Дилема - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121027)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6461)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Дилема
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 1211 пъти
Привет на всички читатели на този прекрасен сайт. Ето, че дойде и моят ред да напиша и своята дилема.
Аз съм момче от малък провинциален град, на 18 години съм. Загубих баща си преди 7 години, живея с майка ми и брат ми. Тази година завърших средното си образование, кандидатствах в университет и ме приеха в специалност макроикономика- задочно. Имам огромното желание да се преместя в града, където ще уча занапред... и тук идва големия проблем. От една страна, не искам да оставям семейството си, бих искал да живея при тях да им помагам. Но, от друга страна, големият град ми предлага повече работа и възможност за реализация. Лекциите ми, обаче не позволяват да работя, защото са в продължение на 1 месец от 8:00-19:00 привечер, а след това са изпитите. Намерих една оферта за квартира с хазяйка за 120лева на месец. Сега се чудя, дали да пътувам, докато завърши първият семестър, и след това да се преместя и да работя и живея там, или да отида от започване на лекциите. Другото ми притеснение е, дали ще ми стигат парите, който семейството ми ще отделя, за да се слравям с разходите си в началото, ако наема квартирата. Извинявам се, че историята ми е супер объркана, но така се чувствам наистина.
Моля администраторите да публикуват историята ми, а на всички читатели тук се моля да ме посъветвате най- правилно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: 952b085ca6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами нещо не разбирам - как така хем си задочно, хем не можеш да работиш?
Според мен нещо не си разбрал правилно.
Иначе мисля, че трябва да се преместиш и не трябва да чакаш на вашите да те издържат, а да си търсиш работа. Няма начин - като задочник задължително трябва да работиш и си прав - в големия град е ОК. Квартира с хазяйка за начало също е ОК. 120 лв. е добра цена за голям град. Спазвай дистанция към хазяите и държи чисто. Успех и каквото и да решиш - ще е ОК. Не смятам, че ще е грешка и сега да се преместиш, и след 1 семестър.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 1b4a5ebc8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ако семейството ти има желание да ти помогне за ученето, нека ти помогне. То ще се оправи чудесно и без теб. Сега е времето, в което трябва да помислиш за себе си, за да си способен да им помагаш после.
Става дума само за 4 години, най-много 6, след които шансовете ти за добре платена работа ще се увеличат и така ще подпомагаш семейството ти наистина. Не ставай поредният бачкатор с тежка работа и малка заплата - заложи на доброто образование, за да не съжаляваш. Ще работиш през лятото и ще събираш пари за каквото е нужно.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 9ca3919258
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   От автора към номер 1.
Да задочно съм, но лекции ми са всеки делничен ден от 8-19:00 часа в продължение на 1 месец, а след това около 2 седмици са изпитите, затова казах, че няма как да работя, защото лекциите са по 11-12 часа на ден, а след първия семестър ще работя със сигурност.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 88d1594c0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Хиляди са тези, които учат и работят задочно, така че ще намериш вариант и ти да го правиш.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: d160221091
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Щом няма да работиш, за каква по-добра реализация говорим. Когато решиш да си търсиш работа, тогава се премести. Какъв е смисъла да натоварваш майка си с допълнителни разходи, като квартира, храна, пътни, джобни и др..

 
  ...


...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 842815488d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   През първия семестър си ходи на лекции и т. н., но по принцип, започнеш ли работа, няма как да отсъстваш месец и след това по 2 седмици за изпити. Просто няма начин. :)

Опознай колегите ти, виж на кого може да се разчита за лекции и материали, а също и създай връзки, доколкото ти е възможно.

Задочното обучение е по-кофти вариант, защото не си създаваш среда, докато учиш. Аз учих редовно и работех (но от компютъра в квартирата, затова и можех да правя и двете неща едновременно), много ми беше тежко на моменти, но си заслужаваше. Сред колегите ми изградих много близки приятелства и можем да си помагаме при нужда, вкл. за свободни работни места. Непременно си създай среда, защото в противен случай, независимо от висшето образование, пак можеш да си останеш гладен бачкатор.
На първо време си търси работа в офис, без да подбираш много. След като понатрупаш опит, можеш да опиташ и за по-висока позиция. Търси работа в големи фирми, там ще можеш да натрупаш по-ценен опит.
Колкото по-рано отидеш в по-голям град, толкова по-голям шанс имаш да излезеш от мизерното съществуване. В малкия град разходите ти са малки, но и шансовете за реализация и достойно заплащане - също.

Ако имаш възможност, прехвърли се да учиш редовно обучение, така ще можеш да ползваш общежитие и ще си намалиш разходите. Квартирите с хазяи си имат големи минуси, но ако нямаш друг вариант, и това е нещо. Не се отказвай от това да се махнеш от малкия град, така намаляваш шансовете след време да тежиш на семейството ти. :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker