И така, кой на кого трябва да помага? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

И така, кой на кого трябва да помага?
преди: 7 години, 11 месеца, прочетена 1379 пъти
Искам да попитам кой на кого помага по-принцип? !
Откакто съм станал съзнателен човек и работя винаги съм се старал да помагам на семейството си, защото майка ми работеше до един период и се разболя и дори не можа да се трудоустрои и да получава пенсия по болест, а баща ми вечно печелеше сравнително малко, с изключение на един период, а брат ми вечно сменяше работата и все нещо му убиваше.
Преди вземах стипендия за отличен успех в гимназията и с тези 21 лева на месец съм помагал за ден два. После завърших и започнах да работя и уча висше-задочно. В София не можах да издържа на сметките за квартири, пътни и др. разходи и се наложи да се прехвърля в родния си град. Завърших за бакалавър, после и магистър. През цялото това време учех и работех и вземах прилична заплата, заради упорития си труд и умения.
След време майка ми почина и се разкриха някои укривани умишлено тайни, които хич не бяха хубави неща. Но това е в миналото. Въпреки, че почина преди почти 6 години още я помня добре. После ми се наложиха да плащам освен досегашните ток, вода и наем, ами и едно гражданско дело за неплатена вода в доста тлъст размер. Платих го като наследник.
Искам да уточня, че от родителите си не получих никакво наследство. Както и да е брат ми винаги е бягал от отговорност, особено като става дума за плащане на сметки.
После срещнах съпругата си и се ожених. Тъщата ми е като моя втора майка и се разбирам много добре с нея. След като се отделих от семейството си баща ми получи удар, но не толкова от това, че се отделям, а поради това че няма кой да плаща вечно сметките. Забравих да спомена, че той е зависим от алкохола. Напива се от много малко и става агресивен, навремето биеше майка ми и дори и аз съм ял бой. Момента преди да се изнеса от родния дом две седмици просто не изтрезня и ходеше по жени от вестници като Втора младост и не знам какви още. Но това стана след като почина майка ми (ходенето по жени), иначе алкохола вечно го е блазнел.
Изнесох се тайно, а брат ми остана там и беше както и преди, все едно на хотел, с тази разлика, че е безплатно. Участвах в закупуването на лекарствата на баща си, защото струваха много пари, а брат ми по едно време не му купуваше лекарства, а си ги харчеше и спрях да давам пари.
Поканих го на сватбата си. Брат ми замина за Германия и не дойде, а баща ми дойде пиян и замалко да провали събитието, за което половината пари дадох аз. Както и да е простил съм му.
После брат ми реши да се ожени за незнам коя подред жена в живота му и аз естествено отидох на сватбата му, чъпреки че беше на другия край на България. Баща ми беше кротък като агънце! Не близна и капка. После брат ми се разведе с въпросната жена и безмалко да ме излъже за пари. Междувременно се запознал с друга жена, чужденка и сега се ожени за нея наскоро, но сватбата беше в далечна страна и нямаше как да присъствам. Не ми се ходеше, а и беше само подписване.
Сега баща ми е сам и ту е пиян, ту трезвен. Миналата година изгуби 5 телефона и един таблет, два пъти го обираха все заради пиенето. Прибира при себе си съмнителни типове и после му се случват неприятности. Сега, мрънка пари нямал за дърва, за лекарства, цигари нямал, а за ракия пари има.
Като вземе пенсията и се напива и му държи влага по една седмица.
И така, кой на кого трябва да помага? Бащата на сина си, големият брат на малкия или малкия и на двамата? ! На мен вече ми писна. Казал съм на баща си гладен няма да те оставя, но пари за други работи не давам!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 11 месеца
hash: 9b460a64f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм в подобна ситуация, само че съм момиче и имам доста по-голяма сестра и родителите ми са живи. Всичко останало що-горе същото, включително сама съм си платила следването и какво ли не и сестра ми е подобие на брат ти с претенции.
Извод - на никого не си длъжен в случая да помагаш и дори за лекарства не виждам защо даваш пари, щом баща ти има пари за 5 телефона и таблет.
Ти като съпруг и по закон имаш задължение само към децата си и съпругата си.
Законите са писаните норми, а нормата е нормалното.
По закон дължиш издръжка на децата си до завършване на висше образование, но не по-дълго от 25 г. мисля, не дължиш издръжка на родителите си, така и те на теб в момента.
Мисля, че трябва да стоиш по-далеч от баща си и брат си и само при необходимост общувай с тях, а гледай своето семейство и гледай да си направиш дечица и ти самият да си родител - истински родител. Друго не можеш да сториш
Успех

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 5ec2108ff3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ох, прекалено банални станаха теми като твоята авторе, особено в този сайт. И за това прочетох 1-2 реда и се отказах. Просто прави това, което на теб ти идва отвътре независимо за какво става въпрос - елементарно е.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: b493dc38ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   мисля, че си направил достатъчно за баща си. гледай на първо място семейството си, не разбрах дете имаш ли, но и да нямаш, все ще дойде един ден.
баща ти ти е родител, но те съветвам ако му помагаш, помощта да е под формата на храна, лекарства или каквото там има наистина нужда, а не на пари. явно той не може да се контролира и няма смисъл да му даваш в брой.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: a33ca7ee00
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   По принцип номер едно е права, но... Не знам дали ще ти издържи сърцето да зарежеш баща си. Що не вземеш да му купуваш каквото му трябва? Примерно лекарствата. Така няма да пропие парите.

 
  ...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: a57ca2837b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Имаш задължения само към баща си. Брат ти е млад, прав и здрав, така че да се оправя! Обаче баща ти е друго нещо, стар е, болен е и няма да се справи сам. Обаче щом знаеш, че има проблем с алкохола, не му давай пари, ами му купувай храна, за да си сигурен, че поне се храни, а не изпива всичко. Но сега когато самият ти имаш семейство, не прекалявай с грижите за баща си. Да, син си му, не е редно да го оставиш гладен, но все пак на първо място е твоето семейство.

 
  ...


...
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 7623130004
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Така, първо да ти пиша за това което научих от тезата ти. Значи наследство не си получил от майка си но дългове като наследство си получил? Ако апартамента им е бил на двамата, при наличието на брат ти си получил част от собствеността на майка си, тя ти се води наследство, ако майка ти е нямала никакво собственост, и те цял живот са живели под наем, не разбирам глупостта ти да се съгласиш да й платиш дълговете без да получиш нищо положително като наследство. Ти най-вероятно не си толкова глупав да се съгласиш на наследство с отрицателна цифра и да не подадеш отрицателно-установителен иск, най вероятно знаеше че като изплатиш дълговете ще станеш собственик на част от апартамента или ниви, други собствености, знам ли.
Колкото до въпроса ти влиза в сила старата поговорка, че телето суче от кравата, а не обратното.
Но при теб май става въпрос не за кой от кого ще суче, а дали трябва да дадеш нещо за да получиш положително наследство от баща си.
Ако той няма никаква собственост, си прав да се грижиш само за храната му, обаче ако той има апартамент или други собствености на солидна цена, е по добре за теб самия да ги получиш в наследство а не той сега да ги продаде за цигари. Ако се въртиш често около него той може би няма да ги продаде.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 11 месеца
hash: 48fc9e05a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 6
Живея по квартири откакто съм се родил, с изключение на последните няколко години, след като се ожених.
Бях подведен като дете, че лелята на майка ми ще й завещае апартамент в съседен град, понеже тя нямала деца. Казваха ми, че имаме земи и един ден ще ги продадем и ще си купим жилище евентуално един ден.
Много уважавах майка си и страдах много от загубата й. Тя почина в ръцете ми и нищо не можех да направя. Последните една, две години преди да почине тя започна да се движи все по трудно, отказваше да се лекува, въпреки, че й предложих неведнъж. Тя имаше панически страх от баща ни, че ще вземе децата и ще я зареже и ще замине за селото си при баба ни. Дори веднъж го направи, когато бях малък и аз избрах да съм с майка си, а брат ми с него. Живяхме няколко месеца, след това се прибраха обратно, предполагам след като свършиха парите и бабата ги е изгонила. От брат си разбрах, че той там не изтрезнял, а няма как да криеш пиенето, село е все пак, хората правят вино, варят ракия.
Майка ми преди ходеше да чисти домове на стари жени за пари. После сподели, че имало една баба, която желаела да ни приеме да живеем при тях да живеем. Не знам дали е истина, но по думите на майка ми въпросната баба минала по нашата улица и разпитала за нас и хубаво са ни украсили.
Така моята заблуда като малък се подхранваше от идеята да получим апартамента в съседния град или като продадем земите да си купим някакво жилище.
Предполагам майка ми не е споделила на никого от нас, за да не я изоставят и евентуално баща ми да не замине за селото.
След като почина на другият ден се разбра част от истината. Обиколих половината България, за да намеря истината. Накрая разбрах каква е!
Апартамента на лелята е прехвърлен на братовчедката на майка ми, който е бил получен няколко години преди да почине майка ми. Земите и родната къща на майка ми били продадени също няколко години преди това и тъй като са три сестри, делът е много малък (70лв/дка и 10000лв за цялата къща). 70лв за декар е малко смешна сума, дори брат ми заведе дело срещу свакото, който е продавал имуществото, но така и не можа да го изобличи.
И така за всяка една справка в съда и поземлени комисии искат удостоверение за наследници, което направихме след смъртта на майка ми.
Оказа се, че е съдена с гражданско дело и трябва да плати 1628 лева заради неплатена вода. Въпреки, че аз плащах сметките за ток, наем, давах пари за храна, тя казваше, че ще плаща водата. Явно не я е плащала.
И така само на 24 години се сблъсках с една камара проблеми, като платих лично гражданското дело 1628лв, текуща вода 282лв, наем 524лв, а преди година бях платил още 820лв наеми. Това съвсем сам за по-малко от 8 месеца. Накрая останах само с 20лв и надеждата да изкарам до заплата. Тогава бях 2 или 3 курс в университета.
Много уважавам майка си и всичко съм й простил. Просто се ядосвам, че не е споделила с мен. Можеше да измисля някакво решение. Нямаше да я оставя, но нямаше и да стоя при тях. Щях да й помагам с каквото мога до толкова, че да не ми натежи.
Моите роднини, заради репутацията на баща с проблем с алкохола, брат нехайник и починала майка, никой не искаше и да чуе за нас. Нито сестрите й, да не говорим за сестрата на баща ми, която е по-зла и от него. Не съм се виждал с тези роднини от 10 години и повече.
Искам да кажа, че не търся толкова съвет, колкото исках някъде да си излея мъката. На съпругата не смея или на тъщата, защото с моите проблеми банален станах. Между другото нейната рода сякаш по-ме прие, отколкото моята. Бях канен на много техни семейни събирания и се отнасят много добре към мен. От това съм щастлив. Поне разбрах, че проблема не е в мен и че хората ме харесват и уважават заради мен самия.
Заради баща си нито пия, нито пуша, дори и кафе не пия и по кръчми не ходя. Имам малко приятели, но някои от тях са наистина истински и са ми дори повече братя и от моя брат. Стремя се да давам възможно повече от себе си за семейството, съпругата си. Въобще искам да постигна семейството, което аз никога не съм имал и да бъда повече баща от моя. Дано успея. Ще се боря да успея. С работата ми се получава, за малко време направих много, и още трябва, за съпружеската ми роля, мисля че ми се получава, а за баща ще почакам малко, докато се появи детенце.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker