Проблемите на един млад мъж - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Проблемите на един млад мъж
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 2455 пъти
Здравейте всички отделили време да прочетат кратката ми история.Ще ви разкажа за моят проблем с който не мога да се справя вече доста време и без безпристрастно мнение не мисля, че ще реша как да постъпя.
Последните 2-3 години вкъщи обстановката се промени твърде много, мисля че е по моя вина в следствие на израстването ми и формирането ми като човек с идеали и възгледи към живота различни от тези на родителите ми.Обстановката ескалира в много ситуации .. няма ден в който да не се скарам с баща ми, от това защо не съм изгасил телевизора стигаме до "ще те изгоня от вкъщи и няма да ми мигне окото".И така просто не се чувствам на място, чувствам все едно съм някакъв чужд човек, все едно едва ли не трябва да плащам наем, че живея с тези хорав тяхната къща.Надника ми на ден е 2 лева с които се справям ако преди училище ям вкъщи, но за това не ги виня защото имам сестра която трябва да се издържа защото е в университет.
На 18 съм(почти 19) ще завърша този май месец и се очаква от мен да си вляза в университета и да си следвам и да ме издържат наще.Проблемът е, че не съм сигурен дали това искам всъщност. Искам ли тези хора да ме издържат или по-бързо да се омитам след като завърша.Да следвам ли висше или да намеря начин за самостоятелен живот(в което също се съмнявам, защото с минимална заплата сам човек не може да живее на квартира,а и нямам приятели които ще напуснат домовете си за да живеят с мен).Та от моя гледна точка опциите ми са - 1.Търпя докато започна университет и заживея далеч от наще, което е и желанието ми, но ако е възможно и да не завися от тях по никакъв начин... 2.Събирам си багажа и емигрирам по най-бързия възможен начин (понеже както споменах не виждам как ще съм самостоятелен в България при моите обстоятелства.
Това е като цяло моята история.. ако сте склонни да преглътнете допуснатите пунктуационни/граматични и др видове грешки в писанието ми, бих искал да видя отговорите ви по моят проблем.
Благодаря! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: cfc9aeb8e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И къде емигрираш, как? Език знаеш ли, нещо умееш ли? Не, нали??
Знаеш ли, че в София хората в строителството изкарват повече пари от хората в офисите? Аз седя на стол от 9 до 5 в банка и изкарвам около 1000 докато мъжа ми с гимназиалното образование взима по 2000 докато си пийват по бира с цигарка с колегите на обекта.
Б България има работа! В София още повече! А в чужбина само размитат за такива като тебе, с 0 знания, с никакви дипломи, затова само ни се подиграват и ни мислят за боклуци и неандерталци.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 1c04c005c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   При всички положения е по-добре ако имаш висше образование. То е за всеки случай ако не успееш да си осъществиш другите мечти. Да, представи си отиваш в чужбина и не ти потръгва и се прибираш и си със средно и почваш от нулата без никакъв стаж.
Такива скандали в семейството са напълно нормални. Това че ти казват такива неща не означава, че не те обичат. Баща ти се по цял ден бачка да изкара пари да ви изучи и му изпушват нервите по някое време, но това е в състояние на афект. Що не го попиташ какво мисли за теб като е подпийнал, сигурна съм че ще признае колко се гордее с теб. Просто ти си момче искат по-твърдо да те възпитат да стане мъж от теб. Не виждам какво да търпиш, като според мен трябва да имаш по-голямо уважение към тях. Ако ги оставиш сега ще съжаляваш един ден и дори и да искаш няма да може да си с тях, защото е смешно 27 годишен мъж например да живее с родителите си. Уважавай ги и ги цени, зарадвай ги с нещо. Стига си се инатил те с удоволствие ще те изучат и ще се хвалят с теб : )
Ж. 24

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 5177bff982
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   По написаното от теб личи че явно не си за университет. Намери начин ако можеш поне да заживееш сам и ако издържиш година две ще бъдеш доста по наясно със себе си.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 4e41e2b0a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здрaвей. И aз съм тaкa. Но съм момиче и съм нa 25. Имaм си рaботa, всъщност в срaвнение с връстниците ми, изкaрвaм много добри пaри. Но цялaтa ми зaплaтa отивa зa обучението ми, сегa следвaм висше. Живея в чужбинa и обучението тук не е никaк евтино. И родителите ми ме издържaт. Не се рaзбирaм много с тях. Нямaм никaквa свободa. Дa излязa някъде и дa купонясвaм цялa нощ е нещо изключено. Нaк-късно в двa трябвa дa съм се прибрaлa. Aко си хaресaм някой, не могa дa го покaня вкъщи, родителите ми сa достa консервaтивни. И трябвa дa се крия. Приятели също не могa дa водя. Aмa си търпя. Нaли трябвa дa се учa. И нa мен ми писвa много пъти. Но зaсегa нямaм друг изход.
Съветвaм те дa си трaеш, колко му е дa изкaрaш еднa специaлност. 4-5 години. Кaто стaнеш нa 23 кaзвaш "бaй" нa твоите и готово. Ще си млaд и с обрaзовaние. Пък и кaто учиш нямa дa се нaлaгa дa стоиш много вкъщи. Ходиш нa лекции, четеш, излизaш с приятели... Нaнери някaквa рaботa зa половин ден и нямa дa се нaлaгa дa искaш пaри нa вaшите

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: b7201e46b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Съжалявам авторе, но такъв е живота, когато човек получава трябва и да дава, особено когато е пълнолетен, а ти си.
Правилата в един дом се правят от собственика му, който плаща тока той казва кога да се изключва телевизора и защо. На човека му е трудно да издържа студентка и да дава достатъчно джобни на сина си, ти изглежда въобще не се съобразяваш че разходите за ток на телевизор който никой не гледа също са разходи.
Казал си ни от какво започва караница и тук баща ти е прав, пести човека, не е прав да твърди че ще те гони, но като не знаем развитието на скандала не можем да преценим защо го е казал, и доста е възможно да е прав с такова изречение "ще те гоня.... " да показва яда си, че уж си възрастен индивид а не можеш да разбереш доводите му.
По принцип решението да търпиш докато завършиш и после да учиш и по малко по малко да се отделиш, с работене извън учебно време да започнеш да ставаш независим е най-правилното. Тази година лятото кои те пречи да поработиш и да събереш пари за вноските за семестри? Отделно нормално ли е човек който мисли тази година да кандидатства да си губи времето с гледане на телевизор, чети бе човек, подготвяй се, за четене баща ти няма да вдига скандали.

 
  ...


...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 5b351fb3ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   За напускането, ОК, не ми е ясно само кво ще бачкаш кат нищо не можеш! А сао искаш! И къде ще емигрираш? При Сирийците? На добър час! Те само теб чакат! По-добре се хвани някъде в България на работа, научи нещо да правиш, после излизай! Никой никъде на размита за хора, които не могат нищо!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: af4742ac38
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Абе живей си като пич у вас... аз вече 4 години откак съм завършил. И аз имам различия, ама оставям радиата, да си пеят, пък аз си правя каквото знам.
Като ти кажат "угаси телевизора"... "Ок, тате... но не забравяй, че като станеш на 70, няма да има кой да ти купува памперсите".
Не ве, въобще не го мисли, там да дават пари пък... това, че старото поколение си има някакви виждания са си техен проблем. Защо трябва да ги обеждаваш в своите, оставяй ги там да си се радват пък ти си действай както си зн аеш...

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 0fa0a50a6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Ами омитай се по-бързо, както сам си написал. Няма за какво да чакаш, след като не се чувстваш близък с ваште и искаш да бъдеш материално независим. Пари -
много, малко и т.н. са подробности.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: c28c3fef4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Не те съветвам да емигрираш ако нямаш предварително сигурен трудов договор, защото с това просто си вземам нещата и хващам влака, най-много да спиш под някой мост. За това ти остават два варианта или си намираш работа в България и като посъбереш пари се изнасяш (ама да знаеш само със средно образование, особено ако не е някакво специално, трудно ще намериш добре платена работа) и другия вариант записваш висше в друг град, кандидатстваш за общежитие и стипендия (имаш право на стипендия за успех още след първия семестър) и започваш някаква работа за да се издържаш. Та лично аз ти препоръчвам точно това. Не, че е лесно да работиш и да ходиш на лекции, но много хора сме го правили и не е невъзможно.
Това е.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 5042e34fa5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Поста ти не е толкова грешен от към пунктуация отколкото към начин на мислене. "Ще трябва да вляза в университет а наще да ме издържат". Замисли се ако можеш...
Къде пише, че ваще са длъжни да те издържат.

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 5042e34fa5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Поста ти не е толкова грешен от към пунктуация отколкото към начин на мислене. "Ще трябва да вляза в университет а наще да ме издържат". Замисли се ако можеш...
Къде пише, че ваще са длъжни да те издържат.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: b1fdee3e05
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   И като емигрираш какво? В чужбина с баница ли ще те посрещнат? Не се излагай, моля те (казвам го със симпатия към теб:) В чужбина ако отидеш сега без контакти, без подготовка, цял живот ще работиш нискоквалифицирана работа.

Ако не си от София, най-добре за теб ще е да те приемат за студент и да се настаниш в общежитие. Така хем ще си извън обсега на родителите си, хем няма да плащаш скъп наем. Освен това ще можеш да си намериш някаква работа, с която постепенно да се еманципираш и финансово от родителското тяло.

Ако си софиянец, лошото е, че нямаш право на общежитие и в такъв случай, по-разумно ще бъде да си намериш работа, от която се изкарват по-добри пари. След като поработиш няколко години и си стъпиш финансово на краката, ще можеш да прецениш и дали и какво ти се учи. Така ще подходиш умно към образованието си и ще учиш нещо, което ти харесва и ти върши работа.

Всъщност, недей да се запиваш каквото и да е, само за да се водиш студент. Това е безполезно. Обмисли нещата добре, не бързай, не се поддавай на външен натиск и не действай емоционално. Вслушай се в себе си.

Съвсем нормално е да не се разбираш с баща си. Всеки нормален, млад мъж се стреми към самостоятелност.

Пожелавам ти успех и действай умно!

Alpha, ж. 26

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: bb8ec9da5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Ходи в университет и си харесай някоя специалност с хубава реализация вместо да правиш глупости.. защото да тръгнеш сам в чужбина да емигрираш е глупост.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 74f497f7f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Според мен отиди да работиш 1-2 години и после ако искаш се върни и започни висшо тук или започни да учиш висшо направо там (в държавата където ще работиш). Така ще е сякаш хем си даваш почивка 1-2 години и хем ще си събереш някой лев, след това ще си вземеш и образованието. Според мен това е по-добрия вариант, но пак последното решение си взимаш ти.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: fe3d378391
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Здравей. Във всяко семейство стават такива кавги. При мен са с майка ми. В по-лека форма на твоя случай съм аз. Аз също не искам да живея с нашите, но не ми се и учи. Загуба на време си е според мен. На твоите години съм. Смятам след като завърша средно образование да започна да работя, да спестявам 1, 2, 3 години и след това да инвестирам парите в нещо. Като например защо не в собствен бизнес.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 20fab339af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Омитай се, или да, плащай наем - както е прието в американските семейства. Пълнолетен си, живота си е твой, живей си го както искаш, родителите ти са те отгледали до сега, вече никой нищо не ти е длъжен. Ако искат да ъи платят висшето - ок, но не са длъжни, затова ти си им длъжен и ще се съобразяваш с тях. Ако не - баща ти е прав, вратата, вързопчето на тояжката и пътя. На вас младите все някой ви е крив и все някой ви е длъжен нещо.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: b09c56f197
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   ОТ автора. В чужбина имам предвид Англия. Имам близки приятели, които живеят там.. един ми предложи дори леглото в неговата стая. Що се отнася до езика. Английския го знам на почти перфектно ниво понеже съм в езикова гимназия. Това ми дава солидно предимство пред всички останали бежанци..
Работа мога да си намеря. Мога и да работя, предните 2 лета съм ги прекарал по летни курорти.
Относно коментарите, че аз съм виновен за скандалите.. може и да е така, но дори и да е така като не е мой домът нямам право на много и сам започнах да се убеждавам в опцията емиграция..

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 1c04c005c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Аз съм тук в Англия и не си мисли, че знаеш езика защото като дойдеш ще разбереш, че не го знаеш достатъчно и не го пишеш много правилно. Като почнат да ти фъфлят англичаните ще викаш само сори сей агейн плийс.. Ако те устройва да живееш в стая с още един човек и в къща с минимум 4, а не можеш да живееш с ваще това не го разбирам. И тук няма как да изкарваш големите пари, защото винаги ще си на най-ниско платената работа. Другото което е за да дойдеш тук ти трябват събрани пари, защото всички документи ще ти излезнат до 1-2 месеца. Тук е един омагйосан кръг само бачкаш и имаш разходи, и така и като се прибереш не си събрал почти нищо. Развивай се в Бг за сега, най-добре завърши и тогава идвай тук, там също можеш да работиш и учиш, всички го правим и ти ще можеш. Не бързай, това е моят съвет!
ж. 24

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 8177b37b20
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Номер 1, я дай малко повече инфо за работата като строител, че ми стана интересно :)

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 606c8c0fe6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Мислиш изключително инфантилно и не виждаш цялата картинка. Да ти кажа ли колко малка част от българите успяват и стават много заможни хора в чужбина? Над 1.5 милиона българи са в странство. От тях ако има 10 000 души, които наистина са постигнали нещо в опита си да избягат от България и имат богат живот, пак ще е добре. Това е по-малко от 1 процент. При това повечето от тези хора за завършили висше (независимо дали в България или в Чужбина). Според мен най-доброто решение е да постъпиш в университет и да си намериш работа след първата година. Първата година ще разчиташ на вашите и може да поработваш в Събота и Неделя. След първата година ще се поучукаш и ще знаеш къде трябва и къде не е задължително да влизаш. Съответно ще знаеш кога можеш да работиш и ще си намериш работа. А вече след като завършиш, избора си е твой. Но предпочетеш ли да отидеш от сега в чужбина без образование, по-добра работа от на автомивка няма да си намериш. Успех!
АКАТИМ

 
  ...

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: bb535e9a66
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Съгласна съм с номер 1. Имаме със съпруга ми средно голяма строителна фирма и плащаме от 2000 до 4000 лв. забележете - на среднисти. Разбира се, става дума за отбрани майстори, с които работим от години, които са се доказали и 4000 лв. е заплатата на командира на бригада от поне 5 души, но факт - такива са ни заплатите (бруто).
Висшисти нямаме назначени на трудов договор, но на хонорар имаме. Плащаме на инж., конструктор понякога по 250 - 400 лв. НА ДЕН за посещение на обект, но пак говоря за ТОП хора, които работят самостоятелно, имаме им доверие и така нататък.
Висшистът върши съвсем друг вид работа и е към 2 пъти по-добре платен от средниста, който по 8 часа на ден е по строежите, няма какво да се лъжем.
И двамата със съпруга ми, Авторе, сме висшисти, но сме работили паралелно на редовно следване и сме успяли - затова и дилемата ти е глупава. Особено в София не е трудно, защото има всякаква почасова работа или на смени и можеш да съчетаеш работа следване.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 65ceaeefe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Колкото и невероятно да звучи, в чужбина един студент може да се издържа самостоятелно по-лесно, отколкото в България (особено в София). Има страни като Дания например, където ако си работещ студент, получаваш стипендия в размер на 500-600 евро на месец ОТДЕЛНО от заплатата и спокойно би могъл да се издържаш. Така че реално в България ще ти се налага да работиш двойно повече време. В Англия обаче подобни стипендии няма и не знам дали би успял. Аз в момента съм студент в чужбина и мога да ти кажа, че е изключително трудно. И аз преди постоянно се карах с родителите си и не ги понасях и чак сега разбирам колко много ги обичам и ми липсват. Както се казва, човек не оценява истински нещо, докато не го загуби. Помисли си добре какво искаш - да останеш в България или да заминеш. Вслушай се в себе си и сърцето си и действай. Успех!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker