Една по-различна тема. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121132)
 Любов и изневяра (29690)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Една по-различна тема.
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 1394 пъти
Здравейте! Аз съм момиче, на 14 и ме интересува родословното ми дърво. Проблемът е, че прабаба ми (от страната на майка ми) знаеше някои неща за предците ни (зажалост, само тя), но почина, а аз така и не я попитах, разбрах за знанията ѝ след това. Както ѝ да е. Имам информация за нейните майка ѝ баща, предполагам, нищо повече. Въпросът ми е има ли друг начин да разбера нещо за предците си? В Интернет има ли как? Много ще съм ви благодарна, ако ми помогнете (ако е възможно). Надявам се да открия данни, да знам от къде съм произлязла. Дано не съм ви отнела напразно ценното време. Благодаря ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: c96e123785
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Питай родителите си и баба си, дядо си, защото тези въпроси и те са си ги задавали и използвай семейните празници, за да отвориш темата пред лели, чичовци, братовчеди. Записвай си внимателно информацията!
Лошото е, че не можеш у нас да научиш повече от църковни регистри, регистри в общината примерно, защото

А. Малко известен факт е, че при Освобождението само 4-6% от българите са могли да пишат и четат - забрави с две думи за писменни данни за всичките си предци, родени и починали преди 1900 година. Регистри за сватби, раждания не са се поддържали, защото е нямало писмени попове дори, а каквото е писала Османската империя си е отишло с нея. Турците са писали преди с арабски шрифт и всякакви документи от онова време са само за хора на науката, а първите 20 г. след Освобождението са ни трябвали за учене на писменост, за създаване на такава, за създаване на държавна администрация като цяло. Отделно дали се пазят и малкото документи е малко вероятно. Днес са длъжни 120 г. поне да пазят свидетелства за раждане, сватби и смърни актове, но нали се сещаш, че живеем в съвсем различно време.

Б. Забрави и отчасти за писмени източници между 1944 и 1970 г. някъде - след ВСВ идва у нас новата власт на пролетариата и селяните, които са били в голямата си част безписмени или практически неграмотни - били са заети с овладяване на властта и налагането си - тоест забрави за някаква надеждна администрация - нямало е дори машинописти, а след 1989 г. пък много от общинските регистри са изгорени и унищожени, за да се заличат следи на грабежи и други престъпления. И все пак ако идваш от голям град си заслужава да потърсиш информация в общината, в църковни регистри, но и тук идва друга пречка - венчавки и кръщенета са били забранени в този период и дори да са се случвали едва ли са се водили регистри за тях! Потърси стари нотариални актове за земи - често те са запазени и там можеш да прочетеш имената на предците си, но пак става дума само за 20 век.

Извод - заради историческите особености у нас много малко хора си знаят предците и родословното дърво след три поколения назад - тоест по устни предания си знаеш прадядо, прабаба, техните братя и сестри обаче вече не ги знаеш, а родителите им не ги знаеш дори по име. Общо взето до 120 г. назад си знаят по устни предания хората предците, но какво е било преди това почти никой българин не знае, затова е малко смешно като почнем да се заяждаме на етнос - не е рядко етнически българи да имат гръцки, арабски предци дори, да не говорим на кого прабабата била изнасилена от еди кой си - така че родословното дърво у нас е нещо много относително,
Ако имате село с добре поддържано гробище можеш да отидеш с баща си или майка си там и да потърсите по надписите някакви предци, но е много малко вероятно да намериш нещо, защото рядко у нас има добре поддържани гробища с регистри кой къде е погребан, но в София и големите градове може да има.

И все пак е много добре, че се интересуваш. Събери информацията, с която сега разполагаш и направи родословно дърво. Често лели, чичовци имат доста информация, така както бабите и дядовците си знаят своите баби и дядовци, което е едно поколение повече!
Ти като започнеш с това, вече ще е много лесно за следващите поколения!
Записвай професиите на хората, родно място и ако ти е възможно направи снимки или потърси стари снимки на починалите и направи снимка на човека от там. Така твоето родословно дърво ще има и лица! Може да е „ниско“ и малко, но пък ще е шик! И не се притеснявай - при 90% от българите положението ни е сходно. При другите етноси да не говорим - турци и роми, които преди са живяли по средно 45 г. и са имали по 10 деца е невъзможно да си направят родословни дървета. Да не говорим за хората, които са били изгорени от Беломорска тракия или обратно - предците им са гърци, турци или други етноси. Има дори пиратски градчета по Черноморието, така както и селца, основани от френски рицари от Средновековието, а там е невъзможно да си кажат корена хората.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: a323121bf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   №1, пишеш абсолютни глупости :-" Забрави и отчасти за писмени източници между 1944 и 1970 г. някъде "!?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker