Въпрос от една бъдеща майка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Въпрос от една бъдеща майка
преди: 8 години, 25 дни, прочетена 1832 пъти
Здравейте!
Днес установих, че съм бременна в 6 седмица. Бебето не е планирано, но е желано.
Въпросите ми са следните
- тъй като имам стаж на полвин работен ден (уча и медицина паралелно с работата), а не на 8 часа, ми се водят само до момента 3, 5 месеца (1 месец на 4 часа се равнява на половин на 8). Ще работя до последно, но пак няма да има как да станат 12 месеца. Ще излезна в неплатено майчинство. Но ме интересува следното - знам, че и майчинството с еводи трудов стаж. ако работя още 6 месеца (ще се водят 3 месеца трудов стаж), ще ми стане общо 6, 5 месеца. След това като минат 6 месеца от майчинството и станат съответно 12 месеца полага ли се вече платено майчинство?
- с приятеля ми се чудим има ли значение от финансова гледна точка дали ще имаме слкючен граждански брак, дали ще се водим на семейни начела или ще се водим разделени? смисъл, има ли някакви облекчения ако сме семейство или ако не сме?
- имаме ли право да изберем примерно той да излезе в бащинство, вместо аз в майчинство, тъй като той завърши преди над 2 години, има хубав, стабилен доход и се чудим дали няма да е по-добре
- четох, че след 6 месечна възраст на бебето има право майката да прехвърли отпуска на бащата. интересува ме като приятелят ми е работил през последните (до тогава) 3 години ако му прехвърля отпуска за отглеждане на дете, той ще има ли право на това обезщетение в размер на 90% от среднобрутния месечен доход в последните 24 месеца за първата година?
Мерси предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 22 дни
hash: 712b6fa250
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Трудовият стаж трябва да го имаш преди раждането.
Ще имаш право на помощ в размер на 100 лв. месечно в продължение на 1 календарна година. Също има помощ за майки-редовни студентки. Не помня сумата. Беше 4-цифрена (или поне преди я имаше).
Тези "неща" се търсят и изплащат в Социално подпомагане по постоянен адрес на майката. Там се подават и документите за детски, както и от там се получава помощта за раждане на дете.
Лека бременност, леко раждане, да се обичате и късмет!
Ж 28

 
  ...
преди: 8 години, 22 дни
hash: 751ae64471
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много ми е интересно, защо, когато някой се размножава, не си осигури издръжката на детето, ами чака държавата да му дава помощи? Абе работи, плащай данъци, осигуровки, пък тогава раждай. То работила 2-3 месеца и пита колко ще муфти държавата...

 
  ...
преди: 8 години, 22 дни
hash: b89f2d138a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   До номер 2. Вижте, не чакам да ми издържа държавата детето. Но не смятате ли, че е нормално при тази ниска раждаемост в страната, особено ако игнорираме 'размножаването' на един определен етнос, държавата трябва да подпомага поне малко хората, които решават да имат деца? Не говоря да ми плащат по 1000лв на месец само заради това, че раждам, но да има елементарна помощ. Работя вече 7 месеца на трудов договор, преди това също съм работила, но на граждански. Учих мн тежко следване, а бебето дойде изненадващо сега, няколко месеца преди да завърша. Знаете ли в западна Европа какво е подпомагането за раждане на дете... Те затова сумати българки скоро след като отидат там и малко като поработят да раждат. Не съм казала, че очаквам подобно нещо, наясно съм, че ситуацията тук е различна. Мислите ли, че със 100 лв. на месец се издържа едно новородено?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 21 дни
hash: d21b6c520f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Абе много сте интересни, да го махне според вас и като направи стажа тогава пак да забременява, като е забременяла, що да не роди.. пък бащата ще помага.

 
  ...
преди: 8 години, 21 дни
hash: a5b62dee2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Здравейте,
Желая много здраве на Вас и на бебчето ви и дано всичко да бъде наред! Щом приятелят ви има хубав и стабилен доход, няма защо да се притеснявате - не сте опрели до социалните помощи. Моето мнение е, че е по-добре да станете семейство - да имате не само граждански, но и църковен брак. Парите не са първостепенното нещо в отношенията между хората - по-добре е човек дори да се лиши от нещо, толкова глупави неща купуваме напоследък, а не да се лиши от благословение. Представете си, че вашето малко поотраснало дете ви пита: "Защо мама и тате не са семейство? " и вие му отговаряте "Ами за да взeмем помощи от държавата, миличко. То не че нямаме пари и не че не можем да те издържаме, ама всички вземат помощи, що и ние да не вземем". Истинското семейство е скрепеното с брак, а не животът на семейни начала, каквото и да ви убеждават разни "доброжелатели". Така както и мерцедесът и трабанта возят, така и по двата начина се живее, но няма спор кое е по-доброто.
За конкретните неща които питате, за съжаление, не мога да ви отговоря с точност, макар самата да съм в майчинство, за да не ви подведа. Мисля, че е най-добре да питате в НОИ - в териториалната дирекция или ако има опция да зададете въпроси на уебсайта им.
Не си правете детайлни планове предварително колко точно време ще работите, защото има всякакви случаи - не искам да ви плаша, още повече самата Вие учите медицина и сте запознати с тях.
Сега за Вас най-важно е спокойствието и подкрепата на най-близките ви хора. Бъдете здрави и с Божията помощ всичко ще се нареди!

 
  ...


...
преди: 8 години, 21 дни
hash: 815737ec61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Попитай същите неща в личен състав, на местоработата си.
Предполагам, че те са най - добре запознати с тези неща.
Хайде успех.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 20 дни
hash: beafcfb749
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   В България няма ниска раждаемост. Има висока миграция. Огледай се колко бременни има и как не достигат места в детските градини. И държавата не е длъжна да отглежда нечие дете. Седем месеца стаж е смехотворно. Какво си дала на държавата, че тя да ти дава пари? Който си е правил деца да си има грижата. Но на готово е най-лесно.

 
  ...
преди: 8 години, 15 дни
hash: b89f2d138a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   На мен точно да обяснпвате за раждаемостта е смешно - уча медицина и учим всякакви статистики. Раждаемостта в България е една от най-ниските в Европа. Включвайки в това число ромската раждаемост. Ако я изключим и сметнем раждаемостта само на етническите българки, положението е трагично. Направете малко справки. В България % на абортите е по-голям от този на ражданията. Нещо безпрецедентно. Така че не ми обяснявате колко е висока рждаемостта.
Аз не казвам държавата да ми отглежда детето. Но според Вас държавата трябва нищо да не дава ли? Погледнете как е в западна Европа - в Австрия помощи се получават до 24 години на детето, в Англия им помагат за жилище и какво ли още не. Наясно съм, че съм в България и не мога да очаквам подобно нещо.
Но смятам, че е нормално държавата да оказва поне малка помощ. 7 месеца трудов стаж имам не за друго, а защото следването ми е тежко, 6 годишно. На сумати места като кандидатствах за работа ми се измиваха, като кажех, че уча медицина. Години наред после работих на място, където се съгласиха да ме вземат без трудов договор - иначе и без тая работа щях да остана. Сега ходя на стаж, уча за държавни и пак работя.
Според Вас сигурно както казва г-н премиера съм точила държавата 6 години, вместо да влагам. Но съм плащала всяка година по 1000 лв такси, по още 500 поне на година за учебници. Екипи, консумативи и т. н. ги оставям. Какво съм дала ли? Може би до момента не много, но знаете ли колко малко студенти по медицина имат намерение да останат в милата ни родина и да лекуват всички? От моя випуск сме около 10-12. От близо 100 човека. И аз съм готова да седя и да работя за 400 лв да спасявам животи. Вярно, няма да почна веднага след завършване заради 'греха' да родя дете според Вас.
Не искам държавата да ме издържа или да издържа детето ми. Но знаете ли, държавата трябва да стимулира младите хора да раждат и да гледат деца. Гарантирам Ви, че ако маааалко дори се подобрят нещата, абортите рязко ще намалеят. Защото познавам хора, които махнаха деца не защото не ги искат, а защото въпреки че работят здраво пак не могат да си го позволят.
Не исках да споменавам това, но съм афектирана и не издържам. Не смятате ли, че е по-нормално все пак помощ да получи образована българка майка, от колкото 16 годишната циганка, която го ражда и го оставя след като свършат помощите в дом? !

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: cdac2c4f11
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Най - изгодният вариант за теб, тъй като нямаш трудов стаж е помощ като редовен студент, помоща е около 2800 лева и се изплаща на два пъти след заверен семестър. Живеем в скапана държава аз също съм бременна като теб и най - много трудов стаж имам в чужбина и едва намерих разумен вариант за да мога да взема майчинство. Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 80b9310cf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   7- само в София няма места в детските градини..

 
  ...

...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: e2101f4a49
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Защо подлъгвате момичето? ! Помощ за майки студентки, вече е само за жени, които не са на трудов договор и неработят... Има промяна в закона и моят съвет е да си провериш нещата и да не се надяваш на 100% на съветите тук. Защото тази помощ е валидна, но с нови правила, както казах има промяна в закона...

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: e7f04b65a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторке, здравей. Незнам дали още си следиш темата, но ще ти отговоря на въпросите. Аз съм работодател и освен това с жена ми бяхме в същата ситуация като твоята и съм наясно с нещата, предполагам и ти вече си го разбрала. Майчинството ти се води трудов стаж, независимо дали взимаш обезщетение за отглеждането на малко дете или не, както и колко трудов стаж имаш до момента на излизането в болничен по майчинство - мисля че беше 45 дни преди термина. След това в момента който направиш 12 месеца стаж включително и месеците в които си била в болничен и в отпуск по майчинство започваш да получаваш минималния размер на обезщетението - 340 лв до навършване на 2 години на детето.
На втория въпрос - за бащинството можеш да го прехвърлиш мисля че още изтичането на болничния - 45 дни след ражането, но не съм сигурен в това- не съм имал подобен случай и не съм съвсем наясно. Бащата ако отговаря на условията ще си взима 90% от средния доход за 18 месеца назад.
На третия въпрос - дали сте женени официално или живеете на семейни начала няма никаква разлика, единствено ако се водиш самотна майка и детето ти носи твоите имена има някакви допълнителни помощи, но не ти го препоръчвам този вариант - облагите са минимални, но ще имаш много разправии със социалните служби и вече това си е злоупотреба.
Надявам се че съм бил полезен
А на тези, които обвинявате момичето - аборт ли трябва да направи според вас, след като детето е желано и двамата с бащата са готови да си поемат отговорност за него.
Честно казано немога да разбера защо изобщо се одобряват такива коментари, момичето пита какво и се полага според действащите закони, а вие започвате с обвиненията че едва ли не чака на държавата да и гледа детето. Хейтърските коментари би трябвало да се трият, а хората които ги побликуват да си избиват комплексите някъде другаде...
Хайде със здраве и успех на авторката!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker