме водеха на зъболекар и когато отидох вече зъбите ми бяха разкапани, не съм усещал болка или нещо нередно, но като направих снимката бях целият в кариеси и то повчетео големи всичките между зъбите заради неползване на конец. После получих от стрес бруксизъм и сега са още по-зле, те просто са меки и загубих по 1 мм от голяма част от зъбите, може би диетата ми е била скапана много сладко, но като човек не ходи и не знае какви зъби има става лошо и страшно. Умъртвени зъби нямам, но в най-скоро време го очаквам. Утре съм на зъболекар да получа поредната пломба, а имам нужда от още 6, общо мисля че ще станат 25 промби, мисля че имам добър зъболекар най-накрая и това е, заради бруксизма и тн скоро според мен ще трябва да си облека всички зъби и това е. В момента оправям захапката с ортодонт за да подготвя почвата за коронките и имплантите след време и това е. Унизително за млад, добре изглеждащ човек, като мен рискува да остане без усмивка, а и храненето не е приятно с изтъркани зъби, чувствителноста и куп други проблеми. За това хора се пазете, а родители учете децата си да се грижат за зъбите си, защото няма как един тинейджър от самосебе си да знае, че трябва да ходи на зъболекар.

 
  ...
преди: 5 години, 4 месеца
hash: 501796dee0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Преди 5 години имах около 13 кариеса и 2 пулпита.
Миналата година когато отидох на зъболекар нямаше зъб който да нямаше счупено или кариес. Един по един ми поставиха пломби на всички. Изчовъркаха около 70% от тях. Сега се налага всеки месец да сменям по три до четири пломби. От зъбите ми останаха само черупки. Отделно се наложи да сложа брекети миналия месец помощщщ.

 
  ...

...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 319ec13db5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Наистина ли действа това със содата?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 319ec13db5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Вярно ли е това със содата? Понеже аз съм чувала, че содата вреди на зъбите и ги храви по слаби.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: 5d35863575
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Аз пия зелен чай на листа от доста години и кариеси нямам. На зъболекар съм ходил само за сцепени зъби. А оцет консумирам по 100 и повече милилитра на ден. Не знам, защо съм толкова пристрастен към него. Сладко също не пропускам. Както и мия зъбите си доста рядко. Тоест практикувам всички увреждащи ги фактори. Май е вярно това, че зеленият чай предпазва от лош дъх и кариеси.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker