Как се справяте с всичко това? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Как се справяте с всичко това?
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 2377 пъти
Въпросът ми е към семейни хора с дете или деца. Ето какво го провокира. Аз съм на 27г. с дете на година и половина. Съпругът ми работи, а на мен ми предстои следващия месец за първи път да започна и аз работа - всеки ден от 8. 30 до 17. 30, през ден нощни дежурства, в които ще съм си вкъщи, но веднага трябва да се отзова, ако ме извикат, същото важи за събота и неделя. Няма баби, на които да разчитаме, търсим детегледачка, но безуспешно, защото ни трябва само в 3-4 дни от седмицата. Досега винаги съм разполагала със свободата си и пак времето не ми стигаше за нищо. А сега какво ще правя, много съм уплашена, че няма да се справя. Дете, пазаруване, домакинстване, лични нужди, готвене, време с половинката как ще ми остава време за тези неща при натовареното работно време? Моля ви за помощ! Как се справяте Вие? Как минава натовареното Ви ежедневие? Остава ли време все пак и за дейности за отпочиване, а не само задължения? Психически как се настройвате, за да издържите? Предполагам всички са така или поне голяма част от хората... Нали? Въпрос на добра организация ли е, на късмет да имаш роднини, които да помагат или на примирение, че в живота няма време за нищо друго, освен задължения?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: 8131d4fa46
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Психически как се настройвам ли - спирам да го мисля много много и просто действам, пък каквото стане. Ако пък не стане, не е края на света. Колкото повече мислиш, в толкова по-голямо напрежение изпадаш. А когато действаш, нещата лека по-лека се наместват.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 4770475bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Половинката ще помага, няма как. Жената е вършела всичко по домакинството, когато не е ходела на работа.
Ж 28

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 4770475bb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   И още нещо - не случайно е казано - намери си работа, която ти доставя удоволствие и няма да ти се налага да работиш нито един ден през живота си. За съжаление практиката показва, че в нашата действителност не винаги това се получава.
Ж 28

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 8379ca5549
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами предполагам че няколко милиона души в България сме на този хал. Само дето повечето не сме и на 27 вече, та и годинките ни тежат. Баби, дядовци - това е било едно време, сега при тази пенсионна възраст или са "млади" и работят и те като нас, или са вече пенсионирани, но амортизирани и болни. Не малко и почиват под земята.
Няма какво да се шашкаш - буташ там, пък докъдето го добуташ.
Аз примерно графата "лични нужди" съм я изцяло игнорирала. "Пазаруване" го правим веднъж в седмицата в Метро за 2-3 часа. По останалите параграфи мъжът ми ми помага и си разпределяме задълженията според натоварването и състоянието и на двамата.
Това е.
Добре дошла в 21-и век и в класата на работещите хора.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: a40428054e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не всички се справят, няма какво да се лъжем. Някои наистина имат много добра организация - шапка им свалям. Други избират да не се справят с всичко и се концентрират на по-важните неща - другото затлачват. Трети разчитата на помощ от роднини - наблюдението ми е, че те са най-добре, имат повече време за себе си, изглеждат по-добре и не са толкова изнервени. Аз съм от средния тип и понякога от третия, когато излъжа някой да гледа детето за някой друг ден. А една категория изобщо не издържат - изнервят се, започват да се карат в опит да накарат партньора си да поеме по-голяма тежест, сексът спира и накрая се развеждат, и се прибират при родителите да им помагат.

 
  ...


...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 27cf2722de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз лично се справям, като съм разделила домашната работа в къщи между мен и съпруга ми горе-долу по равно. Иначе няма спасение.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 9ffd1c99de
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм майка на вече пораснало дете.
Как се справях ли? Гледах до до 2 г. и половина, след което го дадохме на градина и се върнах на работа.

Абсурд /според мен/ е да почваш работа при едно такова малко дете, когато най-много има нужда от тебе емоционално, и да го оставяш
в ръцете на чужд човек. Изчакай поне още една година да си го гледаш вкъщи и после почвай работа. Няма да избяга работата, нито парите е толкова важно дали са много или малко; психиката и здравето на детето са по-важни от някакви пари, кариера и тем подобни.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 6d5f0edc02
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   " време с половинката", - намалявате времето за играта, а половинката поема половината време и грижи и всичко ще е ОК. Хиляди семейства така живеят, ще се справите и вие.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 6d0af3fb08
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ами моите родители ме отгледаха сами - без каквато и да била помощ от други хора.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: d87b324902
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не че нещо, ама направо си щастливка с това работно време. Я си представи работа от 9 до 19, 30 с един ден седмично почивка. Е, това съм аз и съм също като теб семейна, с дете. Ще свикнеш. Хората могат само да си мечтаят за такова работно време.

 
  ...

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 1af73df74f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Просто няма да ти остава време за луксове като време с половинката. Ще изнемогваш и живота ще мине покрай теб. Мечтите ти ще си останат мечъи, дори ще се откажеш от тях, защото и за това няма да имаш сили.
Патила жена на 28.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 159c76b469
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ми да ти споделя тайната че другите работещи жени имат съпрузи. Когато си повикана по спешност през нощта за да спечелиш пари, той поема грижите за дете. Той може да поеме пазаруване или домакинстване, да не са му ръцете в.... щом иска работеща жена ще помага и в къщи и в отглеждането на децата.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 736c2fa95e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Какво да ти кажа, доста хора сме на този луд режим. Много е гадно - работа от сутрин до вечер, грижи за дете и други битови проблеми. Въобще не остава време за почивка и релакс! Добре дошла в реалността.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 384b468e19
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Сама казваш какъв е проблемът - досега не си работила. На 27 г. е малко късно, но явно си чакала до последно и сега вече, след като и детето е на година и половина, нямаш друг избор, освен да започнеш работа.
Основният ти проблем е, че досега не си работила и нямаш трудови навици. Затова и си толкова неорганизирана. Аз съм работила на 2 места едновременно и са ми се събирали по 15-16 часа на ден работа и въпреки това съм успявала и да си домакинствам, и да се виждам с приятели, че и личен живот даже да имам. Вярно, дете не съм имала, но предвид 2-те работи, горе-долу се компенсира. Гледачка лесно можеш да намериш, ако нямаш високи изисквания, напр. някоя баба пенсионерка. Не знам защо си мислиш, че на другите хора децата ги гледат бабите и дядовците? В повечето случаи младите са в по-голям град на няколко часа път и няма как да се разчита на тях, а и предвид минималната пенсионна възраст в България в момента вероятно тези хора ще работят и няма да имат време за това да помагат. Защо не пробваш да дадеш детето на ясла? Знам, че изискването е да е на 2 г., но много често взимат и по-малки деца.
Според мен просто нямаш никакви навици и затова задълженията ти в момента изглеждат огромни. Има хора, които хем ходят на работа, хем гледат деца, хем се грижат за родителите си. Нормално е да си малко по-натоварена, когато имаш дете, но това ще е така докато не стане на 18 г., защото след това ще тръгне на училище и ще пишеш ченгелчета с него, после ще дойде кандидатстването след 7 клас, след това - избор на университет и път в живота... няма да ти отнема по-малко време, защото детето трябва да се възпита и да му се помогне да намери призванието си.
Недей да мислиш само за себе си, а се опитай да се организираш по-добре. Потърси си гледачка с обява, може би някоя студентка ще отговори най-добре на критериите ти, защото на студентите им трябва по-неангажираща работа. Може би една от причините да не намираш детегледачка е и заплащането, ако трябва коригирай с 50 лв. заплатата, която смяташ да предложиш, защото в днешно време малко са свестните хора, които се съгласяват да работят за без пари. Важно е да намериш отговорен човек, на когото да повериш детето ти. И още нещо - спри да се оплакваш, всичко в живота ти се нарежда добре - намерила си работодател, който ти е дал шанс да започнеш работа без стаж и с малко дете. Това практически е невъзможно за повечето жени и затова отлагаме децата. В една друга тема жена беше писала, че се притеснява, че ако забременее може да я уволнят. Радвай се на късмета си и се организирай!

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 97af80bac8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Добре дошла в света на работещите родители с едно или две деца!! Ние се справяме отлично, татито ни е на смени, редуваме се в домакинстването и пазаруването, воденето на детето и взимането от училище или спортно занимание. Всеки от нас е е на повикване, според графика си, говорим си повече, и ставаме по-организирани. Пак имаме внимание и време за нас двамата, и време за детето ни. Бабите и дядовците и тъщите ги няма, или са погребани или работят или са разведени и имат други семейства. Разчитаме на себе си, взимаме повече отпуска и го отнася повече жената-при боледуване на детето. Всеки в БГ е така. Търси помощ от съседки за детето или го взимай на работа със себе си. И съпругът ти да се включи в пазаруването и плащането на сметките.
С голяма усмивка, че не сме изчезващ вид при такъв живот тук. Благодарение на правителството ни и пенсионна ни реформа.

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 25f626258d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Благодаря за коментарите
В отговор на част от тях искам да кажа няколко неща
Това работно време не е мечта, защото всеки ден ще съм там и през нощ дежурна и след дежурство почивка няма.
Другото, късно започвам работа, защото магистър се учи за жалост прекалено дълго - 5 г, после задължителен стаж 6 месеца и след това придобиване на правоспособност, без която дипломата е само хартия. Когато аз завърших забременях, а и да не бях, конкурс обявен нямаше. А отговорът на коментара, че твърде рано да започна - така е, но ако бях изпуснала този конкурс, който се печели ужасно трудно, не знам кога отново щях да имам шанс, може и след години ( поне за място в града, в който живея).
Иначе съпругът и сега поема наполовина задълженията по гледане на детето и домакинстването и ще продължи, но пак няма да е лесно.
Явно масово хоратс нямат време за нищо друго освен задължения.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: ef9aa29936
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Първо, промени си отношението към детето. То може да спада и към приятните неща в живота. След някоя година ще копнееш да е при теб и да те търси, а то ще си седи в стаята с надпис на вратата "вход забранен". Да, възрастният живот е по-труден. С всичко ще се справиш, защото няма да имаш избор.

Ние нямаме никаква помощ от роднини, живеем на 2000км от бг. Два пъти месечно идва жена да чисти основно. Детето можеш да дадеш на частна ясла 3-4 дена в седмицата. Готвиш конски дози и замразяваш половината. Така, когато не успяваш, имаш 3-4 яденета готови. Също ако си в голям град можеш да си взимаш китайско или пиле на грил, за да не готвиш всеки ден.

Впрегни мъжа ти да помага. Може да приготвя детето за лягане и да го приспива, да разтребва миялната, абе каквото се сетиш, че можеш да му повериш. Нали и той живее там, а ти не си му майка и на него все пак.

Понякога просто си взимай време за теб. Оставяш му детето и излизаш с приятелки или по магазините. Понякога и той ще го прави.

Планирайте почивка, направете си перспектива, която да ви радва.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: d9626888bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Авторке, пак е номер 17.
От това, което пишеш, разбирам, че си спечелила конкурс по всяка вероятност за разследващ полицай. По една случайност и аз съм завършила същото и съм работила по време на следването ми, така че това за 5-те години и 6-те месеца стаж го обяснявай на някой друг, не е било чак толкова невероятно сложно. :)
Поздравления за спечеления конкурс. Не се притеснявай за работата, ще се справиш. Много мои колеги от курса се реализираха именно като разследващи полицаи. Не знам от кой град си, но освен ако не е някой малък граничен град, където хващат контрабанден внос постоянно, рядко ще има случаи да изпълняваш дежурството си през нощта. Радвай се, че си успяла, и недей да се тормозиш - работата в държавния сектор е много по-спокойна и уредена от тази в частния, да не говорим, че заплащането вече се изравни. :)
Освен това в частния сектор никой няма да ти дава всеки път болнични за гледане на малко дете, за разлика от държавния. Семейните в тази професия са толерирани и не им се дават най-тежките дежурства. Като пример мога да ти дам моя колега от университета, която към момента на започване на работа не беше омъжена и нямаше деца. Е, познай - винаги й даваха най-гадните дежурства, т. е. уикендите. Тя на практика не можеше да отиде никъде. Пропусна сватбата на нейна много добра приятелка, защото трябваше да е дежурна и нямаше как да пътува 300 км до мястото на венчавката. Заради това младоженката й се разсърди и не си говорят и до ден днешен. Тя си мечтаеше за дежурства по време на седмицата, но никой не й ги даваше.
Радвай се на това, че си намерила работа, защото знам колко е трудно, дори да имаш стаж по специалността, но се опитай да бъдеш по-организирана. Първите месеци ще ти е трудно, но ще се справиш.
Късмет!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: ef9aa29936
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   С детето ще става все по-лесно. Ще започне да ходи, да качва стълби, да казва какво иска и не иска, да се храни самостоятелно, да се облича-съблича, по-натам и да се къпе дори само. Няма да е все като сега.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker