Родителите не ми позволяват да стана веган - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Родителите не ми позволяват да стана веган
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 2540 пъти
Здравейте!
Аз съм момиче на 15 години и много искам да стана веган. Обичам животните много и съм сигурна в моите решения, но родителите ми смятат, че не е правилно. Смятат, че ще гладувам, но има храни от растителен произход, които обожавам. Има толкова апетитни храни, които искам да опитам. Сигурна съм, че мога да намеря всички вещества, които са нужни за организма. Не е нужно протеините да са животински, за да имам полза от тях. След като откажа дадена храна, те ми казват: "Моля те, иначе ще ти се обидя! " ;"Отново ли за животните? " ;"Толкова се стараех и толкова време отделих, не може да не си хапнеш! ". Когато се опитам да поговоря с тях на тази тема, те са категорични и не са съгласни. Казват, че когато порасна, чак тогава ще съм способна да вземам подобни решения (когато съм самостоятелна). Искам да променя начина си на живот и да се чувствам по-добре, обичайки прекрасните животни. Знам, че ще ми е трудно да се откажа от млякото (отраснала съм с млякото и много обичам домашното), но имам огромно желание! Плюс това, мога да го заместя със соевото мляко и много други. Готова съм, но как да разубедя своите родители? Как да ги накарам да разберат, че за мен това е важно?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 1d8f400bfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не може да си сигурна, че ще намериш всички вещества, които са нужни за безпроблемното ти развитие, защото нямаш знанията да прецениш какви са те. Животните, които ще ядеш са отгледани точно заради това - да бъдат използвани пряко или косвено за храна. Благодарение на това са се родили, ако нямаше да се ядат, никой нямаше си направи труда да ги размножава и отглежда - нямаше даже да ги има, за да ги обичаш. Благодарение на месоядците, тези животни са получили възможността да поживеят, дори кратко, на този свят. Консумирайки месо, даваш шанс повече животни да се родят, а отказвайки се от месо и други животински продукти по-малко животни ще имат шанс да се появят на бял свят. Така, че с това веганство на практика се явяваш враг на животните, а месоядните сме техни благодетели. Това се отнася само за изкуствено отглежданите животни за храна, естествено. И аз не искам да ям кучета, котки, мишки или диви животни, но не винаги може да се види кога в манджата има муха.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 54ba39fd48
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Животните стават само за храна и да дърпат каруцата. Да си веган е глупаво решение.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: c053ee24a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Предложи им диетолог да ти изготви здравословен и пълноценен режим. Така ще бъдат сигурни, че се храниш пълноценно и няма да се тревожат.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: a7e390a391
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Нищо не трябва да става рязко. Ако тръгнеш трябва да е постепенно. Прехода не трябва да е рязък, днес съм месояден, утре веган. Ядеш си нормално и постепенно махаш храни. Хубавото на този вид хранения е, че храните са сродни и дори да ядеш варени картофи, домати и чушки, и малко хляб на едно, смилането става за едно и също време, докато ако вкараш месо с ориз/картофи например, едното се смила за 4-5 часа, другото за 1. 30-2 часа. В хората по принцип отсъства проста логика при хранене. Сяда човека и почва да яде, първо- яде салата, второ- месо с нещо и трето- десерт и докато яде си пие нещо, някаква течност, е каква е логиката да пиеш нещо, при положение, че ти разрежда стомашния сок(така има опасност храната да не се смели добре и да се образуват всякакви шлаки в организма), пие се минимум 1 час след ядене. Ако ядеш месо си го яж чисто, не го смесвай. Аз лично пилешко не употребявам, не знае човек с какво го пълнят. Рядко свинско, понякога домашни яйца и вече там картофи, леща, топъл хляб, плодове, зеленчуци(моркови с малко зехтин, червено цвекло с малко зехтин, може и ряпа).
Също знам, че не трябва да се смесва животинска с растителна мазнина, това е голямо самоубийство, примерно свинска пържола печене във фурна с олио, по-добре на скара.
Растителната храна е вкусна, но трябва да се готви, ей това е малко кофти... леща, боб, варени картофи, всякакви салати, ядки, хляб(топъл по възможност, или ако си го правиш сама супер), всякакви зеленчуци и каквито има според сезона.
Има и хора, които ядат само месо, обаче те хранителните в-ва се разнасят с кръвта и познай мазнината от месото къде се наслагва...
Съвременните пилета за един месец вече са зрели кокошки, какво повече да говорим.
Може би от месата рибката е най-добре.
Сега примерно ако човек е на 20 и си вика е**ти и простотиите, ям си стабилно месо с ориз и съм пушка, обаче става на 50-60 и се почва "красотата" на старостта, което е вследствие от един качествен живот, за алкохола и цигарите няма да отварям дума, така или иначе след години всеки усеща горчивия привкус от ефекта им.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 91f7b98d0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Истината е, че можеш да си набавиш абсолютно всички витамини, които искаш без B(бе)12. Отиди на лекар и виж дали кръвта ти има достиг до него. Той ше ти каже как да получаваш това вещество без да се натравяш.
П. п Ако витамина е взет без лекарски предписание, може да се получат много нежелани ефекти като предполагам, че в голяма доза-смърт.

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: a03f27a1b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Аз не мога да разбера следното - главната ти причина, поради която искаш да станеш веган е защото обичаш животните. А защо не станеш просто вегетарианка? Те не ядат месо, но ядат млечни продукти и яйца - не виждам да се нараняват животните по някакъв начин, като се пие мляко и ядат яйца. А те са полезни. Месо - добре не яж, но нищо не ти пречи да ядеш млечните продукти.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: b4e1cb58a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами да, като пораснеш и започнеш сама да изкарваш пари, тогава ги давай за прищявки и вегански глупости и скъпи растителни добавки...

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: c4088b2579
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Добре, да станеш вегетарианец, ОК, съгласен съм, но веган!?
Нали главната ти причина за това е, защото обичаш животните и не искаш да бъдат наранявани. Еми, примерно когато пиеш краве мляко, животното не бива наранявано, то тогава какъв е проблема?

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 4776c220a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   "Ами да, като пораснеш и започнеш сама да изкарваш пари, тогава ги давай за прищявки и вегански глупости и скъпи растителни добавки... "

Продължавай да игнорираш всички прищявки и мнения на децата си с подобни изказвания, и не се чуди защо не ти е обаждат на Коледа.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 133c7c5296
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   То ако всички станем вегани, тогава животни няма да се оглеждат, няма да се раждат зайчета и агънца и какво ще обичаш тогава? А какво ще кажеш за кучетата и котките които за хищници? Дали да не убием хищниците за да не убиват повече животни? И какво ще стане тогава? Няма да има достатъчно храна за тревопасните и те ще измрат. Природата си го е измислила. Освен това ако не ядеш месо, зъбите ти ще започнат да падат, защото тялото ще ги отхвърли.

 
  ...

...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 64d5461e5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Веганството и то суровото веганство е единственият начин да се съхраним млади. Вижте тази жена! http://www.kliuki.net/anet-larkins-smaya-sveta-na-73-kato-na-30/
Тя е веган-суровоядец

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 1eea822bf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мен от друго ме втресе - "Яж, иначе ще ти се обидя". Моите родители ме манипулираха по същия начин, вече не им го позволявам, така че по-добре недей и ти, защото последиците за самостоятелността ти, взаимоотношенията и партньорствата ти в живота ще са катастрофални. Повярвай ми!
Ако искаш яж ла.. а, ако искаш ще ядеш кисели краставички само, ако искаш ще се тъпчеш с пържоли. Това е твое решение, достатъчно си голяма. Аз съм вегетарианка от 10 години, дъщеря ми е на 6 и не е близвала в живота си месо, но ако е на 15 и ми каже, че искам да яде свински ребърца с риба и пилешки дробчета (Боже опази:)), да няма да ми е приятно, но нямам право да я манипулирам.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 557f05e06e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   По глупави, ограничени и невежи коментари не бях чела досега. Хората да вземат да прочетат нещо за веганизма преди да дават "компетентни" съвети. Аз съм веган от известно време, преди това бях и вегетарианец от години. Не си купувам скъпи добавки, защото не мога да си ги позволя, но съм здрава. Трябва да проучиш и да се сдобиеш с информация, която често ще ти се налага да използваш срещу нападките на "компетентните" месоядни. Приготви се обаче да срещаш доста трудности - ще ти се подиграват, ще те насилват да ядеш животински продукти, за всяка болест ще обвиняват веган начина ти на живот. Най-трудно ще ти е храненето навън - има малко веган ястия, които се предлагат в ресторантите, които за съжаление често поднасят я с масло, я с пармезан, я с телешки бульон. Като кажеш на сервитьорките, че във ястието ти има животински продукти, те те гледат тъпо и ти казват, че имало различни вегани!? Аз си реших проблема като спрях да ям навън и се научих да си готвя сама. Желая ти успех!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 2b3682bb75
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Съветът ми към авторката е да яде камъни, растенията също са живи организми!

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: ab76a063cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Защо най напред не спреш само с месото? Веганството е твърде голяма стъпка. Това е отказване на сиренето, кашкавала, маслото и още куп продукти, които съдържат животински продукти в състава си. Трудно е да си замо на плодове и зеленчуци. Пък и при положение, че до сега си се хранила с тях организма ти ще ги иска.
Аз не ям месо от вече повече от 2 месеца, но реших да не спирам с рибата и морските дарове като цяло. Хапвам си скаридки, скумрия, миди, раци и се чувствам много добре. Изследванията също показват, че хората комсумиращи само риба като месо са с по-добри показатели от тези, които ядат месо и от тези, които не ядат никакво.
Нашиъе нямат нищо против (само бабите ми приказват, че не трябва така, но дори и те се съобразяват). Готвят ми само постно за което съм им благодарна. Естествено татко си взима пържоли почти всяка вечер за мезе, но и преди го правеше.
Говори с вашите и им кажи, че искаш да спреш сега, а щом решиш ще се откажеш (може би когато станеш "зряла" щом за тех е толкова важно да вземеш решението тогава). Предупредила си ги и си в правото да им откажеш мусаката щом не са се съобразили с теб. Можеш да си намажеш филия с лютеница и постепенно да си сготвяш по нещо, я картофи, яйца, спаначена супа (<аз си правих със замръзен спанак, мляко, крутони и яйца, мноого вкусно.
Забравих само да спомена: животните ни дават мляко и яйца да ядем. Нека им доставим това удоволствие :)

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 29 дни
hash: 8df6fdbde2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Здравей! Аз също съм на 15 години и точно в момента имам СЪЩИЯ проблем, както и ти. Бих искала да разбера как са се развили нещата при теб и дали все пак си станала веганка? Аз от два месеца съм на растителни храни и в момента те се опитват да ме настроят срещу веганството...

 
  ...
преди: 8 години, 26 дни
hash: 6e16a78a12
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Бях в същото положение като теб от дете мразех месото и вечно имах разправии с баба си за това. Обаче като станах на 20 вече никой не можеше да ми казва какво да ям и какво не. Не съм яла месо от тогава и се чувствам прекрасно! Така, че много добре те разбирам, но ако няма друг начин просто прояви още малко търпение. След няколко години никой няма да може да ти казва какво и кога да ядеш.

 
  ...
преди: 8 години, 24 дни
hash: a25f29da6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   12, ти всъщност сега манипулираш детето си. На тази възраст детския организъм има нужда от протеини и месото е един от източниците за това.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 22 дни
hash: dd9c43828d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Офф много ме дразнят такива хора.... Нали осъзнаваш, че животните все пак биват убити и сготвени, дори и да не ги ядеш!? А за млякото.... Нали знаеш, че ако не се вземе млякото от кравата, тя ще умре? Направо нямам думи.... Нарича се кръговрат на храненето, за бога. Не хейтвам, окей, спри месото... Ама като спреш да ядеш всичко кво друго ще правиш с животните!? Както каза номер 2, те са само за храна и да дърпат каруцата... Както решиш, купувай си хранителни добавки, но накрая тялото ти рязко ще отслабне от недостиг на витамини...!

 
  ...
преди: 8 години, 22 дни
hash: c053ee24a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   До номер 18: протеините в месото не се освояват пълноценно от организма, за разлика от източниците на протеин от растителен произход...
Месото въобще не е незаменимо! Даже напротив: то съдържа токсини, които лесно се изхвърлят от хищниците (които имат по-къси черва) за разлика от хората.
Не съм против месото, и аз ям месо, но нека всеки предценява за себе си. Важното е човек да се храни балансирано и с храната, която желае.
Образовайте се малко относно храната, все пак е 21-ви век. Нека не налагаме на другите заблудите, наложени ни в миналото.
От номер 3

 
  ...

...
преди: 8 години, 19 дни
hash: a53d719a57
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Къде ми е коментарът?
№12

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker