Да пусна ли котето на свобода - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Да пусна ли котето на свобода
преди: 8 години, 17 дни, прочетена 6159 пъти
Значи, преди една година точно си взехме коте от приют. Първо беше много палаво, след като го кастрирахме се успокои и стана спокоен, обаче след няколко месеца пак полудя. Научи се веднага след като го взехме да ползва котешката тоалетна, обаче дере тапети, чупи всичко, отваря си вратите сам, излиза навън през терасата... Ние сме на първия етаж и не се удря, като слиза, много е ниско, обаче ми писна да ходя да го взимам, а няма как изобщо да спра да го пускам на терасата, защото като е затворен, изкуфява - ходи по пердетата (съответно ги накъсва и се случва да сваля релсата, защото е стара и може да се удари, ако някой път падне върху него, тежка е), къса тапетите, хапе до кръв, драска, мяука с един дълбок глас, все едно, че плаче и така ни моли да го пуснем на терасата... И като го пуснем - хоп - след 15-20 минути скача долу. Той не е породист, родителите му са улични и явно му е в кръвта да живее на свобода. Обаче ми е жал, ако го оставя да си тръгне и не го взема, все едно го изхвърлям, кой знае какво може да му се случи - автомобили има, а той се плаши от тях, други котки има, може да се сбият... :( Моля ви, помогнете! Какво да правя? И в двата случая се чувствам виновна - като е у нас, все едно е затворник, като е навън - все едно е изоставен. Привързана съм към него, ама той не е привързан към мен. Обаче пък не знам как ще оцелява навън, той цял живот е живял у нас, макар че на терасата постоянно контактува с други котета, защото те сами се качват при него.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 16 дни
hash: 1c2029ad54
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако решите, че няма да го гледате - дайте го на хора, които живеят на село в къща с двор и ще се грижат за него.
Ж 27

 
  ...
преди: 8 години, 16 дни
hash: 11d0cd9405
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз имах коте, което вършеше същите неща, правеше много пакости докато беше по-малко, след това спря да рови саксийте и да дере тапетите. Тях ги залепвах с малки късчета от същия тапет. Тънките пердета ги смених с дебели завеси. Винаги съм смятала, че ми дава повече, отколкото ми взима. Даряваше ме с много обич, не ме изпускаше от очи. Винаги ме посрещаше на вратата, непрекъснато играеше с мен, не му бяха интересни никакви играчки. Щом легнех, веднага се мяташе отгоре ми. За съжаление почина без време от левкемия. Никога няма да го забравя, мъката ми беше огромна. Веднага взех друго коте с надежда да заглуша болезнените спомени, да намаля някак тъгата. Другото коте се оказа диво и много различно. Вече две години сме заедно и все пак се опитоми и е далеч по-добре отколкото в началото. Непрекъснато ги сравнявам и си мисля, че с първото имахме много дълбока връзка, а второто ми е по-скоро като любима пухкава играчка. Но никога не бих го изхвърлила, такъв ми бил късмета. Навън котетата трудно оцеляват, има страшно много опасности. Пъхат се под двигателите на колите, търсейки топлина и си представяте какво може да се случи. Търсят някое мазе да пренощуват и там се оказват затворени, къде случайно, къде преднамерено. Има изроди, които стрелят по животни или ги хващат и измъчват. Кучета могат да ги разкъсат, особено такива, обучени и насъскани от стопаните си. Щом веднъж сте го взели, грижете се за него. Помнете, че животните завинаги си остават едни непорастнали деца!

 
  ...
преди: 8 години, 15 дни
hash: 90debfdd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Щом е кастриран не го пускай навън, няма да оцелее. Знаеш, че мъжките котки се бият до кръв за територия. Той няма инстинкт да се пази след като е бил гледан вкъщи. Дай го на някой да го гледа, но в затворено пространство. И моите котки са изподрали всичко у нас - мебели, тапети, но не бих ги изоставила никога навън. Да се гледа животно е отговорност, а със семейството ти е трябвало да помислите малко преди да си го вземете у вас. Много е лесно при първия проблем да се изхвърли на улицата, затова навън е пълно с улични котки...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 15 дни
hash: 319425767f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Аз пък си осинових бебе коте от улицата. Изчаках 2 месеца да порастне де, но все пак. Много див. Издра много, но сближи цялото ни семейство. И е голям сладур. Мога много да разказвам. Преди няколко дни навърши 1 година. Не го изхвърляйте, просто го следи да не излиза на терасата или бъди при него като го прави. Сложете мрежи. Има много начини, крайна мярка е да го дадете на друг стопанин. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ГО ОСТАВЯЙ НАВЪН! По този начин го изхвърляш, може да е улично коте и да иска свобода, но не е безопасно и надали ще оцелее дълго.

 
  ...
преди: 8 години, 15 дни
hash: b8ffca42c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Пусни го. За животното не е присъщо да живее в стаята в апартамента, дори и да е кротко.

 
  ...


...
преди: 8 години, 15 дни
hash: e5a29e00b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Защо изобщо сте взели животно след като не може да се справите с него? Това не ви е играчка като ви омръзне да я захвърлите в някой ъгъл това е живо същество имащо нужда от грижи и обич. Щом не може да се справите с него пуснете обява в групата във фейсбук " Заедно срещу насилието над животните " споменете, че е по - добре да го вземат хора с къща с двор все ще се намерят хора, които да го обичат. Другият вариант е да му купите играчки и когато имате време да си играете с него така ще изразходва енергия и ще прави по - малко бели. Гледала съм този номер в "Моята котка от ада " по Анимал планет и наистина работи.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 15 дни
hash: ecad1deff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Няма да умре, идва лято ще оцелее, ще заякне до зимата, това е котка. Щетите са ти много, нервите също, нищо му няма на котето, остави го някъде навън, където живееш, ще се храни, ще е волно и свободно, можеш и някъде на село да го пуснеш, но не го мисли толкова, нищо няма да му се случи, тези животни оцеляват, крият се по мазета, тавани.

 
  ...
преди: 8 години, 14 дни
hash: ce25c3bd95
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Щом сте на 1-ви етаж може да направите следното: сложете една дъска, по която да слиза и да може да се качва (ако пожелае). Или пък го хранете и поете под терасата, без да го прибирате в апартамента. Щом го е страх от колите, едва ли ще излезе на шосето и да се остави да го смачкат, а щом е кастриран няма да се сбие и надали ще навлезе в маркирана територия, където да го ступат.

 
  ...
преди: 8 години, 14 дни
hash: 8987d633b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не го изхвърляй! Като всяко животно и то малко, още е любопитно и опознава обстановката. Да, прави пакости, но ако го изоставиш, ще ти бъде тежко на съвестта и ще съжаляваш, след време ще свикне и няма да прави такива бели. Пише момиче, което винаги е искало коте, но родителите не й дават! :(

 
  ... горе^
преди: 8 години, 13 дни
hash: 5342dcf5c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Пуснете го. Ако иска да се върне, вие сте на първия етаж - ще се опита да влезне. Ако пък не дойде пак - иска да е на свобода. Но наблюдавай, гледай дали няма да дойде.. Пък и така може да се научи да е по-благодарно..

 
  ...

...
преди: 8 години, 12 дни
hash: 69d3c6f88a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   животното явно не иска да живее затворено. потърсете му стопани с двор, там може да се движи на свобода колкото иска. дайте обява, из фейсбук има много такива групи.
Ж44

 
  ...
преди: 8 години, 12 дни
hash: 1c2029ad54
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Ветеринарен лекар: Само да вметна по повод коментар 3 - не е вярно, че щом е кастриран, не може да живее навън.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 12 дни
hash: 026f809897
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Авторката: Първо - отказахме се, котето остава с нас. :)
Второ - бях разбрана погрешно, не искахме да го пускаме, защото лудува, а защото сам иска да излиза. Нормално е да чупи, хапе и дере - котка е все пак. Притесняваше ме само това, че може би не се чувства добре затворен и не може да приеме апартамента ни като свой дом, постоянно "плаче" за навън, затова ми беше виновно да го държа така. Но вече сложихме мрежа и няма да слиза долу, може да му е мъчно за навън, но ще гледа през мрежата.
Трето - деня, преди да сложим мрежата (23-ти), котето пак беше слязло и се е разходило, обиколило блока. Веднага, щом го видях през прозореца от другата страна на блока ни, слязох и го взех, но сигурно към 10-15 минути е обикалял. Вчера сутринта като го погалих, забелязах нещо като топче на брадичката му и като погледнах - кърлеж... Ето, че белята и за десет минутки може да стане. Уплаших се, казах на приятеля си и той вика, че той щял да го извади. Взе пинсета, дезинфекцира я, завъртя го уж, издърпа го, обаче го скъса и главата му остана там. Аз изтръпнах. Чувала съм, че е много опасно така при хората да се скъса кърлеж, предполагам, че може и при животните да е така. Подържах му памуче, напоено със спирт там, ама не знам колко ще помогне. Веднага исках да го заведем при ветеринаря му, обаче той пък на 24-ти не работи... Днес котето е доста отпаднало. Само спи и издава един странен звук, сякаш че мърка, обаче ядосано. Няма подуто, няма нищо, обаче още си стои там гадната черна глава и няма как да я измъкнем. Ветеринарът пак не работи, ходихме в една друга клиника - и там не работят. Не знам вече какво да правя.
Надявам се нищо сериозно да не му има. Щом на уличните котки, дето ги хапят всеки ден, нищо им няма, значи и на моя нищо му няма... Малко оптимизъм се опитвам да вкарам, ама пак се притеснявам.

 
  ...
преди: 8 години, 10 дни
hash: ba5011ea4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Моля те, пиши как е котето, заведохте ли го на ветеринар?

 
  ...
преди: 8 години, 8 дни
hash: 91c07a5443
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   По-добре го гледай на двора. Ще е на свобода и ще се прибира, когато му липсваш. Все пак котките са доста игриви и да са в помещение не им харесва. Как ще се чувствате, ако живеете само вътре?

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 7 дни
hash: 026f809897
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   На следващия ден го заведохме на ветеринар, в момента вече абсолютно нищо му няма. ^‿^ В момента с мрежата всичко е наред, ако го оставим, цял ден може да си гледка спокойно през нея миличкият. Страхувах се да не я човърка нещо, че да вземе да я свали, но засега няма такива неща. Пък и май е достатъчно здрава.
Благодаря на всички писали, особено на номер четвърти.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 2e04e014b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Да изхвърлиш коте на улицата е все едно да изгониш детето си от вкъщи не прави тая грешка

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 3c81b3419c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Пусни го навънка и му давайте храна.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 2b183d8300
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Поставете се на мястото на затворник, какво ще предпочете, да живее на топло и сигурно в затвора, или да е на свобода и да живее мизерно!? Какво ли ще предпочете? В това положение е животинчето, ще се чувства по добре на свобода, макар и по рискова! Аз имам куче, пуснато свободно в голям двор, но все около оградата се върти и жадно наблюдава зад нея. Става ми жал за него, сигурен съм, че му се иска да е на свобода, без огради и ограничения, а в апартаменти трябва със закон да се забрани отглеждането на животни-затворници!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: b839660206
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Не го изхвръляй, защото това е домашно коте и няма да оцелее. След като ти е трудно да го гледаш, пусни обява, че го подаряваш - в идеалният случай на някой, който живее в къща с двор. Напиши че е игрив и социален, ваксиниран, кастриран, че го подаряваш заедно с принадлежностите - тоалетничка, панички итн. и че се налага да го дадеш, заради алергия на член от семейството - много хора са готови да си вземат. Да го изхвърлиш - "пуснеш на свобода" e най-жестокото, което може да направиш.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 9520a3a3e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Виж сега, темата е стара, но все пак някои хора ги четат и може да им е от полза. Ако котката или каквото и да е друго нещо не ти прави кеф и ти пречи - разкарай го. Котката особено е диво животно, живее си супер навън, ловува и както всички знаем за котешкия характер - не и се пречка никой. Хората насила ги затварят по апартамента, а разни НПО-та източват средства и събират пари под предтекст, че се "грижат за котки" и такива глупости. Та никога не можеш да поставиш комфорта и мисълта за котка над мисълта и грижата за комфорта на семейството ти, твоя собствен и човешкия като цяло. Остави лудите коткоманиаци какво говорят - когато има животно у дома ти - ти си му шеф и го научаваш да живее по твоите правила. Ако се издъни - уволнение :D

 
  ... горе^
преди: 3 години, 27 дни
hash: 134b6e479a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Пусни го.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker